ΙΕΚ

Πρωθυπουργός: Πολλοί νέοι μας πια επιλέγουν τα ΙΕΚ αντί για Πανεπιστήμια

"Ένα μεγάλο μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για τα ζητήματα των ενεργητικών πολιτικών εργασίας κατευθύνονται σε προγράμματα κατάρτισης, επανεκπαίδευσης, πιστοποίησης"
Δημοσίευση: 23/01/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί νέοι μας πια επιλέγουν, αντί να πάνε σε πανεπιστήμια, να πάνε σε ΙΕΚ, σε δημόσια ΙΕΚ. Διότι τα δημόσια ΙΕΚ προσφέρουν ειδικότητες που οι νέοι μας γνωρίζουν ότι θα τους επιτρέψουν, εφόσον ολοκληρώσουν το πρόγραμμα σπουδών τους, να προωθηθούν εύκολα από την αγορά εργασίας.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή Συνέντευξη Τύπου και τόνισε:

  • Και ένα μεγάλο μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για τα ζητήματα των ενεργητικών πολιτικών εργασίας κατευθύνονται ακριβώς σε τέτοια προγράμματα κατάρτισης, επανεκπαίδευσης, πιστοποίησης. Ωστε να μπορέσουμε συνέχεια να δίνουμε τις δεξιότητες εκείνες στο εργατικό μας δυναμικό, για να αυξάνουμε τις πιθανότητες να μπορούν οι συμπολίτες μας να απασχολούνται, αλλά προφανώς να καλύπτουμε και τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων.
  • Η μεγαλύτερη πρόκληση που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε θα είναι η κατάρτιση και η επανακατάρτιση του εργατικού μας δυναμικού, έτσι ώστε να μπορούν οι νέοι μας, αλλά και οι πιο ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, να έχουν εκείνες τις δεξιότητες που να τους ετοιμάζουν καλύτερα για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Σχόλια (21)

 
Καταιγισμός ιδεών!@
25 Ιαν 2023 08:29

Να φανταστείς ήταν προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ η αναβάθμιση σε σπουδές και επαγγελματικά δικαιώματα (είσοδο στην εργασία) των πτυχι΄ουχων ΙΕΚ.
Αντ αντου μας εφερε περιζήτητες ειδικότητες.
Βέβαια εξακολουθούν κάποιοι να μιλάνε για 3ετεις σπουδες. Μόνο το 55-60% της αδίδακτης ύλης της πιστοποόιησης ήθελε ενα χρόνο μελέτη (λογιστές).
Πιστεύω οι καλλιτέχνες και οι δασκάλοι τους με την απεργία τους να δώσουν το παράδειγμα στους δικούς μας απόφοιτους ΙΕΚ για ξεσηκωμό χωρίς τέλος.
Ολα ή τίποτα. Μυαλό δεν βάζουν , θα τους αναγκάσουμε.

 
Καταιγισμός ιδεών!
24 Ιαν 2023 23:52

Όλο και περισσότεροι απόφοιτοι των ΙΕΚ σκέφτονται να ψηφίσουν το κυβερνών κόμμα που τους άνοιξε διάπλατα τον δρόμο προς τις καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας... που ονειρεύεται εν μέσω της νυκτός ο κύριος Μητσοτάκης!

 
IEKtzis
24 Ιαν 2023 23:10

Συμφωνώ απόλυτα. Το μέλλον είναι σύγχρονα Δημόσια ΙΕΚ με νέες ειδικότητες, εξοπλισμένα και με σύνδεση με επιχειρήσεις ώστε οι σπουδαστές τους να κάνουν πρακτική και να αποκτούν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία. Υπάρχουν τέτοια. Δείτε τα Πειραματικά και Θεματικά και πως θα εξελίξουν στη συνέχεια και όλα τα ΔΙΕΚ. Μακάρι να υπάρχει συνέχεια και να στηριχθούν μακροπρόθεσμα.

 
pakis
24 Ιαν 2023 22:10

Τι λέει;
Έχει πάει σε κανένα ΙΕΚ να δει σε τι κάτασταση βρίσκονται ; πρόσφατα ο σύλλογος των διευθυντών ΙΕΚ είχε βγάλει ανακοίνωνση ότι οι διευθυντές πληρώνουν από την τσέπι τους διάφορα έξοδα. Τα εργασ΄τηρια υπολογιστών είναι σε χάλια κατάσταση ...

 
@ Hal9000
24 Ιαν 2023 13:59

δυστυχώς όπως τα λες ! μια επισήμανση μόνο : η κόπωση όσων έβαζαν πλάτη τόσα χρόνια (στη φανφάρα την πολιτική τελικά) κουράστηκαν από τη στείρα γραφειοκρατία, την κομματοκρατία των ημετέρων τα τελευταία χρόνια με τον μανδύα της αριστείας , τις βλακείες και την άκοπη ρητορική του ΨΕΥΔΟΥΣ , χειρότεροι απ΄ό τους προηγούμενους , καθώς δυναμιτίζουν το σχολικό κλίμα με τόνωση της εμπάθειας μερικών (στελέχη, προσωρινά, υπερδιευθυντές, γελοίες διατάξεις)

 
Γιώργος Δ.
24 Ιαν 2023 12:03

τι άλλο θα ακούσουμε?
Για ποια ΙΕΚ ?
Αυτά που είναι εδώ και 30 χρόνια ξεχασμένα στη τύχη τους?
Τελείωσα ιεκ και εγώ και το μετάνιωσα γιατί ήταν τζάμπα χρόνος που έχασα από τη ζωή μου.
Καμία επαγγελματική καταξίωση!!!

 
ΠΕ84
24 Ιαν 2023 09:02

Πολύ σωστά θέτει ο πρωθυπουργός ένα θέμα πολύ κρίσιμο για την βιωσιμότητα όλων των επιχειρήσεων, όσο και της ελληνικής οικονομίας στο σύνολό της, είναι η δημιουργία επαρκούς και ικανού τεχνικού προσωπικού. Την επένδυση δηλαδή στο ανθρώπινο κεφάλαιο που θα μπορεί να φέρει εις πέρας την πράσινη ψηφιακή μετάβαση επί του πεδίου των επιχειρήσεων και της οικονομίας.
Η τεχνική κατάρτιση του προσωπικού είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα για να στηριχθεί σε βιώσιμη βάση μια νέα παραγωγική διαδικασία στα χρόνια που έρχονται.
Οι ανάγκες για εξοικονόμηση ενέργειας, για ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα, για αυτοματοποίηση μέσω ρομπότ ή συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης μεταμορφώνουν την επαγγελματική ζωή και δημιουργούν παράλληλα σημαντικότατες προκλήσεις για τους εργαζόμενους.
Οφείλουμε λοιπόν να μιλήσουμε όλοι με ειλικρίνεια στον κόσμο της εργασίας και να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα πέρα από τους μύθους και τις ωραιοποιήσεις.
Να δούμε κατάματα τους φόβους και τις ελπίδες των εργαζομένων για το μέλλον της αγοράς εργασίας και να αναλάβει ο καθένας το μερίδιο της ευθύνης της.

 
Θωμάς
24 Ιαν 2023 07:51

Ναι είναι αλήθεια. Το είδα στα ΙΕΚ αυτό. Είναι άμεση απορρόφηση ενώ οι διάσπαρτες σχολές πέρα από αποφοίτους, δεν έχουν μέλλον.

 
Σεκιούριτι συνοδοί βουνού
24 Ιαν 2023 07:28

Οι ειδικότητες που οδηγούν στην αγορά εργασίας..οι νέες ειδικότητες. Ξέχασε να πει ότι οι άλλες ειδικότητες με 3.5 χρόνια σπουδές οδηγούν ανεργία μιας και δεν τους δίνει επαγγελματικά δικαιώματα η κα

 
Σωτήρης
24 Ιαν 2023 06:36

Ναι είναι αλήθεια. Τι να κάνει σε ένα απομένομε ο τμήμα της ελληνικής επαρχίας με χωρίς αντίκρισμα; Αφού έχουν γεμίσει σχολές την ελληνική επικράτεια που τις συντηρούμε εμείς.και θέλουν ορισμένοι να επαναφέρουν τος βάσεις του 2 ως βαθμό εισαγωγής. Ντε και καλά πανεπιστήμιο και μετά ζητούν και επαγγελματικά δικαιώματα.

 
Ε, βέβαια
24 Ιαν 2023 05:01

πού να τρέχουν στα Χάρβαρντ και στα Κολάμπια...

 
Polar_Fish
24 Ιαν 2023 01:21

Aυτο σημαίνει ότι είμαστε μια low tech κοινωνια.

 
Προκληση
24 Ιαν 2023 00:05

Ως συνήθως, εκτός τόπου και χρόνου. Υπομονή, λίγοι μήνες έμειναν...

 
Φτάνει πχια!
23 Ιαν 2023 23:05

Αντε φύγετε να ησυχάσουμε. Φτάνει τόσο κάρβουνο.

 
φανφάρες
23 Ιαν 2023 22:59

Μετά από 3ετεις σπουδές (πάνω από 2 έτη μαθήματα, 6μηνη πρακτική ή μαθητεία, μελέτη και επιτυχία σε θεωρητικές και πρακτικές πανελλαδικου χαρακτήρα εξετάσεις πιστοποίησης και μετά ξανά επιτυχία σε εξετάσεις για την άδεια, όπου προβλέπεται)... είσαι πάλι κατηγορία ΔΕ! Και πληρώνεσαι, εννοείται (βλέπε ενιαίο μισθολόγιο), για ΔΕ! Καλό;

(Μετά από 30+ έτη λειτουργίας, δεν βρέθηκαν επαγγελματικά δικαιώματα ειδικά για τους διπλωματουχους ΙΕΚ... ούτε αναβαθμιστηκαν στο επίπεδο 6, αφού ο πτυχιούχος ΕΠΑΛ με μαθητεία+πιστοποίηση είναι πια στο 5)

 
Τρίτεκνη μητέρα
23 Ιαν 2023 22:59

Λίγη ντροπή, μόνο αυτό λίγη ντροπή … τα έχετε απαξιώσει όλα!

 
Hal9000
23 Ιαν 2023 22:54

Έχει καταστραφεί κάθε κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος, δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, καμία ανάπτυξη στον εκπαιδευτικό τομέα εδώ και σαράντα χρόνια, μόνο η ποδιά άλλαξε.Η τεχνολογία έχει ξεφύγει και εμείς χρησιμοποιούμε υπολογιστές δεκαπενταετίας, βιβλία εικοσαετίας, αίθουσες πεντηκονταετίας κ.ο.κ..
Εδώ και χρόνια ξεκινήσανε τα ιδιαίτερα και στο δημοτικό, όπως και τα κέντρα μάθησης...γιατί άραγε; Γιατί οι γονείς ή θα δουλεύουν όλη μέρα ή θα βαριούνται να ασχοληθούν με τα παιδιά τους... λογικό! γιαυτο λιγοστεύουμε κιόλας.
Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί ούτε θέλουν να βρίσκονται στα σχολεία γιατί δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον και κανένα απολύτως κίνητρο. Όταν το παιδί έχει στο σπίτι τεράστια τηλεόραση, παιχνιδομηχανές, τάμπλετ και κινητό πόσο, πιστεύετε, του είναι ευχάριστο να έρχεται στο σημερινό σχολείο;;;

Τέλος το φιλότιμο, τελος και ο εθελοντισμός. Είμαι εκπαιδευτικός είκοσι χρόνια και παίρνω λιγότερα χρήματα από αυτά που έπαιρνα πριν δεκαοχτώ χρόνια. Καμία όρεξη για δουλειά δεν έχω, κουράζομαι γιατί δεν τα βγάζω πέρα και γιατί το σχολείο δεν μου προσφέρει τίποτα...Μονοτονία και πλήξη. Πώς θα προσφέρω στη νέα γενιά; Μόνο η αγάπη των παιδιών έμεινε αλλά αυτό δεν μου φτάνει...
Φτάσαμε στο σημείο να έχουμε ψυχολόγους στα σχολεία, δυο τρεις παράλληλες σε κάθε τάξη... Στο τέλος κάθε παιδί θα έχει τον ψυχολόγο και την παράλληλή του, αλλά γιατί; τι φταίει άραγε; οι υγιείς βάσεις ανάπτυξης του παιδιού πού είναι; μήπως η θεραπεία είναι πιο φτηνή από την πρόληψη; μάλλον!
Ποια ΙΕΚ και ποια Πανεπιστήμια; Το σύστημα έχει σαπίσει από το νηπιαγωγείο και το κράτος βάφει πάνω στη σκουριά. Καμία αισιοδοξία! Το εκπαιδευτικό σύστημα έχει πεθάνει εδώ και χρόνια γιατί δεν αναπτύσσεται... Ένα ξερό κούτσουρο έχει καταντήσει! Συλλυπητήρια!

 
ΕΒΕ
23 Ιαν 2023 22:45

Η ΕΒΕ κλεινει καθε χρόνο τη πορτα σε 20000 νέους οι οποίοι θα αναγκαστούν να επιλεξουν ανάμεσα σε ΙΕΚ και κολλέγιο. Πράγματι τα ΙΕΚ πλέον αποτελούν επιλογή στους 1/3 που αποτυγχάνουν λόγω της δικής σας ανακάλυψης, της ΕΒΕ.

Αλήθεια ποιος θα επέλεγε το ΙΕΚ απο το Πανεπιστήμιο οταν τα ΙΕΚ λειτουργούν με 0 μόνιμους καθηγητές και με τα περισσότερα να συστεγάζονται σε λύκεια.... δεν είναι μόνο οι ειδικότητες είναι σημαντικές, περισσότερο σημαντικές είναι ποιος τις διδάσκει και σε ποιες υποδομές.

 
Xm
23 Ιαν 2023 22:00

Επιτέλους. Επενδύστε πραγματικά στην επαγγελματική εκπαίδευση. Υποδομές, εργαστήρια κτλ χρειάζονται αναβάθμιση.

 
Όχι μόνο τα κολέγια
23 Ιαν 2023 21:47

Ασχοληθείτε και με τους αποφοίτους των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων που τους έχετε χωρις επαγγελματικά δικαιώματα και αφήστε τις συστάσεις.

 
@@@
23 Ιαν 2023 20:02

ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ!!! ΦΤΑΝΕΙ, ΦΥΓΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ