ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Αγωγή Ν. Κεραμέως κατά της ΔΟΕ για την απεργία-αποχή από την εφαρμογή αποφάσεων για τον Ενδοσχολικό Συντονιστή και τον Παιδαγωγικού Συμβούλου-Μέντορα

Αναβλήθηκε για τη Δευτέρα η προγραμματισμένη για σήμερα εκδίκαση της προσφυγής
Δημοσίευση: 22/09/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κατεπείγουσα αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατέθεσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως κατά της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), ζητώντας την εφαρμογή του νόμου που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων και ειδικότερα τα άρθρα 92 και 93 του ν. 4823/2021 που αφορούν στον Ενδοσχολικό Συντονιστή και τον Παιδαγωγικό Σύμβουλο-Μέντορα.

Η προγραμματισμένη για σήμερα εκδίκαση της προσφυγής της υπουργού Παιδείας αναβλήθηκε για τη Δευτέρα,  μετά από αίτημα  της ΔΟΕ.

Το υπουργείο ζητά από το Δικαστήριο να κρίνει παράνομη την κηρυχθείσα από τη ΔΟΕ απεργία - αποχή από κάθε καθήκον που σχετίζεται με τους νέους θεσμούς του Ενδοσχολικού Συντονιστή και του Παιδαγωγικού Συμβούλου-Μέντορα, οι οποίοι, όπως τονίζεται στην αγωγή , "έχουν ρόλους υποστηρικτικούς του έργου των εκπαιδευτικών και της σχολικής μονάδας εν γένει, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της διδασκαλίας και του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου".

Την απόφαση για απεργία -αποχή την ψήφισαν οι παρατάξεις Παρεμβάσεις, Δίκτυο και ΠΑΜΕ (σύνολο 6 ψήφοι), ενώ η ΔΑΚΕ    και Δημοκρατική Συνεργασία τάχθηκαν κατά (σύνολο ψήφων 5).

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας υπογραμμίζει τα εξής:

Α. Η ΔΟΕ, που αρνείται συστηματικά την εφαρμογή των νόμων εν τοις πράγμασι, στοχεύοντας να επιβάλει τη βούλησή της στη Βουλή, ενώ αποπειράται διαρκώς να ματα

Β. Μεταξύ των επιχειρημάτων που επικαλείται είναι ότι το Υπουργείο επιδιώκει την «ενίσχυση των μονοπρόσωπων οργάνων, όπως του διευθυντή του σχολείου», την «εντατικοποίηση της γραφειοκρατίας» που «πολύ απέχουν» από «την διασφάλιση των εργασιακών κεκτημένων των εκπαιδευτικών», ανάμεσα σε άλλα.

Γ.  Με τη λογική της ήσσονος προσπάθειας, την οπισθοδρομική στάση και την άγνοια των διεθνών πρακτικών, η ΔΟΕ, που πρώτη θα έπρεπε να επιδιώκει τη στήριξη του εκπαιδευτικού και της σχολικής μονάδας με κάθε πρόσφορο μέσο, υπονομεύει τελικά τα ίδια τα συμφέροντα του κλάδου που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί.

Σχόλια (44)

 
Μάρκος
24 Σεπ 2022 05:50

Αλήθεια θα άφηνε τη ΔΟΕ να κάνει ό,τι θέλει; Οι εκπαιδευτικοί είναι δημόσιοι υπαλληλοι και πλήρώνονται από το κράτος. Τη νομοθεσία δεν την εφαρμόζω επιλεκτικά. Δεν υποχρεώνει όλοι να γίνουν Συντονιστές ή Μέντορες. Από ένα σύλλογο ένας ή δύο και μοριοδοτείται. Αντί η ΔΟΕ να κάνει αγώνα για αυξήσεις αναλώνεται σε θέματα καθαρής σύγκρουσης και μετά αναρωτιέται γιατί έχασε τη δίκη.

 
Φ. Π.
23 Σεπ 2022 19:03

Για τι να πρωτοπροσφύγουμε εμεις οι εκπαιδευτικοί στα δικαστήρια μ αυτά που περνάμε από το υπουργείο....
Μας έχετε τρελάνει. Εντελώς. Έρχονται όμως οι εκλογές...!!!!!!!!!!!!!!!
Κρίσεις πότε θα κάνετε;;;;

 
νικος
23 Σεπ 2022 11:51

Το μόνο υπουργείο που τα κάνει όλα δωρεάν και με εντέλλεστε. Ζήτω η δημοκρατία. Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ υλοποιήθηκε με το πολυεργαλείο του Γκούφη που λέγεται εκπαιδευτικός.

 
nik
23 Σεπ 2022 11:47

Στο τέλος θα επιτρέπεται μόνο στους ένστολους η απεργία!!!! Αλλωστε μόνο αυτοί θα παίρνουν αυξήσεις γιατί προστατεύουν την εξουσία και παρα΄γουν ασφάλεια και καταστολή. Η παγκοσμιοποίηση προχωρά..... όλα κανονικά

 
Όταν το μόνο που ξέρεις ...
23 Σεπ 2022 10:08

... είναι να χειρίζεσαι ένα σφυρί, όλα τα προβλήματα μοιάζουν με καρφιά.

 
Περί φορολογίας σχόλιο 7:29
23 Σεπ 2022 08:20

Πάνω από 70% των πολιτών το 2021 δεν πλήρωσε φόρο γιατί δήλωσε εισοδήματα κάτω από 9000 ευρώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Εδώ και δεκαετίες είναι γνωστό ότι το κύριο σώμα των πολιτών που πληρώνει φόρους είναι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι.

 
Νίκος
23 Σεπ 2022 08:00

Είναι το μόνο υπουργείο που έχει διαχρονικά απέναντι του, τους εργαζόμενους/υπαλλήλους του.
Αυτό.

 
Νίκη του παραλόγου@
23 Σεπ 2022 07:29

Ο εκπαιδευτικός δεν είναι φορολογούμενος όταν πληρώνεται από το δημόσιο. Από την μια τσέπη μπαίνουν από την άλλη βγαίνουν. Μόνο ο ιδιώτης συμβάλει στον κρατικό προϋπολογισμό. έλεος με την παραμυθα

 
Σώστης
22 Σεπ 2022 20:32

Διαφωνώ με τη Δοε. Άδικη και η εγκύκλιος για τις νέες θέσεις. Για να γίνει σοβαρή δουλειά χρειάζεται χρόνος. Αφαιρέστε τις εξωδιδακτικές, μειώστε έστω δύο ώρες από άτομα που έχουν 21-23 ώρες, και επιμορφώστε τους ανθρώπους που θα αναλάβουν!! Τίμια πράγματα. Αλλιώς θα πέσει στο κενό όποιος κι αν αναλάβει…

 
ΣΩΚΡΑΤΗΣ
22 Σεπ 2022 20:15

Η ΔΟΕ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ

 
Βασιλης
22 Σεπ 2022 20:02

ΕΓΩ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 
Γιάννης Ν
22 Σεπ 2022 19:55

Όπως με τα ενιαία κείμενα γελοιοποιήσαμε την αυτοαξιολόγηση, έτσι να κάνουμε και με τους μέντορες. Ας τους ορίσουμε με κλήρωση στα σχολεία κι ας γράψουμε στις εκθέσεις πως μετακινήσαμε βουνά, γεφυρώσαμε πέλαγα και καλιγώσαμε ψύλλους. Και στην ελληνική Πίζα μεθαύριο υπάρχει τρόπος να γράψουν όλοι οιμαθητές μας άριστα. Τα κάστρα πέφτουν από μέσα.

 
Καθηγητής σε Λύκειο
22 Σεπ 2022 19:24

Μας κουράσετε με τον αυταρχισμό σας. Μας κουράσατε με τη δικομανία μας. Μας κουράσατε με την τόση μανία, επιθετικότητα και εχθρικότητα στον κλάδο μας. Μας κουράσατε με τις εμμονές σας εκεί στο Υπουργείο. Αφήστε μας να ασχοληθούμε με την μόρφωση και την παιδαγωγία των μαθητριών και των μαθητών μας. Δεν μας ενδιαφέρουν τα καθρεπτα΄κια και οι καραμελίτσες που μας μοιράζετε σαν σε "ιθαγενείς" που θέλουν να γίνουν στελέχη εκπαίδευσης. Αφήστε μας στην ησυχία μας, επιτέλους. Το μόνο παρήγορο είναι ότι έρχονται εκλογές... το μόνο.

 
Τόσα στελέχη
22 Σεπ 2022 19:16

με επιδόματα, κρίσεις, φασαρία να εκλεγούν.
Γιατί όλα μα όλα καταλήγουν στον έρμο εκπαιδευτικό τάξης;
Γιατί τα ΠΕΚΕΣ, οι σύμβουλοι, οι επόπτες γραμμών και παιδείας δεν μπορούν να είναι και μέντορες και δια ζώσης παρόντες σε ομίλους;
Τόσα λεφτά παραπάνω παίρνουν

 
ΟΔΥΣΣΕΑΣ
22 Σεπ 2022 18:19

ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ Δ/ΝΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΓΩΓΗ

 
Τα δικαστικά ποιος τα πληρώνει;
22 Σεπ 2022 17:24

Ποιο συνδικαλισμό να θίξει; Άλλο που δε σκέφτεται νομίζεις. Απλά πέφτουν τα επιχειρήματα της ΔΟΕ ένα ένα. Σε λίγο θα λέμε δε πληρώνω δε πληρώνω.

 
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΓΙΑΜ.
22 Σεπ 2022 17:00

Πάλι μας σέρνει στα δικαστήρια η αξιότιμη, δικομανής Υπουργός μας... Σοβαρά, τώρα...φοβηθήκαμε...
Εκλογές έρχονται και θα την ξεπληρώσουμε αναλόγως... Άραγε, γιατί τρία χρόνια δεν κάνει ΔΙΑΛΟΓΟ με τους εκπαιδευτικούς;;; Άλλωστε και θέσεις έχουμε και προτάσεις...

 
Ελευθερια
22 Σεπ 2022 16:22

Οτζαμπας πέθανε!!!!!!!!!!! Δώστε κίνητρα. Αλλιώς.... Καλά κρασιά. Χωρίς κίνητρα δεν υπάρχει σαφώς προθυμία για παραλογισμους....παρτε το χαμπάρι... Αρνουμαστε

 
Δανάη
22 Σεπ 2022 16:20

Τι κάψα και αυτή με τους μεντορες... Μας κουράσατε. Αλήθεια. Μαύρο. Άκυρο απ το κλάδο στις επερχόμενες εκλογές. Αν πάρετε ψήφο από τον κλάδο μας, γράφετε μου.

 
Φράουλα
22 Σεπ 2022 16:19

ΔΕ ΘΈΛΟΥΜΕ ΚΑΛΉ ΜΟΥ ΝΑ ΓΊΝΟΥΜΕ ΟΎΤΕ ΜΕΝΤΟΡΕΣ ΟΎΤΕ ΜΕΝΤΕΣ. ΜΕ ΤΟ ΖΌΡΙ ΠΑΝΤΡΕΙΆ;;;;;;;; ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ...

 
@ Δυστυχώς
22 Σεπ 2022 15:49

ώπα φίλε πάτα φρένο. Η λογική σου είναι,,,τύπου
οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν τους πολιτικούς άρα να παραγγέλνουμε τι θέλουμε με έγγραφα και να μας τα κάνουν αφού τους πληρώνουμε!!!

Και εσύ μπορεί να πληρώνεις έναν άνθρωπο να σου καθαρίσει τον κήπο απ΄ο τα χόρτα... θα απαιτείς να σου φέρει και ρίξει λίπασμα, να καθαρίζει τα παράσιτα τακτικά, να ραντίζει τα φυτά, να σου στήσει το μπάρμπεκιου και αν σου ψήσει μπριζόλες;
Η κάθε αμοιβή είναι για συγκεκριμένο έργο/έργα/ Όχι επειδή σε πληρώνω κάνεις ότι θέλω εγώ...

 
Πώ πώ βιασύνες
22 Σεπ 2022 15:44

όταν με τράκαραν και δεν αποδέχτηκαν την υπαιτιότητα οι υπεύθυνοι του ατυχήματος, σύρθηκα σε έναν δικαστικό αγώνα οκτώ ετών!!!! με αναβολές, χαμένες ώρες σε δικηγορικά γραφεία, δικαστήρια, μέχρι να δικαιωθώ και να πάρω τα χρήματα επισκευής του αυτοκινήτου...
Πώς η Υπουργός παραγγέλνει δικαστήριο και έχει την εκδίκαση σε μία ημέρα;
Γιατί και ο πολίτης δεν μπορεί να κάνει κατεπείγον δικαστήριο για τα θέματά του;
Μήπως να κάνουμε email στο ΥΠΑΙΘ όλοι με τις δικαστικές μας υποθέσεις για να επισπευσθούν;

 
Σημαντικό
22 Σεπ 2022 15:39

Μη μας κάνετε συνεργούς στη σύγκρουση συνδικαλιστών υπουργείου. Η ΔΟΕ ξέρει ότι ΥΑ κάνει προσφυγή στη δικαιοσύνη αλλά συνεχίζει. Η ΟΛΜΕ γλιτώνει τα τσάμπα χιλιάδες ευρώ που θα δώσει η ΔΟΕ στη χασοδικια. Δεν είναι επανάσταση να λες όχι σε όλα. Η υπογεννητικότητα χτυπάει κόκκινο και φεύγουν για τα ιδιωτικά χιλιάδες. Η ΔΟΕ το χαβά της. Όταν θα μείνουμε όλοι με μονοψήφιο αριθμό τάξεων θα είναι αργά.

 
Τζάμπα τα δικαστήρια expess
22 Σεπ 2022 15:10

@Στελλα
Ακριβώς! Όση "επιτυχία" είχε η απαγόρευση της απεργίας-αποχής κατά της αυτοαξιολόγησης (που έφερε από την πίσω πόρτα την φασόν-αυτοαξιολόγηση) άλλη τόση θα έχει κι αυτό.
Με δικαστήρια δεν κυβερνά κανείς.

 
Νίκη του παραλόγου!
22 Σεπ 2022 15:03

Με κάθε τρόπο και κάθε μέσο η κυρία Υπουργός, προσπαθεί να θίξει τον συνδικαλισμό και να αποδυναμώσει την φωνή των εκπαιδευτικών. Πάντα με τις γνωστές αστείες αιτιάσεις και το ανυπόστατο επιχείρημα περί χρημάτων του Έλληνα φορολογούμενου (λες κι οι εκπαιδευτικοί δεν ανήκουν στους φορολογούμενους πολίτες, αλλά αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία πολιτών!).

 
Δημήτρης
22 Σεπ 2022 14:59

Γέρασα στα σχολεία και εκείνο που θυμάμαι όλα τα χρόνια είναι η διαρκής ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εκπαιδευτικών για το τι διδάσκουμε, πώς το διδάσκουμε, τι προβλήματα αντιμετωπίζουμε και όλα τα συναφή. Ειδικά τους νέους όλοι ήμαστε πάντα δίπλα τους και τους κατευθύναμε σε κάθε τους πρόβλημα, αλλά παίρναμε κι απ' αυτούς νέες ιδέες που έφερναν από τα πανεπιστήμιά τους και εκσυγχρονιζόμασταν και εμείς οι παλιότεροι. Η κ. Υπουργός δεν κομίζει γλαύκα εις Αθήνας με τη ρύθμιση αλλά κάτι που γινόταν αυθόρμητα, γνήσια και ανιδιοτελώς το πακετάρει, το καθιστά εμπορεύσιμο και το αφυδατώνει. Δε μπορεί να υπάρξει θεσμικός καθοδηγητής στα σχολεία πλην ασφαλώς των συμβούλων και των δ/ντών. Και βέβαια ο θεσμός αυτός θα ατονήσει, θα περιοριστεί σε μια γραφειοκρατική διαδικασία και κάποια στιγμή θα ταφεί. Να μου το θυμηθείτε ...

 
Χαρά
22 Σεπ 2022 14:53

Ωρε τι είναι τούτη η αποκοτια
Που έλεγε και ο ποιητής κάθε απεργία και μήνυση κάθε δικαστική απόφαση υπέρ της κυβέρνησης κάθε φορά που θα αντιδρούμε σε κάτι θα είμαστε υπόδικοι και καταδικασμένοι .
Νέοι ξυπνήστε και γλυτώστε μας η κάψτε μας νισαφι ουαι

 
Φωτεινή
22 Σεπ 2022 14:39

πόσες άραγε αγωγές θάπρεπε να γίνουν εναντίον της υπουργού για τόσες και τόσες αστοχίες που στοιχίζουν στην υγεία μας και στην τσέπη μας.

 
ph
22 Σεπ 2022 14:36

Δεν ξέρω τι κουράζει περισσότερο, η ΔΟΕ ή το Υπουργείο?

 
Ένας ασήμαντος εκ/κος
22 Σεπ 2022 14:35

Να και μια κίνηση που ταιριάζει στις σπουδές της Υπουργού! Εύγε! Για τα υπόλοιπα θέματα όμως καλύτερα να αποφάσιζαν άνθρωποι της μάχιμης εκπαίδευσης.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.