Νέα προσφυγή Ν. Κεραμέως στα δικαστήρια για Μέντορες και Ενδοσχολικούς Συντονιστές

Ν. Κεραμέως: Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν θέλουν να υποστηρίξουν τους νεότερους συναδέλφους τους και αξιώνουν την μη εφαρμογή του νόμου

04/10/2022

Άκουσε το άρθρο

Νέα αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατέθεσε σήμερα  η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως κατά της   ΑΔΕΔΥ , ζητώντας την εφαρμογή του νόμου που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων και ειδικότερα τα άρθρα 92 και 93 του ν. 4823/2021 που αφορούν στον Ενδοσχολικό Συντονιστή και τον Παιδαγωγικό Σύμβουλο-Μέντορα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Σεπτεμβρίου  το  Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε παράνομη , μετά από  αγωγή της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως η απεργία-αποχή των δασκάλων και νηπιαγωγών από την εφαρμογή αποφάσεων για τον Ενδοσχολικό Συντονιστή και τον Παιδαγωγικού Συμβούλου-Μέντορα , την οποία κήρυξε η ΔΟΕ.

Η ΑΔΕΔΥ, μετά από αίτημα της ΔΟΕ, προκήρυξε   απεργία -αποχή  των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από τις διαδικασίες και καθήκοντα που προβλέπονται στις με αρ.Φ12/102913/ΓΔ4/2022 και Φ12/102919/ΓΔ4/2022 υπουργικές αποφάσεις (Β΄ 4509/2022) ως εξής:

α) απεργία – αποχή από κάθε καθήκον που σχετίζεται με τον ορισμό (άρ.3 της υπ’ αρ. Φ12/102913/ΓΔ4/2022 «Ενδοσχολικός Συντονιστής» Υπουργικής Απόφασης), την άσκηση καθηκόντων και αρμοδιοτήτων εκ μέρους των Ενδοσχολικών Συντονιστών (όπως αυτά περιγράφονται στο άρθρο 2 της ως άνω αποφάσεως) και εν γένει από κάθε διαδικασία, δραστηριότητα, αρμοδιότητα ή έργο, που συνδέεται ή σχετίζεται ή απορρέει από την ως άνω Υπουργική Απόφαση,

) απεργία – αποχή από κάθε καθήκον, που σχετίζεται με τον ορισμό (άρ.3 της υπ’ αρ. Φ12/102919/ΓΔ4 «Παιδαγωγικός Σύμβουλος – Μέντορας στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» Υπουργικής Απόφασης), την άσκηση καθηκόντων και αρμοδιοτήτων εκ μέρους των Παιδαγωγικών Συμβούλων – Μεντόρων (όπως αυτά περιγράφονται στο άρθρο 2 της ως άνω αποφάσεως) και εν γένει από κάθε διαδικασία, δραστηριότητα, αρμοδιότητα ή έργο, που συνδέεται ή σχετίζεται ή απορρέει με την ως άνω Υπουργική Απόφαση, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Δήλωση της Ν. Κεραμέως

Σχετικά με τη νέα προσφυγή στα δικαστήρια η υπουργός παιδείας δήλωσε τα εξής:

"Στα σχολεία μας αυτή τη χρονιά ξεκίνησε ο θεσμός του «μέντορα», δηλ. έμπειροι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν και καθοδηγούν τους νεότερους συναδέλφους τους. Συνδικαλιστικές ηγεσίες κήρυξαν απεργία διαρκείας για το θεσμό αυτό (όπως και για την αξιολόγηση σχολικής μονάδας, την αξιολόγηση εκπαιδευτικού συστήματος «PISA» αλλά και απεργία για τις εξετάσεις στα πρότυπα σχολεία).

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, δηλαδή,  δεν θέλουν να υποστηρίξουν τους νεότερους συναδέλφους τους και αξιώνουν την μη εφαρμογή του νόμου. H απεργία αυτή κρίθηκε παράνομη από το Δικαστήριο.

Στη συνέχεια, η ΔΟΕ ζήτησε «κάλυψη» από την ΑΔΕΔΥ, δηλαδή να προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ ως ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο ολόιδια απεργία με αυτήν που κρίθηκε παράνομη. Η ΑΔΕΔΥ κήρυξε ολόιδια απεργία, και σήμερα προσέφυγα στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να κηρυχθεί και αυτή η απεργία παράνομη.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ένα καλύτερο σχολείο, με εκπαιδευτικούς που θα γίνονται συνεχώς καλύτεροι και θα προσφέρουν ακόμη περισσότερα στα παιδιά μας".

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ