ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Από το "μηδέν" οι Πρυτανικές εκλογές στο ΠΑΔΑ εάν σε τρεις βδομάδες δεν αναδειχθούν τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης

Η ανάδειξη των εξωτερικών μελών θεωρείται δύσκολη , καθώς τα 6 εσωτερικά μέλη τα οποία αναδείχθηκαν στις πρόσφατες εκλογές, ανήκουν σε δύο ομάδες, τα 3 στη μια και τα άλλα 3 στην άλλη
Δημοσίευση: 19/03/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Χρονικό όριο τριών εβδομάδων έδωσε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στα 6 νεοεκλεγέντα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης να αναδείξουν τα 5 εξωτερικά μέλη (σ.σ. είναι 19 υποψήφιοι).

Σε διαφορετική περίπτωση, εάν αυτό δεν επιτευχθεί, η διαδικασία θα ξεκινήσει από το "μηδέν" δηλαδή θα κηρυχθούν "άγονες" οι εκλογές ανάδειξης των εσωτερικών μελών και θα επαναπροκηρυχθούν οι εκλογές τόσο για την ανάδειξη των εσωτερικών όσο και των εξωτερικών μελών.

Η ανάδειξη των εξωτερικών μελών θεωρείται δύσκολη , καθώς τα 6 εσωτερικά μέλη τα οποία αναδείχθηκαν στις πρόσφατες εκλογές, ανήκουν σε δύο ομάδες, τα 3 στη μια και τα άλλα 3 στην άλλη.

Οπότε η ισοψηφία θεωρείται πιθανή, αλλά όχι αναπόφευκτη. Αν τα 6 μέλη, λόγω ισοψηφίας, δεν καταφέρουν να εκλέξουν τα 5 εξωτερικά μέλη οι μέχρι τώρα εκλογικές διαδικασίες θα κηρυχθούν "άγονες", ότι δηλαδή συνέβη στα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Θεσσαλίας και Μακεδονίας.

Ειδικότερα, στις πρόσφατες εκλογές, από την ομάδα του νυν Πρύτανη Παν. Καλδή εξελέγησαν ο ίδιος η νυν Αντιπρύτανις Κλειώ Σγουροπούλου και ο Κοσμήτορας Αθανάσιος Σπυριδάκος (373    πρώτων ψήφων στην ομάδα , ποσοστό 64,2%  , έναντι 208 (35,8%) της δεύτερης ομάδας, των συνυποψηφίων).

Από τη δεύτερη ομάδα εκλέγονται  η νυν Αντιπρύτανις Ευσταθία Παπαγεωργίου, η πρόεδρος του τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας  Αρετή Λάγιου  και η καθηγήτρια του τμήματος Συντήρησης Έργων Τέχνης Αθηνά  Αλεξοπούλου.

Η απόφαση της Συγκλήτου

Η απόφαση της Συγκλήτου για το χρονικό όριο των τριών εβδομάδων έχει ως εξής:

Τα Εσωτερικά Μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που εκλέγονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 9 του ν. 4957/2022 δύνανται, για την αξιολόγηση και ανάδειξη των Εξωτερικών Μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 10 του ν. 4957/2022, να πραγματοποιήσουν το μέγιστο τέσσερις (4) συνεδριάσεις, στις οποίες μπορούν να προβούν σε έως τρεις (3) ψηφοφορίες.

Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία ανάδειξης των Εξωτερικών Μελών πρέπει να ολοκληρώνεται το μέγιστο εντός τριών (3) εβδομάδων από την ημερομηνία της πρώτης σύγκλησης, κατά την παρ. 3 του άρθρου 10 του ν. 4957/2022, σε συνεδρίαση των μελών Δ.Ε.Π. που αναδείχθηκαν ως Εσωτερικά Μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων και την ανάδειξη των Εξωτερικών Μελών.

Στον μέγιστο αριθμό συνεδριάσεων/ψηφοφοριών συμπεριλαμβάνονται και τυχόν συνεδριάσεις/ψηφοφορίες που δεν υλοποιήθηκαν/απέβησαν άγονες λόγω μη συμμετοχής σε αυτές εκλεγμένων Εσωτερικών Μελών, παρόλο που προσκλήθηκαν νόμιμα.

Εάν συμπληρωθεί ο ανώτατος αριθμός συνεδριάσεων/ψηφοφοριών, σύμφωνα με τα ανωτέρω, χωρίς να έχει επιτευχθεί η ανάδειξη των Εξωτερικών Μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, η όλη διαδικασία καθίσταται άγονη και διενεργείται από την αρχή με εκ νέου έκδοση προκήρυξης τόσο για τα Εσωτερικά Μέλη, όσο και για τα Εξωτερικά Μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης.

Τα Εσωτερικά Μέλη επικουρούνται στην όλη διαδικασία από την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υποστήριξης Ακαδημαϊκών Οργάνων του Πανεπιστημίου.

Σχόλια (7)

 
Μαρία
20 Μαρ 2023 18:48

Δεν είναι σωστό που ενώ αφαιρέθηκε το δικαίωμα ένας πρύτανης να ξανακατεβεί δεύτερη φορά, αυτό δεν ισχύει για τους παρόντες πρυτάνεις

 
Πόσο νόμιμη είναι η επανάληψη των εκλογών;
20 Μαρ 2023 13:38

Η διαδικασία επανάληψης των εκλογών που προτείνει το υπουργείο για τα εσωτερικά μέλη έχει σοβαρό νομικό πρόβλημα.

Ένα παράδειγμα:
Ας υποθέσουμε ότι σε ένα συμβούλιο τα εσωτερικά μέλη συμφωνούν να εκλέξουν τα δύο (από τα 5) εξωτερικά μέλη και διαφωνούν στα άλλα 3. Πώς γίνεται μετά να "καταργούντα" τα εσωτερικά μέλη; Τι θα γίνει με τα εξωτερικά μέλη που εκλέχθηκαν; Θα καταργηθούν και αυτα ενώ έχουν εκλεγεί; Θα συνεχίσουν να υπάρχουν ενώ αυτοί που τους εξέλεξαν δεν θα υπάρχουν;

 
Μάκης
20 Μαρ 2023 11:07

Νομίζω το 35% πρέπει να δείξει θέληση για συνεργασία και όχι το 65%. Τέλος εύχομαι να υπάρξει συμφωνία.

 
Θαυμάσια!
19 Μαρ 2023 22:10

Παπάδες κάνουν οι άριστοι με τους καλυτερότερους.....

 
Kostas Bakopoulos
19 Μαρ 2023 21:50

Πολύ βιασύνη. Νομίζω κανένα Πανεπιστήμιο δεν είχε τόση βιασύνη.

1) Φαίνεται ότι κάποιοι δεν θα μπορούν, λόγω ηλικίας, να βάλουν υποψηφιότητα από το νέο ακαδημαϊκό έτος.

2) Το Υπουργείο θα πρέπει να αλλάξει το νόμο. Στο μεταξύ ας δώσει παράταση στην παρούσα πρυτανική αρχή.

3) 65 -35 στις πρώτες ψήφους σημαίνει 2 προς 1. Ας μοιράσουν τις θέσεις 2 προς 1 (θέσεις εξωτερικών μελών, αντιπρυτάνεων και κοσμητόρων).

4) Εάν πάνε πάλι σε εκλογές και βγει ξανά 3-3 τι θα γίνει ;

5) Εάν γίνουν εκλογές σε 2 μήνες τι αλλάξει ; Η στρατηγική στην κατανομή ψήφων ; Δυστυχώς παντού επικρατεί η λογική της αυτοδυναμίας και όχι της συνεργασίας.

 
ΔΕΠ
19 Μαρ 2023 20:38

Πάλι τα ίδια, όπως και ΠαΜακ και Αιγαίου. Και εις ανώτερα. Συνεχίστε με ζυγό αριθμό μελών που αποφασίζουν, πάει καλά σύντροφοι του Υπουργείου.

 
Στέλιος
19 Μαρ 2023 18:05

Με 65% αυτό είναι σωστό.
Η αποφασίζουν να συμφωνήσουν με την πρόταση της ομάδας με 65% ή πάνε σε εκλογές με φόβο να χάσουν κάποια θέση.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.