ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ζ. Μακρή: «Θεαματική αύξηση στους αριθμούς των προσφερόμενων θέσεων Μαθητείας στην επικράτεια»

Το 62% των θέσεων προέρχεται από επιχειρήσεις του Ιδιωτικού Τομέα
Δημοσίευση: 20/09/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αύξηση της τάξεως του 34% σημειώθηκε στον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων Μαθητείας στην επικράτεια για το έτος 2023-2024, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Παιδείας. Το 62% των θέσεων προέρχεται από επιχειρήσεις του Ιδιωτικού Τομέα, ενώ αναμένεται περαιτέρω αύξηση του εν λόγω ποσοστού, καθώς η προσφορά δεσμευμένων θέσεων συνεχίζεται.

Ειδικότερα, κατά την παρούσα φάση, ανταποκρίθηκαν 285 Δημόσιοι φορείς (3341 θέσεις) και 3281 επιχειρήσεις (5543 θέσεις). Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των θέσεων μαθητείας που προσφέρθηκαν από φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ανέρχεται σε 8884 έναντι 6638 θέσεων που προσφέρθηκαν αντίστοιχα κατά την περσινή χρονιά.

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αρμόδια για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και τη Διά Βίου Μάθηση κ. Ζέττα Μ. Μακρή εξέφρασε την ικανοποίησή της για την «θεαματική αύξηση στις προσφερόμενες θέσεις Μαθητείας, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα» και τόνισε " Η εξαιρετικά μεγάλη πρόοδος και εντυπωσιακή ανταπόκριση των εμπλεκόμενων φορέων αποτυπώθηκε στην υποβολή σχετικών αιτήσεων κατόπιν πρόσκλησης της Γενικής Γραμματείας ΕΕΚ & ΔΒΜ του ΥΠΑΙΘΑ.

Η ανοδική πορεία στη συμμετοχή του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα αποτελεί απτή απόδειξη της σωστής κατεύθυνσης του νέου πλαισίου για το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας, το οποίο σχεδιάσθηκε, οργανώθηκε και ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τις αρχές του 2020. Το νέο αυτό πλαίσιο ρυθμίζει, αποτελεσματικά, το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας σε απογευματινή βάση δίνοντας λύση στον αρχικό στρεβλό σχεδιασμό και μειώνοντας, παράλληλα, τις ανάγκες για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς".

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που προκύπτει από την επεξεργασία των δεδομένων στο παρακάτω διάγραμμα:

Όσον αφορά στις προσφερόμενες θέσεις από τον ιδιωτικό τομέα, που είναι και το ζητούμενο, κατά τα τελευταία έτη, παρατηρείται κλιμακούμενη αύξηση.

Η κ. Μακρή ευχαρίστησε τους εμπλεκόμενους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την έμπρακτη στήριξή τους στην ενίσχυση του θεσμού της μαθητείας, η οποία αποτελεί έναν από τους πυλώνες της διασύνδεσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με την αγορά εργασίας. Δεν παρέλειψε δε, να αναφερθεί στην σημαντική συνδρομή του Γενικού Γραμματέα ΕΕΚ&ΔΒΜ κ. Γ. Βούτσινου. Ουσιαστική ήταν και η συμβολή των εκπαιδευτικών και των Συντονιστών των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης καθώς και των Υπευθύνων των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι εργάστηκαν με ζήλο, προκειμένου να διατεθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις στο Μεταλυκειακό έτος - Τάξη Μαθητείας.   Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού δήλωσε ότι: «Η θεαματική αύξηση στις προσφερόμενες θέσεις μαθητείας δηλώνει εμφατικά την κοινή προτεραιότητα και την συνένωση δυνάμεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών ανθρώπινων πόρων στο διεθνοποιημένο περιβάλλον της οικονομίας. Ο ρόλος της μαθητείας ισχυροποιείται και εδραιώνεται καθώς αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με τις ανάγκες της τοπικής και της εθνικής αγοράς εργασίας».

 

Σχόλια (1)

 
Προς ενημέρωση
20 Σεπ 2023 23:01

Συγχαρητήρια σε όλους. Υπάρχουν κάποια ζητήματα που θα πρέπει να γνωρίζετε κυρία Μακρή:
1. Η επόμενη φάση δεν πρέπει να ξεκινήσει τέλος Οκτώβρη ή αρχές Νοέμβρη. Δεν δικαιολογείται τέτοια καθυστέρηση μετά από εμπειρία τόσων ετών
2. Οι εξετάσεις πιστοποίησης των αποφοίτων της μαθητείας έχουν καθυστερήσει. Η τελευταία φορά που έγιναν ήταν το 2021.
3. Οι εμπλεκόμενοι Διευθυντές και Διευθύντριες δεν έχουν λάβει το θεσμοθετημένο επίδομα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ