"Ελεύθερο Πανεπιστήμιο" ο τίτλος του νομοσχεδίου για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

Θα περιλαμβάνει και πολλές διατάξεις για τα δημόσια ΑΕΙ

18/11/2023

Ενημερώθηκε: 18/11/2023, 21:47

Άκουσε το άρθρο

Τον τίτλο  "Ελεύθερο Πανεπιστήμιο" θα φέρει το νομοσχέδιο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια το οποίο ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης ετοιμάζεται να παρουσιάσει συνοπτικά στο επόμενο υπουργικό Συμβούλιο και αναλυτικά  στη Σύνοδο Πρυτάνεων στις 15 Δεκεμβρίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες στις προθέσεις του  πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη είναι καλέσει σε συνάντηση το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων χωρίς να αποκλείεται και συνάντηση με τους 24 Πρυτάνεις, προκειμένου να ακούσει από "πρώτο χέρι" της απόψεις και θέσεις τους.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο "Ελεύθερο Πανεπιστήμιο"  διότι το "κόνσεπτ"  του  είναι:

Α. Απελευθέρωση  από την κρατική γραφειοκρατία, και,

Β. Απελευθέρωση από το Κρατικό Μονοπώλιο.

Οι διατάξεις για τα κρατικά Πανεπιστήμια θα περιλαμβάνουν:

  • εμβάθυνση της πολιτικής για  διεθνοποίηση των ελληνικών Πανεπιστημίων, 
  • καθιέρωση περισσότερων κοινών προγραμμάτων (joint degrees) με ξένα ΑΕΙ,
  • δημιουργία περισσότερων ερευνητικών προγραμμάτων, τη λήξη του κρατικού μονοπωλίου σε ό,τι αφορά τα ελληνικά Πανεπιστήμι 
  • τερματισμό της γραφειοκρατίας στους  ΕΛΚΕ 
  • σχέδιο χρηματοδότησης των φοιτητών με πρωτότυπες ιδέες με τη δημιουργία  ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα δέχεται προτάσεις φοιτητών, συγκεριμένων κατηγοριών, όπως:Τεχνολογία Επιχειρηματικά σχέδια κλπ

 Μη Κρατικά Πανεπιστήμια::Πως θα γίνονται οι εγγραφές των υποψηφίων, η αξιολόγηση και η αδειοδότηση

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos , στο Σχέδιο  Νόμου θα προβλέπονται  τα εξής:

Εισαγωγή φοιτητών στο Μη Κρατικό Πανεπιστήμιο

Οι προϋποθέσεις εγγραφής των ενδιαφερομένων  στο Μη Κρατικό Πανεπιστήμιο, θα ορίζονται από τον Κανονισμό Σπουδών του κάθε Ιδρύματος.

Για παράδειγμα σε περιζήτητες Σχολές , όπως Ιατρικές, θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί  ως προϋπόθεση η υψηλή  βαθμολογία σε συγκεκριμένα μαθήματα.

Σε Σχολές που δεν θα είναι στον πίνακα με μεγάλη ζήτηση ενδεχομένως να τεθεί ως προϋπόθεση η βαθμολογία σε κάποια μαθήματα αλλά θα είναι χαμηλή.

Για  την εγγραφή   στο Μη Κρατικό Πανεπιστήμιο  σε Προπτυχιακό τμήμα , ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει  να κατέχει:

(α) Απολυτήριο αναγνωρισμένο  Λυκείου   ή

(β) Απολυτήριο που αποκτήθηκε σε άλλη χώρα  ισότιμο ή αντίστοιχο   του ελληνικού Λυκείου .

Η εγγραφή  στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα θα γίνεται μόνο σε πτυχιούχους προπτυχιακών προγραμμάτων.

Αξιολόγηση φοιτητών

Ο τρόπος αξιολόγησης και προαγωγής των φοιτητών καθώς και η διαδικασία αποφοίτησης και απονομής   καθορίζονται  από τον Κανονισμό Σπουδών του κάθε Μη Κρατικού Πανεπιστημίου

Διοικητικά Όργανα

Η θεσμοθέτηση  διοικητικών οργάνων θα γίνεται από τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια , η οποία θα αντανακλά το οικείο "μητρικό"  ΑΕΙ.

Αδειοδότηση

Α. Θα τεθούν συγκεκριμένες διαδικασίες επιλογής και εξέλιξης του ακαδημαϊκού προσωπικού

Β. Προϋπόθεση αδειοδότησης θα είναι η  επάρκεια των υποδομών τόσο για τη βασική λειτουργία (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκη) όσο και για τη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, αθλητικές εγκαταστάσεις κ,λπ.).

Γ. Θα εξετάζεται η  αναπτυξιακή στρατηγική του και θα αξιολογείται   η βιωσιμότητα και η προοπτική του Μη Κρατικού Πανεπστημίου.

Δ. Θα αποκλείονται  αυτοτελείς εγχώριες πρωτοβουλίες ίδρυσης Μη κρατικών Πανεπιστημίων, χωρίς της αρωγή ξένου ΑΕΙ.

Ε. Θα δίνεται   η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Παραρτημάτων   στην Ελλάδα, από ξένα Πανεπιστήμια, είτε ως συνεργαζόμενα με ελληνικούς  ιδιωτικούς ή κρατικούς φορείς.
 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ