Σύμβουλοι Εκπαίδευσης: Μικρή καθυστέρηση ανακοίνωσης των πινάκων μοριοδότησης, λόγω ξένης γλώσσας

Στους πίνακες μοριοδότησης τα Συμβούλια Επιλογής αιτιολογούν με κάθε λεπτομέρεια τα πιστοποιητικά των υποψηφίων τα οποία απορρίπτουν.

27/09/2022

Ενημερώθηκε: 27/09/2022, 22:30

Άκουσε το άρθρο

Μικρή καθυστέρηση , η οποία μπορεί να κρατήσει μέχρι και την Παρασκευή θα υπάρξει στην ανακοίνωση , από το υπουργείο Παιδείας, των πινάκων   μοριοδότησης των  Συμβούλων Εκπαίδευσης,οι οποίοι παραδόθηκαν χθες το πρωί στο γραφείο της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως από τα Συμβούλια Επιλογής.

Κι αυτό διότι το υπουργείο Παιδείας ζήτησε  σήμερα το μεσημέρι από τους προέδρους των Συμβουλών να διορθώσουν τους πίνακες με τους υποψηφίους Συμβούλους Εκπαίδευσης, οι οποίου θα κληθούν να εξεταστούν στη ξένη γλώσσα , λόγω προσκόμισης τίτλου σπουδών από το εξωτερικό.

Η διόρθωση των πινάκων θα γίνει, βάσει της νέας τροπολογίας για το συγκεκριμένη κατηγορία τίτλων σπουδών η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή  (Δείτε εδώ την τροπολογία).

Η διαδικασία αυτή ενδέχεται να κρατήσει από μία έως τρεις ημέρες , δεδομένου ότι οι πρόεδροι των Συμβουλίων ζήτησαν και αναμένουν από το υπουργείο  Παιδείας  διευκρινίσεις.

Στους πίνακες μοριοδότησης τα Συμβούλια Επιλογής αιτιολογούν με κάθε λεπτομέρεια τα πιστοποιητικά των υποψηφίων τα οποία απορρίπτουν.

Υπενθυμίζεται ότι τα Συμβούλια Επιλογής είχαν ζητήσει  από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας Νομική υποστήριξη για τη διαδικασία μοριοδότησης των υποψηφίων Συμβούλων Εκπαίδευσης, ζήτησαν.

Η νομική υποστήριξη άπτονταν  στη παροχή έγγραφης γνώμης για τη μοριοδότηση  πιστοποιητικών κλπ τα οποία κατέθεσαν οι υποψήφιοι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία δεν είχε δώσει  θετική απάντηση στο αίτημα των Συμβουλίων Επιλογής.

Από τις 113 ενστάσεις έγιναν δεκτές οι 95

Σημειώνεται ότι από τους 113  ενστάσεις κατά των μη δεκτών πινάκων που έγιναν υποψήφιους Συμβούλους Εκπαίδευσης  έγιναν δεκτές οι 95.

Πρόκειται, ίσως για το μοναδικό "διαγωνισμό" του υπ. Παιδείας, που γίνονται σε τέτοιο ποσοστό δεκτές ενστάσεις.

Υπενθυμίζεται πως οι  μη δεκτοί υποψήφιοι ήταν 183 υποψήφιοι για λόγους ξένης γλώσσας μη κατάθεσης άλλων  στοιχείων όπως προυπηρεσίας, Πιστοποιητικών ΤΠΕ , διδακτικής υπηρεσίας κλπ.

Έτσι, μετά από αυτή την εξέλιξη , οι δεκτοί υποψήφιοι από τους 2.185 του προσωρινού πίνακα αυξήθηκαν  στους 2.280.

Επιλογές νέων Διευθυντών Σχολείων: Ανάγκη πλήρους χρονοδιαγράμματος

Η είδηση  προ ημερών στο esos  ότι η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τις θέσεις Διευθυντών Σχολείων θα είναι έτοιμη εντός της εβδομάδας που έρχεται και επιπλέον ότι είναι έτοιμες για δημοσίευση η σχετική ΥΑ και η Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους,    σημαίνει ότι πλέον ξεκινά η διαδικασία επιλογής νέων Διευθυντών Σχολείων.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για να πετύχει επίσπευση των διαδικασιών επιλογής Διευθυντών Σχολείων ψήφισε το καλοκαίρι τροπολογία για τον τρόπο συγκρότησης των Τοπικών Συμβουλίων Επιλογής   και επιπλέον άλλαξε τη σειρά επιλογής στελεχών εκπαίδευσης ώστε να προηγηθεί η επιλογή Διευθυντών Σχολείων.

Με τις κινήσεις αυτές δήλωσε ξεκάθαρα ότι επιθυμεί την αλλαγή των Διευθυντών Σχολείων, η δε Υπουργός ξεκαθάρισε ότι αυτή η αλλαγή θα γίνει μέσα στην τρέχουσα σχολική χρονιά.

Μολονότι φαίνεται ότι πλησιάζει πλέον η στιγμή εκκίνησης της όλης διαδικασίας επιλογής ωστόσο παραμένει σημαντικό το ερώτημα της στιγμής ολοκλήρωσης της διαδικασίας και τοποθέτησης των νέων Διευθυντών Σχολείων.

Η ανησυχία προέρχεται από το γεγονός ότι η αντίστοιχη διαδικασία για τους Διευθυντές Εκπαίδευσης είχε πολύ μεγάλη χρονική διάρκεια ενώ η διαδικασία επιλογής νέων Συμβούλων Εκπαίδευσης καθυστερεί υπερβολικά με άγνωστο το χρόνο ολοκλήρωσής της.

Εφόσον το υπουργείο Παιδείας επιθυμεί να αποτρέψει το ενδεχόμενο να υπάρξουν υπερβολικές καθυστερήσεις και στις επικείμενες αλλαγές Διευθυντών Σχολείων και με δεδομένο ότι επίκεινται εθνικές εκλογές, διαδικασία κατά την οποία «παγώνουν» διαδικασίες επιλογής στελεχών του Δημοσίου, θα πρέπει να υπάρξουν:

1.    Άμεση συγκρότηση των κατά τόπους Τοπικών Συμβουλίων Επιλογής με βάση τα προβλεπόμενα στην τροπολογία.

2.    Στην ΥΑ για τη διαδικασία επιλογής Διευθυντών να συμπεριληφθεί σαφές χρονοδιάγραμμα, δεσμευτικό για όλα τα Τοπικά Συμβούλια Επιλογής, που θα ορίζει με ακρίβεια τις ημερομηνίες ολοκλήρωσης καθενός σταδίου της διαδικασίας επιλογής. Για την ακριβή τήρηση του χρονοδιαγράμματος την ευθύνη θα φέρουν οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Επιλογής δηλ. οι Διευθυντές Εκπαίδευσης, οι οποίοι θα συντονίζουν τη λειτουργία των Συμβουλίων.

Εάν τα Συμβούλια Επιλογής αφεθούν ελεύθερα για να ενεργήσουν χωρίς χρονικούς περιορισμούς, τότε είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν οι ίδιες μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις που υπήρξαν και στις επιλογές Διευθυντών Εκπαίδευσης και Συμβούλων Εκπαίδευσης.

Σε αυτή την περίπτωση και εάν υπολογίσει κανείς τις χρονικές καθυστερήσεις αυτών των Συμβουλίων, η επιλογή Διευθυντών Σχολείων μπορεί να μην ολοκληρωθεί ποτέ, με δεδομένη και την διαδικασία εθνικών εκλογών που θα «παγώσει» έτσι κι αλλιώς την διαδικασία.

Επιπλέον η τοποθέτηση των νέων Διευθυντών Σχολείων θα γίνει προφανώς ταυτόχρονα στα σχολεία όλης της χώρας και επομένως δεν είναι δυνατόν μια πιθανή καθυστέρηση της διαδικασίας από κάποια Τοπικά Συμβούλια να θέσει σε ομηρία τις αλλαγές Διευθυντών όλων των Σχολείων της χώρας.

3.    Τα Τοπικά Συμβούλια Επιλογής αλλά και οι ενδιαφερόμενοι για τις θέσεις Διευθυντών Σχολείων υποψήφιοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να λάβουν διευκρινιστικές οδηγίες για τα μοριοδοτούμενα προσόντα που προβλέπονται για τη διαδικασία επιλογής, δηλ. ποια έντυπα, έγγραφα και λοιπά πιστοποιητικά γίνονται δεκτά και ποια όχι ώστε να ληφθεί η μοριοδότηση ανα κριτήριο.

Έτσι θα αποφευχθεί μεγάλος αριθμός ενστάσεων και η διαδικασία δεν θα «κολλήσει» στην χρονοκαθυστέρηση που προκαλεί η εξέταση μεγάλου αριθμού ενστάσεων.

Δεν συνέβη αυτό στις δύο προηγούμενες διαδικασίες επιλογής και γι΄ αυτό σημειώθηκε υπερβολικός αριθμός ενστάσεων που συνοδεύτηκε από αργοπορία στην έκδοση τελικών πινάκων μοριοδότησης.

Τώρα όμως και με δεδομένη την ήδη υπάρχουσα εμπειρία από τα υποβληθέντα προς μοριοδότηση έντυπα υποψηφίων κατά τις προηγούμενες διαδικασίες επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, μπορούν να εκδοθούν και να δοθούν οδηγίες για κάθε επιμέρους κριτήριο είτε ως Οδηγός που θα αναρτηθεί στην πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων είτε (που είναι και ορθότερο) ως εφαρμοστική του νόμου εγκύκλιος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ