Μισθούς πολύ κάτω από τους υπαλλήλους παίρνουν τα μέλη ΕΔΙΠ των ΑΕΙ

Δεν κατατέθηκε η τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο “σκούπα” για την παιδεία που ανακοίνωσε μέσα στη Βουλή ο υπουργός Κ. Γαβρόγλου

12/08/2017

Άκουσε το άρθρο

Τα μέλη ΕΔΙΠ με αυξημένα τυπικά προσόντα,  αμείβονται σημαντικά λιγότερο από υπάλληλο με τα ίδια προσόντα που έχει ενταχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο, για ίδιο χρόνο υπηρεσίας, ακόμα δε και από υπάλληλο με μικρότερα τυπικά προσόντα!

Για εμπαιγμό του κλάδου των ΑΔΙΠ των ΑΕΙ  από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου κάνουν λόγο με κοινή ανακοίνωση,  ο Πανελλήνιος Σύλλογος ΕΔΙΠ ΑΕΙ και ο Σύλλογος ΕΔΙΠ του ΕΜΠ, κι εξηγεί γιατί:   

ΠΡΩΤΟΝ: Εδώ και 3 περίπου μήνες, ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας και κυβερνητικά στελέχη έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι προβλέψεις του μισθολογίου για τους ΕΔΙΠ ήταν «λάθος».

ΔΕΥΤΕΡΟΝ:  Σε συναντήσεις που έγιναν μεταξύ εκπροσώπων του κλάδου, της κυβέρνησης και του ΓΛΚ του κράτους, υπήρξαν αόριστες υποσχέσεις ότι το «λάθος» θα διορθωθεί, όμως δεν έγινε απολύτως τίποτα.  

ΤΡΙΤΟΝ: Ως αποκορύφωμα υπήρξαν τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος.

Ο υπουργός ανακοίνωσε κατάθεση στη Βουλή τροπολογίας μονο για ΕΔΙΠ: Ο υπουργός ανακοίνωσε αρχικά την κατάθεση τροπολογίας για το μισθολόγιο του ΕΔΙΠ στις 25/7/2017 στη συνεδρίαση της ΕΜΥ. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η τροπολογία θα αφορά μόνο τους ΕΔΙΠ (όχι το ΕΕΠ) και θα κατατεθεί από τον κ. Χουλιαράκη σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα ψηφίζονταν πριν την ψήφιση του νόμου για την παιδεία.

Μία ημέρα μετά ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η τροπολογία θα αφορά όχι μόνο τα μέλη ΕΔΙΠ αλλά και το ΕΕΠ:  Στην συνέχεια, ο Υπουργός ανακοίνωσε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ότι η τροπολογία που θα κατατεθεί τη Δευτέρα 31/7 για το μισθολόγιο των ΕΔΙΠ θα αφορά και τους ΕΕΠ.

Δεν κατατέθηκε η  τροπολογία: Τίποτα από τα παραπάνω δε συνέβη, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον η βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση εμπαίζει τον κλάδο και συντηρεί το απαράδεκτο καθεστώς της μισθολογικής του καθήλωσης!

Σχετικά με το ιστορικό του ζητήματος τονίζεται στην ανακοίνωση:

  • Στις 19/5/2017 στο νομοσχέδιο για τις «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις», συμπεριελήφθη το νέο πανεπιστημιακό μισθολόγιο.
  • Ευθύς εξαρχής ήταν προφανές, για να αναφερθούμε μόνο στο θέμα του μισθολογίου, ότι οι προβλέψεις του, τόσο γενικά, όσο και πιο ειδικά για τα μέλη του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) των ΑΕΙ ήταν εξοργιστικές και απαράδεκτες.
  • Όχι μόνο δεν προχώρησε στην πλήρη άρση των περικοπών του 2012 στο πανεπιστημιακό μισθολόγιο ως όφειλε ακόμα και βάσει τελεσίδικης απόφασης του ΣτΕ, αλλά επέφερε στους μισθούς του ΕΔΙΠ ονομαστικές μειώσεις σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα ακόμα και από αυτόν που προβλέπεται βάση του ΠΔ 118/2002 (που ήταν προσωρινό σύμφωνα με το αρ.πρωτ, Α/130-21/12/2002, έγγραφο του ΥΠΕΠΘ), όπως ίσχυε μετά τις περικοπές αυτές.
  • Εμφανίζεται έτσι το πρωτοφανές, υπάλληλος ΕΔΙΠ με αυξημένα τυπικά προσόντα, να αμείβεται σημαντικά λιγότερο από υπάλληλο με τα ίδια προσόντα που έχει ενταχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο, για ίδιο χρόνο υπηρεσίας, ακόμα δε και από υπάλληλο με μικρότερα τυπικά προσόντα!

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ