Placeholder

ΤΕΧΝΙΚΗ-ΕΠ/ΚΗ

Αυξημένος κατά 3,3% ο αριθμός των μαθητών στα ΕΠΑΛ

Υπουργείο: Οι «Κασσάνδρες» που προέβλεπαν μεγάλη μείωση των μαθητών στα ΕΠΑΛ διαψεύδονται
Δημοσίευση: 09/11/2017
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τις 90.749 έγγιξε ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν κατά το τρέχον σχολικό έτος  τόσο στη βασική δομή των ΕΠΑΛ όσο και στο νέο θεσμό του Μεταλυκειακού έτους - Τάξης μαθητείας, έναντι 87.816 πέρσι, δηλαδή παρατηρείται αύξηση κατά 3,3%.

Ακολουθεί ο σχετικός πίνακας:

Το υπουργείο Παιδείας σχολιάζοντας την αυξητική τάση φοίτησης στα ΕΠΑΛ , σε ανακοίνωσή τπυ αναφέρει τα εξής:

Α. Οι «Κασσάνδρες» που προέβλεπαν μεγάλη μείωση των μαθητών στα ΕΠΑΛ διαψεύδονται πανηγυρικά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, παρατηρείται αύξηση του μαθητικού δυναμικού, τόσο στη βασική δομή των ΕΠΑΛ όσο και στο νέο θεσμό του Μεταλυκειακού έτους - Τάξης μαθητείας, που αναπτύσσεται από την προηγούμενη σχολική χρονιά και έχει ήδη τεράστια αποδοχή από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Β. Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, για τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, γεγονός που αποδεικνύεται από το σύνολο των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχουμε δρομολογήσει για την ουσιαστική της αναβάθμιση.

Γ. Στόχος μας είναι η ΕΕΚ να καταστεί από μια επιλογή ανάγκης, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, μια συνειδητή επιλογή για τους μαθητές/-τριες και τους νέους κι ως προς αυτό καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια.

Δ. Στην κατεύθυνση αυτή προωθήθηκαν οι θεσμικές αλλαγές στη δομή των ΕΠΑΛ και η λειτουργία του μεταλυκειακού έτους, διευρύνθηκαν οι δυνατότητες πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΤΕΙ, Πανεπιστήμια, Στρατιωτικές σχολές, νέες διετείς δομές).

Ε. Από την τρέχουσα σχολική χρονιά προωθείται η αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών και η συγγραφή νεών βιβλίων, η ανανέωση του εργαστηριακού εξοπλισμού, η διεύρυνση των προγραμμάτων μαθητείας. Επίσης εξελίσσεται ήδη μια φιλόδοξη δράση που στοχεύει στην αναβάθμιση των ΕΠΑΛ με τίτλο «Μια νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ», με την οποία επιδιώκουμε την ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου του σχολείου, την καταπολέμηση της μαθητικής διαρροής και την υποστήριξη των μαθητών (πρόσληψη αναπληρωτών για εναλλακτικής μορφής ενισχυτική διδασκαλία, καθώς και πρόσληψη ψυχολόγων για ψυχοκοινωνική στήριξη).

Ζ. Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι για το Υπουργείο Παιδείας, η επιλογή της ουσιαστικής στήριξης και της ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι μια συνειδητή και διαρκής πολιτική που ξεκίνησε το 2015 και ξεδιπλώνεται σταδιακά. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια.

 

 

Σχόλια (3)

 
Κώστας Λάππας
10 Νοε 2017 10:29

Ενώ στην Α' Τάξη έχουμε κάθε χρονιά περίπου 20.000 μαθητές, ξαφνικά αυτό το νούμερο πάει περίπου στις 35.000 για τη Β' Τάξη.
Και από 35.000 το 2016-2017 στη Β' Τάξη, πέφτουμε στις 27.000 στη Γ' Τάξη το 2017-2018.
Ο νοών νοείτω...

 
ΤΣΕΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
10 Νοε 2017 18:54

Η δημιουργική ασάφεια στο μεγαλείο της. Οι "μάγειρες" του Υπουργείου συγκρίνουν τους μαθητές που αποφοίτησαν τη μια χρονιά με τους εγγραφέντες την άλλη χρονιά, προσθέτουν λίγη μαθητεία και λίγη από Δ εσπερινό επανεγεγραμμένους και αντί του πραγματικού -15% βγάζουν + 3%. Γιατί δεν ανακοινώνουν τι έχουν υπογράψει με τον ΟΟΣΑ και τι εφαρμόζουν; Πολύ σύντομα θα κάνουν παρέα στον Αρβανιτόπουλο !!!!

 
Παρατηρητής
11 Νοε 2017 10:42

Τα στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν δεν αναφέρουν την υπηρεσία που τα επεξεργάστηκε και έχει την ευθύνη, η καθυστέρηση με την οποία ανακοινώθηκαν δείχνει ότι "μαγειρεύτηκαν"
Παρατηρείται μεγάλος αριθμός μαθητών που εγκατέλειψαν τη φοίτησή τους από τη Β΄ στη Γ΄ τάξη, προφανώς λόγω της νέας δομής στις τάξεις (κατάργηση ειδικοτήτων στη Β΄ τάξη κ.λ.π.)
Οι συντάκτες του πίνακα στην προσπάθειά τους να παρουσιάσουν αύξηση μαθητών που φοιτούν στα ΕΠΑΛ συμπεριέλαβαν και το μεταλυκειακό έτος - τάξη μαθητείας.
Έχουν υπολογιστεί οι μαθητές που διέκοψαν διότι δεν εγκρίθηκαν τα ολιγομελή τους ή έπερεπε να αλλάξουν σχολείο λόγω κατάργησης της ειδικότητάς τους;
Έχουμε μεγάλη αύξηση των μαθητών στη Δ΄ τάξη εσπερινών διότι μεγάλος αριθμός μαθητών αναγκάζεται να εγκαταλείψει την ημερήσια φοίτηση για να εργαστεί. Η οικονομική κρίση χτυπάει τους μαθητές των λαϊκών οικογενειών. Ας το προσέξει αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερό κόμμα

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean