ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ανοιχτή Επιστολή μελών ΔΕΠ της ΑΣΠΑΙΤΕ στην υπ. Παιδείας- Ανησυχούν για το μέλλον της «70χρονης» ιστορικής Σχολής

«Ο Ν.4957/2022 οδηγεί την ΑΣΠΑΙΤΕ σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας από την επόμενη ακαδημαϊκή περίοδο 2023-24»
Δημοσίευση: 28/02/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, η Ανώτατη Σχολή ΠΑΙδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) με ιστορία 70 ετών στην υποστήριξη της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, αποτελούμενη από 4 Τμήματα με 5ετή προγράμματα σπουδών, 50 μέλη ΔΕΠ, και 5.000 φοιτητές, παραμένει μέχρι σήμερα η μοναδική Σχολή εκτός Πανεπιστημίου από τον πρώην τεχνολογικό τομέα των ΑΕΙ, καθώς και υπό καθεστώς διοριζόμενων Διοικουσών Επιτροπών.

Παρά τη συγχώνευση όλων των Τ.Ε.Ι. με Πανεπιστήμια το 2018, τα τελευταία τέσσερα χρόνια η πολιτεία δεν έχει αναλάβει καμία νομοθετική πρωτοβουλία ως προς την αποκατάσταση της αδικίας που υφίστανται οι φοιτητές, οι απόφοιτοί μας, αλλά και το διδακτικό ερευνητικό προσωπικό της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Η νομοθετική ρύθμιση που αναμέναμε σύμφωνα με τις ομόφωνες αποφάσεις όλων των Τμημάτων της ΑΣΠΑΙΤΕ για ένταξή μας σε Πανεπιστήμιο της Αττικής, πριν από έναν χρόνο, δεν ευοδώθηκαν με τον τελευταίο νόμο Ν.4957/2022. Αντ’ αυτού η ΑΣΠΑΙΤΕ αναφέρεται στον νόμο ως ένα από τα ΑΕΙ της χώρας μαζί με τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία, και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ τα μέλη ΔΕΠ της αντιμετωπίζονται μισθολογικά ως καθηγητές των καταργημένων Τ.Ε.Ι. καίτοι εκλέγονται με κριτήρια καθηγητών Πανεπιστημίου!

Ο Ν.4957/2022 οδηγεί την ΑΣΠΑΙΤΕ σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας από την επόμενη ακαδημαϊκή περίοδο 2023-24. Αυτό οφείλεται κύρια στην ανάγκη πρόσληψης σημαντικού αριθμού εντεταλμένων διδασκόντων, δοθέντος του εξαιρετικά μικρού αριθμού μελών ΔΕΠ. Η ΑΣΠΑΙΤΕ σήμερα λειτουργεί σημαντικά υποστελεχωμένη όσον αφορά το ακαδημαϊκό προσωπικό της, αδυνατώντας να υποστηρίξει με στοιχειώδη επάρκεια τις ακαδημαϊκές της λειτουργίες. Επιπλέον, η μη ένταξη της Σχολής σε πανεπιστημιακό ίδρυμα έχει οδηγήσει τα τελευταία δύο έτη σε σημαντικά μειωμένη εισαγωγή νέων φοιτητών συμβάλλοντας στην περαιτέρω υποβάθμισή της.

Οποιαδήποτε χρονική μετάθεση για τη ρύθμιση του θέματος θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς. Επειδή το διάστημα που απομένει έως την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών έχει συρρικνωθεί δραματικά, σας καλούμε σε άμεση νομοθετική πρωτοβουλία για την ένταξη της ΑΣΠΑΙΤΕ σε κατάλληλα επιλεγμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Μέλη ΔΕΠ/ΕΔΙΠ/ΕΤΕΠ της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. (σε αλφαβητική σειρά)

Ακολουθούν οι υπογραφές 47 μελών από τα 4 Τμήματα

 1. Αναστασία Αβραμίδου (Λέκτορας Εφαρμογών),
 2. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος (Επ. Καθηγητής),
 3. Σοφία Ασλανίδου (Καθηγήτρια),
 4. Παναγιώτης Αστερής (Καθηγητής),
 5. Δανάη Βαϊκούση (Καθηγήτρια),
 6. Νίκος Βαξεβανίδης (Καθηγητής),
 7. Μαρίνα Βασιλάκη (Αν. Καθηγήτρια),
 8. Γιάννης Γκιάστας (Λέκτορας Εφαρμογών),
 9. Λεωνίδας Γομάτος (Καθηγητής),
 10. Λεωνίδας Δρίτσας (Αν. Καθηγητής),
 11. Παύλος Ζαλιμίδης (Αν. Καθηγητής),
 12. Σοφία Καλογρίδη (ΕΔΙΠ),
 13. Ουρανία Καλούρη (Καθηγήτρια),
 14. Μαρία Καντωνίδου (Επ. Καθηγήτρια),
 15. Μιχάλης Καράγιωργας (Καθηγητής),
 16. Νεκταρία Κλαδά (Λέκτορας Εφαρμογών),
 17. Αικατερίνη Κασιμάτη (Καθηγήτρια),
 18. Ιωάννης Κατσίρης (Επ. Καθηγητής),
 19. Δήμητρα Καυκά (ΕΔΙΠ),
 20. Γεράσιμος Κωνσταντακάτος (ΕΔΙΠ),
 21. Κωνσταντίνα Λυμούρη (Καθηγήτρια  Εφαρμογών),
 22. Αικατερίνη Λαρεντζάκη (Λέκτορας Εφαρμογών),
 23. Σπύρος Λιβιεράτος (Καθηγητής),
 24. Κυριάκος Μαραθός (ΕΤΕΠ),
 25. Αθηνά Μαρκαντώνη (Λέκτορας Εφαρμογών),
 26. Νίκος Ματζάκος (Επ. Καθηγητής),
 27. Νίκη Μαυροβουνιώτη (Λέκτορας Εφαρμογών),
 28. Γιώργος Μαυρόπουλος (Αν. Καθηγητής),
 29. Γεώργιος Μηλιαράς (Λέκτορας Εφαρμογών),
 30. Μαρία Μουντρίδου (Επ. Καθηγήτρια),
 31. Νίκος Μουτής (Επ. Καθηγητής),
 32. Ευανθία Μπότσαρη (Καθηγήτρια),
 33. Αθηνά Νύκτα (Αν. Καθηγήτρια),
 34. Ανδρέας Οικονόμου (Αν. Καθηγητής),
 35. Γεράσιμος Παγιατάκης (Καθηγητής),
 36. Ανδρέας Παπαδάκης (Καθηγητής),
 37. Κυπαρισσία Παπανικολάου (Καθηγήτρια),
 38. Δήμητρα Πασσά (ΕΔΙΠ),
 39. Ευανθία Παύλου (Λέκτορας Εφαρμογών),
 40. Δημήτριος Πλέσσας (Λέκτορας Εφαρμογών),
 41. Αλέξανδρος Σαββαΐδης (Καθηγητής),
 42. Βασιλική Σπηλιωτοπούλου (Καθηγήτρια),
 43. Αναστασία Σωτηροπούλου (Καθηγήτρια),
 44. Χρυσοβαλάντης Σφυράκης (ΕΔΙΠ),
 45. Ιωάννης Τσακιράκης (Καθ. Εφαρμογών),
 46. Ιωσήφ Φραγκούλης (Καθηγητής),
 47. Σαράντος Ψυχάρης (Καθηγητής)
Ετικέτες: 
ΑΣΠΑΙΤΕ

Σχόλια (9)

 
ΧΑΡΙΛΑΟΣ
18 Μαρ 2023 19:54

ΕΔΩ ΤΑ ΤΡΕΝΑ ΤΡΑΚΑΡΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΗΤΑΝΕ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΣΑΣ. ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΙΝΕΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ...ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΕΧΟΥΝΕ ΒΓΕΙ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΒΟΥΚΙ ΤΟΥΣ...ΝΤΡΟΠΗ!!

 
O
18 Μαρ 2023 19:16

H Κεραμέως προφανώς έχει χάσει τη μπάλα. Κρίμα τα παιδιά που ταλαιπωριούνται.

 
Απορια
02 Μαρ 2023 20:13

Πραγματικα υπαρχει τεκμηριωμενη απαντηση απο την κυβερνηση και την υπουργο γιατι την σχολη δεν την εντασσουν στην πενεπιστημοποιηση οπως ολες τις σχολες εδω με νομοσχεδιο πριν 5 ετη? Μην μας πουν περι αξιολογησεων σχολων κτλ γιατι αν μπουμε στην διαδικασια να ονομασουμε σχολες με βασεις εισαγωγης το 1 και χωρις αντικειμενο ειδικοτητας και απορροφηση στην αγορα εργασιας θα χασουμε το νοημα.Εδω μιλαμε για σχολη καθηγητων που στηριξε επι δεκαετιες την δευτεροβαθμια εκπαιδευση.Απαντηση εχουμε κυριοι η θα συζηταμε μεχρι τελικης πτωσεως της σχολης και το κλεισιμο της?

 
@ισορροπιστης
28 Φεβ 2023 22:45

Δεν λείπει μόνο το όνομα του Κ. χατζαρακη λείπουν και αλλά όπως του Κ.Πανετσου πχ

 
pacifist anarchist
28 Φεβ 2023 21:31

Κρίμα. Μια σχολή που παλιά κάποιοι βγάζανε το καπέλο, τώρα έχει αυτή την αντιμετώπιση. Οι καιροί, όμως, αλλάζουν και κάποιες σχολές αναβαθμίστηκαν, ενώ κάποιες άλλες υποβαθμίστηκαν. Επικρατεί χάος ΚΑΤΕΕ, ΤΕΙ, Α-ΤΕΙ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΤΕΙ, ΣΕΛΕΤΕ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ. Όλοι οι απόφοιτοι των σχολών αυτών διδάσκουν τα ίδια μαθήματα. Και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς χειρότερα.

 
ανωνυμος
28 Φεβ 2023 16:34

το γνωρίζετε ότι οι απόφοιτοι της σχολής παίρνουν 2 ΜΚ ΠΟΙΌ ΠΆΝΩ ΑΠΟ ΌΛΟΥΣ τους άλλους κλάδους στην τεχνική εκπαίδευση; Γιατί κύριοι τόση αδικία και εις βάρος αλλων συναδέλφων και με 5 έτη σποδών; Δηλ. 2 ΜΚ επιπλέον χρήματα και προϋπηρεσία και σύνταξη. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ

 
Ισορροπιστης
28 Φεβ 2023 14:29

Κυριοι αξιοτιμοι καθηγητες της ΑΣΠΑΙΤΕ που προσυπογραφετε τα παραπανω απο τ οποια βλεπω μ εκλπηξη οτι λειπει τ ονομα του κ Χατζαρακη προεδρου και εξαιρετου καθηγητη.Γιατι? Πολυ θα ηθελα να ηξερα.Η κ Κεραμεως και ο κ Συριγος τα 4 χρονια θητειας τους στο υπουργειο δεν εδωσαν λυση και ουτε ασχοληθηκαν ουσιαστιοκα με την σχολη χωρις πραγματικα να δωσουν εξηγησεις.Παντα απεφευγαν τα σταρατα λογια ακομα και σ ερωτησεις Βουλευτων στην Βουλη.Η σχολη μαραζωνει απ ολες τις αποψεις απο το πολυνομοσχεδιο Γαβρογλου εως κ σημερα.Η αναφορα περι ΑΕΙ ειναι στα χαρτια μιας και οι αποφοιτοι της ακομη σε διορισμο στο δημοσιο εχουν μισθολογιο ΤΕ.Μιλαμε για σχολη τεχνολογων εκπαιδευτικων με 5ετη σπουδες που οι αποφοιτοι της φτανουν εως τον βαθμο του Λυκειαρχη σε διορισμο και ακομα μιλαμε οτι δεν εχει ενταχθει στα πανεπιστημια και παραμενει στον τεχνολογικο τομεα.Δεν ξερω τι πραγματικα κραταει σ αποσταση την κυβερνηση απο μια δικαιη λυση που ειναι η απορροφηση απο αλλο μεγαλο ιδρυμα.Μακαρι κυριοι καθηγητες να κανετε κατι εστω και τωρα 5 χρονια μετα απο το πολυνομοσχεδιο Γαβρογλου και την καταργηση των ΤΕΙ γιατι ειναι κριμα για την ιστορια της σχολης τους φοιτητες τις οικογενειες τους και το προσωπικο.

 
Ιωαννης Φελεκης
28 Φεβ 2023 14:28

Έφτασε λοιπόν η ώρα το ΕΚΠΑ να εντάξει στους κόλπους του την ΑΣΠΑΙΤΕ ως μια αυτόνομη Σχολή.

 
Πιτσιφλής
28 Φεβ 2023 13:02

Δυστυχώς υπάρχουν κι άλλες σχολές που δεν έχουν μέλλον. Ελπίζω οι νέοι του τόπου μας να διαβάζουν και το esos όταν αναζητούν επαγγελματικό προσανατολισμό.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.