ΒΟΥΛΗ

Οι απόφοιτοι των ΙΕΚ θα φοιτούν στα διετή των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

Δεν αφαιρείται το δικαίωμα από τα Ι.Ε.Κ. να έχουν «επίπεδο 5
Δημοσίευση: 27/07/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εκτός από τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ στα υπό ίδρυση διετή Προγράμματα Σπουδών των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ θα μπορούν να σπουδάζουν και οι σπουδαστές των ΙΕΚ, ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Αγγελόπουλος.

Ειδικότερα όπως είπε ο κ. Αγγελόπουλος “δεν αφαιρούμε το δικαίωμα από τα Ι.Ε.Κ. να έχουν «επίπεδο 5». Αν το αφαιρούσαμε, θα ήταν γόνιμη η κριτική που έγινε για τα διετή, αλλά δεν το αφαιρούμε. Διατηρούμε το δικαίωμα και λέμε, θέλουν αυτά τα παιδιά που θα τελειώσουν το «επίπεδο 5» να έχουν μια επιπλέον μόρφωση μέσα σε ένα Πανεπιστημιακό χώρο και σε ένα χώρο των Τ.Ε.Ι.; Να το κάνουν”.

Στο Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ που  συζητείται και ψηφίζεται αυτές τι ημέρες στη Βουλή, σχετικά προβλέπει τα εξής:

“Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου του οικείου Ιδρύματος και γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού (Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ.) και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να οργανώνονται στα Α.Ε.Ι. διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), τα οποία παρέχουν διπλώματα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων”.

 

Σχόλια (4)

 
Μαρία Τ.
04 Αυγ 2017 11:53

Καλή σας μέρα

Θα ήθελα να αναφέρω ότι οι απόφοιτοι των ΙΕΚ με πιστοποίηση όπως είμαι και εγώ έχουμε ήδη Δίπλωμα επιπέδου 5 σε σχέση με τα ΕΠΑΛ που έχουν επιπέδου 3. Σε τι θα μας ωφελήσουν τα διετή προγράμματα; Αυτό που ζητάμε όλοι οι απόφοιτοι των ΙΕΚ είναι να μπορούμε με κάποιο είδος εξετάσεων να περνάμε έστω σε ΤΕΙ αν όχι Πανεπιστήμιο και να φοιτούμε κανονικά και να θεωρούμαστε απόφοιτοι ΤΕΙ. Γνωρίζετε κάτι για αυτό;

 
Ελπίδα Α.
06 Αυγ 2017 00:37

Μακάρι να γίνει για τούς αποφοίτους ΙΕΚ

 
bgianis
12 Αυγ 2017 17:42

Ουσιαστικά μας λέτε ότι οι απόφοιτοι των επαλ που δεν θα πάνε σε κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό ιεκ θα μπορούν να φοιτούν σε "ιεκ" που θα ιδρυθούν μέσα στους χώρους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Προκύπτουν κάποια ερωτήματα.
1) Μετά από αυτή την φοίτηση θα έχουν οι απόφοιτοι των επαλ το δικαίωμα να δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης όπως και οι απόφοιτοι των κανονικών ιεκ;
2) Αυτή η πιστοποίηση θα δίνεται από εξετάσεις του εοππεπ: Τι σχέση θα έχει με την πιστοποίηση των ιεκ;
3) Τα ιεκ όπως τα γνωρίζουμε μέχρι τώρα διατρέχουν κίνδυνο υποβάθμισης;
4) Οι απόφοιτοι των κανονικών ιεκ τι θα κερδίσουν αν συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ένα "ιεκ" που συστεγάζεται στον ίδιο χώρο με ένα τριτοβάθμιο ίδρυμα; Ήδη έχουν το επίπεδο 5.
5) Τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που δίνουν πτυχία επιπέδου 6, γιατί να θέλουν να εμπλακούν στην κατάρτιση αποφοίτων λυκείου δίνοντας τίτλους επιπέδου 5;
Δεν θα ρωτήσω περισσότερα, ο καθένας μπορεί να σκεφτεί πολλά περισσότερα ερωτήματα.

 
Πανταζής Κ.
18 Αυγ 2017 23:22

Εμείς που έχουμε ήδη την Πιστοποιήση των ΙΕΚ που είναι επιπέδου 5 και θεωρούμαστε ΔΕ (Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) μετά την διετία θα παραμείνουμε
ΔΕ ή θα αναβαθμιστόυμε σε ΤΕ (Τριτοβάθμια Εκπαίδευση) ?
Αν αναβαθμιστόυμε σε ΤΕ τότε πραγματικά θα αξίζει τον κόπο.
Επίσης γνωρίζουμε σε ποια εκπαιδευτικά ιδρύματα θα υιοθετησουν το διετες πρόγραμμα, και σε ποιές πόλεις ? Επίσης πότε θα ξεκινήσουν ?

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.