Placeholder

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Στάση και συγκέντρωση από ΔΟΕ για τη συγχώνευση τμημάτων Προσχολικής Αγωγής

Δημοσίευση: 13/11/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας  έξω από το υπουργείο Παιδείας, την Παρασκευή 24 Νοέμβρη  στη 1:30 μ.μ. , διοργανώνει η Διδασκαλική Ομοσπονδία, αντιδρώντας στη  συγχώνευση των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των ΤΕΙ . με τα Παιδαγωγικά Τμήματα Προσχολικής Αγωγής.

Για τη διευκόλυνση συμμετοχής των εκπαιδευτικών  στο συλλαλητήριο, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. κήρυξε  3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας για τις 3 τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις 3 πρώτες του απογευματινού – ολοήμερου.

Οι τοπικοί Σύλλογοι στο πλαίσιο αυτό μπορούν να κηρύξουν επιπλέον στάσεις εργασίας για τη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, μέσα από τις συνεχείς συζητήσεις για τις συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και Α.Τ.Ε.Ι., καλλιεργείται έντονα το κλίμα για τη συγχώνευση των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των Α.Τ.Ε.Ι. με τα Παιδαγωγικά Τμήματα Προσχολικής Αγωγής.

Μια ενδεχόμενη συγχώνευση ή ενοποίηση των ανωτέρω τμημάτων, με ή χωρίς κατευθύνσεις στο εσωτερικό τους, θα σηματοδοτήσει ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους, καθώς, πιθανότατα, και των εν ενεργεία βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών, για τις ηλικίες από 0 έως 6 ετών (σύμφωνα με υποστηρικτές αυτής της άποψης ενδεχομένως και για τις ηλικίες 0 έως 8 ετών). Μια τέτοια εξέλιξη συνδέεται με τη δυνατότητα επιλογής των γονέων μεταξύ ιδιωτικών και δημοτικών παιδικών σταθμών και Δημόσιου Νηπιαγωγείου.  Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος  (με πολιορκητικό κριό το Νηπιαγωγείο) για την εκχώρηση της δημόσιας  εκπαίδευσης στην τοπική αυτοδιοίκηση (κάτι που επιχειρήθηκε και στο παρελθόν και απετράπη από τη σθεναρή αντίσταση του κλάδου), για την είσοδο των κουπονιών (vouchers) στη δημόσια εκπαίδευση, των διδάκτρων - τροφείων, καθώς και των ελαστικών ωραρίων και εργασιακών σχέσεων στην υποχρεωτική εκπαίδευση (στο πλαίσιο μιας έντεχνα προωθημένης «ενιαίας» λειτουργίας της εκπαίδευσης). Οι μεθοδεύσεις αυτές οδηγούν στην πλήρη «ιδιωτικοποίηση» της προσχολικής αγωγής, όπου ιδιωτικοί φορείς ή φορείς με ιδιωτικοοικονομική λειτουργία (δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί) θα ανταγωνίζονται για την εξασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία τα τελευταία τριάντα χρόνια θέτει ως αίτημα την εφαρμογή της δίχρονης, δημόσιας, δωρεάν υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, της φοίτησης όλων των νηπίων και προνηπίων στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Κάτω από την πίεση του εκπαιδευτικού κόσμου το 2006, με τον Ν.3518/2006 θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων για ένα έτος στο νηπιαγωγείο (αφορά τα νήπια των 5 ετών).  Καμία κυβέρνηση έως τώρα δεν προχώρησε στη θεσμοθέτηση της Δίχρονης Δωρεάν και Δημόσιας Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.                      Η, υποτιθέμενη, θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, σε βάθος τριετίας (σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας) κανένα απολύτως πρακτικό αντίκρισμα δεν έχει μέχρι στιγμής. Επίσης, η πρόσφατη εξαγγελία του για τμηματική εφαρμογή, κατά περιοχές, από την επόμενη σχολική χρονιά χωρίς προηγουμένως να υπάρξει νόμος που θα καθιερώνει τη δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση θα διαιωνίζει τη σημερινή κατάσταση, όπου χιλιάδες προνήπια (ηλικίας 4 ετών) που μένουν εκτός του δημόσιου Νηπιαγωγείου ωθούνται σε δομές των Δήμων (βρεφονηπιακούς σταθμούς) μέσω voucher ή σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, αφήνοντας παράλληλα εκτός δομών τα παιδιά μικρότερης ηλικίας, δηλαδή όλα τα παιδιά ηλικίας 2-3,5 ετών (περίπου 8.000 παιδιά αυτής της ηλικίας έμειναν εκτός παιδικών σταθμών φέτος).

Η θεσμοθέτηση της δίχρονης, δημόσιας, δωρεάν υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης αποτελεί μία από τις βασικές διεκδικήσεις του κλάδου, καθώς από το 2006 μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν επιστημονικές ημερίδες, αγωνιστικές  κινητοποιήσεις και λήφθηκε σειρά αποφάσεων στις  Γ.Σ. του κλάδου.

Καλούμε για άλλη μια φορά την Κυβέρνηση να αφουγκραστεί και να υιοθετήσει τις αποφάσεις του κλάδου και να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της.

Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας στις προτάσεις για συγχώνευση των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των Α.Τ.Ε.Ι. με τα Παιδαγωγικά Τμήματα Προσχολικής Αγωγής.

Διεκδικούμε :

•    Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο) .

•    Μόνιμους διορισμούς Νηπιαγωγών άμεσα.

•    Μείωση του αριθμού των νηπίων (σε 1:15) και του διδακτικού ωραρίου των Νηπιαγωγών.

•    Ίδρυση νέων νηπιαγωγείων και διορισμό μόνιμου βοηθητικού και ειδικού επιστημονικού προσωπικού.

•    Αυτοτελή λειτουργία των Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης χωρίς καμία αλλαγή των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους.

•    Ακύρωση οποιασδήποτε προσπάθειας υπαγωγής των νηπιαγωγείων στους Δήμους.

Με βάση τα παραπάνω το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. αποφάσισε την πραγματοποίηση πανελλαδικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2017 στη 1:30 μ.μ. στο Υπουργείο Παιδείας και καλεί τους Συλλόγους να προβούν σε ανάλογες κινητοποιήσεις και δράσεις στις έδρες των Περιφερειακών Διευθύνσεων και στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.

Για τη διευκόλυνση συμμετοχής των συναδέλφων στο συλλαλητήριο, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. κηρύσσει 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας για τις 3 τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις 3 πρώτες του απογευματινού – ολοήμερου.

Οι τοπικοί Σύλλογοι στο πλαίσιο αυτό μπορούν να κηρύξουν επιπλέον στάσεις εργασίας για τη διευκόλυνση των συναδέλφων. Καλούμε τους Συλλόγους της επαρχίας να πάρουν όλα τα οργανωτικά μέτρα για τη μαζική συμμετοχή τους στη συγκέντρωση της Αθήνας.

Οι εκπαιδευτικοί της Π.Ε. υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο.

Απαντάμε δυναμικά στην πολιτική διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης.

 

 

Ετικέτες: 
ΔΟΕ

Σχόλια (10)

 
Ν
13 Νοε 2017 15:57

Κύριοι της ΔΟΕ.Όταν έκλειναν ή συγχωνεύονταν κατά δεκάδες τα νηπιαγωγεία στη χώρα και ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στη Δυτική Θεσσαλονίκη ακόμη ποιο ιδιαίτερα δεν βγάλατε καμιά ανακοίνωση ή κάνατε πορεία ή στάση εργασίας.Για την ολιγωρία σας αυτή όπως και την απραξία σας μόνο εσείς ξέρετε τον λόγο.Τι και αν συμπτυχθούν τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ αν κλείνουν νηπιαγωγεία και μειώνονται οι οργανικές θέσεις;Έχουν να γίνουν διορισμοί εδώ και δέκα περίπου χρόνια.Όσο για αυτήν την σύμπτυξη σωστά διαμαρτύρεστε αλλά είπαμε πλησιάζουν εκλογές και η ισοπέδωση στην ελληνική κοινωνία πάντα ήταν κυρίαρχη ιδεολογία.

 
Μαρία Κ.
13 Νοε 2017 17:25

Η ανακοίνωση είναι τουλάχιστον αστεία!!! Μα είναι δυνατόν; Αυτές οι λογικές κατέστρεψαν καριέρες χιλιάδων αποφοίτων ΤΕΙ όλα αυτά τα χρόνια...σε όλες τις ειδικότητες! Και καλά τους ενδιαφέρει η Δημόσια παιδεία! Ποιον κοροϊδεύετε;
Ντροπή για την ανακοίνωση!
κ. Υπουργέ ολοκληρώστε την ηθική σας αλλά πρωτίστως συνταγματική σας υποχρέωση!

 
Gas
13 Νοε 2017 20:48

Εκεί φτάσαμε κύριοι της ΔΟΕ.Να εξισώνονται ανόμοιες σε μαθήματα και αντικείμενο σπουδές.Δηλαδή οι Βρεφονηπιοκόμοι που -το λέει η λέξη-έχουν αντικείμενο και διδάσκονται για τα βρέφη, με τους Νηπιαγωγούς που-το λέει η λέξη-ασχολούνται με τα νήπια.Όπως είναι γνωστό σε όλες τις γλώσσες και τις επιστήμες του κόσμου άλλο βρέφος και άλλο νήπιο.Έχουν μια διαφορά ηλικίας αλλιώς και τα Νηπιαγωγεία θα λέγονταν Βρεφογωγεία.Παγκόσμια ναι υπάρχει διαφορά εκτός από την χώρα του λαικισμού και της πλήρους ισοπέδωσης των πάντων,την χώρα των αιώνιων μνημονίων ,της υποτέλειας και της διεθνούς επιτροπείας.Εδώ ισχύουν οι προεκλογικές υποσχέσεις και οι αναμενόμενοι ψήφοι στις ορατές ποια εκλογές.Γιατί αυτά μυρίζουν εκλογές .Πάντως είστε άξιοι επαίνων που αρχίσατε να αντιδράτε.

 
Πιπίνα Κ.
14 Νοε 2017 15:12

Σ΄έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται, σ΄έναν κόσμο που ειδικά όσοι ασχολούνται με το παιδί, θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι ένα παιδί είναι παιδί από τη στιγμή που έρχεται στον κόσμο και χρειάζεται φροντίδα, αγωγή και εκπαίδευση σε όλα τα στάδια ανάπτυξής του, σ΄έναν τέτοιο κόσμο που "υποτίθεται" πρέπει να επενδύσουμε στην προσχολική αγωγή και εκπαίδευση πόσο περίεργοι ακούγονται οι εκφραστές της αποψης ότι η εκπαίδευση ξεκινάει στα 4 χρόνια. Μέχρι τα 4 χρόνια τι γίνεται; Αν θέλουμε να είματε ειλικρινείς ας κοιτάξουμε πίσω στα δικά μας παιδικά χρόνια, ας αντικρύσουμε τα παιδιά μας και τότε να πούμε ότι πρέπει να υπάρχουν τομές στα 4 ή 6 χρόνια. Ας μην κοροϊδευόμαστε!!! Ας χτίσουμε τον κόσμο των παιδιών, βάζοντας γερά θεμέλια κι αντιμετωπίζοντάς τα με το σεβασμό και την επιστημονική προσέγγιση που τους αρμόζει. Ολιστικά και καθολικά.

 
Ελένη Α.
14 Νοε 2017 18:39

Αν το Υπουργείο θέλει να αναβαθμίσει τις σπουδές των Τμημάτων ΤΕΙ βρεφονηπιοκομων μπορεί να το κάνει με πολλούς τρόπους. Η συγχώνευση όμως των ΤΕΙ βρεφονηπιοκομων με τα ΑΕΙ Νηπιαγωγων το μόνο που θα πετύχει είναι την υποβάθμιση των σπουδών των Νηπιαγωγων. Άλλωστε ο μόνος λόγος που εξετάζεται αυτο το ενδεχόμενο είναι για τη χρηματοδότηση των σχολών. Κανένα επιστημονικό δεδομένο δεν άλλαξε ξαφνικά. Καμία νέα τάση στην εκπαίδευση δεν οδηγεί σε κοινές σπουδές αυτών που ασχολούνται με τα βρέφη και αυτών που ασχολούνται με παιδιά λίγο πριν μπουν στο δημοτικό. Όποιος θέλει να αλλάξει κλάδο μπορεί να δώσει κατατακτηριες και να εισαχθεί στη σχολή που επιθυμεί. Η αλλαγή κλάδου από το παράθυρο δεν έγινε ούτε θα γίνει ποτέ.

 
Νίκη
14 Νοε 2017 20:10

Ήρθε η στιγμή να διαμαρτύρονται, αυτοί που τελείωσαν ακαδημίες 2 (έτη) για αυτή την εξομοίωση. Ήρθε η στιγμή να διαμαρτύρονται αυτοί που στα 18 τους βρέθηκαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία για σπουδές και τώρα έξω στα κάγκελα οδύρονται θιγμένοι .

 
ΠΕ
15 Νοε 2017 02:52

@Νικη.Σπουδασαν στις διετης ακαδημιες γιατι αυτες υπηρχαν τοτε.Αν ηταν εξαρχης τετραετης θα σπουδαζαν σε αυτες.Στην τεως Γιουγκσλαυια μαζι με αυτους σπουδασαν και γιατροι,αρχιτεκτονες,μηχανικοι κλπ.Οταν ηρθαν δωσαν εξετασεις στο ΔΙΚΑΤΣΑ.Διετης δεν ηταν παλια και οι περισσοτερες σχολες των τοτε ΚΑΤΕΕ και πηραν αναγνωριση 4ετους με μονο επαγγελματικη εμπειρια πεντε ετων;Και η Βρεφονηπιοκομων παλια διετης δεν ηταν;Πως εγινε η ισοτιμια με τα ΤΕΙ;Μονο με επαγγελματικη εμπειρια χωρις την εξομοιωση που ειρωνευεσαι.Καλα κανουν και ειναι στα καγκελα.Αργησαν και πολυ.

 
ekpaideytikos
15 Νοε 2017 14:16

@ΠΕ
"Διετής", και "τετραετής" ακαδημίες και "διετής σχολές", αντί "διετείς" και "τετραετείς", βέβαια. Λίγη προσοχή στην ορθογραφία, συνάδελφοι, όταν γράφουμε. Εκθέτουμε ολόκληρο κλάδο.

 
Ελένη
15 Νοε 2017 16:45

Φυσικά και είναι επί της ουσίας ίδια τμήματα όπως και των Νοσοκόμων ΠΕ και ΤΕ. Τετραετή ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης. Τμήμα Προσχολικής Αγωγής των ΤΕΙ , Τμήμα Προσχολικής Αγωγής των ΤΕΙ.

Ακόμα και στα μόρια είναι σχεδόν ίδια. Απορώ γιατί διαμαρτύρονται!
Ίσως γιατί αυξάνεται ο ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας......

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (ΑΘΗΝΑ) 13.320
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) 12.151
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ) 8.667
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ (ΡΟΔΟΣ) 8.368
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΒΟΛΟΣ) 9.994
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΡΕΘΥΜΝΟ) 9.179
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) 9.331
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ (ΦΛΩΡΙΝΑ) 8.782

ΤΕΙ Προσχολικής Αγωγής Αθήνα 11.861
ΤΕΙ Προσχολικής Αγωγής Θεσσαλονίκη 10.867
ΤΕΙ Προσχολικής Αγωγής, Ηπείρου Ιωάννινα 10.140

 
M
15 Νοε 2017 19:50

@ΠΕ: Να με συμπαθάτε αγαπητή/έ ΠΕ, αλλά...είστε όντως δασκάλα/δάσκαλος;
Δε με ενδιαφέρει αν είστε διετούς,τετραετούς η πολυετούς φοιτήσεως, δε με ενδιαφέρει ο βαθμός και το πανεπιστήμιο πτυχίου σας...
Με απασχολεί ότι κακοποιείτε την ελληνική γλώσσα με ορθογραφικα και συντακτικά ατοπήματα...Επίσης, δε φαίνεται να γνωρίζετε τον τονισμό και τη σημασία των σημείων στίξης...
Αλήθεια, αναρρωτιέμαι πως διδάσκετε την ελληνική γλώσσα στους μαθητές σας;;;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean