Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Οι απόφοιτοι των ΙΕΚ θα φοιτούν στα διετή των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

Δεν αφαιρείται το δικαίωμα από τα Ι.Ε.Κ. να έχουν «επίπεδο 5
Δημοσίευση: 27/07/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εκτός από τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ στα υπό ίδρυση διετή Προγράμματα Σπουδών των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ θα μπορούν να σπουδάζουν και οι σπουδαστές των ΙΕΚ, ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Αγγελόπουλος.

Ειδικότερα όπως είπε ο κ. Αγγελόπουλος “δεν αφαιρούμε το δικαίωμα από τα Ι.Ε.Κ. να έχουν «επίπεδο 5». Αν το αφαιρούσαμε, θα ήταν γόνιμη η κριτική που έγινε για τα διετή, αλλά δεν το αφαιρούμε. Διατηρούμε το δικαίωμα και λέμε, θέλουν αυτά τα παιδιά που θα τελειώσουν το «επίπεδο 5» να έχουν μια επιπλέον μόρφωση μέσα σε ένα Πανεπιστημιακό χώρο και σε ένα χώρο των Τ.Ε.Ι.; Να το κάνουν”.

Στο Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ που  συζητείται και ψηφίζεται αυτές τι ημέρες στη Βουλή, σχετικά προβλέπει τα εξής:

“Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου του οικείου Ιδρύματος και γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού (Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ.) και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να οργανώνονται στα Α.Ε.Ι. διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), τα οποία παρέχουν διπλώματα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων”.

 

Σχόλια (15)

 
Μαρία Τ.
04 Αυγ 2017 11:53

Καλή σας μέρα

Θα ήθελα να αναφέρω ότι οι απόφοιτοι των ΙΕΚ με πιστοποίηση όπως είμαι και εγώ έχουμε ήδη Δίπλωμα επιπέδου 5 σε σχέση με τα ΕΠΑΛ που έχουν επιπέδου 3. Σε τι θα μας ωφελήσουν τα διετή προγράμματα; Αυτό που ζητάμε όλοι οι απόφοιτοι των ΙΕΚ είναι να μπορούμε με κάποιο είδος εξετάσεων να περνάμε έστω σε ΤΕΙ αν όχι Πανεπιστήμιο και να φοιτούμε κανονικά και να θεωρούμαστε απόφοιτοι ΤΕΙ. Γνωρίζετε κάτι για αυτό;

 
Ελπίδα Α.
06 Αυγ 2017 00:37

Μακάρι να γίνει για τούς αποφοίτους ΙΕΚ

 
bgianis
12 Αυγ 2017 17:42

Ουσιαστικά μας λέτε ότι οι απόφοιτοι των επαλ που δεν θα πάνε σε κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό ιεκ θα μπορούν να φοιτούν σε "ιεκ" που θα ιδρυθούν μέσα στους χώρους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Προκύπτουν κάποια ερωτήματα.
1) Μετά από αυτή την φοίτηση θα έχουν οι απόφοιτοι των επαλ το δικαίωμα να δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης όπως και οι απόφοιτοι των κανονικών ιεκ;
2) Αυτή η πιστοποίηση θα δίνεται από εξετάσεις του εοππεπ: Τι σχέση θα έχει με την πιστοποίηση των ιεκ;
3) Τα ιεκ όπως τα γνωρίζουμε μέχρι τώρα διατρέχουν κίνδυνο υποβάθμισης;
4) Οι απόφοιτοι των κανονικών ιεκ τι θα κερδίσουν αν συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ένα "ιεκ" που συστεγάζεται στον ίδιο χώρο με ένα τριτοβάθμιο ίδρυμα; Ήδη έχουν το επίπεδο 5.
5) Τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που δίνουν πτυχία επιπέδου 6, γιατί να θέλουν να εμπλακούν στην κατάρτιση αποφοίτων λυκείου δίνοντας τίτλους επιπέδου 5;
Δεν θα ρωτήσω περισσότερα, ο καθένας μπορεί να σκεφτεί πολλά περισσότερα ερωτήματα.

 
Πανταζής Κ.
18 Αυγ 2017 23:22

Εμείς που έχουμε ήδη την Πιστοποιήση των ΙΕΚ που είναι επιπέδου 5 και θεωρούμαστε ΔΕ (Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) μετά την διετία θα παραμείνουμε
ΔΕ ή θα αναβαθμιστόυμε σε ΤΕ (Τριτοβάθμια Εκπαίδευση) ?
Αν αναβαθμιστόυμε σε ΤΕ τότε πραγματικά θα αξίζει τον κόπο.
Επίσης γνωρίζουμε σε ποια εκπαιδευτικά ιδρύματα θα υιοθετησουν το διετες πρόγραμμα, και σε ποιές πόλεις ? Επίσης πότε θα ξεκινήσουν ?

 
Χρυσα Δ.
29 Αυγ 2017 16:41

Ολες οι σελιδες που θα μπεις για να ενημερωθεις γραφουν δυο περιπτωσεις.την μια οτι σαφος δεινεις κατατακτήριες και την αλλη οτι δεν εχουμε το δικαιομα.τελικα απο που θα πληροφοριθουμε σωστα επιτελους?μην ελπιζουμε αδικα.

 
yrw
31 Αυγ 2017 22:21

Όσοι έχουν ήδη πάρει την πιστοποίηση μπορούν να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις σε ΑΕΙ..?

 
μεκριζής σταυρος
01 Σεπ 2017 11:30

Τι μας λέει ο πολλά γνωρίζων (???) και έμπειρος Γ. Γ., μας λέει ότι οι διπλωματούχοι ήδη κάτοχοι επιπέδου 5 αποφοιτοι ΙΕΚ με 3,5 χρόνια σπουδές, (2 χρόνια σπουδές+0,5 πρακτική + 1 χρόνο διάβασμα για πιστοποίηση μη διδαχθείσας ύλης) θα πάνε σε δομές δομές ΤΕΙ διετείς (???) για να ξαναπάνε επίπεδο 5. Ας αναλύσουμε πολύ γρήγορα τι ισχύει στην χώρα μας για το επίπεδο 5. Το επίπεδο 5 δεν σου προσφέρει περισσότερα επαγγελματικά δικαιώματα απο ότι σου προσέφερε το επίπεδο 3+ των ΙΕΚ. Τα επαγγελματικά δικαιώματα τα καθορίζουν τα επιμελητήρια (αποφοιτοι πανεπιστημίων) που βεβαίως δεν επιτρέπουν στους αποφοίτους ΙΕΚ να εξασκήσουν επάγγελμα. Τα περι επιπέδων 3+4+5 ειναι δια τους κουτούς. Τα ΙΕΚ ανήκουν σε επαγγελματικά δικαιώματα στην λυκειακή βαθμίδα (ΔΕ). Κάτι που γνωρίζοντας την σήψη της χώρας μας δεν νομίζω να αλλάξει τα επόμενα 60 χρόνια.

 
Ελπίδα Α.
17 Σεπ 2017 21:54

Πότε θα γίνει αυτό το πρόγραμμα για τους αποφοίτους ΙΕΚ?

 
Δ. Ελενη
29 Ιαν 2018 21:01

Καλησπέρα. Έχω τελειώσει Γενικό Λύκειο και έχω πτυχίο (2 χρόνων και πρακτική) Ι.Τ.ΕΛ, απόφοιτη 1993 τότε δεν υπήρχαν Ι.Ε.Κ. Για να μπορέσω να φοιτήσω στα Τ.Ε.Ι ή στο πανεπιστήμιο(2 χρόνια) θα πρέπει να έχω τελειώσει και Ι.Ε.Κ.;
Εφ΄όσον όλοι αυτοί οι τίτλοι σπουδών ανήκουν στην δευτεροβάθμια εκαίδευση.

 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ
12 Φεβ 2018 13:26

ΠΟΤΕΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ

 
@Δ.Ελένη
26 Απρ 2018 17:14

Για να φοιτήσετε σε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ θα πρέπει να δώσετε πανελλήνιες. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από τη δευτεροβάθμια να πάτε στην τριτοβάθμια. Ακομα και ΙΕΚ να τελειώσετε πάλι πανελλήνιες χρειάζονται

 
Μαρια
26 Απρ 2018 22:54

Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ είναι στο επίπεδο 4 και με το μεταλυκειακο έτος μαθητείας που θεσπίστηκε, δίνουν εξετάσεις πιστοποίησης και πηγαίνουν στο επίπεδο 5. Δηλαδή με πτυχιο ΕΠΑΛ + 1 χρόνο μαθητεία έχεις επίπεδο 5.
Προς ενημερωση

 
Νίκος
03 Μάιος 2018 16:37

Είπε ξιπε στη Βουλή ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Αγγελόπουλος. Ο νόμος αυτός ήδη ψηφηστηκε και δεν αναφέρεται τίποτα για το δικαίωμα τον αποφοίτων των ΙΕΚ στα διετή προγράμματα των ΑΕΙ, αναφέρεται μόνο για αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Δεν ξέρω ποιον κοροϊδεύουν εκεί στο Υπουργείο Παιδείας.

 
Πως φαινεται η ανιδεοτητα ενος παιδιου
04 Ιουλ 2018 10:42

Νίκος@ Να πάς σε διετή δομές να κάνεις τι, να πας αλλα 2 χρόνια + τα 3,5 του ΙΕΚ 5,5 συνολο για να παρεις phd λυκειου?

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean