Σχετικά με το ερώτημα Δ1 και την βαθμολογία του στα Μαθηματικά των Πανελλαδικών Εξετάσεων ΕΠΑ.Λ.

03/06/2023

Άκουσε το άρθρο

Επειδή προέκυψαν ερωτήματα και ανησυχίες υπoψηφίων σχετικά με το ερώτημα Δ1.

Στα θέματα των Μαθηματικών (Άλγεβρα) που δόθηκαν στα ΕΠΑ.Λ. στο ερώτημα Δ1 ζητείται από τους μαθητές/μαθήτριες η μελέτη της μονοτονίας μιας κλασματικής  συνάρτησης η οποία έχει πεδίο ορισμού μια ένωση διαστημάτων, συγκεκριμένα την (-00, 0)U(0, +00).

Στο σχολικό βιβλίο, στα παραδείγματα και στις εφαρμογές, όπως και σε ασκήσεις, δεν υποστηρίζεται η συγκεκριμένη διαδικασία. Θα μπορούσε όμως να είναι συμβατό αυτό με την θεωρία του σχολικού βιβλίο που όμως αυτό απαιτεί  προσπάθεια και μαθηματική ωριμότητα από μέρους των μαθητών.

Για τον λόγο αυτό θα πρέπει βαθμολογικά να δοθούν όλα τα μόρια  (μονάδες 7) σε μαθητές/μαθήτριες που δούλεψαν το συγκεκριμένο ερώτημα για την μονοτονία της συνάρτησης  κατά διαστήματα.

Μια τέτοια οδηγία της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων θα ήταν δίκαιο να υπάρξει,  ώστε να είναι στην ίδια κατεύθυνση όλα τα βαθμολογικά κέντρα.

Καραγιάννης Ιωάννης, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Μαθηματικών  Νομού Κυκλάδων

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ