Αν. Πρύτανης ΤΕΙ Αθήνας : Εθνική υπόθεση η ίδρυση του Παν. Δυτ. Αττικής

«Ζητήματα αξιολόγησης κ.α. που τίθενται από πανεπιστημιακούς είναι λυμένα, ξεπερασμένα»

03/01/2018

Άκουσε το άρθρο

«Εθνική υπόθεση» χαρακτηρίζει ο Αναπληρωτής Πρύτανης του ΤΕΙ Αθηνών Καθηγητής Παν. Καλδής , με δηλώσεις στο esos , την επικείμενη ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, σχολιάζοντας την   έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Όσον αφορά ζητήματα αξιολόγησης κ.α. που τίθενται από πανεπιστημιακούς, ο κ. Καλδής θεωρεί ότι είναι λυμένα, ξεπερασμένα από το χρόνο και συνιστούν ή έλλειψη ενημέρωσης ή επικοινωνιακές «κροτίδες» για εσωτερική κατανάλωση κυρίως στα ιδρύματά τους.

Ειδικότερα ο κ.Καλδής, μιλώντας στο esos, είπε τα εξής:

Ολοκληρώνεται η   εμβληματική πρωτοβουλία για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Ο  υπουργός Παιδείας   Κώστας Γαβρόγλου με ιδιαίτερα μεθοδική, ταχύτατη - όχι πρόχειρη - και εν τέλει αποτελεσματική προσέγγιση (μέσα σε 9 μήνες) ολοκληρώνει πλέον την εμβληματική πρωτοβουλία για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα.

Αοκνα εργάζεται ο υπουργός

Αοκνα εργάζεται ο υπουργός για την επιτυχή έκβαση του διακυβεύματος, με προσωπική συνεχή συμμετοχή και καθοδήγηση, αξιοποιώντας έξυπνα κυβερνητικές και υπερκομματικές διασυνδέσεις, δημιουργώντας προϋποθέσεις και συνέργειες, επιδιώκοντας συμπτώσεις και όχι κατ΄ανάγκη συναινέσεις αντικρουόμενων συμφερόντων (ακαδημαϊκών, συντεχνιακών κλπ.) και επιτυγχάνοντας τελικές συνδιαμορφώσεις.

Είναι εθνική υπόθεση

Άλλωστε, η ίδρυση και λειτουργία του Πανεπιστημίου πέραν του ότι είναι εθνική υπόθεση, η οποία θα φέρει και το «αποτύπωμά» του, καθώς και του άμεσου συνεργάτη του Γιώργου Αγγελόπουλου, Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, αποτελεί και πρόκριμα περαιτέρω ρυθμίσεων περιφερειακών ΤΕΙ με Πανεπιστήμια.  

Αξιολόγηση

Όσον αφορά ζητήματα αξιολόγησης κ.α. που τίθενται από πανεπιστημιακούς, ο κ. Καλδής θεωρεί ότι είναι λυμένα, ξεπερασμένα από το χρόνο και συνιστούν ή έλλειψη ενημέρωσης ή επικοινωνιακές «κροτίδες» για εσωτερική κατανάλωση κυρίως στα ιδρύματά τους.

Έτσι, αναφέρει ο Αναπληρωτής Πρύτανης ότι, μέσα από σειρά νόμων, όπως ο 2916/2001, ο 3685/2008, ο 4009/2011, ο 4485/2017 κ.λπ., πλέον της 16ετίας, έχει πολλαπλά αναγνωριστεί η ένταξη των ΤΕΙ στην κατηγορία των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης, κατά την έννοια του άρθρου 16, παρ. 5 του Συντάγματος, όπως και έχει γίνει ένταξη των μελών ΔΕΠ των ΤΕΙ στην κατηγορία των δημόσιων λειτουργών, κατά την έννοια της παρ. 6 του ίδιου άρθρου και τελικά τα ΤΕΙ έχουν εξομοιωθεί πλήρως με τα πανεπιστήμια ως φορείς της ακαδημαϊκής ανώτατης εκπαίδευσης, με πλήρως κατοχυρωμένη ακαδημαϊκή ελευθερία, κατά την παρ. 1 του ίδιου άρθρου.  

Η ΑΔΙΠ

Επίσης,  ο κ. Καλδής αναφέρει ότι, η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), που επικαλούνται υποστηρικτικά των επιχειρημάτων τους όσοι είναι αντίθετοι στις επιλογές του Υπουργού Παιδείας, από τη φύση της δεν είναι, ούτε μπορεί να είναι ελεγκτικός, αλλά και παρεμβατικός μηχανισμός στη λειτουργία, την αποστολή ή τη φυσιογνωμία της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία διαμορφώνεται από νόμους του κράτους.

Διαπίστωση προϋπηρεσίας σε μεταπτυχιακά ή σε διδακτορικά

Ειδικότερα, για την προβλεπόμενη διαπίστωση προϋπηρεσίας σε μεταπτυχιακά ή σε διδακτορικά, που περιλαμβάνεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ο Αναπληρωτής Πρύτανης εκτιμά ότι δεν μπορεί να είναι κυρίαρχη προϋπόθεση για ένταξη σε προσωποπαγή θέση των πρωτοβάθμιων καθηγητών των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και θεωρεί ότι πριν ή εντός της Βουλής των Ελλήνων θα αρθεί εφόσον ζητηθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Λόγοι  «ψηφοθηρικοί»,

Και αυτό , τονίζει ο κ. Καλδής, όχι για λόγους «ψηφοθηρικούς», αλλά για συνταγματικούς και πρακτικούς, αφού οι πρωτοβάθμιοι καθηγητές ΤΕΙ ήδη συμπεριλαμβάνονται σε μητρώα εκλεκτόρων των Πανεπιστημίων της χώρας, όπως αυτά έχουν εγκριθεί από τις Συγκλήτους τους και έχουν πραγματοποιηθεί ή πραγματοποιούνται κρίσεις αρκετών καθηγητών Πανεπιστημίων με εκλεκτορικά που συμπεριλαμβάνουν και καθηγητές ΤΕΙ.  

Πτυχιούχοι των ΤΕΙ

Αναφορικά με το δικαίωμα των αποφοίτων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά για πρόσβαση σε πανεπιστημιακό πτυχίο του νέου Ιδρύματος, ο Αναπληρωτής Πρύτανης θεωρεί ότι εφόσον έχουν καταστεί πτυχιούχοι μετά την εφαρμογή του ν. 2916/2001, θα ικανοποιηθεί το αίτημά τους με νομοθετική διαδικασία εξομοίωσης αμέσως μετά την ίδρυση και λειτουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.  

 

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ