Ενόψει της δημιουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής: Αφετηρία της νέας εποχής- Οχι αντιπαλότητας!

10/08/2017

Ενημερώθηκε: 10/08/2017, 15:59

Άκουσε το άρθρο

Η δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ας αναδειχθεί σε αυτό που πράγματι είναι: Σπάνια ευκαιρία για εξορθολογισμό της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και απόδοση της νέας ταυτότητας στα Ιδρύματά μας που και την δικαιούνται και την αξίζουν. Όχι αιτία ανταγωνισμών και επιπόλαιων αντιπαλοτήτων μεταξύ Τμημάτων και Σχολών.

Θεωρώ υποχρεωτική την  σύνταξη αυτού του άρθρου μετά από τις τοποθετήσεις του  κ. Πολίτη επί των σημείων της ανοικτής επιστολής μου η οποία δημοσιεύθηκε στο esos στις 9 / 8 / 17.   https://www.esos.gr/arthra/52175/anoikti-epistoli-enopsei-tis-dimioyrgi…

Θα αρχίσω με την παράγραφο Ε όπου αναφέρει: “Με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μας δίνεται η δυνατότητα να πάμε σε ισχυρά τμήματα...” Μα κύριε Πολίτη, αγαπητέ συνάδελφε το Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών είναι ήδη ισχυρό. Αποδείξιμα πολύ ισχυρό!

α.Υψηλός βαθμός βάσης εισαγωγής (φέτος αναμένεται να ξεπεράσει το 13)

β.Υψηλή ζήτηση – σχεδόν δεκαέξι χιλιάδες μηχανογραφικά!

γ.Πολύ μεγάλη προσέλευση στις κατατακτήριες. Κάθε χρόνο οι προσερχόμενοι ξεπερνούν τους 50!

δ.Πολύ μεγάλο δίκτυο συνεργαζόμενων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. Πέραν των 60 συμφωνιών!

ε.Επιτυχημένο πιστοποιημένο εργαστήριο “ARTEC”

στ.Επιτυχημένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Οπτικοακουστικά Μέσα, Κινούμενα Γραφικά & Παραγωγή Βίντεο”

Θα μπορούσα να συνεχίσω το μακρύ κατάλογο των σημείων που αποδεικνύουν την ευρωστία του Τμήματός μας αλλά θα το αποφύγω γιατί πολλές φορές η μεγάλη έκθεση των ημετέρων αρετών διολισθαίνει σε αυτοδιαφήμιση και έπαρση.

Σε ένα άλλο σημείο, στην παράγραφο Α αναφέρετε ότι πουθενά δεν προβλέπεται η μείωση των μαθημάτων στο 1/2 &  στο 1/3 για συγχώνευση 2 ή 3 τμημάτων αντίστοιχα. Δεν αναγράφεται γιατί είναι αυτονόητο κ. Πολίτη. Αυτονόητο! Η υβριδική και αποτυχημένη ένωση τμημάτων τα οποία διατηρούν ανεπηρέαστο το πρόγραμμά τους από το πρώτο ως το τελευταίο εξάμηνο σπουδών είναι οριστικά παρελθόν. Δοκιμάστηκε με αποτελέσματα λίαν απογοητευτικά...

Εξεπλάγην δυσάρεστα κύριε συνάδελφε όταν στην Β παράγραφο της απάντησής σας λέτε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι το ρεκόρ δηλώσεων σε σύνολο προτίμησης στις πανελλαδικές του 2016 που κατέγραψε το Τμήμα Φωτογραφίας με 15840 μηχανογραφικά κατατασσόμενο έτσι στην πρώτη θέση μεταξύ όλων των ΑΕΙ της χώρας, οφείλεται στο γεγονός ότι οι υποψήφιοι δεν εξετάζονται στα ειδικά μαθήματα!!! Μα σε πολλά τμήματα δεν εξετάζονται σε ειδικά μαθήματα. Γιατί δεν καταγράφουν αντίστοιχες επιδόσεις;..

Θα ήθελα να ολοκληρώσω εδώ αυτόν τον “διάλογο”. Οι διάλογοι αξίζει να τροφοδοτούνται όταν διακατέχονται από θετικό και δημιουργικό πνεύμα... Εμείς στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών κ. Πολίτη πάντα χαιρόμασταν για επιτυχίες των άλλων αδελφών τμημάτων της Σχολής.  

Επιτρέψτε μου όμως να καταθέσω μερικές σκέψεις μου που αφορούν το Τμήμα Γραφικών Τεχνών ενόψει της δημιουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Κ. Πολίτη καταδεικνύετε ως υπαίτιο για τα προβλήματα και τους αποκλεισμούς το σχέδιο Αθηνά. Τότε ίσως ήταν η πρώτη φορά που εμφανιζόταν μια ευκαιρία εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Αντί αυτού όμως το αποτέλεσμα για το Τμήμα σας (και όχι μόνον) ήταν τα προβλήματα να διογκωθούν. Αυτό φυσικά συνέβη για πολλούς λόγους με κυρίαρχο κατά την γνώμη μου αυτόν του πρόχειρου και χωρίς να έχει προηγηθεί έρευνα, σχεδιασμού . Τώρα κ. συνάδελφε έχω την βεβαιότητα ότι παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία να υλοποιηθούν στόχοι δεκαετιών και να μπουν υγιείς βάσεις για αυτό που διακαώς οι ακαδημαϊκές κοινότητες και φοιτητές των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων επιθυμούν. Τον εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό μέσω της πανεπιστημοποίησης της Τριτοβάθμιας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Μέσα από αυτό το πρίσμα καλώ (επιτρέψτε μου) όλους τους συναδέλφους του Τμήματος Γραφικών Τεχνών να δουν με όραμα και προοπτική το μέλλον του Τμήματος. Αυτό τολμώ να το γράψω διότι παρουσιάζεται ίσως μια μοναδική ευκαιρία να μεταβεί το τμήμα εκεί που φυσικά ανήκει. Είναι μέγα λάθος συνάδελφοι η συγχώνευση με ετεροειδή τμήματα. Όταν ενώνονται ανόμοια με μηδαμινές συγγένειες το αποτέλεσμα είναι να μετατρέπεται η μία πλευρά μπάλα από σίδερο δεμένη στο πόδι της άλλης πλευράς και εν προκειμένω με θύματα του φοιτητές ενός τμήματος που αναζητά την ταυτότητά του!  

Κατά την ταπεινή μου άποψη (αν σφάλλω διορθώστε με) ο φυσικός χώρος του ΤΓΤ είναι η ΣΤΕΦ. Αυτό καταδεικνύεται σαφώς όχι μόνο από το περιεχόμενο του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών αλλά και από τον προσανατολισμό του μεταπτυχιακού σας προγράμματος “Νέες Τεχνολογίες και Marketing - Έξυπνη Συσκευασία”. Υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά συνάδελφοι του ΤΓΤ μεταξύ του δικού σας και των υπολοίπων τμημάτων της Σ.Κ.Σ. Κυρίαρχο όχημα σε αυτά τα τμήματα είναι η δημιουργική φαντασία η οποία καλλιεργείται μέσω της Τέχνης, τεκμηριώνεται μέσω της Επιστήμης και υλοποιείται μέσω της Τεχνολογίας. Στο τμήμα σας οι τεχνολογικές εφαρμογές και μάλιστα αιχμής σαφώς πρωταγωνιστούν! Ίσως λοιπόν να εμφανίζεται μία μοναδική ευκαιρία για ενδυνάμωση και εκτίναξη του  σημαντικού και απαραίτητου τμήματός σας αφού προσφέρει την δυνατότητα για νέο ξεκίνημα με όραμα, σχεδιασμό, εκσυγχρονισμό, απαλλαγμένο από αγκιστρώσεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Αυτές τις 3 δεκαετίες συνάδελφοι του Τμήματος Γραφικών Τεχνών τα τμήματα της Σχολής μας λειτούργησαν υποδειγματικά. Όμως ο τότε σχεδιασμός δείχνει να έκλεισε τον κύκλο του.

Πρέπει να κάνουμε χώρο για το Νέο.

Το Νέο με όραμα, ψυχραιμία, σχεδιασμό, συνέπεια και διορατικότητα.

Με Εκτίμηση
Καθ. Χαράλαμπος Πρέσσας
Πρόεδρος Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών
Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών
ΤΕΙ Αθήνας

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ