Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Τι σημαίνει η νέα εγκύκλιος του υπουργού Παιδείας

Δημοσίευση: 13/09/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Γράφει ο Στράτος

 Η νέα εγκύκλιος του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου (Δείτε τη εδώ) παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς την (μηχαν-)οργάνωση της εκπαίδευσης. Μερικές παρατηρήσεις:

1. Σύμφωνα με την εγκύκλιο "το Βιβλίο Υλικού και το Βιβλίο Βιβλιοθήκης Σχολικής Μονάδας τηρούνται μόνο ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος «myschool»". Πρόκειται για δύο "δευτερεύοντα" βιβλία. Προφανώς ξεκινούν από αυτά δοκιμαστικά. Αναγκαία είναι η μετατροπή σε ηλεκτρονικά των Βιβλίων Πράξεων του Συλλόγου Διδασκόντων και του Πρωτοκόλλου αλληλογραφίας. Επίσης να σημειωθεί ότι προς το παρόν στο myschool δεν υπάρχει καμία προσθήκη πεδίου για τα δύο βιβλία (υλικού και βιβλιοθήκης) που θα τηρούνται πλέον ηλεκτρονικά.

2. Σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ορίζεται υπεύθυνος myschool. Όχι όμως σε επίπεδο σχολικής μονάδας όπου συνεχίζει απόλυτος υπεύθυνος να είναι ο Διευθυντής του σχολείου. Επειδή πολλοί Διευθυντές (ιδίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που έχουν περιορισμένες γνώσεις χρήσης Η/Υ) συνηθίζουν να αναθέτουν στους καθηγητές Πληροφορικής και όχι μόνο εργασίες στο myschool θα πρέπει η ανάληψη συγκεκριμένων τέτοιων εργασιών να γίνεται με την επισήμανση ότι δεν αναλαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί και ανάλογες ευθύνες καθώς η απόλυτη ευθύνη για τη διαχείριση του myschool σε επίπεδο σχολικής μονάδας βαρύνει τον Διευθυντή.

3. Οι υπηρεσιακές μεταβολές εκπαιδευτικών (μεταθέσεις, αποσπάσεις, τοποθετήσεις, διαθέσεις κλπ) περνούν σταδιακά πλήρως στο myschool. Εδώ ενυπάρχει ο κίνδυνος της σταδιακής αποδυνάμωσης του ρόλου των Υπηρεσιακών Συμβουλίων (ΠΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΠΕ, ΚΥΣΔΕ κλπ) των οποίων η γνώμη υποβαθμίζεται μπροστά στη "μαθηματική" λογική των δεδομένων του myschool. Ήδη τέτοια "κρούσματα" είναι γνωστά με την καταχώρηση οργανικών (για τις μεταθέσεις) ή λειτουργικών (για αποσπάσεις και αναπληρωτές) κενών από τους Περιφερειακούς Διευθυντές ασχέτως των σχετικών προτάσεων των Υπηρεσιακών Συμβουλίων ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ. Οι εξελίξεις αυτές θα πρέπει να προσεχθούν πολύ. Πρέπει και νομοθετικά να διασφαλιστεί η δύναμη των Συμβουλίων και η γνώμη τους να υπέρκειται της μαθηματικής στεγνής λογικής του ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης (myschool). Η διαχείριση αφορά χιλιάδες εκπαιδευτικούς και πάνω από ένα εκατομμύριο μαθητές οπότε δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται όλα τα ζητήματα με μόνη την ηλεκτρονική τους καταγραφή και απρόσωπα.

4. Καμία αναφορά δεν γίνεται στην ηλεκτρονική μέσω myschool και μηνύματος σε δηλωμένο κινητό τηλέφωνο του γονέα/κηδεμόνα ενημέρωση για τις απουσίες. Είχε προταθεί κατάργηση της ενημέρωσης μέσω επιστολών που και κοστοβόρα και χρονοβόρα και γραφειοκρατική είναι. Γιατί δεν προχωράει και αυτή η ηλεκτρονική υπηρεσία που θα διευκολύνει πολύ τους υπεύθυνους τμημάτων και τους Διευθυντές σχολείων αλλά θα εξασφαλίσει και πόρους (μικρούς ή μεγαλύτερους) για τα σχολεία;

5. Η ανάθεση αρμοδιοτήτων ελέγχου στοιχείων μέσω του myschool στους Σχολικούς Συμβούλους που γίνεται για πρώτη φορά να εκληφθεί ως μια ακόμη σιωπηρή παράταση της θητείας τους; Πληροφορίες έκαναν λόγο για έναρξη διαδικασίας αναθεώρησης του θεσμού και επιλογής νέων Συμβούλων τον Σεπτέμβριο. Αντί αυτού τώρα βλέπουμε ανάθεση νέων αρμοδιοτήτων στους τωρινούς Συμβούλους. Τι να υποθέσουμε;

Ετικέτες: 
myschool

Σχόλια (4)

 
kmap
13 Σεπ 2017 09:22

επί παντός επιστητού ο Στράτος.Πες μας ρε Στράτο τον καφέ τον λες;

 
ieremias
13 Σεπ 2017 13:06

Πάλι αδιάβαστος Στράτο; Έχεις διαβάσει το "καθηκοντολόγιο" των Σχ. Συμβούλων το επικαιροποιημένο; Αποκλείεται να το αναζήτησες αφού από το 2014 έχει ανατεθεί ο έλεγχος των εωπ στους Σ.Σ. ως προς το παιδαγωγικό και διδακτικό κομμάτι.Τι το νέος Μόνο η απόδωση κωδικών στους Σ.Σ. δηλαδή το προαφανές για να μπορούν να βλέπεουν στοιχεία των σχολείων ευθύνης τους.

 
Λευτέρης
13 Σεπ 2017 15:09

Μακάρι να γίνουν όλα αυτά και άλλα ακόμη, όπως το ημερολόγιο σχολικής ζωής και η αναμόρφωση του προγράμματος σε κάθε απουσία εκπαιδευτικού, οι εφημερίες και όλα αυτά που ταλανίζουν χρόνια τα σχολεία.

 
γιαννης
13 Σεπ 2017 15:11

Σε επιπεδο διευθυνσης δεν αρκει 1 ατομο για το myschool. 1 ατομο χρειαζεται αποκλειστικα καθε σχολικη μοναδα. Τα σχολεια ειναι οι μονοι οργανισμοι που δεν υπαρχει γραμματεας. Η θα πρεπει να μπει γραμματεας η οι διευθυντες να περασουν σεμιναρια να υποχρεωθουν να μαθουν να λειτουργουν το myschool.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean