Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Κίνδυνος να ακυρωθούν οι εκλογές μονοπρόσωπων οργάνων στα ΑΕΙ εάν δεν αλλάξει ο νόμος

Τεράστια στρέβλωση μπορεί να προκαλέσει στις εκλογές των οργάνων αυτών (Πρύτανης, Κοσμήτορας Σχολής, Πρόεδρος Τμήματος) ο πρωτότυπος «αλγόριθμος»
Δημοσίευση: 12/09/2017
Alt Text: 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
Title Text: 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εάν ο υπουργός Παιδείας δεν  διορθώσει άμεσα τη συγκεκριμένη ρύθμιση  για τις  εκλογές μονοπρόσωπων οργάνων στα Πανεπιστήμια, υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθούν στο εξής όλες οι εκλογικές διαδικασίες.

Την επισήμανση αυτή κάνει η ΠΟΣΔΕΠ κι εξηγεί γιατί:

 • Αυτό  που παραβιάζει κατάφορα την αρχή της ισότητας της ψήφου και μόλις τώρα έγινε κατανοητό είναι η τεράστια στρέβλωση που μπορεί να προκαλέσει στις εκλογές των οργάνων αυτών (Πρύτανης, Κοσμήτορας Σχολής, Πρόεδρος Τμήματος) ο πρωτότυπος «αλγόριθμος» που καθορίζει τη βαρύτητα εκάστης από τις 2 κάλπες οι οποίες δίνουν το τελικό αποτέλεσμα μιας εκλογής.
 • Από τον αλγόριθμο αυτό, προκύπτει ότι ενώ η ψήφος του κάθε μέλους ΔΕΠ θα έχει βαρύτητα 1 (όπως είναι και το λογικό), μπορεί σε μερικές υπαρκτές περιπτώσεις, η ψήφος κάθε μέλους που συμμετέχει στη δεύτερη κάλπη (διοικητικοί υπάλληλοι, μέλη ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ) να έχει βαρύτητα έως και 4.
 • Δηλαδή με την εφαρμογή του Ν. 4458 όχι μόνο ψηφίζουν μη μέλη ΔΕΠ, αλλά η ψήφος τους είναι δυνατό να προσμετράται τετραπλάσια σε σχεση με τα μέλη ΔΕΠ!! Να δώσουμε ένα υπαρκτό αριθμητικό παράδειγμα:
 • Ένα Πανεπιστήμιο έχει: 600 μέλη ΔΕΠ και 60 μέλη των υπολοίπων κατηγοριών.
 • Και σε κάθε κάλπη ψηφίζει με έγκυρη ψήφο το 80% των μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου για την εκλογή του Πρύτανη.
 • Δηλ. ψηφίζουν με έγκυρη ψήφο 480 μέλη ΔΕΠ και 48 μέλη διοικητικού προσωπικού, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ.
 • Τότε η κάλπη των μελών ΔΕΠ θα μετράει με 480 ψήφους, δηλ. 1 προς 1, ενώ η δεύτερη κάλπη με 96 ψήφους, δηλ. 1 προς 2. Ενώ θα έχουν ψηφίσει 48, θα προσμετρηθούν οι διπλάσιοι ψήφοι (96) !!!
 • Η βαρύτητα της κάθε ψήφου της δεύτερης κάλπης θα είναι η διπλάσια από τη βαρύτητα της κάθε ψήφου ενός μέλους ΔΕΠ.
 • Η αναγωγή αυτή των ψήφων άλλων κατηγοριών στον αριθμό των μελών των καθηγητών είναι προφανώς αντισυνταγματική καθώς παραβιάζει την αρχή της ισότητας και καθολικότητας της ψήφου σύμφωνα με την οποία οι ψήφοι όλων των εκλογέων είναι νομικώς ισοδύναμοι και με την ίδια εκλογική ενέργεια.
 • Είναι δύσκολο να διαχωρίσει κανείς αν αυτό είναι αθώο λάθος ή αποτελεί συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης για να νοθεύσει τις επιλογές των Πανεπιστημιακών καθηγητών.
 • Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί στρέβλωση και πιστεύουμε ότι θα κριθεί αντισυνταγματική.

 

Ετικέτες: 
ΠΟΣΔΕΠ

Σχόλια (5)

 
EDIP
13 Σεπ 2017 00:43

Αξιότιμοι κύριοι της ΠΟΣΔΕΠ

Καλό είναι όταν παρουσιάζετε παραδείγματα να κάνετε σωστά τις πράξεις , αφού πρώτα διαβάσετε και καταλάβετε το νόμο. Στο (ακραίο και μάλλον μη υπαρκτό) παράδειγμα που έχετε παρουσιάσει πάντως, η σωστή πράξη είναι 480Χ0.2Χ48/60=76.8 δηλαδή 77. Εν πάση περιπτώσει, η περίπτωση η βαρύτητα των ψήφων της δεύτερης κάλπης να είναι μεγαλύτερη της μονάδας ισχύει όταν (ΨΗΦΟΙ ΔΕΠ) Χ 0.2 Χ (ΨΗΦΟΙ Β ΚΑΛΠΗΣ)/(ΕΚΛΕΚΤΟΡΕΣ Β ΚΑΛΠΗΣ) > ΨΗΦΟΙ Β ΚΑΛΠΗΣ από όπου προκύπτει (ΕΚΛΕΚΤΟΡΕΣ Β ΚΑΛΠΗΣ)/(ΨΗΦΟΙ ΔΕΠ)<0.2. Σε πιο απλά ελληνικά, για να γίνει κατανοητό χωρίς δύσκολα μαθηματικά, όταν έχουμε ένα ίδρυμα όπου ο συνολικός αριθμός των μελών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικών υπαλλήλων είναι μικρότερος ή ίσος του 16% των μελών ΔΕΠ, με τη λογική υπόθεση ότι έχουμε συμμετοχή 80% των μελών ΔΕΠ. Δηλαδή 100 μέλη ΔΕΠ ανά 16 μέλη ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικούς υπαλλήλους. Στο παράδειγμά σας μάλιστα η αναλογία είναι 100 προς 10. Γνωρίζετε πραγματικά τέτοια ιδρύματα?? Αν ναι, οφείλετε να κάνετε και μια ακόμα ανακοίνωση/καταγγελία ζητώντας την στελέχωσή τους με προσωπικό, αφού είναι μάλλον αδύνατο να λειτουργούν κανονικά. Εκτός αν τα μέλη ΔΕΠ έχουν αναλάβει εκτός από το διδακτικό/ερευνητικό τους έργο, κυριολεκτικά τα πάντα.

Πάντως, είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσουν ΑΠΟΛΥΤΩΣ με τη θέση σας τα μέλη ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικοί υπάλληλοι. Όντως η πρόβλεψη του νόμου είναι αντισυνταγματική, αφού η πραγματική κατάσταση είναι μάλλον 100 μέλη ΔΕΠ προς 50 ή και παραπάνω μέλη των άλλων κατηγοριών. Συνεπώς στο παράδειγμα σας, έχουμε 600 μέλη ΔΕΠ και 300 μέλη των λοιπών κατηγοριών. Με συμμετοχή 80%, οι 240 ψήφοι των μελών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικών υπάλληλων θα μετρήσουν:

480 X 0.2 X 240/300= 76.8 όπως και πριν, άρα 240/77 ή 3.12 ψήφοι κάνουν ένα ψήφο ΔΕΠ.

Μαζί σας λοιπόν και εύγε για την πρότασή σας, αποτελεί πάγιο αίτημά μας!! Ψηφίζουν 480 ΔΕΠ και 240 των λοιπών κατηγοριών? Ωραία, οι ψήφοι προφανώς είναι 480+240 = 720, τελεία. Οτιδήποτε άλλο, εκτός από αντισυνταγματικό, είναι προσβλητικό για τους υπαλλήλους των κατηγοριών αυτών.

 
skeptikistis
13 Σεπ 2017 12:54

Αγαπητοί της ΠΟΣΔΕΠ,
το ορθότατο επιχείρημα της αντισυνταγματικότητας σημειώνοντας
«καθώς παραβιάζει την αρχή της ισότητας και καθολικότητας της ψήφου σύμφωνα με την οποία οι ψήφοι όλων των εκλογέων είναι νομικώς ισοδύναμοι και με την ίδια εκλογική ενέργεια.»
Οδηγεί στο συμπέρασμα πως η συνταγματική διέξοδος θα ήταν συμμετοχή όλων των κατηγοριών προσωπικού των ΑΕΙ ισότιμα με αναλογία ψήφου 1/1 και όχι με ποσοστά ή πολύ περισσότερο με την εξαφάνιση των πλην ΔΕΠ κατηγοριών από τις εκλογικές διαδικασίες.
Υπάρχει κάποιος που φοβάται την συμμετοχή όλων ισότιμα; Τι εξυπηρετεί η με ποσοστά <1 υποτίμηση της συμμετοχής στις εκλογές των κατηγοριών ΔΕ/ΕΤΕΠ/ΕΔΙΠ/ΕΕΠ;

 
Γιάννης Κ. Μπασιάκος
13 Σεπ 2017 14:29

Το μπλέξιμο αρχίζει όταν εγκαταλείπει(-ουμε) ο νομοθέτης (ή εμείς οι πανεπιστημιακοί) την κοινή λογική. Ας υποθέσουμε ότι ο νομοθέτης επιθυμεί τα μέλη ΔΕΠ να έχουν το 80% της βαρύτητας και οι "λοιποί" το 20%. Η κατανομή μεταξύ των δύο κατηγοριών πρέπει να υφίσταται διότι αντανακλά την ευθύνη της κάθε κατηγορίας για τη λειτουργία του Ιδρύματος (παρακαλώ μην αρχίσουν σχόλια για τα ποσοστά, είναι ενδεικτικά ). Το ορθό είναι να γίνεται στάθμιση εντός της κάθε κατηγορίας με βάση τη συμμετοχή - η οποία αντανακλά το ενδιαφέρον για το μέλλον του Ιδρύματος. Τότε το παράδειγμα γίνεται:
Έστω Σχολή με 600 μέλη ΔΕΠ και 100 λοιπές κατηγορίες. Αν ψηφίσουν όλοι, τότε οι ψήφοι είναι 600Χ100%+100Χ100%=600+100=700. Οι σταθμισμένες ψήφοι είναι 600Χ80%+100Χ20%=480+20=500 (480/600=80% και 20/100=100%). Οι βαρύτητες της κάθε ψηφου παραμένουν αυτές που θέλει ο νομοθέτης. Αν ψηφίσει το 70% των ΔΕΠ και το 80% των λοιπών τότε οι νέοι συντελεστές στάθμισης είναι 80%Χ70%=56% και 20%Χ80%=16%. Επειδή το άθροισμα 56%+16%=72%<100% κάνουμε αναγωγή στο 100% (διαιρώντας με το 72%) και ο συντελεστής των μελών ΔΕΠ γίνεται 77,78% και των λοιπων 22,22%. Η διαφορά από την αρχική επιλογή του νομοθέτη είναι απόλυτα θεμιτή, μιας και αντανακλά το ενδιαφέρον των φορέων για το μέλλον της Σχολής. Με αυτόν τον τρόπο δεν είναι δυνατόν κάποια μειοψηφία να καρπούται το σύνολο του μεριδίου μιας κατηγορίας. Θα ήταν ανήθικο (π.χ.) να ψηφίσει το 30% των μελών ΔΕΠ και να καθορίσει το 80% του αποτελέσματος.
Γιάννης Κ. Μπασιάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ

 
Edip
14 Σεπ 2017 14:20

Αξιότιμε κε Μπασιάκο

O αλγόριθμος για τις ψήφους των μελών ΕΕΠ. ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικού προσωπικού είναι: (ΣΤΑΘΜΙΣΜΕΝΟΙ ΨΗΦΟΙ) = (ΨΗΦΟΙ ΔΕΠ) Χ 0.2 Χ (ΨΗΦΟΙ Β ΚΑΛΠΗΣ)/(ΕΚΛΕΚΤΟΡΕΣ Β ΚΑΛΠΗΣ) και συνολικοί ψήφοι = (ΨΗΦΟΙ ΔΕΠ) + (ΣΤΑΘΜΙΣΜΕΝΟΙ ΨΗΦΟΙ). Οι σταθμισμένες ψήφοι των λοιπών κατηγοριών έχουν σε κάθε περίπτωση σα μέγιστη τιμή το 20% των ψήφων ΔΕΠ, και οι συνολικές ψήφοι είναι κατά μέγιστο 120% των ψήφων των μελών ΔΕΠ. Άρα εδώ ο νομοθέτης έχει επιλέξει (βρέξει χιονίσει) να έχουμε 100/120 = 83% κατ’ ελάχιστο βαρύτητα των ψήφων των μελών ΔΕΠ (ακόμα και ένας να ψηφίσει) και 17% οι λοιπές κατηγορίες κατά μέγιστο. Και ενώ η ΠΟΣΔΕΠ παραπονιέται για τη περίπτωση που οι ψήφοι των πληβείων θα σταθμιστούν με συντελεστή μεγαλύτερο της μονάδας, στην πράξη οι συνήθεις αναλογίες ΔΕΠ/λοιπές κατηγορίες σε επίπεδο ιδρυμάτων είναι οπωσδήποτε σπάνια κάτω από 100 προς 50, και όχι 100 προς 10 όπως στο παράδειγμα της ΠΟΣΔΕΠ ή 60 προς 10 όπως στο δικό σας. Δηλαδή 1000 μέλη ΔΕΠ και 500 λοιπές κατηγορίες. Ακόμα και αν ψηφίσει το 10% των μελών ΔΕΠ και το 100% των υπολοίπων, δηλαδή 100 μέλη ΔΕΠ και 500 λοιποί, οι ψήφοι θα είναι 100 + 20 = 120. Προφανώς, αν κάποιος θέλει να επιμείνει στο μοντέλο ψήφος λοιπών κατηγοριών = κλάσμα της ψήφου ΔΕΠ, αυτό που προτείνετε φαίνεται ως λιγότερο ανήθικο από τον υφιστάμενο αλγόριθμο. Επίσης φαίνεται ως λιγότερο ανήθικο από την ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ, τουλάχιστον κατά το σημείο όπου υπονοεί (πολύ έντονα) ότι δε θα έπρεπε να ψηφίζουν καθόλου τα λοιπά μέλη. Και σαφώς το κάνει, μεγάλοι άνθρωποι είμαστε και καταλαβαίνουμε τη έννοια των φράσεων. Εκείνο που μάλλον δεν κατανοεί καλώς η ΠΟΣΔΕΠ ή έστω ο συντάκτης της ανακοίνωσης, είναι ότι με αυτή θέτει ευθέως θέμα αντισυνταγματικότητας λόγω παραβίασης της αρχής της ισότητας της ψήφου. Και επειδή συνεχίζουμε να είμαστε μεγάλοι άνθρωποι, θα εγκαταλείψω το σχετικά ειρωνικό ύφος της πρώτης μου ανάρτησης για να πω ευθαρσώς ότι δεν έχει προφανώς κατά νου να ψηφίζουν ισότιμα οι λοιπές κατηγορίες, το αντίθετο, επιδιώκει περαιτέρω μείωση της στάθμισης, οπότε καλό είναι στο μέλλον να είναι πιο προσεκτικοί στις ανακοινώσεις τους.

Τέλος να σημειώσω, για να μην προλάβει κανείς να με εγκαλέσει γιατί δεν «τολμάω» να γράφω με το όνομά μου (δεν αναφέρομαι προσωπικά σε εσάς), ότι αφενός είμαι απόλυτα κόσμιος στις εκφράσεις μου, και αφετέρου, δεν το κάνω από φόβο προς προϊσταμένους καθηγητές. Ο βασικός λόγος είναι ότι εμπλέκομαι σε συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου, και δε θέλω να πιστωθούν προσωπικές απόψεις στα όργανα αυτά, καίτοι είμαι σίγουρος ότι θα βρω συμφωνία. Δεν έχω ρωτήσει όμως.

 
Δρ. ΕΔΙΠ
14 Σεπ 2017 19:47

@Γιάννης Κ Μπασιάκος
Είναι σωστό και δημοκρατικό να μην έχουμε ισότιμη ψήφο; Αν θέλετε να έχουμε το 10 ή το 20% το πρόβλημα λύνεται εύκολα. Τα μέλη ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ σε κάθε τμήμα θα αποτελούν το 10 ή το 20% των μελών ΔΕΠ. Το αν τα μέλη ΔΕΠ δεν θέλουν να ψηφίσουν, γιατί πρέπει να μειώνεται και το ποσοστό των άλλων κατηγοριών; Είμαστε ικανοί να εκλέγουμε τους Δημάρχους, Περιφερειάρχες, Βουλευτές, (μπορεί και οι ίδιοι να διεκδικήσουμε και να αποκτήσουμε αυτά τα "αξιωματικών""), αλλά δεν πρέπει να μας δίνεται το δικαίωμα να εκλέγουμε τον πρόεδρο του τμήματος, πως άραγε στέκει αυτό; Τι πρέπει να κάνουμε ώστε και εμείς οι απλοί θνητοί να μπορούμε να έχουμε ακέραια ψήφο, όπως τα μέλη ΔΕΠ; (Μην μου πείτε να γίνουμε ΔΕΠ).
Μπορείτε να φανταστείτε εκλογή Δημάρχου με διαφοροποίηση ψήφου ανάλογα με την "κατηγορία" του κάθε ψηφοφόρου. (Αυτοδιοίκηση).
Δεν μπορεί να μιλάμε για αυτοδιοίκητο, όταν τα μέλη δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ