ΣΧ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Σύμβουλοι Εκπαίδευσης: Μικρή καθυστέρηση ανακοίνωσης των πινάκων μοριοδότησης, λόγω ξένης γλώσσας

Στους πίνακες μοριοδότησης τα Συμβούλια Επιλογής αιτιολογούν με κάθε λεπτομέρεια τα πιστοποιητικά των υποψηφίων τα οποία απορρίπτουν.
Δημοσίευση: 27/09/2022
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Μικρή καθυστέρηση , η οποία μπορεί να κρατήσει μέχρι και την Παρασκευή θα υπάρξει στην ανακοίνωση , από το υπουργείο Παιδείας, των πινάκων   μοριοδότησης των  Συμβούλων Εκπαίδευσης,οι οποίοι παραδόθηκαν χθες το πρωί στο γραφείο της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως από τα Συμβούλια Επιλογής.

Κι αυτό διότι το υπουργείο Παιδείας ζήτησε  σήμερα το μεσημέρι από τους προέδρους των Συμβουλών να διορθώσουν τους πίνακες με τους υποψηφίους Συμβούλους Εκπαίδευσης, οι οποίου θα κληθούν να εξεταστούν στη ξένη γλώσσα , λόγω προσκόμισης τίτλου σπουδών από το εξωτερικό.

Η διόρθωση των πινάκων θα γίνει, βάσει της νέας τροπολογίας για το συγκεκριμένη κατηγορία τίτλων σπουδών η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή  (Δείτε εδώ την τροπολογία).

Η διαδικασία αυτή ενδέχεται να κρατήσει από μία έως τρεις ημέρες , δεδομένου ότι οι πρόεδροι των Συμβουλίων ζήτησαν και αναμένουν από το υπουργείο  Παιδείας  διευκρινίσεις.

Στους πίνακες μοριοδότησης τα Συμβούλια Επιλογής αιτιολογούν με κάθε λεπτομέρεια τα πιστοποιητικά των υποψηφίων τα οποία απορρίπτουν.

Υπενθυμίζεται ότι τα Συμβούλια Επιλογής είχαν ζητήσει  από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας Νομική υποστήριξη για τη διαδικασία μοριοδότησης των υποψηφίων Συμβούλων Εκπαίδευσης, ζήτησαν.

Η νομική υποστήριξη άπτονταν  στη παροχή έγγραφης γνώμης για τη μοριοδότηση  πιστοποιητικών κλπ τα οποία κατέθεσαν οι υποψήφιοι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία δεν είχε δώσει  θετική απάντηση στο αίτημα των Συμβουλίων Επιλογής.

Από τις 113 ενστάσεις έγιναν δεκτές οι 95

Σημειώνεται ότι από τους 113  ενστάσεις κατά των μη δεκτών πινάκων που έγιναν υποψήφιους Συμβούλους Εκπαίδευσης  έγιναν δεκτές οι 95.

Πρόκειται, ίσως για το μοναδικό "διαγωνισμό" του υπ. Παιδείας, που γίνονται σε τέτοιο ποσοστό δεκτές ενστάσεις.

Υπενθυμίζεται πως οι  μη δεκτοί υποψήφιοι ήταν 183 υποψήφιοι για λόγους ξένης γλώσσας μη κατάθεσης άλλων  στοιχείων όπως προυπηρεσίας, Πιστοποιητικών ΤΠΕ , διδακτικής υπηρεσίας κλπ.

Έτσι, μετά από αυτή την εξέλιξη , οι δεκτοί υποψήφιοι από τους 2.185 του προσωρινού πίνακα αυξήθηκαν  στους 2.280.

Επιλογές νέων Διευθυντών Σχολείων: Ανάγκη πλήρους χρονοδιαγράμματος

Η είδηση  προ ημερών στο esos  ότι η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τις θέσεις Διευθυντών Σχολείων θα είναι έτοιμη εντός της εβδομάδας που έρχεται και επιπλέον ότι είναι έτοιμες για δημοσίευση η σχετική ΥΑ και η Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους,    σημαίνει ότι πλέον ξεκινά η διαδικασία επιλογής νέων Διευθυντών Σχολείων.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για να πετύχει επίσπευση των διαδικασιών επιλογής Διευθυντών Σχολείων ψήφισε το καλοκαίρι τροπολογία για τον τρόπο συγκρότησης των Τοπικών Συμβουλίων Επιλογής   και επιπλέον άλλαξε τη σειρά επιλογής στελεχών εκπαίδευσης ώστε να προηγηθεί η επιλογή Διευθυντών Σχολείων.

Με τις κινήσεις αυτές δήλωσε ξεκάθαρα ότι επιθυμεί την αλλαγή των Διευθυντών Σχολείων, η δε Υπουργός ξεκαθάρισε ότι αυτή η αλλαγή θα γίνει μέσα στην τρέχουσα σχολική χρονιά.

Μολονότι φαίνεται ότι πλησιάζει πλέον η στιγμή εκκίνησης της όλης διαδικασίας επιλογής ωστόσο παραμένει σημαντικό το ερώτημα της στιγμής ολοκλήρωσης της διαδικασίας και τοποθέτησης των νέων Διευθυντών Σχολείων.

Η ανησυχία προέρχεται από το γεγονός ότι η αντίστοιχη διαδικασία για τους Διευθυντές Εκπαίδευσης είχε πολύ μεγάλη χρονική διάρκεια ενώ η διαδικασία επιλογής νέων Συμβούλων Εκπαίδευσης καθυστερεί υπερβολικά με άγνωστο το χρόνο ολοκλήρωσής της.

Εφόσον το υπουργείο Παιδείας επιθυμεί να αποτρέψει το ενδεχόμενο να υπάρξουν υπερβολικές καθυστερήσεις και στις επικείμενες αλλαγές Διευθυντών Σχολείων και με δεδομένο ότι επίκεινται εθνικές εκλογές, διαδικασία κατά την οποία «παγώνουν» διαδικασίες επιλογής στελεχών του Δημοσίου, θα πρέπει να υπάρξουν:

1.    Άμεση συγκρότηση των κατά τόπους Τοπικών Συμβουλίων Επιλογής με βάση τα προβλεπόμενα στην τροπολογία.

2.    Στην ΥΑ για τη διαδικασία επιλογής Διευθυντών να συμπεριληφθεί σαφές χρονοδιάγραμμα, δεσμευτικό για όλα τα Τοπικά Συμβούλια Επιλογής, που θα ορίζει με ακρίβεια τις ημερομηνίες ολοκλήρωσης καθενός σταδίου της διαδικασίας επιλογής. Για την ακριβή τήρηση του χρονοδιαγράμματος την ευθύνη θα φέρουν οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Επιλογής δηλ. οι Διευθυντές Εκπαίδευσης, οι οποίοι θα συντονίζουν τη λειτουργία των Συμβουλίων.

Εάν τα Συμβούλια Επιλογής αφεθούν ελεύθερα για να ενεργήσουν χωρίς χρονικούς περιορισμούς, τότε είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν οι ίδιες μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις που υπήρξαν και στις επιλογές Διευθυντών Εκπαίδευσης και Συμβούλων Εκπαίδευσης.

Σε αυτή την περίπτωση και εάν υπολογίσει κανείς τις χρονικές καθυστερήσεις αυτών των Συμβουλίων, η επιλογή Διευθυντών Σχολείων μπορεί να μην ολοκληρωθεί ποτέ, με δεδομένη και την διαδικασία εθνικών εκλογών που θα «παγώσει» έτσι κι αλλιώς την διαδικασία.

Επιπλέον η τοποθέτηση των νέων Διευθυντών Σχολείων θα γίνει προφανώς ταυτόχρονα στα σχολεία όλης της χώρας και επομένως δεν είναι δυνατόν μια πιθανή καθυστέρηση της διαδικασίας από κάποια Τοπικά Συμβούλια να θέσει σε ομηρία τις αλλαγές Διευθυντών όλων των Σχολείων της χώρας.

3.    Τα Τοπικά Συμβούλια Επιλογής αλλά και οι ενδιαφερόμενοι για τις θέσεις Διευθυντών Σχολείων υποψήφιοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να λάβουν διευκρινιστικές οδηγίες για τα μοριοδοτούμενα προσόντα που προβλέπονται για τη διαδικασία επιλογής, δηλ. ποια έντυπα, έγγραφα και λοιπά πιστοποιητικά γίνονται δεκτά και ποια όχι ώστε να ληφθεί η μοριοδότηση ανα κριτήριο.

Έτσι θα αποφευχθεί μεγάλος αριθμός ενστάσεων και η διαδικασία δεν θα «κολλήσει» στην χρονοκαθυστέρηση που προκαλεί η εξέταση μεγάλου αριθμού ενστάσεων.

Δεν συνέβη αυτό στις δύο προηγούμενες διαδικασίες επιλογής και γι΄ αυτό σημειώθηκε υπερβολικός αριθμός ενστάσεων που συνοδεύτηκε από αργοπορία στην έκδοση τελικών πινάκων μοριοδότησης.

Τώρα όμως και με δεδομένη την ήδη υπάρχουσα εμπειρία από τα υποβληθέντα προς μοριοδότηση έντυπα υποψηφίων κατά τις προηγούμενες διαδικασίες επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, μπορούν να εκδοθούν και να δοθούν οδηγίες για κάθε επιμέρους κριτήριο είτε ως Οδηγός που θα αναρτηθεί στην πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων είτε (που είναι και ορθότερο) ως εφαρμοστική του νόμου εγκύκλιος.

Σχόλια (58)

 
φαιδρα
30 Σεπ 2022 17:49

δινει 3μορια στην πρωτη γλωσσα που τωρα νομίζουν ολοι οτι ξερουν αγγλικά και στη δευτερη γλωσσα δινουν μισο μοριο .τυχαιο δε νομίζω

 
@Στράτος
29 Σεπ 2022 06:04

Αν έχω καταλάβει σωστά υπάρχει πλέον η εξής διαφορά αναφορικά με το ποιοι θα εξεταστούν. Θα εξεταστούν μόνο όσοι δεν έχουν προσκομίσει παράλληλα και πιστοποιητικό γνώσης ξένης γλώσσας, όσοι δηλαδή έχουν υποβάλλει μόνο πτυχίο από ξένη χώρα, από το οποίο μέχρι πρότινος τεκμαίρετο η γνώση της ξένης γλώσσας. Παραθέτω το απόσπασμα (σε αγκύλες ότι έχει αλλάξει με την πρόσφατη τροπολογία):

Όσοι υποψήφιοι προσκομίζουν πτυχίο ή μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα οποιουδήποτε αναγνωρισμένου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής, προκειμένου να μοριοδοτηθούν [για τους τίτλους σπουδών της περ. α) της παρ. 2, καθώς] και για τη γνώση της ξένης γλώσσας στην οποία αποκτήθηκαν, σύμφωνα με την περ. γ) της [ίδιας παραγράφου] παρ. 2, εξετάζονται προφορικά, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ενώπιον του αρμόδιου συμβουλίου επιλογής, ως προς τη γνώση της γλώσσας αυτής.

 
ΠΟΛΙΤΗΣ
28 Σεπ 2022 23:19

@Στράτος
1. Η τροπολογια αναφέρει ότι εξετάζεσαι στην ξένη γλώσσα μόνο αν μέσω του ξενόγλωσσου τίτλου ζητάς αναγνώριση της ξένης γλ΄ώσσας. Αν δεν το ζητάς παίρνεις τα μόρια μόνο του τίτλου. Προ της τροπολογίας, αν κατέθετες ξενόγλωσσο τίτλο εξεταζόσουν στη γλώσσα υποχρεωτικά (ακόμη και αν το βασικό σου πτυχίο ήταν στη συγκεκριμένη γλώσσα από ελληνικό πανεπιστήμιο!!!).
2. Και γιατί αν ο άλλος έχει αναλάβει Δ/ντής Εκπ/σης θα πρέπει να διαγραφεί από υποψήφιος Σύμβουλος Εκπαίδευσης. Με την ίδια λογική θα έπρεπε να μην έχει επιτραπεί σε εν ενεργεία Περιφερειακούς Δ/ντές Εκπ/σης να είναι υποψήφιοι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης.

 
ALEXANDRER
28 Σεπ 2022 19:27

Για το μόνο που δεν έχει καθόλου καθυστερήσεις αυτό το υπουργείο είναι τα αντανακλαστικά του όταν πρόκειται να σύρει την εκπαιδευτική κοινότητα στα δικαστήρια

 
Π
28 Σεπ 2022 19:20

δηλαδή το πρόβλημα είναι ποιοι θα εξεταστούν στην ξένη γλώσσα; Και γιατί επείγει να βγει αυτός ο πίνακας τώρα;

 
@@ΑΠΟΡΙΑ
28 Σεπ 2022 19:18

Δίκαιο το βλε΄πω αυτό.
Αλλά, ξέρετε ο νόμος αυτός ο "καλυτερότερος" όπως θα μείνει στην ιστορία της εκπαίδευσης έχει τόσα και τόσα "φωτογραφικά" και μη!

 
Στράτος
28 Σεπ 2022 18:01

Αν θυμάμαι καλά η τροπολογία απλώς διεύρυνε τον κύκλο όσων θα μπορούσαν να οριστούς εξεταστές της ξένης γλώσσας και έδωσε τη δυνατότητα εξέτασής της εξ αποστάσεως. Δεν περιείχε αλλαγές ως προς τους υποψηφίους, εκτός κι αν μου διαφεύγει κάτι.
.
Εύλογο το ερώτημα εάν οι υποψήφιοι που εξετάστηκαν στην ξένη γλώσσα κατά τη διαδικασία επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης θα κληθούν εκ νέου σε εξέταση ή εάν η επιτυχής εξέτασή τους θα ισχύσει και για την τωρινή διαδικασία επιλογής.
.
Όσοι ανέλαβαν καθήκοντα Διευθυντών Εκπαίδευσης και ήταν (και) υποψήφιοι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης λογικά θα διαγραφούν από τους πίνακες και δεν θα έχουν δικαίωμα συνέχισης συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής.

 
Ανδρέας
28 Σεπ 2022 16:42

Πλήρης απαξίωση μέσα από νόμους που δεν λειτουργούν... ντρέπομαι θλίβομαι και θυμώνω. Από μια προοδευτική φιλελεύθερη κυβέρνηση δεν περιμέναμε τέτοια ξεφτίλα.

 
ΕΥΗ
28 Σεπ 2022 15:04

Μια μικρή...μικρή...μικρούλα... καθυστέρηση. Όπως και στις κρίσεις διευθυντών σχολείων!

 
ph
28 Σεπ 2022 13:11

Και ζήσαμε εμει΄ς καλά κι αυτοί καλύτερα....

 
ΠΕ04
28 Σεπ 2022 09:34

Εκτιμώ πως όσοι/ες έδωσαν εξετάσεις στην ξένη γλώσσα, αφού ήταν υποψήφιοι ως Διευθυντές Εκπαίδευσης, δεν θα χρειαστεί να ξαναδώσουν!!!!
Με αυτούς που μπλέξαμε όμως, όλα να τα περιμένεις!!!

 
@ΑΠΟΡΙΑ
28 Σεπ 2022 08:47

Για να είμαστε δίκαιοι γιατί να μην αφαιρείται το 1 μόριο και κάθε καλό από όσους έχουν proficiency?
Τότε δεν υπάρχουν προαπαιτουμενα?
Ενστάσεις και προσφυγές βροχή...

 
Το σωτήριο έτος 4 μετά Κεραμέως
28 Σεπ 2022 00:10

Κανονικά, αυτοί που θα βγάλουν τα ημερολόγια του 2023, θα πρέπει πρώτα να συνεννοηθούν με την κυρία Κεραμέως, για το εάν η Δευτέρα θα μπει στη θέση της Παρασκευής, ο Ιανουάριος στη θέση του Αύγουστου και εάν τα έτη θα μετρούν κανονικά.... η προ και μετά Κεραμέως εποχή....

 
Χαμπάρι?
28 Σεπ 2022 00:00

@ΑΔΙΟΡΘΩΤΟΙ 27 Σεπ 2022 19:56
Πολύ καλόπιστο σας βρίσκω, εάν πιστεύετε στις δικαιολογίες του υπουργείου. Άντε 1-2 συμβούλια "ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΕΙ ΕΙΔΗΣΗ". ΚΑΙ τα 6, ΔΕΝ πήραν είδηση? Μάλλον εσείς δεν τους πήρατε είδηση.... αλλιώς χαμπάρι....

 
Dario Moutso
27 Σεπ 2022 23:23

@Ευτυχώς που καθυστέρησαν 27 Σεπ 2022 21:12

Μην ορκίζεσαι ότι δεν θα ξανα ασχοληθείς...

 
Αντρεας
27 Σεπ 2022 23:15

Μας κουρασατε κύριοι... Από τότε που γνωρίζω τον εαυτό μου σ αυτόν τον πολιτικό χώρο κινούμε, αλλά η κ Κεραμεως και ο κ Κοπτσης δεν παίζονται...

 
ΑΥΡΙΟΣ
27 Σεπ 2022 22:49

Σήμερα είπατε θα βγουν;;; Πότε είναι το σήμερα; Για να ξέρω πότε γιορτάζω εγώ...

 
Δακιτης
27 Σεπ 2022 22:37

Μην στενοχωριοσατε συνάδελφοι. Έρχεται ο Σύριζα και θα κάνει τις κρίσεις τσακ μπαμ. Τρία χρόνια έμειναν 2 φορές το έκαναν. Οι τωρινοι; Δεν μπορούν τα παλικάρια τι να κάνουμε τώρα... Αυτή είναι η πικρη αληθεια για μας τους Δακιτες ...

 
Μαριάνθη
27 Σεπ 2022 22:17

Δώδεκα κι ούτε ένα τηλεφώνημα
μες στου μυαλού μου το αβάσταχτο κενό
μοιάζεις με όνειρο που φεύγει μακρινό...
Δώδεκα κι ούτε ένα τηλεφώνημα
δεν το αντέχω το μαρτύριο αυτό
και πως τελειώσαν όλα θέλω να σου πω...
Μα δε χτυπάει το τηλέφωνο, με πνίγει το παράπονο
που δεν κατάλαβες ποτέ σου τι περνώ
κι αν έχει γίνει η αγωνία μου βουνό
Δώδεκα, η ελπίδα μου κρεμάστηκε
σ' ένα τηλέφωνο που έμεινε νεκρό

 
Εις υγείαν
27 Σεπ 2022 22:05

Καλά οι άνθρωποι είναι από άλλο ανέκδοτο! Τέτοιο δούλεμα δεν έχει ξαναγίνει!

 
ΤΖΑΒ. ΧΡΗΣΤΟΣ
27 Σεπ 2022 21:39

Δεν υπάρχει αυτό που ζει η εκπαιδευτική κοινότητα, τέλος!!!

 
Ευτυχώς που καθυστέρησαν
27 Σεπ 2022 21:12

οι κρίσεις. Τώρα καταλαβαίνω ότι η δουλειά του Διευθυντή είναι το μεγαλύτερο χαμαλίκι της εκπαίδευσης (και όχι μόνο). Κάθε μέρα νέες υποχρεώσεις και δυσανάλογες ευθύνες για το πενιχρό επίδομα. Οι δήμοι να μένουν στα λόγια, οι Διευθύνσεις να βάζουν τρικλοποδιές, οι γονείς σε ένα παράλληλο σύμπαν, δεν αξίζει καθόλου.
Έχω την πεποίθηση ότι αυτή πρέπει να είναι η επόμενη κίνηση της ΔΟΕ. Να πάει από πόρτα σε πόρτα σε όλους τους εκπαιδευτικούς προκειμένου κανείς να μη διεκδικήσει θέση ευθύνης. Έτσι όπως τα έχει κάνει το Υπουργείο μόνο αυτό μας μένει σαν αντίδραση. Εγώ πάντως δεν πρόκειται να ξαναασχοληθώ με το σπορ....

 
Houston we have a problem
27 Σεπ 2022 21:06

Χα χα χα χα χα....
Πού είμαστε? Α, στην Ελλάδα... Οκ

 
Μην τους πιστεύετε
27 Σεπ 2022 20:58

είναι μια ακόμη δικαιολογία!
ΟΙ βαθμολογίες ΔΕΝ είναι έτοιμες!
Όλα αυτά είναι μεθοδευμένες διαδικασίες διαχείρισης του χάους που έχουν προκαλέσει με τον καλυτερότερο νόμο όλων των εποχών!!!

 
Μικρή καθυστέρηση
27 Σεπ 2022 20:54

το σύντομο με τον Τοτό το ξέρετε...;

 
ΑΠΟΡΙΑ
27 Σεπ 2022 20:53

Προαπαιτούμενο είναι το lower άρα δεν παίρνουν οι ΣΣ το 1 μόριο.
Αν έχουν proficiency πάιρνουν 3 μόρια; Στην ουσία δηλ μόνο το proficiency μοριοδοτείται;

 
Λαλαλα-χαχαχα
27 Σεπ 2022 20:45

Όταν έχεις τον καλυτερότερο έβερ.... αλλά στα "χαλάει" η τροπολογία που ψήφισες για να τον κάνεις ακόμα πιο πολύ + περισσότερο + επιπλέον.... καλυτερότερο! Μόλις μετακινήθηκε ο μαρμάρινος πάγκος της κουζίνας από τα γέλια.....

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.