Εγκύκλιος παράτασης απόσπασης εκπαιδευτικών στο εξωτερικό για το σχολικό έτος 2017-2018

17/06/2017

Άκουσε το άρθρο

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μ΄εγκύκλιο που υπέγραψε καλεί τους Συντονιστές Εκπαίδευσης να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς  οι οποίοι επιθυμούν παράταση της απόσπασής τους για το επόμενο σχολικό έτος 2017-2018 και το ημερολογιακό έτος 2018 του Νοτίου Ημισφαιρίου για τα ακόλουθα:

1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης παράτασης.

α) Εκπαιδευτικοί οι οποίοι διανύουν το τρίτο έτος (3ο ) απόσπασης με επιμίσθιο, μπορούν να ζητήσουν με αίτησή τους την παράταση της απόσπασης για δύο (2) ακόμη σχολικά έτη χωρίς επιμίσθιο. Η παράταση γίνεται κατόπιν εισήγησης του οικείου Συντονιστή Εκπαίδευσης σχετικά με τις ανάγκες της Υπηρεσίας και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Μειονοτικών σχολείων ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε.Μ.Σ. (παρ. 3 εδ. β ́ του άρθρου 16 του Ν.4415/2016).

Εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι στο Σ.Γ. Μονάχου (Μόναχο –Νυρεμβέργη) οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τρία χρόνια απόσπασης με τοποθέτηση σε επιχορηγούμενα σχολεία δικαιούνται να ζητήσουν παράταση της απόσπασής τους για δύο (2) σχολικά έτη χωρίς επιμίσθιο.

Επισημαίνεται ότι, κατ` εφαρμογή της υπ` αριθ.2/12870/ΔΕΠ/29-3-2016 κοινής υπουργικής απόφασης (Β ́1740) και σε περίπτωση ικανοποίησης της αίτησής τους, οι εκπαιδευτικοί αυτοί δεν δύνανται να τοποθετηθούν σε επιχορηγούμενα από τη βαυαρική τοπική κυβέρνηση σχολεία. Διευκρινίζεται επίσης ότι όσοι έχουν υπηρετήσει για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός συνεχούς τελευταίας τριετίας χωρίς επιμίσθιο, αλλά με ταυτόχρονη λήψη βαυαρικής επιχορήγησης, δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση παράτασης αυτής για δύο  (2) σχολικά έτη χωρίς επιμίσθιο.

β) Εκπαιδευτικοί οι οποίοι βάσει της ημερομηνίας ανάληψης υπηρεσίας τους εμπίπτουν στις διατάξεις του εδ. β ́της περιπτ. β ́ της παρ. 3 του άρθρου 16 του Ν.4415/2016.

Συγκεκριμένα η απόσπαση που γίνεται με ανάληψη υπηρεσίας μετά το Α’ τετράμηνο του σχολικού έτους, διαρκεί μέχρι τη λήξη του αντίστοιχου τετραμήνου του τελευταίου σχολικού έτους. Στην περίπτωση αυτή εκδίδεται από την αρμόδια υπηρεσία ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε.Μ.Σ. απόφαση παράτασης από την λήξη της τριετούς απόσπασης (ημερολογιακά) και μέχρι τη λήξη του διανυόμενου σχολικού έτους εντός του οποίου λήγει ημερολογιακά η απόσπαση, προς αποφυγή της διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών μονάδων, (παρ. 3 του άρθρου 16 του ν.4415/2016).

Παρακαλούμε να καταγραφούν οι εκπαιδευτικοί της ανωτέρω περίπτωσης και να αποσταλούν και οι αναλήψεις υπηρεσίας τους.

Εφιστούμε την προσοχή ότι οι ως άνω αιτήσεις θα εξεταστούν ύστερα από την εξάντληση των κυρωμένων πινάκων απόσπασης εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, για το σχολικό έτος 2017-2018 και 2018 του Νοτίου Ημισφαιρίου, μόνον εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν κενά και αφού πρώτα εκδοθεί σχετική διαπιστωτική πράξη λήξης της απόσπασής τους.

γ) Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι διανύουν το πέμπτο (5ο ) έτος απόσπασης μπορούν να ζητήσουν με αίτησή τους την παράταση της απόσπασης για ένα (1) μόνο σχολικό έτος χωρίς επιμίσθιο. Η παράταση χορηγείται κατόπιν αξιολόγησης του εκπαιδευτικού από τον οικείο Συντονιστή Εκπαίδευσης και τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Μειονοτικών σχολείων ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε.Μ.Σ. (παρ. 3 περιπτ. γ ́ του άρθρου 16 του Ν.4415/2016).

δ) Εκπαιδευτικοί οι οποίοι σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 26 του Ν.4415/2016 υπηρετούν συνεχώς για διάστημα άνω των επτά (7) ετών με απόσπαση σε εκπαιδευτικές μονάδες του άρθρου 4 του ιδίου νόμου και είναι ομογενείς οι ίδιοι ή έχουν σύζυγο ομογενή ή αλλογενή, μόνιμο κάτοικο του εξωτερικού στη χώρα απόσπασής τους, μπορεί να αποσπώνται μόνο με τις τακτικές αποδοχές τους στην Ελλάδα, χωρίς επιμίσθιο, ως τη συνταξιοδότησή τους ύστερα από ετήσια αίτηση παράτασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)έχουν μόνιμη εγκατάσταση και αδιάκοπη εργασιακή σχέση με τη χώρα μόνιμης διαμονής του/της συζύγου για διάστημα μεγαλύτερο  

i) βεβαίωση από δημόσια υπηρεσία για τη μόνιμη διαμονή του/της συζύγου,

ii) βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα για όλα τα έτη εργασίας με την οποία βεβαιώνεται η καταβολή εισφορών για συνταξιοδότηση του/της συζύγου,

iii) βεβαίωση από την οικεία εφορία ότι υποβάλλεται φορολογική δήλωση.

β)ο γάμος έχει τελεστεί τουλάχιστον τρία (3) χρόνια πριν από την αίτηση πρώτης παράτασης πέραν της πενταετίας που θα αποδεικνύονται από:

i) ληξιαρχική πράξη γάμου και

ii) πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

γ)έχουν πολύ καλή γνώση της γλώσσας της χώρας υποδοχής (Γ1).

Τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας που θα αποδεικνύουν την πολύ καλή (Γ1/C1) γνώση της ξένης γλώσσας και θα πρέπει να υποβληθούν από τον υποψήφιο, είναι όσα προβλέπονται στο άρθρο 28 του Π.Δ.50/2001 (ΦΕΚ 39/τ.Α ́/5-3-2001) «Καθορισμός των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημοσίου τομέα», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Ειδικά για την απόδειξη του επιπέδου γλωσσομάθειας λαμβάνονται υπόψη τα οριζόμενα στο Παράρτημα Γλωσσομάθειας, το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ.

Στην αίτησή τους οι εκπαιδευτικοί μαζί με όλα τα παραπάνω απαραίτητα δικαιολογητικά που θα υποβάλουν πρέπει να αναφέρουν το σχολικό έτος πρώτης απόσπασής τους και το σχολικό έτος αίτησης πρώτης παράτασης πέραν της πενταετίας.

Σημειώνεται ότι τα ξενόγλωσσα έγγραφα πρέπει απαραίτητα να συνοδεύονται και από επίσημη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα.

Οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί δεν δικαιούνται κανένα είδος επιμισθίου ή πρόσθετης αποζημίωσης και χάνουν την οργανική τους θέση στην ημεδαπή.

Αν η εκπαιδευτική μονάδα όπου υπηρετούν καταργηθεί ή συγχωνευθεί ή δεν υπάρχει ανάγκη κάλυψης κενού, λόγω διακρατικής συμφωνίας, οφείλουν να επιστρέψουν στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης της ημεδαπής στη διάθεση της οποίας βρίσκονται.

ε) Εκπαιδευτικοί οι οποίοι αποσπάστηκαν για συνυπηρέτηση γιατί είναι σύζυγοι είτε μονίμων υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών είτε μονίμων υπαλλήλων άλλων Υπουργείων ή Δημόσιων Υπηρεσιών που υπηρετούν ή είναι διαπιστευμένοι σε αρχή της εξωτερικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, μπορούν να ζητήσουν την παράταση της απόσπασής τους για το επόμενο σχολικό έτος, χωρίς επιμίσθιο, εφόσον εξακολουθεί να ισχύει η υπηρεσιακή κατάσταση των συζύγων τους και η απόσπασή τους δεν υπερβαίνει το έκτο 6ο έτος (παρ. 10 του άρθρου 16 του Ν. 4415/2016 ). Μαζί με την αίτησή τους θα πρέπει να υποβάλουν και σχετική βεβαίωση της αρμόδιας αρχής της εξωτερικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία θα βεβαιώνεται ότι ο/η σύζυγος είναι μόνιμος /η υπάλληλος των ανωτέρω φορέων.

2. Διαδικασία αποστολής αιτήσεων.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στον οικείο Συντονιστή Εκπαίδευσης μέχρι 23 - 6 -2017.

Οι Συντονιστές Εκπαίδευσης παρακαλούνται, αφού ελέγξουν ότι υπάρχουν συνημμένα στις αιτήσεις όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, κατά περίπτωση, να τις αποστείλουν υποχρεωτικά στη Διεύθυνση Π.Ο.Δ.Ε.Μ.Σ. – Τμήμα Διοίκησης Προσωπικού μέχρι 30 -6 -2017 μαζί με σχετική εισήγηση.

Επιπλέον, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (dipode2@minedu.gov.gr) θα αποσταλούν στο ανωτέρω χρονικό διάστημα συγκεντρωτικές καταστάσεις με τα ονόματα των εκπαιδευτικών που υπέβαλαν αίτηση παράτασης απόσπασης, ανά κατηγορία, συνοδευόμενες απαραίτητα από αιτιολογημένη εισήγηση.

Οι εκπαιδευτικοί των παραπάνω κατηγοριών, οι οποίοι δικαιούνται παράταση της απόσπασής τους για το επόμενο σχολικό έτος αλλά δεν την επιθυμούν, υποβάλουν σχετική αίτηση-δήλωση στον οικείο Συντονιστή Εκπαίδευσης, στην παραπάνω προθεσμία, προκειμένου να εκδοθεί σχετική πράξη διαπίστωσης λήξης της απόσπασής τους.

Όσοι εμπίπτουν στην ανωτέρω κατηγορία και δικαιούνται το αντίτιμο των εισιτηρίων οριστικής επιστροφής στην Ελλάδα για τους ιδίους και τα προστατευόμενα μέλη της οικογενείας τους, με την προϋπόθεση ότι δεν το έχουν λάβει κατά το παρελθόν, προκειμένου να τους χορηγηθεί οφείλουν:

1.να αποστείλουν στην Υπηρεσία μας, πριν την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης λήξης της απόσπασής τους, υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνουν : i. το ποσό στο οποίο ανέρχονται τα εισιτήρια ii. τα άτομα που θα ταξιδέψουν iii. την ημερομηνία (με απόκλιση πέντε έως επτά ημερών) iv. εάν πρόκειται και για επιστροφή συζύγου, να αναγράφεται αν είναι άνεργος ή όχι και v. ότι δεν τους έχει καταβληθεί κατά το παρελθόν το αντίτιμο εισιτηρίων επιστροφής και

2.να παραμείνουν στη χώρα απόσπασης έως ότου γίνει δέσμευση πίστωσης από τις οικονομικές υπηρεσίες του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Σε περίπτωση επιστροφής εκπαιδευτικού πριν τη δέσμευση ποσού δεν καταβάλλονται τα έξοδα οριστικής επιστροφής.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ