Επαγγελματικά δικαιώματα: Τροπολογία υπ. Γεωργίας στη Βουλή για τα νέα Γεωπονικά τμήματα εφόσον συμφωνήσουν τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Κόντρα στη Βουλή μεταξύ του Πρύτανη του ΕΛΜΕΠΑ και του προέδρου της ΠΟΓΕΔΥ

18/03/2023

Ενημερώθηκε: 18/03/2023, 21:52

Άκουσε το άρθρο

Ανοικτό το ενδεχόμενο να καταθέσει, προς ψήφιση, στη Βουλή τροπολογία για τα επαγγελματικά δικαιώματα των νέων Γεωπονικών Τμημάτων και αυτών που προήλθαν από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια, άφησε  ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  Γ. Γεωργαντάς, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου  για τον Ελληνικό  Γεωργικό  Οργανισμό - ΔΗΜΗΤΡΑ, στην αρμόδια Επιτροπής της Βουλής.

"Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει και απασχολεί κι εμάς. Υπάρχει ένα ζήτημα στο οποίο πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να λυθεί" είπε ο Γ. Γεωργαντάς και ανακοίνωσε τα εξής:

  •  Δεν είναι ώριμη ακόμα η όποια διαβούλευση έχει γίνει, ούτως ώστε να μπορέσει να ανακοινωθεί. Ίσως τις επόμενες ημέρες να έχουμε κάτι ανακοινώσιμο.
  • Θα ενημερώσω βεβαίως πρώτα τους Εισηγητές των κομμάτων γι’ αυτό, έτσι ώστενα δούμε αν μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία,διότικάποιες ρυθμίσεις ακόμα θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα.Θα φροντίσω να είστε ενήμεροι νωρίτερα, πριν την ψήφιση της Τετάρτης στην Ολομέλεια.
  • Είμαστε πραγματικά δεκτικοί σε οποιαδήποτε προσθήκη ή πρόταση που ενδεχομένως έχει διαφύγει της δικής μας επιμέλειας, η οποία υπηρετεί τους σκοπούς τους οποίους προανέφερα

Νωρίτερα το θέμα έθεσε ο Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ Ν. Κατσαράκης, ο οποίος κάλεσε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και όλους τους Βουλευτές της Επιτροπής "να είναι   θετικοί σε μία νομοθετική ρύθμιση η οποία αποδίδει το δίκαιο, αποδίδει το ορθό και θα αποδίδει επαγγελματικά δικαιώματα στους γεωπόνους Π.Ε. τους αποφοίτους του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και των άλλων τμημάτων γεωπονίας, που ιδρύθηκαν μετά το 2014".  

Κόντρα  μεταξύ του Πρύτανη του ΕΛΜΕΠΑ και του προέδρου της ΠΟΓΕΔΥ

Στην προτροπή του Πρύτανη του ΕΛΜΕΠΑ απάντησε ο  πρόεδρος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, Νίκος Κακαβάς, ως εξής:  

"Ήρθε, ο, δεν ξέρω πως τον λένε αυτόν, από το Πανεπιστήμιο Μεσογείου της Κρήτης να πει τον πόνο του για τα επαγγελματικά δικαιώματα, για να έχει πελάτες τους υποψήφιους νεολαίους, να μπούνε στο Πανεπιστήμιο να μην χάσει τη δουλειά του και δεν άκουσα τον Πρύτανη του Γεωπονικού να πει κάτι. Ακούστε, κύριοι. Τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι αρμοδιότητα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και κανενός άλλου. Αυτό είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο. Ούτε οι πολιτικοί, ούτε κανένας άλλος. Το μόνο που είναι υπεύθυνο και εκ του νόμου για τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο. Το καταλάβαμε; Να λήξει αυτή η κουβέντα".

Ο Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ απάντησε στον πρόεδρο της  ΠΟΓΕΔΥ: "Πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε τις αιτιάσεις του κυρίου Κακαβά. Αυτό που εγώ θα ήθελα να πω είναι ότι είμαι Πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, ενός δημόσιου Πανεπιστημίου, το οποίο εποπτεύει την ελληνική πολιτεία. Το Πανεπιστήμιο αυτό και το Τμήμα Γεωπονίας έχει αποφοίτους, οι οποίοι είναι όμηροι αυτή τη στιγμή μιας κατάστασης, κάποιων συμφερόντων, κάποιας κατάστασης. Οι απόφοιτοι, λοιπόν, αυτοί δικαιούνται να έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα που αντιστοιχούν στον τίτλο σπουδών τους, πενταετές Πρόγραμμα Σπουδών, πιστοποιημένο από την ΕΘΑΑΕ, ενιαίος και αδιάσπαστος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών επιπέδου 7. Δεν δέχομαι, λοιπόν, καμία απολύτως αιτίαση, καμία απολύτως κατηγορία απέναντι στους φοιτητές μας, απέναντι στους αποφοίτους του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Αυτός είναι ο τίτλος του Πανεπιστημίου".

Ανακοίνωση του Πρύτανη του Παν. Πατρών

Στο θέμα παρενέβη σήμερα και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρ. Μπούρας, ο οποίος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών απαρτίζεται σήμερα από τέσσερα Τμήματα (Αειφορικής Γεωργίας, Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονίας και Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών), τα οποία προέκυψαν από τη συγχώνευση που έλαβε χώρα με το Π.Δ. 52/2022 και περιλαμβάνουν και τους απόφοιτους των πρώην Τμημάτων 5ετούς φοίτησης (πρώην Τμήμα Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα, πρώην Τμήμα Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής με έδρα το Μεσολόγγι, και πρώην Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, με έδρα το Μεσολόγγι). Όλα τα παραπάνω Τμήματα ιδρύθηκαν ως πενταετή Πανεπιστημιακά Τμήματα της νεοσύστατης Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών το Μάϊο του 2019 (Νόμος 4610/2019 ΦΕΚ 70/Α/7-5-2019) και έχουν αυτή τη στιγμή πλέον των 3500 ενεργών φοιτητών.

Τα τέσσερα Τμήματα της Σχολής υλοποιούν σύγχρονα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών πενταετούς διάρκειας, ενώ η επιτυχής ολοκλήρωση των Προπτυχιακών Σπουδών αναμένεται να αποδώσει στους αποφοίτους τους πτυχίο ισοδύναμο με ενιαίο και αδιάσπαστο Τίτλο Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master’s) που έχει αντιστοιχηθεί στο Επίπεδο 7 του Εθνικού και του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, όπως όλα τα Διπλώματα Master’s πανευρωπαϊκά.

Μέχρι σήμερα, στους πτυχιούχους των πρώην και νυν Τμημάτων της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών δεν αποδίδονται τα Επαγγελματικά Δικαιώματα του ΠΕ Γεωπόνου. Με το Π.Δ. 344/2000 «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού» (Α’ 297) για πρώτη φορά καθορίστηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωτεχνικών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την παράγραφο 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014 (Α’ 114) τροποποιήθηκε το παραπάνω άρθρο του Π.Δ., εξειδικεύοντας αφενός τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του γεωτεχνικού για κάθε επιμέρους επιστημονικό κλάδο (γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι, γεωλόγοι και ιχθυολόγοι), καθορίζοντας αφετέρου την προέλευση των συγκεκριμένων πτυχιούχων/δικαιούχων. Με βάση τα παραπάνω, η άσκηση του επαγγέλματος του Γεωπόνου επιτρέπεται μόνο στους πτυχιούχους Γεωπόνους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής που αναφέρονται στο άρθρο 41 του ν. 4262/2014, χωρίς όμως να περιλαμβάνει τα πρώην και νυν Τμήματα της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Ως εκ τούτου, οι απόφοιτοι αυτών των Τμημάτων δεν μπορούν να εγγραφούν στο ΓΕΩΤΕΕ και να εκδώσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Οι απόφοιτοί μας στερούνται επαγγελματικών δικαιωμάτων Γεωπόνου που δικαιωματικά θα έπρεπε να τους παρέχονται από τη συντεταγμένη πολιτεία. Η κατάσταση αυτή τους δημιουργεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς και θέματα επαγγελματικών ανισοτήτων και κοινωνικών αποκλεισμών, ενώ μπορεί να καταδικάσουν σε μαρασμό και αποσύνθεση τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών που εδρεύει στην Αιτωλοακαρνανία.

Επισημαίνεται ότι το ΓΕΩΤΕΕ, με σχετικό έγγραφό του (ΑΠ 4238/26-06-2021), έχει εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη να συμπεριληφθούν τα συναφή Τμήματα στα Τμήματα των οποίων οι απόφοιτοι εγγράφονται στο ΓΕΩΤΕΕ και ασκούν το επάγγελμα του Γεωπόνου, καθώς παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη επιτάχυνσης και ολοκλήρωσης των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων δεδομένου ότι έχει ήδη γίνει δέκτης αιτήσεων εγγραφής σε αυτό ως Μελών των Πτυχιούχων των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που ιδρύθηκαν μεταγενέστερα της υπάρχουσας σχετικής νομοθεσίας (Π.Δ. 344/2000 και άρθρο 41 του ν. 4262/2014).

Με βάση τα παραπάνω, ζητάμε τη θεσμική σας παρέμβαση ώστε να υποβληθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που να τροποποιεί την περίπτωση α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Π.Δ. 344/2000 (Α ́ 297) (όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014 (Α’ 114) και ισχύει) ώστε να συμπεριλαμβάνει τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, με όλα τα πενταετή Πανεπιστημιακά Τμήματα νυν και πρώην που προαναφέρθηκαν.

Με εκτίμηση, Ο Πρύτανης
Χρήστος Ι. Μπούρας

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ