Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Στη Βουλή η μείωση εισακτέων σε υψηλόβαθμες σχολές

Δημοσίευση: 16/03/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τη μείωση εισακτέων σε υψηλόβαθμες σχολές, κατέθεσε η πρώην υφυπουργός Παιδείας , Βουλευτής, Εύη Χριστοφιλοπούλου, προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, στη Βουλή.

Κ. Υπουργέ,

Μαθητές και γονείς βρέθηκαν χτες προ της δυσάρεστης έκπληξης της αιφνιδιαστικής μείωσης του αριθμού εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τόσο στις σχολές υψηλής ζήτησης, όσο και στις σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Πίσω από την κυβερνητική αυτή απόφαση δεν βρίσκεται η επιδίωξη ορθολογικότερης κατανομής των φοιτητών, βάσει των αναγκών και δυνατοτήτων των Ιδρυμάτων, αλλά μία μεθόδευση, που καταλήγει σε υπονόμευση της αξιοκρατίας κατά την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υπήρξε ανέκαθεν ουσιώδες θεσμικό κεκτημένο, που επέτρεψε διαχρονικά την εμπέδωση της αξιοκρατίας και την επιβράβευση της αριστείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ εχθρεύεται ανοικτά και τα δύο. Επιλέγει σήμερα να μειώσει δραστικά τους εισακτέους στα κεντρικά τμήματα και να τους αυξήσει στα περιφερειακά, διότι επιθυμεί ο φοιτητικός πληθυσμός των κεντρικών και υψηλής ζήτησης τμημάτων να διογκωθεί με φοιτητές που δεν πληρούν τα κριτήρια αξιοκρατικής επιλογής, μέσω του θεσμού των μετεγγραφών.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το ότι η κυβέρνηση φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να υπόσχεται «χαλάρωση» των μετεγγραφών. Κλείνει δηλαδή το μάτι σε όσους δεν άξιζαν την εισαγωγή τους στην επιθυμητή σχολή.

Αυτοί θα προσβλέπουν πλέον στην πολιτική μεθόδευση  του ΣΥΡΙΖΑ για να τους εξασφαλίσει την πολυπόθητη θέση.

Δυστυχώς, δεν τηρείτε ούτε τα προσχήματα. Η «κοπτοραπτική» κατά τον καθορισμό των εισακτέων δεν καλύπτεται ούτε καν από υποτυπώδη μελέτη και τεκμηρίωση. Αντί να πρυτανεύουν ακαδημαϊκά κριτήρια, αντί να λαμβάνεται υπ’ όψιν η φέρουσα ικανότητα των ιδρυμάτων, αντί η τριτοβάθμια εκπαίδευση να αποτελεί σημείο αιχμής μιας συνολικής και συγκροτημένης εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, η κυβέρνηση προτάσσει την μικροπολιτική και την ιδεοληψία της. Υποβαθμίζει ακόμα και την εισαγωγή στα τριτοβάθμια Ιδρύματα σε ευτελές πολιτικό παίγνιο, στις πλάτες των μαθητών και των οικογενειών τους.

Επειδή η αξιοκρατία είναι εξαιρετικά σοβαρό πρόταγμα, για να γίνεται άθυρμα στο βωμό του λαϊκισμού και της ιδεοληψίας του ΣΥΡΙΖΑ,

Ερωτάστε:

Προτίθεστε να ανακαθορίσετε τον αριθμό των εισακτέων με βάση ακαδημαϊκά και ορθολογικά κριτήρια;

Η ερωτώσα  βουλευτής
Εύη Χριστοφιλοπούλο

 

Σχόλια (14)

 
geo
16 Μαρ 2017 12:21

Ετσι ακριβως! τελικα αν δεν δεις τα χειροτερα, δεν εκτιμας αυτα που ειχες. Δεν μας αρεσε καποτε η Χριστοφιλοπουλου... Αυτη τελικα ηταν αρνακι μπροστα σ αυτους. Εχω κορη που δινει φετος για ιατρικη και μου ηρθε Ο ΟΥΡΑΝΟς σφοντυλι αυτη η ειδηση. Σε αυτην ακομα δεν της το ειπα (και ουτε μαλλον θα το πω), για να μην καταρρευσει. 220 θεσεις φετος λιγοτερες. Γιατι; Για να εξυπηρετηθουν ιδεοληψιες και πελατειακές σχέσεις . ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΩΡΑ!

 
panos
16 Μαρ 2017 14:56

Συμφωνούμε και επαυξάνουμε όλοι οι γονείς που έχουμε παιδιά υποψήφια. Κανένας μαθητής και κανένας γονιός δεν υπάρχει που να μην έχει αγανακτήσει με τη μεγάλη μείωση των εισακτέων. Πρέπει να επαναφέρουν τον περσινό αριθμό των εισακτέων. Και να μην ξεχνούν οι κυβερνώντες ότι στις πανελλαδικές οι γονείς είναι αυτοί που διαθέτουν χρήματα για την προετοιμασία των παιδιών τους και οι μαθητές είναι αυτοί που βιώνουν χρόνο ολόκληρο το μεγάλο άγχος των εξετάσεων. Να μην ξεχνούν ότι όλοι αυτοί στις επόμενες εκλογές ψηφίζουν.

 
m
16 Μαρ 2017 16:20

Η μείωση των εισακτέων στις σχολές υψηλής ζήτησης, θα αναγκάσει πολύ περισσότερα παιδιά να φύγουν στο εξωτερικό για σπουδές, ότι χειρότερο αυτή τη στιγμή για τις οικογένειες αλλά και τη χώρα.

 
Αλεξάνδρα
17 Μαρ 2017 07:12

Η πιο αψυχολόγητη απόφαση 2 μήνες πριν τις εξετάσεις. Καταρακώσατε και την τελευταία ρανίδα κουράγιου στα παιδιά μας. Καμία στρατηγική. Καμία πολιτική. Απλώς Απαράδεκτος κ. Γαβρόγλου!

 
m
17 Μαρ 2017 09:30

Κάποτε πρέπει να προσπαθήσουμε να υπερβούμε τον αυτοκαταστροφικό μας εαυτό. Μ΄ αυτή την επιλογή, επιβεβαιώνουμε στα παιδιά αυτό που ακούνε από τους μεγαλύτερους ότι σ΄αυτή τη χώρα τίποτε δεν μπορεί να προγραμματίσει κανείς, η πολιτεία λειτουργεί αιφνιδιαστικά και το καράβι πάει όπου πάει ο άνεμος. Τέτοιες αποφάσεις πρέπει να τις γνωρίζουν τα παιδιά και οι οικογένειές τους τουλάχιστον 2 χρόνια πριν, ώστε να κάνουν τον προγραμματισμό και τις επιλογές τους π.χ. ένα παιδί που επέλεξε τα 4 μαθήματα για τις επιστήμες υγείας, αν γνώριζε αυτό τον προγραμματισμό, μπορεί να επέλεγε και 5ο μάθημα ή να πήγαινε σε άλλο επιστημονικό πεδίο ή να δρομολογούσε σπουδές στο εξωτερικό κ.λ.π. Πέρα όμως από αυτό, 2 μήνες πριν τις εξετάσεις δεν παίζουμε με την ψυχολογία των παιδιών, διότι αυτή την περίοδο το μόνο που χρειάζονται οι υποψήφιοι είναι ηρεμία, ενθάρρυνση και αυτοπεποίθηση. Είμαι εκπαιδευτικός και μεταφέρω το κλίμα πανικού, απαισιοδοξίας και απογοήτευσης που δημιουργήθηκε στους μαθητές με την απόφαση του υπουργού να μειώσει σημαντικά τις θέσεις εισακτέων σε υψηλόβαθμες σχολές. Για ακόμα μια φορά πυροβολούμε τους άριστους μαθητές μας. Επειδή ο υπουργός φαίνεται σοβαρό και αξιόλογο άτομο, ελπίζω να πάρει το συντομότερο δυνατό πίσω την απόφαση αυτή.

 
Έλσα
17 Μαρ 2017 13:07

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα ότι το Υπουργείο και ο Υπουργός λειτουργούν χωρίς πρόγραμμα, κοινώς κάνουν ότι τους κατέβει στο κεφάλι.Λαμβάνουν αποφάσεις απερίσκεπτα χωρίς να αναλογίζονται τις επιπτώσεις. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι το έχουν διατυπώσει ευθαρσώς ότι είναι κατά της αριστείας. Βρήκαν λοιπόν τον τρόπο να τιμωρήσουν τους άριστους. Ντροπή τους!!!

 
lia
18 Μαρ 2017 14:45

Επειδή κάποτε σε αυτήν τη χώρα πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι απαιτείται προγραμματισμός και σεβασμός στον πολίτη, και ειδικά στους νέους,

οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Λυκείων πρέπει να αντιδράσουν

δυναμικά για την αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου δύο μήνες πριν τις

εξετάσεις.

 
Σήμερα
19 Μαρ 2017 01:53

Το μέτρο αυτό θα ωθήσει σε αύξηση της 'μετανάστευσης' στις γειτονικές χώρες. Αυτός που θέλει να σπουδάσει ειδικά Ιατρική, θα βρει τον τρόπο να το κάνει. Και αν δεν είναι στην Ελλάδα, θα είναι κάπου αλλού.
Πραγματικά θα ήταν καλύτερα να έβαζε δίδακτρα ή να ίδρυε αγγλόφωνα τμήματα για τις σχολές αυτές (πολλά ζητάω) παρά αυτό που κάνουν. Αλλά ξέχασα, η ίδρυση αγγλόφωνων τμημάτων εξυπηρετεί την εμπορευματοποίηση στην εκπαίδευση και γι' αυτό πάγωσαν οι όποιες προσπάθειες λίγων ελληνικών ΑΕΙ προς αυτήν την κατεύθυνση από τον Μπαλτά πριν λίγα χρόνια.

 
Γιαννης
19 Μαρ 2017 11:14

Η μόνη, αναφορικά με τη πρόσβαση στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, που δε δικαιούται να μιλά για ισότητα και αξιοκρατία , είναι η κα Χριστοφιλοπούλου, η οποία, με τη κ. Διαμαντοπούλου και άλλους "Σοφούς", είχαν θεσπίσει , με το πρόσημα κατάργησης των μετεγγραφών ( οι οποίες φυσικά και δεν καταργήθηκαν), άκουσον.. άκουσον, ειδικές κατηγορίες στην πρόσβαση, με αποτέλεσμα , υποψήφιοι με 18.500 μόρια, να μην
εισάγονται στη σχολή επιλογής τους και αντί αυτών να εισάγονται υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών με πολύ λιγότερα μόρια , Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας . Η Υποκρισία τους είναι πολύ επικίνδυνη για τη Δημοκρατία μας ( ισότητα - αξιοκρατία)

 
Γιαννης
19 Μαρ 2017 11:17

Η μόνη, αναφορικά με τη πρόσβαση στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, που δε δικαιούται να μιλά για ισότητα και αξιοκρατία , είναι η κα Χριστοφιλοπούλου, η οποία, με τη κ. Διαμαντοπούλου και άλλους "Σοφούς", είχαν θεσπίσει , με το πρόσxημα κατάργησης των μετεγγραφών ( οι οποίες φυσικά και δεν καταργήθηκαν), άκουσον.. άκουσον, ειδικές κατηγορίες στην πρόσβαση, με αποτέλεσμα , υποψήφιοι με 18.500 μόρια, να μην
εισάγονται στη σχολή επιλογής τους και αντί αυτών να εισάγονται υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών με πολύ λιγότερα μόρια , Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας . Η Υποκρισία τους είναι πολύ επικίνδυνη για τη Δημοκρατία μας ( ισότητα - αξιοκρατία)

 
e
20 Μαρ 2017 09:27

Γιάννη έχεις απόλυτο δίκιο.Με τις ειδικές κατηγορίες έμειναν οι άριστοι για 4 χρόνια έξω με 18.500 μόρια. Αυτό ήταν καταστροφικό για τα παιδιά και τις οικογένειες τους .Έπρεπε να έρθει το συμβούλιο Επικρατείας 4 χρόνια μετά με την έκθεση καταπέλτη για να το πάρουν πίσω.Δεν έβγαλαν όμως τους πολύτεκνους-τρίτεκνους από τις σχολές και να πάρουν τα παιδιά μας που έγραψαν καλύτερα από αυτούς.Αυτά για να θυμόμαστε .Επίσης λίγα χρόνια οι θέσεις για Ιατρική ήταν λιγότερες από αυτές που δίνουν εφέτος και για Νομική πολύ λιγότερες.Αυτά με την κα Διαμαντοπούλου -Χριστοφιλοπούλου .Μας έκαψαν στην κυριολεξία με τους νόμους τους.Αίσχος

 
Χριστινα
20 Μαρ 2017 12:48

Έκοψαν τα φτερά των αριστούχων! Mε τι κουράγιο αυτά τα παιδιά θα συνεχίσουν. Δυστυχώς αποδοκιμαζεται η αριστεια. Ότι πιο απάνθρωπο! Να το πάρει πίσω ο κ. Γαβρογλου γιατί δεν αποφασίζει αυτός για το μέλλον του παιδιού μου!Ντροπή! !!!!!!!!!

 
Κώστας Δ
20 Μαρ 2017 16:24

Απαράδεκτο!!! Ντροπή, κανένας σεβασμός προς τους άριστους μαθητές!!
220+ ΑΡΙΣΤΟΙ μαθητές φέτος δε θα περάσουν στην 1η τους επιλογή (Ιατρική) επειδή κάποιοι αποφάσισαν να μειώσουν τις θέσεις εισαγωγής με δικαιολογίες που δεν πείθουν κανέναν, 3 μήνες πριν τις εξετάσεις! Ντροπή!
Να αλλάξετε την απόφαση ΤΩΡΑ. Σεβαστείτε τα παιδιά που διαβάζουν!!

 
Κατερινα Μ.
20 Μαρ 2017 17:12

Είναι εξοργιστικο να το ανακοινώνουν αυτο, 3 μήνες πριν τις εξετασεις και να διαλύουν τη ψυχολογία των παιδιων. Να το πάρουν πίσω.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean