"Καμπάνα" στο υπ. Παιδείας: Δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση σε απόφοιτο Κολλεγίου για την καθυστέρηση έκδοσης απόφασης αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας

Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς του υπουργείου Παιδείας περί πληθώρας εκκρεμών αιτήσεων για αναγνώριση τίτλων

20/03/2023

Άκουσε το άρθρο

Με  απόφασή του το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε αποζημίωση ύψους 2.500€ σε απόφοιτο Κολλεγίου που ανέμενε δύο χρόνια για την έκδοση απόφασης αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας του πτυχίου του από το Σ.Α.Ε.Π. του υπουργείου Παιδείας.

Σημειώνεται ότι το Σ.Α.Ε.Π. -κατά την τότε ισχύουσα νομοθεσία- όφειλε να εκδώσει πράξη αναγνώρισης εντός προθεσμίας έξι μηνών.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η καθυστέρηση δύο ετών εκ μέρους του Σ.Α.Ε.Π. για την έκδοση της απόφασης αναγνώρισης υπερβαίνει τον εύλογο χρόνο διεκπεραίωσης του σχετικού αιτήματος του αποφοίτου, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του υπουργείου Παιδείας περί πληθώρας εκκρεμών αιτήσεων για αναγνώριση τίτλων.

Ως εκ τούτου, το Δικαστήριο έκρινε ότι στοιχειοθετείται ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου για αποκατάσταση κάθε ζημίας και βλάβης, κατ’ άρθρο 105 του ΕισΝΑΚ και του άρθρο 932 του Αστικού Κώδικα, λόγω της παράνομης καθυστέρησης έκδοσης απόφασης αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας του πτυχίου του αποφοίτου.

Ανάλογες προσφυγές έχουν κάνει και άλλοι υποψήφιοι και αναμένονται σχετικές αποφάσεις από  το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών

Την υπόθεση ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών χειρίστηκε η δικηγόρος Αθηνών Σοφία Γκιόκα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ