Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Μισθούς πολύ κάτω από τους υπαλλήλους παίρνουν τα μέλη ΕΔΙΠ των ΑΕΙ

Δεν κατατέθηκε η τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο “σκούπα” για την παιδεία που ανακοίνωσε μέσα στη Βουλή ο υπουργός Κ. Γαβρόγλου
Δημοσίευση: 12/08/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τα μέλη ΕΔΙΠ με αυξημένα τυπικά προσόντα,  αμείβονται σημαντικά λιγότερο από υπάλληλο με τα ίδια προσόντα που έχει ενταχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο, για ίδιο χρόνο υπηρεσίας, ακόμα δε και από υπάλληλο με μικρότερα τυπικά προσόντα!

Για εμπαιγμό του κλάδου των ΑΔΙΠ των ΑΕΙ  από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου κάνουν λόγο με κοινή ανακοίνωση,  ο Πανελλήνιος Σύλλογος ΕΔΙΠ ΑΕΙ και ο Σύλλογος ΕΔΙΠ του ΕΜΠ, κι εξηγεί γιατί:   

ΠΡΩΤΟΝ: Εδώ και 3 περίπου μήνες, ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας και κυβερνητικά στελέχη έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι προβλέψεις του μισθολογίου για τους ΕΔΙΠ ήταν «λάθος».

ΔΕΥΤΕΡΟΝ:  Σε συναντήσεις που έγιναν μεταξύ εκπροσώπων του κλάδου, της κυβέρνησης και του ΓΛΚ του κράτους, υπήρξαν αόριστες υποσχέσεις ότι το «λάθος» θα διορθωθεί, όμως δεν έγινε απολύτως τίποτα.  

ΤΡΙΤΟΝ: Ως αποκορύφωμα υπήρξαν τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος.

Ο υπουργός ανακοίνωσε κατάθεση στη Βουλή τροπολογίας μονο για ΕΔΙΠ: Ο υπουργός ανακοίνωσε αρχικά την κατάθεση τροπολογίας για το μισθολόγιο του ΕΔΙΠ στις 25/7/2017 στη συνεδρίαση της ΕΜΥ. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η τροπολογία θα αφορά μόνο τους ΕΔΙΠ (όχι το ΕΕΠ) και θα κατατεθεί από τον κ. Χουλιαράκη σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα ψηφίζονταν πριν την ψήφιση του νόμου για την παιδεία.

Μία ημέρα μετά ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η τροπολογία θα αφορά όχι μόνο τα μέλη ΕΔΙΠ αλλά και το ΕΕΠ:  Στην συνέχεια, ο Υπουργός ανακοίνωσε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ότι η τροπολογία που θα κατατεθεί τη Δευτέρα 31/7 για το μισθολόγιο των ΕΔΙΠ θα αφορά και τους ΕΕΠ.

Δεν κατατέθηκε η  τροπολογία: Τίποτα από τα παραπάνω δε συνέβη, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον η βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση εμπαίζει τον κλάδο και συντηρεί το απαράδεκτο καθεστώς της μισθολογικής του καθήλωσης!

Σχετικά με το ιστορικό του ζητήματος τονίζεται στην ανακοίνωση:

  • Στις 19/5/2017 στο νομοσχέδιο για τις «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις», συμπεριελήφθη το νέο πανεπιστημιακό μισθολόγιο.
  • Ευθύς εξαρχής ήταν προφανές, για να αναφερθούμε μόνο στο θέμα του μισθολογίου, ότι οι προβλέψεις του, τόσο γενικά, όσο και πιο ειδικά για τα μέλη του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) των ΑΕΙ ήταν εξοργιστικές και απαράδεκτες.
  • Όχι μόνο δεν προχώρησε στην πλήρη άρση των περικοπών του 2012 στο πανεπιστημιακό μισθολόγιο ως όφειλε ακόμα και βάσει τελεσίδικης απόφασης του ΣτΕ, αλλά επέφερε στους μισθούς του ΕΔΙΠ ονομαστικές μειώσεις σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα ακόμα και από αυτόν που προβλέπεται βάση του ΠΔ 118/2002 (που ήταν προσωρινό σύμφωνα με το αρ.πρωτ, Α/130-21/12/2002, έγγραφο του ΥΠΕΠΘ), όπως ίσχυε μετά τις περικοπές αυτές.
  • Εμφανίζεται έτσι το πρωτοφανές, υπάλληλος ΕΔΙΠ με αυξημένα τυπικά προσόντα, να αμείβεται σημαντικά λιγότερο από υπάλληλο με τα ίδια προσόντα που έχει ενταχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο, για ίδιο χρόνο υπηρεσίας, ακόμα δε και από υπάλληλο με μικρότερα τυπικά προσόντα!

 

Ετικέτες: 
ΕΔΙΠΕΕΠ

Σχόλια (27)

 
DEEEEP
12 Αυγ 2017 12:35

Φυσικά γνωρίζετε πως υπάρχουν ΕΔΙΠ χωρίς να έχουν ούτε master !!!!

 
Έλενα
12 Αυγ 2017 15:53

Η ανομοιογένεια στα προσόντα του κλάδου είναι μεγάλο πρόβλημα για την όποια εξέλιξή τους μαζί με το γεγονός ότι στα ΤΕΙ ΕΔΙΠ έγιναν τα πρώην μέλη ΕΤΠ και ή ΕΤΕΠ χωρίς γνωστικό αντικείμενο. Χρειάζεται σοβαρή δουλειά για να λυθούν τα θέματα και οι υπουργοί πρέπει πρώτα να μελετήσουν σε βάθος το θέμα και μετά να υποσχεθούν λύσεις. Μέχρι τώρα υπήρχαν μόνο υποσχέσεις και στο τέλος τίποτα.

 
KK
12 Αυγ 2017 16:58

@deeep
Δηλαδη αυτος ειναι λογος για να εξισωνονται προς τα κατω οι διδακτορες ΕΔΙΠ; Τι νοοτροπια ειναι αυτη; Εσεις γνωριζετε οτι υπαρχουν ΔΕΠ που εχουν χειροτερο βιογραφικο απο υποψηφιους διδακτορες;

 
MANOS
12 Αυγ 2017 17:08

Πολύ καλά τα αναφέρει το ρεπορτάζ. Το υπουργείο εμπαίζει το επιστημονικό κλάδο των Ε.ΔΙ.Π. Αναγνωρίζουν αρχικά την αδικία, άλλα λένε τη μία μέρα και άλλα την άλλη, και στο τέλος δεν έχουν τη στοιχειώδη ευγένεια να εξηγήσουν γιατί δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους. Αυτό λέγεται ανακολουθία και αναξιοπιστία. Στην περίπτωσή μου έχω master, diploma, διδακτορικό, έχω κάνει δύο μεταδιδακτορικές έρευνες, έχω δώσει διαλέξεις στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και έχω λάβει 10 υποτροφίες. Και όμως λαμβάνω λιγότερα από ένα υπάλληλο του δημοσίου με λιγότερα τυπικά προσόντα. Αυτό λέγεται αναξιοκρατία και αδικία. Εκτός αν θέλετε να μας αναγκάσετε όλους να φύγουμε με τις οικογένειές μας στο Εξωτερικό, όπως και άλλους χιλιάδες επιστήμονες! Είπα να μείνω εδώ, να προσφέρω στον τόπο μου, αλλά μάλλον θέλετε να με διώξετε, όπως τόσους άλλους. Προτείνω δυναμικές κινητοποιήσεις από Σεπτέμβριο και αποκατάσταση της αδικίας μέσω της δικαστικής οδού, εφόσον συνεχίσει αυτό το θέατρο του παραλόγου... Αρκετά πια.

 
@deeeep
12 Αυγ 2017 17:23

Και τι θελετε να πειτε κυριε μ αυτο;

 
Edip
12 Αυγ 2017 17:53

Ναι φυσικά το γνωρίζουμε. Οπότε? Ακούμε το επιχείρημα που αφορούν τα πολλά θαυμαστικά, γράψτε το.

 
ΕΕΠ
12 Αυγ 2017 20:07

Η ίδια αδικία ισχύει και για τα ΕΕΠ. Όσοι έχουν αυξημένα προσόντα και πολλά χρόνια προϋπηρεσίας χάνουν τουλάχιστον 200 ευρώ μικτά το μήνα!!!!!!!!

 
Λουκάς
12 Αυγ 2017 20:30

Πρέπει οι Εδιπ χωρίς master να είναι 2 σε όλη την Ελλάδα αν δεν έχουν πάρει σύνταξη

 
Δρ. ΕΔΙΠ
13 Αυγ 2017 00:33

@ Έλενα
Που είναι το λάθος που μέλη ΕΤΕΠ με master και μετά από κρίση έγιναν ΕΔΙΠ; Γνωστικό αντικείμενο οποίος δεν έχει μπορεί να πάρει ανά πάσα στιγμή. Δεν αντιλαμβάνομαι τη σκοπιμότητα της αναφοράς. Το ότι οι ΕΔΙΠ των ΤΕΙ έχουν καταληκτικό μισθό μικρότερο από ΥΕ, σας λέει κάτι; Πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των ΕΔΙΠ των ΑΕΙ (Πανεπιστήμια &ΤΕΙ);

 
Edip
13 Αυγ 2017 02:06

Νομίζω φίλτατε deep όλοι σας είπαμε αναλυτικά τι θέλουμε να πούμε. Αναπτυξτε λοιπόν κι εσείς το επιχείρημα σας, αν έχετε. Έχετε η απλά γράφετε φρασουλες?

 
Edip
13 Αυγ 2017 02:22

Απολύτως ορθή και επιβεβλημένη η ανακοίνωση των δύο συλλόγων. αλλά αναρωτιέμαι γιατί αυτή η ανακοίνωση δε βγήκε από την ομοσπονδία των ΕΔΙΠ ΑΕΙ, η οποία είχε και τις συναντήσεις. Διαφωνούν με τον εμπαιγμό, για αυτούς όλα έγιναν σωστά από τη μεριά του υπουργείου? Αδιαφορούν για τα μισθολογικα θέματα του κλάδου? Κάνουν διακοπές και ήταν δύσκολο να βρει μια ανακοίνωση? Και τότε γιατί ήταν εύκολο για τους δύο συλλόγους?

 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΣΚΑΣΑΠΛΙΔΗΣ
13 Αυγ 2017 03:15

Στα ΤΕΙ ο κλάδος του ΕΔΙΠ είναι νεότευκτος, όποτε δεν υφίσταται ΕΔΙΠ άνευ μεταπτυχιακού.
Τα μέλη ΕΔΙΠ λαμβάνουν την θέση μετά από απόφαση επιτροπής που αποτελείται και από μέλη ΔΕΠ.
Αν κάποιοι ΔΕΠ δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους (αν λέγω) αυτό δεν είναι θέμα που απασχολεί μόνο το ΕΔΙΠ αλλά γενικότερα την χώρα.
Επίσης, δεν είναι μόνο τα προσόντα που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, αλλά και το έργο που ασκεί βάσει του νόμου το ΕΔΙΠ.
Εν πάση περιπτώσει, η μεγάλη πλειοψηφία των μελών ΕΔΙΠ έχει και διδακτορικό τίτλο, ασκεί αυτοδύναμο διδακτικό έργο και σε κάποιους "καλοπροαίρετους" θα τους ενθυμήσω πως είναι γνωστή η νοοτροπία του Έλληνα που θέλει να πληγεί ο συνάνθρωπος του... Ξαναπροσπαθήστε λοιπόν ή άλλως αποκτήστε ζωή με νόημα (και όχι ως "ανθρωποφάγοι").

 
sarakatsanos
13 Αυγ 2017 08:23

Γιατί να κοιτάμε μόνο ΕΤΕΠ/ΕΔΙΠ; Στα ΤΕΙ υπάρχουν καθηγητές εφαρμογών (λέκτορες/ΔΕΠ με το νέο νόμο;) που δεν έχουν καν μεταπτυχιακό. Μάλλον θα πρέπει να αναθεωρηθεί το μισθολόγιο τουλάχιστον να μην είναι χαμηλότερο από πρωτοβάθμια/δευτεροβάθμια με ίδια προσόντα.

 
ΕΛΕΟΣ
13 Αυγ 2017 10:31

Το μειζον θεμα πλεον δεν ειναι η διορθωση στο μισθολογιο. Ειναι η ξεκαθαρα αρνητικη σταση που εχει το υπουργειο απεναντι στον κλαδο. Να θυμηθουμε την παραγραφο του νομου για τις επιπλεον αμοιβες που παλι εγινε "λαθος"; Τον αποκλεισμο των ΕΔΙΠ απο το προγραμμα των Νεων Ερευνητων (ούτε άμισθοι δεν μας επετρεπαν να συμμετεχουμε!!!); Την φαρσοκωμωδια στο ιδιο προγραμμα που μια βδομαδα πριν τη ληξη της προθεσμιας επετρεψαν τη συμμετοχη στους ΕΔΙΠ επι θητεια;; Την ανυπαρκτη συμμετοχη μας στα συλλογικα οργανα; Την εξισωση μας με τους ΕΤΕΠ που δεν ειναι διδακτικο αλλα τεχνικο προσωπικο; Ο υπουργος εχει εκτεθει επανειλημμενως απεναντι μας αλλα προφανως το χαμηλο impact που εχει ο κλαδος στα δρωμενα των ΑΕΙ του δινει την ευχερεια να το ξεπερναει αβροχοις ποσι. Με απλα λογια. Καμια ελπιδα για το μελλον!!

 
Έλενα
13 Αυγ 2017 11:14

@ Δρ ΕΔΙΠ
Παρόλο που δε συνηθίζω να ανοίγω ιντερνετικούς διαλόγους αισθάνομαι την ανάγκη να το κάνω για να παραθέσω τα παρακάτω:
α) Στα ΤΕΙ όλα τα μέλη ΕΤΕΠ που είχαν μεταπτυχιακό έγιναν ΕΔΙΠ με τυπικές διαδικασίες για να αναλάβουν διδακτικό έργο λόγω της μεγάλης μείωσης της χρηματοδότησης από την πολιτεία για την πρόσληψη έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού.
β) Κανένας δεν αρνείται ότι υπάρχουν ΕΔΙΠ με ερευνητικό και συγγραφικό εφάμιλλο και κάποιες φορές καλύτερο πρωτοβάθμιου καθηγητή και ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι πραγματικά εγκλωβισμένοι σε αυτήν τη θέση. Ωστόσο υπάρχουν και μέλη ΕΔΙΠ που δεν έχουν μία ούτε μία ανακοίνωση (300 λέξεων) σε Ελληνικό Συνέδριο. Αρκετές φορές συμβαίνει όλα τα μέλη ΕΔΙΠ ενός τμήματος να έχουν και τον ίδιο μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Νομίζετε ότι είναι τυχαίο ότι κανένα μέλος ΕΔΙΠ δεν έχει ζητήσει γνωστικό αντικείμενο;
γ) Σαφώς και το θέμα της μισθοδοσίας είναι μεγάλο και απόλυτως δίκαιο αλλά δυστυχώς η ανομοιογένεια του κλάδου στα τυπικά προσόντα οδηγεί στην εξίσωση προς τα κάτω από πλευράς του υπουργείου μιας και ο κλάδος δεν εμφανίζεται ενωμένος λαμβάνοντας υπ΄όψη σχόλια και απόψεις που διαβάζουμε κατά καιρούς στην παρούσα ιστοσελίδα.

 
Edip
13 Αυγ 2017 20:09

Αγαπητοί συσχολιαστες

Σέβομαι απολύτως τους συναδέλφους ΕΔΙΠ των ΤΕΙ, αλλά θα παρακαλούσα να προσέξετε ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση αφορά συλλόγους ΕΔΙΠ ΑΕΙ. Συνεπώς τα όσα αναφέρονται περί μεταπτυχιακων κλπ ουδεμία σχέση έχουν με την περίπτωση. Πρόκειται για ένα κλάδο όπου τουλάχιστον τα 3/4 έχουν διδακτορικό και σαφώς προσόντα επαρκή για μέλη ΔΕΠ και όχι μόνο της πρώτης βαθμίδας. Δεν έχω προσωπικά κανένα πρόβλημα να υπάρξει μια συνάντηση των συλλογών και Ομοσπονδιων και να βρεθούν κοινοί τόποι, ακόμα και πραγματική συνένωση, αλλά θυμηθείτε ότι ο νόμος που δεν φτιάξαμε εμείς, και με τον οποίο είμαστε αντίθετοι, μας αντιμετωπίζει διακριτά. Γι αυτό παρακαλώ πολύ να μην συσκοτιζετσι η ανακοίνωση νε θέματα περί ανομοιογενειας κλπ, τα οποία δεν υφίστανται. Η ανακοίνωση λέει την πραγματικότητα που ισχύει για ένα κλάδο 1000 περίπου εργαζομένων με προσόντα μελών ΔΕΠ.

 
Edip
13 Αυγ 2017 20:47

Τούτων λεχθεντων αγαπητή ελενα θα μας αναγνωρίσεις το δικαίωμα να διεκδικησουμε ακριβώς αυτά που απαιτεί γ βάση των συλλογών μας. Και να είσαι σίγουρη ότι είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε στις δικές σας διεκδικήσεις, αλλά παρακαλώ, εφόσον δεν είμαστε ακόμα ένας ενιαίος κλάδος, να μην δημιοργουνται εντυπώσεις. Το μισθολόγιο είναι κορυφαίο μας διεκδίκηση. Πάντως να μου επιτρέψεις να παρατηρήσω ότι στο παλαιό μισθολόγιο των πδ 117 και 118, ασχέτως αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε, το θέμα της οποιας ανομοιογενειας ήταν λυμένο, εφόσον υπήρχε ανεξάρτητο επίδομα για διδακτορικό και μεταπτυχιακό.

 
Δρ. ΕΔΙΠ
14 Αυγ 2017 10:13

@ Edip
Πολύ σωστά αντιμετωπίζεις το θέμα, αλλά ως ένα σημείο. Ο νόμος 4009/2011 δεν μας αντιμετωπίζει διακριτά μας αναφέρει παντού ως ΕΔΙΠ ΑΕΙ (Πιστεύω και εύχομαι να δέχεσαι ότι όταν ο νόμος λέει ΑΕΙ εννοεί τα Πανεπιστήμια & τα ΤΕΙ). Δυστυχώς στην εφαρμογή υπήρξε διάκριση των ΕΔΙΠ των ΤΕΙ έναντι των Πανεπιστημίων χωρίς να έχουν δικαίωμα να εξελιχθούν σε βαθμίδες (Δ...Α). Το επιστέγασμα φυσικά ήρθε με το μισθολόγιο, όπου ο καταληκτικός βαθμός μετά από 30 χρόνια είναι κατώτερος από Υ.Ε. Το ερώτημα είναι απλό πρέπει οι σύλλογοι και η ομοσπονδία να δέχονται το"διακριτό" ρόλο των ΕΔΙΠ στους δύο τύπους ΑΕΙ; Αν ποτέ υπάρξει εξέλιξη (προσωπικά δεν το πιστεύω) δεν θα πρέπει να επιτρέπεται ένα μέλος ΕΔΙΠ των ΤΕΙ να διεκδικήσει μια θέση ΔΕΠ σε Πανεπιστήμιο και τανάπαλιν;
@Έλενα
Αν για χάρη της ιντερνετικής συζήτησης αποδεχθούμε τη συλλογιστική σου, τότε γιατί ένα μέλος ΕΤΕΠ να γίνει ΕΔΙΠ τι θα κερδίσει; Τις 18-22 ώρες διδασκαλία στα εργαστήρια και στα θεωρητικά μαθήματα; Ο νόμος δίνει το δικαίωμα και στο ΕΤΕΠ να κάνει αυτοδύναμο διδακτικό έργο. Τα μέλη ΕΤΕΠ δεν κάνουν πάνω απο 12 ώρες μάθημα και έχουν 2 ώρες παραπάνω φυσική παρουσία. (Τώρα φυσικά αμοίβονται και καλύτερα). Οι διοικήσεις εφάρμοσαν το νόμο (πολλές δεν το ήθελαν, άλλα δεν είχαν και άλλη επιλογή) και όσοι πληρούσαν τα κριτήρια του νομού από ΕΤΕΠ έγιναν ΕΔΙΠ. (Δεν απαιτούνταν δημοσιεύσεις, είτε σε περιοδικά, είτε σε συνέδρια, οποίος τις είχε καλώς τις είχε).

 
Antonis
14 Αυγ 2017 10:45

Ως αρκετά καλός γνώστης των πραγμάτων συμφωνώ απόλυτα με την Έλενα. Η προσέγγιση του θέματος των ΕΤΕΠ / ΕΔΙΠ των ΤΕΙ που παρουσίασε είναι απόλυτα σωστή, η δε προοπτική διεκδίκισης που δίνει είναι η ενδεδειγμένη.

 
Κωστας
14 Αυγ 2017 12:43

Μύθοι και πραγματικότητα, η καραμέλα της ανομοιγενειας του κλάδου ΕΔΙΠ Παν. Για πρώτη φορά το άκουσα έκπληκτος απο κυβερνητικο στελεχος αν και 2 χρόνια νωρίτερα μας ανακοινώθηκε απο την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου οτι το 85% του κλάδου αποτελείται απο διδάκτορες. Απο το 2015 έως σήμερα το ποσοστό αυξάνει και αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημερες με τις μετατάξεις απο τη δευτεροβάθμια (για τους οποίους δεν είναι μόνο θέμα μισθού όπως απεγνωσμένα σχολιάζουν κάποιοι) άνω του 90%. Μύθος? Οχι! Πραγματικότητα Ναι. Ο κλαδος ΕΔΙΠ ειναι κλαδος κυριως διδακτορων δεν ειναι ανομοιογενης αλλα συμπαγης, τα μελη του εχουν υψηλα προσοντα και σε πολλες περιπτωσεις προσόντα ολων των βαθμιδων ΔΕΠ. Ωστοσο το ερώτημα παραμένει γιατί καλλιεργείται αυτή τη άποψη? Ποιά ειναι η σκοπιμότητα? Εκτός απο το διαίρει και βασίλευε που το αποτέλεσμα το βλέπουμε στην αναβλητικοτητα της διόρθωσης του μισθολόγιου ποιές είναι οι αλλαγές που σχεδιάζουν σε θεσμικό επίπεδο και αν αυτές αποτελούν μερος συζήτησης με την Ομοσπονδία.

 
Edip
14 Αυγ 2017 13:15

Συνάδελφε Δρ ΕΔΙΠ νομίζω ήμουν σαφής αλλά θα το ξαναπώ με μεγαλύτερη σαφήνεια. Προσωπικά πιστεύω ότι οι εργαζόμενοι ΕΔΙΠ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ πρέπει να έχουν μια ενιαία ομοσπονδία. Επιτελουν εργαστηριακό διδακτικό έργο σε φοιτητές των πανεπιστημιων /πολυτεχνείων και των τεχνολογικών εκπαιδευτικων ιδρυμάτων. Ο νόμος κακώς τους αντιμετωπίζει διακριτά σαν εργαζόμενους εισάγοντας μια διάκριση που αφορά το είδος του ιδρύματος. Και εδώ μόνο θα διαφωνήσω, ο νόμος, όχι εγώ, τους αντιμετωπίζει διακριτά εφόσον κάνει τη διάκριση με βάση το ίδρυμα που παρέχουν τις υπηρεσίες τους (ΑΕΙ ή ΤΕΙ). Φυσικά κσι πρέπει να υπάρχουν βαθμίδες. Πάντως επίσης να τονίσω,αν εννοείς και αυτό με την ερώτηση σου, ότι εγώ αναφέρομαι σε εργαζόμενους που παρέχουν μια συγκεκριμένη εργασία και έχουν συγκεκριμένα προσόντα. Ας πούμε ότι είναι μια συνδικαλιστικη θεώρηση, τουλάχιστον όπως εγώ το βλέπω, δεν μπορώ να πω αν αυτή η άποψη έχει ή δεν έχει την πλειοψηφία της βάσης των συλλογών. Δεν θεωρώ όμως ταυτόσημα τα ΑΕΙ με τα ΤΕΙ. Αυτό είναι φοιτητικό θέμα και αίτημα με το οποίο δε συμφωνώ. Ο ρόλος τους σαν ιδρύματα πρέπει να είναι διακριτός.

 
GK
14 Αυγ 2017 13:26

@Antonis, Ελενα
Σε ολο τον δημοσιο και ιδιωτικο τομεα υπαρχουν ανθρωποι στην ιδια υπηρεσια με διαφορετικα προσοντα και με αντιστοιχο κλιμακουμενο μισθο. Η μονη πανελληνια (ισως και παγκοσμια) εξαιρεση ειναι οι ΕΔΙΠ. Εσεις μαλιστα θεωρειτε προφανες οι παντες να εξισωνονται προς τα κατω επειδη δεν εχουν τα ιδια προσοντα, επειδη το υπουργειο δεν μπορει να κλιμακωσει αντιστοιχα το μισθο οπως ηδη κανει στην α'/β' βαθμια!!! Τετοιες αποψεις μονο θλιψη προκαλουν....

 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΣΚΑΣΑΠΛΙΔΗΣ
14 Αυγ 2017 22:17

Θεωρητικά υπάρχουν καθηγητές εφαρμογών στα ΤΕΙ που έχουν μόνο τον βασικό τίτλο (έτσι ξεκίνησε ο κλάδος). Αρκετοί δεν έχουν διδακτορικό, δεν βλέπω όμως να δημιουργείται κάποιο θέμα, κάποια διάκριση.
Στην Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν επίκουροι άνευ διδακτορικού τίτλου. Έχουν πολύ καλύτερο επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την Ελλάδα.
Το ότι υπάρχει ο διαχωρισμός ΤΕΙ και Πανεπιστημίων, ακόμη και σήμερα, καθώς επίσης η όψιμη αναγνώριση των ΤΕΙ ως τριτοβάθμια εκπαίδευση (το 2001), δείχνει την μιζέρια μας ως κράτος. Πολίτες αυτής της χώρας.
Αυτό είναι το μέγα πρόβλημα που εμποδίζει και το μισθολόγιο, την εξέλιξη, των ΕΔΙΠ (και προκαλεί πολλά άλλα δεινά στην χώρα), όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες που υποκινούνται από υποκρισία και μικροψυχία.

 
Edip
18 Αυγ 2017 15:12

Συνάδελφε τυχαίνει να έχω διαβάσει όλους τους σχετικούς νόμους, αλλά σε ευχαριστώ για την παρότρυνση. Και επειδή τους έχω διαβάσει, απλώς θα σε παραπέμψω και σένα να διαβάσεις ελάχιστα, αρκεί να βρεις τον νόμο 4009 και να αναγνώσεις το άρθρο 1 και μόνο, οπότε θα βρεις ότι εισάγεται διακριτη φυσιογνωμία, παράλληλη λειτουργία, διαφοροποίηση κλπ. Έξαλλου η κοινή λογική και εμπειρία μπορεί να σε οδηγήσει στο ίδιο συμπέρασμα και να αντιληφθείς επί παραδείγματι ότι το πρόγραμμα σπουδών των ιατρών δεν είναι το ίδιο με αυτό των νοσοκομων, των μηχανικών δεν είναι το ίδιο με των τεχνολογων μηχανικών ΤΕΙ κλπ, ούτε ο ιατρός κάνει τα ίδια με το νοσοκόμο κλπ. Αυτό το περί αφεντικού δεν το κατάλαβα, αλλά εγώ χρησιμοποιώ τον όρο συνάδελφοι και έθεσα σαφώς την προσωπική μου άποψη για μια ενιαία ομοσπονδία ΕΔΙΠ. Τώρα αν επιθυμείς να ειρωνεύεσαι, θα μου επιτρέψεις να παρατηρήσω ότι δεν είναι καθόλου ευγενές απέναντι σε ανθρώπους που δεν συμπεριφερονται ανάλογα, ούτε έξυπνο απέναντι σε ανθρώπους που στηρίζουν τα δικά σου αιτήματα. Και ένα γενικότερο σχόλιο. Δυστυχώς αρκετοί συσχολιαστες διάβασαν για τα αιτήματα συγκεκριμένων συλλόγων που σήμερα έχουν μια συγκεκριμένη εκπροσώπηση και αντί να τα αγκαλιάσουν σπεύδουν να τα διαβαλλουν εισάγοντας τα δικά τους. Οι δικοί σας σύλλογοι κσι ομοσπονδία τι κάνουν, τους μιλήσατε? Και θεωρείτε ότι αυτό είναι συναδελφικη συμπεριφορά? Όχι Αγαπητοί κύριοι και κυρίες, είναι απαράδεκτη συμπεριφορά.

 
YP_ΕΔΙΠ_ΤΕΙ
19 Αυγ 2017 00:02

Γράφονται διάφορα εδώ πάντως με το ισχύων μισθολόγιο:
Υπάλληλοι (όλοι που μισθοδοτούνται από το δημόσιο θεωρούνται υπάλληλοι) με τα ίδια προσόντα που παρέχουν το ίδιο έργο αμείβονται διαφορετικά αφού η διαφορά στην μισθοδοσία ΕΔΙΠ πανεπιστημίου και ΤΕΙ είναι τις τάξης των 250€
Υπάλληλοι του δημοσίου με τα ίδια προσόντα στον ίδιο φορέα μισθοδοτούνται εντελώς διαφορετικά Διοικητικός (ή τεχνικός) υπάλληλος με Διδακτορικό σε ΤΕΙ αμείβεται πολύ παραπάνω από ΕΔΙΠ στο ίδιο τμήμα με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας οι διαφορές εδώ φτάνουν τα 550 €
Ο καταληκτικός μισθός ενός ΕΔΙΠ με διδακτορικό στα ΤΕΙ είναι μικρότερος και από το καταληκτικό μισθό υπαλλήλου ΔΕ.
Νομίζω ότι πρέπει να αλλάξει ΑΜΕΣΑ η κατάσταση και να εξομαλυνθούν οι διαφορές ή να αλλάξει το καθηκοντολόγιο και οι ΕΔΙΠ να κυνηγούν προγράμματα απ’ όπου θα πληρώνονται.
Υ.Γ
Συμπληρώνοντας το άρθρο αναφέρω ορισμένες μικτές αποδοχές
Εισαγωγικός Μισθός ΕΔΙΠ ΤΕΙ (μπορεί να έχει και Διδακτορικό) : 1103 €
Καταληκτικός Μισθός ΕΔΙΠ ΤΕΙ :1571 €

Εισαγωγικός Μισθός ΕΔΙΠ παν/μιου Α βαθμίδα (έχει διδακτορικό): 1273
Καταληκτικός Μισθός ΕΔΙΠ παν/μιου :1813 €
Οι παραπάνω καταληκτικοί μισθοί λαμβάνονται στα 29 έτη υπηρεσίας.
Εισαγωγικός Βαθμός Υπαλλήλου ΠΕ στο Δημόσιο : 1092 € Αν έχει Διδακτορικό :1387 €
Καταληκτικός Μισθός Υπαλλήλου ΔΕ στο Δημόσιο :2154 € Αν δεν έχει Διδακτορικό λαμβάνεται στα 36 έτη αν έχει στα 24 έτη υπηρεσίας.

Εισαγωγικός μισθός Υπαλλήλου ΔΕ στο Δημόσιο :858€
Καταληκτικός μισθός Υπαλλήλου ΔΕ στο Δημόσιο 1578 € (στα 36 έτη)

 
Κωστας
21 Αυγ 2017 14:22

Υπαρχει μια λογικη υπέρβαση, ενα λογικό άλμα το οποίο αυτη τη χρονικη στιγμή ειναι σκιώδες και θέλει προσοχή. Τα Εδιπ ατει ζητάνε (δικαια) όπως αναφέρεται και στην ιδρυτική τους διακήρυξη ως 1ο αίτημα τη βαθμολογική και μισθολογική ομογενοποίηση των Εδιπ τει με τα Εδιπ των Παν. Ειναι ηλιου φαεινότερο οτι αποτελεί και τη βασική πίεση για την επίτευξη αυτού του στόχου. Ωστόσο ,αυτό το αιτημα απαιτει ριζική αναδιάρθρωση του μισθολογίου των διδασκόντων τοσο των τει αλλα οσο και των αλλων ανωτατων ιδρυματων με χαμηλότερη μισθολογική αναλογικότητα, οπως ανέλυσα με σχολιο στο κειμενο με τιτλο στις "καλένδες.." και στην ουσία αναστέλλει το δίκαιο και ισοσκελισμενο λογιστικά αίτημα για ίση μισθολογική διάρθρωση/βαθμιδωση απο τη Δ εως την Α των ΕΔΙΠ Παν. μεταξύ του παλαιού και του νέου ειδικού μισθολογίου και για το οποίο το Υπουργείο το χαρακτηρησε ως "λαθος". Το μισθολογικό πλήγμα των μελών Εδιπ παν οπως αναλύθηκε , υποβλήθηκε και δημοσιεύθηκε στο esos απο την Ομοσπονδια ειναι της τάξεως του 12% και θα έχει εφαρμογή συμφωνα με την εγκύκλιο σε 10 ημερες. Οι πίνακες έχουν υποβληθει με τα ακριβή ποσά για όλες τις μειώσεις των βαθμίδων ανα μισθολογικό κλιμάκιο και σε σχεση με την αναλογικοτητα. Η υπόσχεση ηταν οτι θα υπάρχουν αυξήσεις ή τουλαχιστον θα ειναι στα ίδια επίπεδα. Ωστοσο δεν έγινε έτσι και αντί για αυξήσεις και αξιοπρεπείς μισθούς χωρις να λαμβανονται υποψη οι περικοπές του 2012 έχουμε τραγικές μειώσεις οι οποίες θα πλήξουν τον οικογενειακό προγραμματισμό, τα νοικοκυριά μας. Δεν ζηταμε επιπλέον χρήματα... Ζητάμε απο τον Υπουργό να προβεί σε διορθωση του λάθους της μείωσης του μισθού μας.

 
ΑΘΗΝΑ Π
23 Αυγ 2017 18:25

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η αίσθηση που κυριαρχεί είναι ότι δεν υπάρχει σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου από τις έως τώρα κυβερνήσεις ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις που αποτελούν απλά τον κοινό νου: η αναγνώριση του έργου και της επί σειρά ετών προσφοράς, τα δικαιώματα, το μισθολόγιο, η εξέλιξη (που έχει ακουστεί στον πολιτισμένο κόσμο να μην μπορεί να υπάρχει εξέλιξη; Πώς θα έκριναν στον πολιτισμένο κόσμο την επίδραση της δημιουργίας και της απόσυρσης του νόμου για την λεκτοροποίηση στην ψυχική υγεία του εργαζόμενου; Πώς θα έκριναν στον πολιτισμένο κόσμο την αντιμετώπιση «Είσαι ΕΔΙΠ δεν πρόκειται ποτέ να γίνεις ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο που εργάζεσαι και προσφέρεις γιατί η στρατηγική του Πανεπιστημίου είναι να μην χαθούν οι θέσεις και να έρθουν νέοι άνθρωποι» και γιατί το ένα πρέπει να αναιρεί το άλλο; Σε ποια λογική στέκονται επιχειρήματα του τύπου «το ΕΔΙΠ κάνει έρευνα επειδή το θέλει»;).
Ωστόσο, θεωρώ ότι εμείς που αποτελούμε αυτόν τον κλάδο πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί σε όλο αυτό. Ο κλάδος πλήττεται συνεχώς και όσο παραμένουμε αδρανείς ή δεν αφήνουμε περιθώρια συνεννόησης μεταξύ μας τα προβλήματα θα μεγαλώνουν (στεκόμαστε στις διαφορές ΕΔΙΠ ΑΕΙ-ΕΔΙΠ ΤΕΙ και όποιες άλλες- βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος).
Αν θέλουμε να μας ακούσουν και να αποφασίσουν να ασχοληθούν σοβαρά με τα προβλήματα του κλάδου θα πρέπει πρώτα εμείς να το αποφασίσουμε ότι θα λειτουργήσουμε σοβαρά. Η επίλυση των προβλημάτων δεν είναι θέμα μόνο της εκάστοτε Διοικούσας αλλά και το κάθε μέλος ΕΔΙΠ φέρει ατομική ευθύνη. Αν ο εποικοδομητικός διάλογος με το Υπουργείο Παιδείας έχει εξαντληθεί ποια άλλη διέξοδος υπάρχει πέρα από τις κινητοποιήσεις; Επιθυμούμε να ξεκινήσουμε δυναμικές κινητοποιήσεις όπου θα συμμετέχουμε όλοι ανεξαιρέτως; Όπου θα δείξουμε με την εν γένει στάση μας ότι πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε και ότι θα φέρει αποτέλεσμα;
Ευχαριστώ για το χρόνο που αφιερώσατε για να διαβάσετε αυτό το μήνυμα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean