Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Εγκύκλιος: « Η τσάντα στο σχολείο»

Σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Ιούνιο
Δημοσίευση: 13/12/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εγκύκλιο που ορίζει την εφαρμογή του προγράμματος « Η τσάντα στο σχολείο»   στους μαθητές όλων των Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων της χώρας,   από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Ιούνιο του ιδίου έτους και μετέπειτα από την έναρξη κάθε διδακτικού έτους έως την λήξη του, υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την εγκύκλιο

Για την εφαρμογή του προγράμματος το κάθε Δημοτικό Σχολείο θα πρέπει να ακολουθήσει τις εξής διαδικασίες :

1. Ο Διευθυντής/τρια του Σχολείου συγκαλεί σε έκτακτη συνεδρίαση το Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου με αντικείμενο την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης.

2. Ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφασίζει και ορίζει τα Σαββατοκύριακα που θα υλοποιηθεί η δράση και συντάσσει σχετικό πρακτικό.

3. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, πριν την έναρξη της δράσης, ενημερώνουν τους μαθητές και τις μαθήτριες της τάξης τους για την εν λόγω δράση και τις ενδεχόμενες μεταβολές και προσαρμογές που θα προκύψουν στη σχολική καθημερινότητα.

Στη συνέχεια:

 

1. Ο Διευθυντής/τρια του Σχολείου συντάσσει και διανέμει επιστολή προς τους γονείς των μαθητών του σχολείου του, για την ενημέρωσή τους σχετικά με τη νέα δράση και τον χρόνο υλοποίησης αυτής.

2. Ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου, αποφασίζει για πρακτικά ζητήματα και ιδιαιτερότητες που μπορεί να αναδυθούν όπως, η συνεννόηση μεταξύ των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας για το πρόγραμμα της Δευτέρας, ο έλεγχος εκ μέρους των μαθητριών και των μαθητών του περιεχομένου της σχολικής τσάντας που θα αφήσουν στο σχολείο για το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα πάντα με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα του σχολείου.

3. Ο Σύλλογος Διδασκόντων δύναται να αποφασίσει την εφαρμογή της δράσης και σε περισσότερα του ενός Σαββατοκύριακα τον μήνα.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Παιδείας στην εγκύκλιο “η πρωτοβουλία αυτή δεν ισοδυναμεί με εγκατάλειψη της μελέτης ή άλλων δημιουργικών εργασιών, τις οποίες οι μαθητές και οι μαθήτριες δύνανται να υλοποιούν κατ’ οίκον σε ατομική ή και ομαδική βάση, συνδυάζοντας ενίοτε τη διασκέδαση και το συνεργατικό πνεύμα με τη μάθηση”.

 

 

Σχόλια (14)

 
ΜΕΖΙΚΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
13 Δεκ 2017 12:32

Ας με ταρακουνίσει κάποιος, να δω εάν κοιμάμαι και ονειρεύομαι ή εάν είμαι ξύπνιος. Θεέ μου, τι άλλο θα ακούσουμε ακόμα, από αυτούς που καθημερινά υποβαθμίζουν την παιδεία και τους εκπαιδευτικούς.

 
Κωνσταντινος
13 Δεκ 2017 14:49

Καλο το μετρο με μια προυποθεση.Να επεκταθει σε ολα τα σχολεια για ολους τους μαθητες το ολοημερο σχολειο σε συνδυασμο με αλλαγη ωρολογιων προγραμματων και διαφορετικη οργανωση. Ας εφαρμοστει εστω κι ετσι αλλα να εχουμε και συμπερασματα.

 
dim
13 Δεκ 2017 15:11

΄Αραγε το ίδιο κάνουν και τα ιδιωτικά σχολεία; Τέτοια καινοτομία και να μην την εφαρμόζουν τα ιδιωτικά σχολεία; Τόσο μπροστά η δημόσια εκπαίδευση;

 
ΜΙΧΑΗΛ
13 Δεκ 2017 17:22

Όχι τπτ άλλο αλλά θα ευτελιστούν κ οι Δντές που θα είναι υποχρεωμένοι να δικαιολογήσουν στους γονείς εγγράφως τα ....αδικαιολόγητα (στο όριο του φαιδρού) που κάποιοι άλλοι αποφάσισαν προχείρως κ ερήμην τους!!!

 
Baa Iaa
13 Δεκ 2017 18:14

Εγώ αφήνω εδώ και 2 μήνες τα διαγωνίσματα στο Σχολείο.
Η πρωτοβουλία μου αυτή δεν ισοδυναμεί με εγκατάλειψη της διόρθωσης ή άλλων αξιολογικών υποχρεώσεών μου τις οποίες σαν καθηγητής πρέπει να υλοποιήσω κατ’ οίκον σε ατομική βάση, γιατί συνδυάζω ενίοτε τη διασκέδαση μου με τη βαρεμάρα, όπως δήλωσα στον διευθυντή μου.

 
Εύα
13 Δεκ 2017 21:11

Κύριε υπουργέ,

Θα απαγορεύσετε άραγε και στα φροντιστήρια να λειτουργούν από Παρασκευή μεσημέρι μέχρι Κυριακή;

Είναι υποκριτικό να ζητάτε να μην έχουν καθόλου διάβασμα τα παιδιά για το σχολείο το Σ/Κ, αλλά να τρέχουν δεξιά και αριστερά σε ξένες γλώσσες, πληροφορική κλπ.

Είναι καλύτερα να αποβλακωθούν μπροστά στο tablet από το να ανοίξουν ένα βιβλίο;

Και επιτέλους προσέξτε τα αποτελέσματα των διαγωνισμών PISA και σε άλλες χώρες πέρα από τη Φινλανδία , στην οποία συνεχώς χειροτερεύουν έπειτα από την εκπαιδευτική τους μεταρρύθμιση!

Τα καλύτερα ποσοστά είναι στη νοτιοανατολική Ασία. Μελετήστε τα εκεί εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών και συσχετίστε τα με την ανάπτυξή τους.

Οπως έλεγαν και οι πρόγονοί μας "Αγαθά κόποις κτώνται".

 
Γιάννης
14 Δεκ 2017 15:30

Με βάση ποια μελέτη ή έρευνα, ποιου Φορέα και ποιών μελών του λήφθηκε αυτή η απόφαση; Υλοποιήθηκε πιλοτικά; Μέτρησε κάποιος τα αποτελέσματα και είχαν θετική συμβολή στη μάθηση των παιδιών; Ας μας τα κοινοποιήσει ο υπουργός.
Αλλά είπαμε, στου κασίδι το κεφάλι... Τρίβουν τα χέρια τους στα ιδιωτικά σχολεία.

 
palios
14 Δεκ 2017 19:22

ΚΑΛΎΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗ ΠΗΓΑΊΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΊΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΑ ΝΑ ΠΗΓΑΊΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

 
geo@Γιαννης
15 Δεκ 2017 07:16

Απο το Ινστιτουτο Φλωρεντιας εκπορευονται αυτες οι βαθυστοχαστες μελετες! Ξερεις, αυτο που μας συστησε περσι ο Παππας με τις τηλεοπτικες αδειες. Κανει και εκπαιδευτικες μελετες το ευαγες αυτο ιδρυμα.

 
ΗΡΑ*
15 Δεκ 2017 10:50

Προς : Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ( Ι.Ε.Π.)
Κοιν. : @ " Ελευθερος", @ " Γιάννης "

Το προτεινόμενο πρόγραμμα " Η τσάντα στο σχολείο ", όπερ εστί μεθερμηνευόμενο " τα παιδία παίζει και τους εκπαιδευτικούς εμπαίζει", να ανασταλεί πάραυτα η εφαρμογή του έως ότου απαντηθούν τα κάτωθι ερωτήματα που θέτει ο συνάδελφος " Γιάννης" : "Με βάση ποια μελέτη ή έρευνα, ποιου Φορέα και ποιών μελών του λήφθηκε αυτή η απόφαση; Υλοποιήθηκε πιλοτικά; Μέτρησε κάποιος τα αποτελέσματα και είχαν θετική συμβολή στη μάθηση των παιδιών;..." Στην πολύ πιθανή περίπτωση αδυναμίας απαντήσεως στα ανωτέρω ερωτήματα εναλλακτικά θα συνιστούσα την εφαρμογή ενός προγράμματος στο οποίο η ήδη δοκιμασμένη για την αποτελεσματικότητά της "στρωσοκwλιακή μέθοδος" θα παίζει κεντρικό ρόλο. Και επειδή η ... πατρότητα της μεθόδου αυτής ανήκει σε κάποιον συνάδελφο με το όνομα " Ελεύθερος" ( βλέπε σχετική παρέμβασή του στο : Διευθυντές Σχολείων) ...

Μετά τιμής

ΗΡΑ

 
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
16 Δεκ 2017 15:58

Συγχαρητήρια στους σοφούς που το αποφάσισαν! Έχω εντυπωσιαστεί! Θα είναι και πολύ αποτελεσματικό! Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Βλέποντας αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην εκπαίδευση πραγματικά λυπάμαι τα παιδιά μας!

 
LECTIN
18 Δεκ 2017 12:25

Aναρωτιέμαι, αν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του γονέα, για να αφήσει το παιδί την τσάντα στο σχολείο το συγκεκριμένο ΣΚ... Στην εγκύκλιο δεν αναφέρεται κάτι σχετικά όπως αντιλήφθηκα. Σε διάφορα ειδησεογραφικά sites όμως, είχα δει ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να λαμβάνεται υπόψη και η συγκατάθεση του γονέα. Μήπως πρέπει αυτό να διευκρινιστεί περισσότερο;

 
Σοφια
12 Ιαν 2018 21:07

Σημερα μου ζητησαν απο το σχολειο να αφησω την τσαντα του παιδιου εκει. Τους ειπα απλα οτι μπορουσαν να κρατησουν την τσαντα που του εκανε δωρο ο υπουργος αλλα οχι αυτη που του αγορασα εγω.αν θελουν να περνανε χρονο τα παιδια με τους γονεις, να κοιταξουν νε ενωσουν τις οικογενειες που αυτοι και οι αλλοι χωρισαν με υποχρεωτικες μεταταξεις και οχι μονο. Να φροντισουν για την ψυχολογια αυτων των παιδιων που στερουνται την οικογενεια τους χωρις λογο, που δουλευει ο μπαμπας στην καλυτερη περιπτωση 300 χιλιομετρα μακρια. Ας δωσουν αυτα κι ας μενει η μια παρασκευη το μηνα. Τους την χαριζω!

 
Βουλα
15 Ιαν 2018 16:21

Εγώ λέω να αφήσουν τις τσάντες τους οι μαθητές στην αρχή της χρονιάς και να τις πάρουν στο τέλος. Ή καλύτερα να καταργήσουμε εντελώς τα σχολεία!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ