ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Παράνομη η απεργία-αποχή της ΔΟΕ, μετά από προσφυγή στα δικαστήρια της Ν. Κεραμέως

Ν. Κεραμέως: Λυπηρό που πρέπει να προσφεύγουμε στα Δικαστήρια για το αυτονόητο: την εφαρμογή ψηφισμένου από τη Βουλή νόμου
Δημοσίευση: 27/09/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Παράνομη κρίθηκε από  το  Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών , μετά από  αγωγή της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως η απεργία-αποχή των δασκάλων και νηπιαγωγών από την εφαρμογή αποφάσεων για τον Ενδοσχολικό Συντονιστή και τον Παιδαγωγικού Συμβούλου-Μέντορα , την οποία κήρυξε η ΔΟΕ.

Η υπουργός Παιδείας, σχολιάζοντας την απόφαση του διακστηρίου δήλωσε:"Παράνομη κρίθηκε άλλη μία απεργία της ΔΟΕ για το νέο θεσμό του μέντορα που υποστηρίζει τους νέους εκπαιδευτικούς. Λυπηρό που πρέπει να προσφεύγουμε στα Δικαστήρια για το αυτονόητο: την εφαρμογή ψηφισμένου από τη Βουλή νόμου. Προχωράμε μπροστά για το καλό μαθητών & εκπαιδευτικών!".

Ακολουθεί η απόφαση

Υπενθυμίζεται ότι η  Ν. Κεραμέως κατέθεσε  , την περασμένη Πέμπτη, κατεπείγουσα αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών   κατά της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), ζητώντας την εφαρμογή του νόμου που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων και ειδικότερα τα άρθρα 92 και 93 του ν. 4823/2021 που αφορούν στον Ενδοσχολικό Συντονιστή και τον Παιδαγωγικό Σύμβουλο-Μέντορα.

Το υπουργείο ζητά από το Δικαστήριο να κρίνει παράνομη την κηρυχθείσα από τη ΔΟΕ απεργία - αποχή από κάθε καθήκον που σχετίζεται με τους νέους θεσμούς του Ενδοσχολικού Συντονιστή και του Παιδαγωγικού Συμβούλου-Μέντορα, οι οποίοι, όπως τονίζεται στην αγωγή , "έχουν ρόλους υποστηρικτικούς του έργου των εκπαιδευτικών και της σχολικής μονάδας εν γένει, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της διδασκαλίας και του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου".

Την απόφαση για απεργία -αποχή την ψήφισαν οι παρατάξεις Παρεμβάσεις, Δίκτυο και ΠΑΜΕ (σύνολο 6 ψήφοι), ενώ η ΔΑΚΕ    και Δημοκρατική Συνεργασία τάχθηκαν κατά (σύνολο ψήφων 5).

Σχόλια (34)

 
Μας κουράσατε
28 Σεπ 2022 12:11

Ας αφήσει η ΔΟΕ τα επαναστατικά με έξοδα του κλάδου κι ας φροντίσει την οικονομική αναβάθμιση. Το να στέλνεις τα φασόν κείμενα δεν πετυχαίνεις τίποτε. Το να σύρεσαι στα δικαστήρια χάνεις λεφτά του κλάδου . Δεν είναι καιρός να χάνουμε χρόνο και την κοινωνία. Δεν έχει προβληματιστεί με τις μειώσεις αριθμού των τάξεων και τη μεγάλη μετακινηση στα ιδιωτικά . Συνεχίστε τα ίδια και τα ίδια .

 
ΝΙΚΟΣ
27 Σεπ 2022 23:01

Αργά ή γρήγορα θα μας αδειάσετε τη γωνιά από την αποτυχημένη διακυβέρνησή σας... Υπομονή κα Παρατάσεως, θα έρθει η ώρα της οριστικής Παραιτήσεως!!!

 
Ευαγγελια
27 Σεπ 2022 22:17

Η Κεραμεως ζει σε αλλη χωρα. Αν νοιαζοταν πραγματικα για τα παιδια θα ασχολιοταν με τα παιδια και οχι με τους μεντορες. Θα εδινε προτεραιοτητα στο αν θα εχουν θερμανση τα σχολεια και οχι με τους συντονιστες. Η κυριουλα ζει στην Ελβετια σιγουρα δεν εξηγειται αλλιως η συμπεριφορα της για υπουργος παιδειας. Παει στα δικαστηρια τους εκπαιδευτικους που διδασκουν στα παιδια μας. Ντροπη και αισχος

 
@Αννίτα
27 Σεπ 2022 21:28

Ναι αλλά εάν προσφύγετε εσείς στη δικαιοσύνη, ΠΟΤΕ λέτε να γίνει η δίκη?.....

 
Αν έτσι νομίζετε
27 Σεπ 2022 21:24

@Έτσι είναι
Μήπως θα μπορούσατε να μας αναφέρετε μερικά παραδείγματα (έστω ένα) για απεργίες κατά.... ΜΗ ψηφισμένων νόμων?

 
Φαίδρα
27 Σεπ 2022 21:09

Οι εκλογές ΕΥΤΥΧΏΣ είναι πολύ κοντά... Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος (ο εκπ/κος κλάδος δηλ)!!!!!!!!!!

 
Γεώργιος Αττικη
27 Σεπ 2022 21:07

Το υπουργείο παρανομεί μη κάνοντας κρίσεις διευθυντών. Αίσχος. Ντροπή.

 
Τα λόγια ειναι περιττά
27 Σεπ 2022 21:06

Παράνομη και καταχρηστική είναι η κυβέρνηση. Που από το 2020 δεν προβαίνει σε κρίσεις στελεχών της εκπαίδευσης. Με το προσχημα/πρόφαση της πανδημίας. Τι σχέση έχει η πανδημία με τις κρίσεις;;;;; στη συνέντευξη θα φόραγαν όλοι μάσκα. Και στην τελική, ας γίνονταν χωρίς συνέντευξη.

 
Στην Ελλάδα μας βεβαίως βεβαίως
27 Σεπ 2022 20:53

Μεγάλη μέρα η σημερινή! Μόλις απαλλάχθηκαν οριστικά οι ΠΑΝΤΕΣ (λόγω παραγραφής) για το σκάνδαλο της Siemens.....

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
27 Σεπ 2022 20:21

@Έτσι είναι
Αυτό πράγματι το έχουμε ακούσει πολλές φορές να διακινείται μεταξύ των "νομιμοφρόνων", αφού πρώτη το εκστόμισε η υπουργός. Επιτρέψτε μου όμως να το χαρακτηρίσω κενολογία άνευ προηγουμένου! Και ερωτώ τον φίλο εδώ που το αναπαρήγαγε ελαφρά τη καρδία: Υπάρχει απεργία κατά ανύπαρκτου νόμου; Πάντα η απεργία στρέφεται ενάντια σε ισχύουσα νομοθεσία. Δεν νοείται κάτι διαφορετικό. Κι ωστόσο το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει ως απολύτως δημοκρατικό το δικαίωμα των πολιτών να απεργούν κατά υφιστάμενης νομοθεσίας, αλλά δυστυχώς αυτό παραμένει νεκρό γράμμα, αφού είναι δεδομένο ότι κάθε προσφυγή μιας αρχής στη δικαιοσύνη οδηγεί απαρέγκλιτα στην ίδια στερεότυπη απόφαση: Η απεργία είναι παράνομη! Τι είδους δημοκρατία όμως είναι αυτή;

 
Πρώτα η κοινωνία
27 Σεπ 2022 20:16

Καλό τα δικαστήρια να μην επεμβαίνουν σε ευαίσθητα ζητήματα, όσο κι αν γίνεται κατάχρηση της απεργίας σε πολλές περιπτώσεις είναι το μόνο μέσο αντίδρασης που έχει απομείνει στους (δημόσιους) υπαλλήλους

Δυστυχώς, σε πολλούς κλάδους του Ιδιωτικού Τομέα -ειδικά στις πιο δύσκολες θέσεις εργασίας (μην ξεχνάμε τους critical workers) - δεν υπάρχουν πλέον ούτε συλλογικές συμβάσεις στην Ελλάδα του 2023. Όχι στην επιστροφή στη ζούγκλα του 19ου αιώνα...

 
Για το καλό μας
27 Σεπ 2022 19:09

Είναι πραγματικά λυπηρό όταν η κυρία αυτή μας δουλεύει μπροστά στα μάτια μας, Δεν ήταν το θέμα η απεργία-αποχή ...ήταν σίγουρο ότι θα ε΄βγαινε παράνομη.Το θέμα είναι τα ψέματα που επικαλείται όταν ισχυρίζεται ότι όλα γίνονται για το καλό μας!!!!! Εδώ ταιριάζει το τραγούδι του Μηλιώκα!!!!!
Η γραφειοκρατία έχει φτάσει στον Θεό, δεν προλαβαίνουμε να ανασάνουμε και αυτή η κυρία με περισσό θράσος μας ειρωνεύεται ή πραγματικά δεν έχει ιδέα για τη λειτουργία των σχολείων!!!!
Περιμένω πώς και πώς τις εκλογές .....ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ!!!!!!

 
Αντιρησίας
27 Σεπ 2022 18:35

'Όλες αυτές οι διαδικασίες παρακωλύουν το εκπαιδευτικό έργο και διχάζουν τους εκπαιδευτικούς. Επιτέλους ας το αντιληφθεί η ΔΟΕ. Λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά, για να πάμε την ΠΑΙΔΕΙΑ λίγο ψηλότερα!

 
nick
27 Σεπ 2022 18:15

Απεργία για τους μισθούς, το ωράριο, τις συντάξεις, κλπ θα κάνει η ΔΟΕ ή έχει κολλήσει με την αξιολόγηση...

 
Αλέξανδρος
27 Σεπ 2022 18:08

Ε ρε μαύρο που θα φάτε από τον κλάδο!!! (πλην ελαχίστων στελεχιακών εξαιρέσεων)

 
ΕΥΗ
27 Σεπ 2022 18:06

Οι συνδικαλιστικοί φορείς, εάν θέλουν να εκπροσωπούν τους εκπ/κούς θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους:
1) Σύγκλιση όλων των τοπικών οργανώσεων σε Γ.Σ., ώστε να παρθούν αποφάσεις (άνω του 50%) , για απεργία-αποχή, ώστε να είναι νόμιμη. Ενημέρωση για τις ενέργειες απεργίας-αποχής στις αρμόδιες διοικητικές αρχές. Και μετά εφαρμογή της νόμιμης απεργίας-αποχής.
2) Δικαστικές αγωγές εναντίον του Υπουργείου για πληθώρα παράνομων ενεργειών (webex, μη κα΄λυψη κενών, υπερωρίες, παράνομες μετακινήσεις αναπληρωτών σε άλλα έργα ΕΣΠΑ, κενά ειδικής αγωγής και παράλληλης, τοποθετήσεις ειδικοτήτων σε πάνω από 5 σχολεία, παράνομη λειτουργία κτιρίων και προκάτ κ.ά.). Εφόσον άνοιξε τους ασκούς του αιόλου, θα πρέπει να απαντηθεί εξίσου δημοκρατικά η στάση της. Φτάνει πια! Μια ζωή αυτό το υπουργείο, θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να τιμωρηθεί!

 
Steve
27 Σεπ 2022 16:16

Πλησιάζει η ώρα της κάλπης και θα ανταμοιφθείς. Λίγο ακόμα έμεινε.

 
ΓΙΑΝΝΗΣ
27 Σεπ 2022 16:08

Αφήστε τις ανούσιες ενασχολησεις κύριοι της ΔΟΕ με τους ενδ. συντονιστές κ μέντορες
και εστιάστε στην οικονομική αναβάθμιση του κλάδου!

 
Άλλο αυτονόητο ετούτο
27 Σεπ 2022 15:41

αν παραβιάσεις την εντολή έχεις χρηματική ποινή χιλιάδων ευρώ, άμα πειθαρχείς και δουλεύεις στα πλαίσια της εντολής παίρνεις.....μόρια!!!!!
Μα πάμε καλά;

 
Πλατάρος Γιάννης
27 Σεπ 2022 15:38

***Υπάρχει νόμος ψηφισμένος και εξωφθάλμως συνταγματικός.
***Η ΔΟΕ καλεί τα μέλη της σε μη εφαρμογή του.
*** προσφεύγει το υπουργείο και δικαιώνεται αυτονοήτως.
ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΔΩ ,ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΤΕ/ΑΙ;;
Να καταδειχθεί το άδικο του νόμου; (Όλοι το ξέρουν, είναι τζάμπα, ούτε μείωση ωραρίου, ούτε επιμίσθιο, μόνο μόρια. Εν αντιθέσει με τα πρότυπα Πειραματικά όπου προβλέπεται μείωση ωραρίου για μεντοριλίκια κτλ
Έθεσε η ΔΟΕ θέμα αύξησης αποδοχών για τα επί πλέον καθήκοντα;
ΟΧΙ!
Η Ολμέ; Ομοίως...
Για μείωση ωραρίου;
ΤΙΠΟΤΑ!
Για υπερωριακή αποζημίωση;
ΟΥΔΕΝ!
Στην Δημοκρατία όταν δεν συμφωνούμε καίρια και θεμελιωδώς με νόμους ψηφίζουμε το κόμμα που θα τους καταργήσει. Έτσι λέει η δεοντολογία...
Αν και ούτε αυτό τηρείται , διότι και οι καταλήψεις είναι αυτονοήτως αδίκημα και διώκεται κάμποσους αιώνες παγκοσμίως από όλα τα καθεστώτα δημοκρατικά και μη, αλλά εδώ είναι «δικαίωμα»
Αυτοπροστασία χρειαζόμαστε, αλλά πάμε «κατά κρημνόν...»
Η αξιολόγηση ήταν ευκαιρία διεκδίκησης αύξησης αποδοχών.
Τα συνδικάτα πηγαίνοντας κόντρα σε κάθε λογική σιωπούν και υποδεικνύουν την .... μη εφαρμογή των νόμων!
Αν κάποιος ξέρει να γίνονται αυτά και αλλού, ας μας διαφωτίσει!

 
Αφού το είπαν τα δικαστήρια
27 Σεπ 2022 15:21

Ο θεσμός του Μέντορα και οι άλλες κενοτομίες θα εφαρμοστούν πλήρως και με επιτυχία.

 
Pitsiflis
27 Σεπ 2022 15:07

Λυπηρός είναι και ο διχασμός, δηλ. το 6 - 5.

 
Μπα σε καλό σας
27 Σεπ 2022 15:03

"Προχωράμε μπροστά για το καλό μαθητών & εκπαιδευτικών!".
Ευχαριστούμε πολύ που νοιάζεστε τόσο πολύ "για το καλό μας".... Θα σας το ανταποδώσουμε κι εμείς στις εκλογές για το καλό σας....
Απορώ επίσης, ΓΙΑΤΙ χρειάζονται τα δικαστήρια? Να βγαίνει η απόφαση ΑΥΤΟΜΑΤΑ με την κατάθεση αγωγής από την κα Υπουργό....

 
ALEXANDER
27 Σεπ 2022 14:54

To θέμα δεν είναι η απόφαση του δικαστηρίου, αλλά ότι αυτό το υπουργείο σέρνει για 5η(!!!) φορά την εκπαιδευτική κοινότητα στερώντας από αυτή το συνταγματικό της δικαίωμα να αντιστέκεται κάνοντας απεργία. Άραγε το δικαίωμα σε απεργία αφορά μόνο σε ΄...ΜΗ ψηφισμένους νόμους όπως υποστηρίζει το ΥΠΑΙΘ; Ή η δημοκρατία στην παιδεία χάχεται;

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
27 Σεπ 2022 14:43

Παράνομη; Πέφτω από τα σύννεφα!

 
Τακίμια
27 Σεπ 2022 14:41

Πέσαμε απ'τα σύννεφα πάλι...Ντράπηκε και η ντροπή!

Εκλογές χθες!!!

 
Γιαμαλάκ.Γρηγόρης
27 Σεπ 2022 14:24

Ξεκάθαρα υποκριτικό, προσβλητικό και υποτιμητικό για τους εκπαιδευτικούς το σχόλιο της κ. Κεραμέως για την αναμενόμενη καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου. Λυπηρό είναι ότι μας "τρέχει" στα δικαστήρια κάθε τρεις και λίγο, καθώς και το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι όσα χρόνια βρίσκεται στο Υπουργείο Παιδείας, δεν προσπάθησε πότε να κάνει διάλογο με την Εκπαιδευτική Κοινότητα...
Όμως, οι εκλογές "πλησιάζουν" και τότε θα λάβει ό,τι της αναλογεί...

 
σώωωωπα
27 Σεπ 2022 14:12

τώρα θα πάρει μπρος η εκπαιδευση , πρόσεχε , Νίκη, τοίχχχχχοοοοοοοοοςςςςς
ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών ΜΑΣ , ααχαχαχαχααχ

 
Έτσι είναι
27 Σεπ 2022 14:07

Σε ψηφισμένο νόμο φυσικά και θα ήταν παράνομη η απόφαση. Το ήξερε η Δοε αλλά το συνέχισε για τους δικούς της λόγους. Ας πληρώσει τη χασοδικια .

 
Καλά πήγε κι αυτό
27 Σεπ 2022 14:06

Τώρα τι θα πει η ΔΟΕ στα μέλη της; Το ΟΧΙ σε όλα δεν βγάζει πουθενά. Ας ζητήσει τουλάχιστον τώρα μείωση ωραρίου ή υοερωριακη αμοιβή.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.