Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Οι αναπληρωτές έχουν ήδη δουλειά και δεν θα χρειαστεί να περιμένουν τα Χριστούγεννα για να τοποθετηθούν

Τι είπε ο ΓΓ. του υπ. Εσωτερικών για τη στέγαση των αναπληρωτών
Δημοσίευση: 13/09/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Οι   αναπληρωτές έχουν ήδη δουλειά και δεν θα χρειαστεί να περιμένουν τα Χριστούγεννα για να τοποθετηθούν. Κι αυτό είναι μεγάλο επίτευγμα. Είναι λάθος να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. Και το δάσος είναι ότι χθες τα σχολεία όλης της χώρας άνοιξαν χωρίς κενά.

Αυτό είπε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, σε συνάντηση με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, σχετικά με το πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν στους τόπους που έχουν προσληφθεί.

Ο Κ. Πουλάκης υπενθύμισε ότι αποτελεί σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας το γεγονός ότι ήδη από την έναρξη του σχολικού έτους έχουν τοποθετηθεί στις κενές θέσεις οι αναπληρωτές, σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατούσε στο παρελθόν.

Σε ό,τι δε αφορά το ΥΠΕΣ, επισήμανε ότι το καλοκαίρι προωθήθηκε ρύθμιση στο «πολυνομοσχέδιο» του Υπουργείου (άρθρο 32 ν.4483/2017), με βάση την οποία μικροί ορεινοί και νησιωτικοί δήμοι μπορούν να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλληλο κατάλυμα διαμονής στους υπαλλήλους τους, τους ιατρούς και νοσηλευτές του Κέντρου Υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Ε.Κ.Α.Β., τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, με απόφαση του Δημοτικού τους Συμβουλίου.

Όπως τόνισε ο ΓΓ του ΥΠΕΣ, πρόκειται για μια ρύθμιση που υιοθετήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου, πολύ πριν προκύψει ζήτημα και χωρίς να έχει διατυπωθεί σχετικό αίτημα, και αποδεικνύει τη βούληση της κυβέρνησης και του ΥΠΕΣ να στηρίξει αφ’ ενός τους υπαλλήλους που τοποθετούνται σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές, αφ’ ετέρου τις τοπικές κοινωνίες των εν λόγω περιοχών που στο παρελθόν στερούνταν σημαντικές υπηρεσίες. Ανέφερε μάλιστα ότι και στο θέμα αυτό θα κριθεί αν την ίδια πολιτική βούληση και ευαισθησία έχουν και οι κατά τόπους δημοτικές αρχές, ανέλαβε δε τη δέσμευση να επικοινωνήσει με τους Δημάρχους των περιοχών όπου έχει ανακύψει το πρόβλημα, προκειμένου να τους ενθαρρύνει να κάνουν χρήση της παραπάνω διάταξης, τουλάχιστον για την περίοδο μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου.

Κοινή Δήλωση

Της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών Ωρομισθίων και Ελαστικά Εργαζομένων στην εκπαίδευση,

των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) «Σωκράτης», «Σεφέρης» και της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΓΓ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των συλλόγων μας με το ΓΓ του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Πουλάκη, για το οξυμένο πρόβλημα της στέγασης των εκπαιδευτικών που διαβιούν μακριά από τις εστίες τους, απαιτήσαμε από την κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μέτρα (πχ έκτακτη κρατική οικονομική επιχορήγηση των ΟΤΑ).

Ο κ. Πουλάκης, αφού προσπάθησε να υποβαθμίσει την οξυμένη κατάσταση («πάντα υπήρχε θέμα», είπε), ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση για παροχή κρατικής επιχορήγησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ανέφερε, πως με δεδομένο το νόμο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τους ΟΤΑ που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους για υπό προϋποθέσεις παροχή στέγασης και σίτισης σε δημόσιους λειτουργούς, είναι ευθύνη των δήμων να αξιοποιήσουν τις ρυθμίσεις με ίδια έσοδα και κατάλληλη επιλογή των προτεραιοτήτων σε έργα (ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για τη στέγαση). Αποποιήθηκε των κυβερνητικών ευθυνών, επικαλούμενος τους κανόνες … δημοκρατικής λειτουργίας της κοινωνίας (την αιρετότητα δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων) που δήθεν «δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να υποχρεώσει σε μέτρα για τη λύση». Έτσι, επιθετικά, υπερασπίστηκε την κατεύθυνση του κεφαλαίου για αποκέντρωση ευθυνών – αρμοδιοτήτων και εξεύρεσης πόρων στους ΟΤΑ, για να αντιμετωπιστούν οι «παράπλευρες» απώλειες της τουριστικής ανάπτυξης. Δεν απάντησε καθόλου στην υπόμνηση πως η παιδεία και η υγεία πρέπει να είναι κεντρική κρατική ευθύνη και, επομένως, οι λειτουργοί τους δεν μπορεί να αφήνονται στη μοίρα τους και στις όποιες επιλογές των ΟΤΑ. Η στάση αυτή εκτιμούμε πως ανοίγει γενικότερα επικίνδυνους δρόμους.

Ο κ. Πουλάκης, παρά ταύτα, δεσμεύτηκε άμεσα να ενημερώσει τον Υπουργό και στη συνέχεια να επικοινωνήσει με τους δημάρχους, θεωρώντας πως υπάρχει δυνατότητα για λύση.

ΤΩΡΑ διεκδικούμε έκτακτη κρατική επιχορήγηση στους ΟΤΑ, προκειμένου να καλυφθεί η στέγαση των εκπαιδευτικών.

Οι σύλλογοί μας θα συνεχίσουν τον αγώνα και θα κλιμακώσουν, με πρώτο σταθμό την μέρα πανελλαδικής δράσης για το δικαίωμα στη μόνιμη – σταθερή εργασία και τα δικαιώματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις 29 Σεπτέμβρη.

 

Ετικέτες: 
Αναπληρωτές

Σχόλια (1)

 
Κυριακίδης Θεόδωρος
13 Σεπ 2017 15:34

Δεν είναι επίτευγμα. Κόψατε απόσπάσεις από πολλούς μόνιμους, δεν υπολογίσατε κανένα κοινωνικό κριτήριο παραβιάζοντας την λογική σειρά να αποσπώνται μόνιμοι στα κενά και μετά να προσλαμβάνονται αναπληρωτές . Δηλαδή προκαλέσατε τρομερή αναστάσωση στους μεν για να βολέψετε τους δε. Που είναι το επίτευγμα; να χωριζομαστε οι εκπαιδευτικοί σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα; δείξατε το πιο σκληρό πρόσωπο με μηδενική κοινωνική ευαισθησία για να κάνετε βιτρίνα ότι καταφέρατε να ξεκινήσετε ομαλά τη σχολική χρονιά. Έχει δει κανείς σας πώς είναι να ξεσπιτώνεσαι σε ένα νησί ξαφνικά με τους μισθούς που παίρνουμε;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ