Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Με τρεις όρους από το ΑΤΕΙ-Θ η συγχώνευση των 4 ΑΕΙ της Μακεδονίας

Δέσμευση για αποφάσεις των Συγκλήτων την άλλη εβδομάδα
Δημοσίευση: 09/02/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Υπο τη “σκιά” των τριών όρων που έθεσε ο Πρύτανης του ΑΤΕΙ Θεσαλλονίκης Παν. Τζιώνας, ολοκληρώθηκε η σημερινή σύσκεψη των Πρυτανικών Αρχών του Διεθνούς Πανεπιστημίου, και των ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας και Αν. Θράκης, στο γραφείο του πρωθυπουργού, στη Θεσσαλονίκη, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του υπ. Παιδείας Γ. Αγγελόπουλου, όπου εξετάστηκε το ενδεχόμενο συγχώνευσης των τεσσάρων Ιδρυμάτων σε ένα Πανεπιστήμιο.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε στις Πρυτανικές Αρχές ότι στις προθέσεις του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου είναι να συγκροτήσει μια Μεικτή Επιτροπή για να καταρτίσει τη πρόταση συγχώνευσης των τεσσάρων ΑΕΙ, στην οποία το κάθε Ιδρυμα θα συμμετέχει με τρία μέλη.

Οι Πρυτανικές Αρχές των Ιδρυμάτων δεσμεύτηκαν μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας να φέρουν την πρόταση του υπουργείου στις Συγκλήτους και να λάβουν αποφάσεις εάν κάνουν δεκτή την σχετική πρόταση.

Ωστόσο ο Πρύτανης του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης έθεσε τρεις όρους για το ενδεχόμενο συγχώνευσης με τα άλλα τρία Ιδρύματα:

ΠΡΩΤΟΝ: Η έδρα του Πανεπιστημίου να είναι στη Θεσσαλονίκη.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Να μην μετακινηθεί κανένα μέλος από το προσωπικό του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

ΤΡΙΤΟΝ: Τα τμήματα και οι Σχολές να αποφασίσουν για τα ακαδημαικά χαρακτηριστικά τους.

Μάλιστα ο κ. Τζιώνας χαρακτήρισε τους παραπάνω όρους ως απαράβατους.

Στη συνάντηση από τα τρία ΤΕΙ συμμετείχαν οι Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις ,ενώ από το Διεθνές Πανεπιστήμιο ο Αντιπρόεδρος κ. Στάμου.

Σχόλια (83)

 
Γεώργιος Παπαδάκης
10 Φεβ 2018 11:35

Εύλογες οι «κόκκινες γραμμές» του ΑΤΕΙΘ και του Πρύτανή του κ. Τζιώνα!
Προφανώς και η έδρα του νέου πανεπιστημίου πρέπει να είναι στη Θεσσαλονίκη και όχι στις Σέρρες. Δεν είναι δόκιμο το «μερικό να καταπιεί το όλον» καθώς το ΑΤΕΙΘ και πολύ μεγαλύτερο είναι, και υπερσύγχρονες υποδομές έχει, και τεράστιο οικόπεδο διαθέτει (για μελλοντική ανάπτυξη του νέου πανεπιστημίου). Επιπλέον, το ΑΤΕΙΘ εδρεύει στη Σίνδο όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της Βόρειας Ελλάδας επιτυγχάνοντας έτσι άμεση σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την παραγωγή - να το λάβουμε υπόψη αυτό!
Νομίζω ότι, είναι καιρός να ξεπεράσουμε τα μικροπολιτικά σύνδρομα του παρελθόντος και τις αποτυχημένες λογικές όπως «κάθε πρωτεύουσα νομού και πανεπιστήμιο» για χάρη τοπικιστικών συμφερόντων - οι λογικές αυτές έφεραν την Ελλάδα στη χρεοκοπία...
Η αλήθεια είναι ότι, το ΤΕΙ Σερρών και το ΤΕΙ Καβάλας ΔΕΝ είναι βιώσιμα από μόνα τους για πολλούς λόγους που είναι γνωστοί στον ακαδημαικό κόσμο. Η μόνη ρεαλιστική προοπτική για ένα βιώσιμο νέο πανεπιστήμιο είναι μία: το κλείσιμο του ΤΕΙ Σερρών και του ΤΕΙ Καβάλας και η απορόφηση του προσωπικού τους και των φοιτητών τους από το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ώστα να δημιουργηθεί ένα πολύ ισχυρό και σοβαρό νέο πανεπιστήμιο!!!

 
kathigitis
10 Φεβ 2018 11:35

Είναι γνωστό ότι το ΑΠΘ θέλει να μετατρέψει το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε εργαστηριακό χώρο και εκπαιδευτήριο κατάρτισης.
Εάν η διοίκηση του ΑΤΕΙΘ υποχωρήσει σε λύσεις Παν. Κεντρικής-ανατολικής Μακεδονίας υποβαθμίζει το ΤΕΙΘ και το οδηγεί εκεί που θέλει το ΑΠΘ, εξαφανίζει την ιστορία του την προσφορά και το επίπεδο που κατέκτησε αγνοεί τις γενιές των αποφοίτων. Πρέπει να σταθεί όρθιο να απαιτήσει να γίνει η έδρα Πανεπιστημίου του 2ου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη (στην Αθήνα υπάρχουν περίπου 10). Όλοι που θέλουν να σπουδάσουν θέλουν εκεί όπου υπάρχουν υποδομές αλλά και συνολικά περιβάλλον ανάπτυξης της γνώσης.

 
Πανεπιστήμιο Μπουγάτσας
10 Φεβ 2018 11:43

Θέλουμε ένα σοβαρό νέο πανεπιστήμιο με αξιόλογα χαρακτηριστικά; Τότε η έδρα του θα πρέπει να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στο ΑΤΕΙΘ, το οποίο είναι ήδη το τέταρτο μεγαλύτερο ΑΕΙ της Ελλάδας και διαθέτει εξαιρετικές υποδομές και για τώρα και για το μέλλον.
Η πιθανή τοποθέτηση της έδρας του νέου πανεπιστημίου στις Σέρρες, εξαιτίας της γνωστής σε όλους υπόγειας συμφωνίας Καραμανλή-Συριζα, θα οδηγήσει σε ένα ίδρυμα φρανκεστάιν .

 
Τα καλά και συμφέροντα...
10 Φεβ 2018 12:03

Ο μόνος λόγος της ίδρυσης ενός ακόμη πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη είναι η εξυπηρέτηση ατομικών και μικροπολιτικών συμφερόντων, όπως ακριβώς γίνεται και με την ίδρυση (αν τελικά ιδρυθεί) του πανεπιστημίου δυτικής Αττικής. Τα αυτονόητα μπορεί κανείς να τα διαπιστώσει βλέποντας πως είναι κατανεμημένη η ανώτατη εκπαίδευση των χωρών με πολύ υψηλού επιπέδου ανώτατη εκπαίδευση. Κάποια στιγμή αυτός ο συνεχής κατήφορος για τη χώρα θα πρέπει να σταματήσει.

 
Φοιτήτρια ΑΤΕΙΘ
10 Φεβ 2018 12:52

Οι όροι που έθεσε ο πρύτανης είναι απολύτως κατανοητοί και λογικοί.
Αρχικά η Θεσσαλονίκη έχει αποδείξει ότι μπορεί να παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες για να φιλοξενεί φοιτητές, όσον αφορά τις μετακινήσεις, τις παροχές και τις υποδομές. Επίσης είναι ευκολότερο οι φοιτητές από άλλες πόλεις να διαμείνουν στην Θεσσαλονίκη, η οποία περιλαμβάνει πολλές γειτονιές και προάστια και μεγάλη ποικιλία ευκαιριών για διαμονή.
Στη συνέχεια, μου φαίνεται φυσικό ο πρύτανης να ενδιαφερθεί για τους εργαζόμενους του τμήματος μας. Το ΑΤΕΙΘ είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο ΑΕΙ και απασχολεί 250 εργαζομένους.
Έτσι, εάν η έδρα είναι στην Θεσσαλονίκη όλο το προσωπικό θα έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να εργάζεται στα τμήματά του.

 
Βαγγέλης
10 Φεβ 2018 13:07

Τα σχόλια που προωθούν την μεταφορά της έδρας στις Σέρρες είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που θα ακούγονταν για κάθε άλλη περιοχή της επαρχίας! Καλώς ή κακώς η Θεσσαλονίκη είναι η πιο εξελιγμένη από όλες τις υποψήφιες πόλεις και δεδομένα θα έπρεπε να έχει το πλεονέκτημα. Όσο για τους "λογους" ακαταλληλότητας του ΑΤΕΙΘ θεωρούν μέχρι και οι ίδιοι ότι αποτελούν αφορμές για την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους! Το ΑΤΕΙΘ έχει τον καλύτερο εξοπλισμό! Και ακόμα κι αν δεν τον έχει είναι εμφανώς πιο εύκολο να μεταφερθεί μια φορά ο εξοπλισμός από τις άλλες πόλεις παρά να μετακινούνται καθημερινά σπουδαστές καθηγητές κλπ

 
Ζωή
10 Φεβ 2018 13:16

Το ήδη υπάρχουν ίδρυμα στην Θεσσαλονίκη αποτελείται από μεγαλύτερο όγκο τμημάτων και καθηγητών. Ως γνωστόν ποιο κεντρικό σημείο ειναι η Θεσσαλονίκη όχι στις Σέρρες. Δεν κατανοώ τον λόγο που απλά δεν μπορούμε να γίνουμε πανεπιστήμιο σε μορφή ΠΑΜΑΚ ή ΑΠΘ. Οι υπουργοί παιδείας καλό θα ναι επιτέλους να αφήσουν ήσυχη την εκπαίδευση όλες αυτές οι αλλαγές ακόμα και σε γυμνάσια και λύκεια .

 
Έδρα στις Σέρρες
10 Φεβ 2018 13:17

Απολογούμαι για την ένταση που προκάλεσα. Όπως έγραψα και προηγουμένως, το take it or leave it του κ. Τζιώνα γίνεται left alone και διετείς σπουδές. Αλήθεια, το ΤΕΙ-Θ δεν είναι εκείνο το "ΑΕΙ" όπου εν ενεργεία πρύτανης διόρισε τον εαυτό του γενικό γραμματέα;

Για το δε campus της Θεσσαλονίκης: Πόσους εργαστηριακούς χώρους έχουν στη ΣΤΕΦ σε σχέση με τα >10.000τ.μ. (στεγασμένοι εργαστηριακοί χώροι) που έχουν στις Σέρρες μόνο για τη ΣΤΕΦ; Για τις 40 αίθουσες και τα 8 αμφιθέατρα των Σερρών έχετε να πείτε τίοτε;

 
Ανέστης
10 Φεβ 2018 13:45

Θα ήθελα να εκφράσω μερικές σκέψεις/προβληματισμούς μου για το θέμα.

- Η έδρα είναι το πρόβλημα και όχι το που θα βρίσκεται η κάθε σχολή;

- Οι υψηλότερες βάσεις έχουν να κάνουν μόνο με την ποιότητα του ιδρύματος;

- Τι θα γίνει με τις κτιριακές εγκαταστάσεις/εξοπλισμούς/υποδομή των υπαρχόντων σχολών που θα μετακινηθούν; Είναι δόκιμο να καταστρέφουμε ή να δημιουργούμε;

- Οι φοιτητές που έχουν ως διέξοδο μια σχολή στην περιοχή τους έχουν άδικο να αγωνιούν για την τύχη τους;
σ.σ. Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζω το παλιό σύστημα.

- Οι πτυχιούχοι θα έχουν την δυνατότητα "αναβάθμισης" του πτυχίου τους με τον Α ή Β τρόπο;

- Σειρά δεν θα έχει η συνένωση ΑΕΙ ειδικά στην περίπτωση που μαζευτούν 2-3 σε μια πόλη;

Δεν μας λένε τίποτα.. βγαίνει ο κάθε διοικητικός και λέει το μακρύ του και το κοντό του κατά το συμφέρον του. Είμαι φοιτητής που με αφορά το θέμα και δεν γνωρίζω τι θα κάνω σε 1-2 έτη..

 
Game of Thrones
10 Φεβ 2018 14:10

Πραγματικά τα παραπάνω σχόλια μου θυμίζουν έριδες γνωστής τηλεοπτικής σειράς, όπου όλοι θέλουν το ρόλο του βασιλιά και τους υπόλοιπους δούλους και υποτελείς!
Και όλοι βλέπω ζητούν την έδρα, καθώς από τα συμφραζόμενα θεωρούν δεδομένο πως όποιο Ίδρυμα έχει την έδρα θα υποβαθμίσει σε βάθος χρόνου τα άλλα Ιδρύματα και θα γιγαντωθεί το ίδιο. Είναι αυτό ακαδημαϊκός τρόπος σκέψης;
Δηλαδή δεν μπορεί να υπάρξει μια ισότιμη αντιμετώπιση μεταξύ των Ιδρυμάτων, με μια π.χ. δέσμευση για την έδρα ή τη σύνθεση της Διοίκησης ανά τετραετία και κυρίως (αυτό είναι το ζητούμενο) για την ισότιμη υποστήριξη των Τμημάτων που θα δημιουργηθούν σε όλα τα επιμέρους Ιδρύματα;
Σχολιάζουν πολλοί από τους παραπάνω για τους 70 των Σερρών (και άλλους τόσους της Καβάλας) που θα πηγαίνουν στη Σίνδο, ή για τους 250 της Σίνδου που θα πηγαίνουν στις Σέρρες και την Καβάλα κ.ο.κ.. Δηλαδή θεωρείτε ότι θα κλείσουν όλα τα Τμήματα των υπόλοιπων Ιδρυμάτων και όλα θα μεταφερθούν σε ένα Ίδρυμα το οποίο θα έχει την έδρα, ώστε να μετακινείται όλο το προσωπικό του σημερινού Ιδρύματος δεξιά και αριστερά ή μήπως θεωρείτε ότι π.χ. το ΤΕΙ στις Σέρρες ή στην Καβάλα αν πάρουν την έδρα έχουν ως στόχο να μην υπάρχει ενεργό Τμήμα στη Θεσσαλονίκη και το αντίθετο;
Είναι ποτέ δυνατόν να πιστεύετε τα παραπάνω, ή όλοι μέσα στον πανικό σας καταφεύγετε σε παράλογα επιχειρήματα για να αποδείξετε το "δίκιο" σας;

Θέτει μεν ως κόκκινη γραμμή το Αλεξάνδρειο καμία μετακίνηση μέλους ΔΕΠ, αλλά εμμέσως απαιτεί όλα τα όμοια Τμήματα των άλλων Ιδρυμάτων να μεταφερθούν στη Σίνδο.
- Είναι ακαδημαϊκή προσέγγιση αυτή;
- Έχουν εξετάσει που υπάρχουν οι βέλτιστες συνθήκες ανάπτυξης του κάθε Τμήματος; Μήπως πρέπει να εξεταστούν Τμήμα προς Τμήμα κάποια αντικειμενικά κριτήρια πριν ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις;
- Παρέχει το Αλεξάνδρειο τις προϋποθέσεις (εγκαταστάσεις, γραφεία, παρκινγκ, εξοπλισμό, μέλη ΔΕΠ, δυνατότητα επέκτασης) ώστε να λειτουργήσει σε ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ όλα τα Τμήματα που σήμερα λειτουργεί; Σήμερα, ακόμη και σε επίπεδο ΤΕΙ, τα Τμήματα στη Σίνδο είναι "στριμωγμένα" ενώ κάποια από αυτά υπολειτουργούν, πόσο μάλλον αν απαιτηθεί να μεταβούν σε πανεπιστημιακό επίπεδο όπου θα πρέπει κατ' ελάχιστο να υπάρξει διπλασιασμός του κάθε Τμήματος σε όλα τα επιμέρους χαρακτηριστικά του.
Βεβαίως, σχόλια του τύπου ότι στόχος των περιφερειακών ΤΕΙ (Σέρρες-Καβάλα) είναι να διαλυθεί εντελώς το Αλεξάνδρειο και να μεταφερθούν τα Τμήματά του στις συγκεκριμένες πόλεις είναι αστεία (αστείοι και όσοι τυχόν το υποστηρίζουν ενδόμυχα) και μάλλον ως "επιχείρημα πανικού" των διαφωνούντων του Αλεξάνδρειου θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και σίγουρα όχι ως εκπεφρασμένος ή κρυφός πόθος κάποιου από τα περιφερειακά ΤΕΙ.

Περιμένω λοιπόν, βάσει των παραπάνω σκέψεων, όσοι έχουν ήδη κάνει απαξιωτικά ή "αλυτρωτικά" σχόλια να απαντήσουν το εξής απλό ερώτημα:
Ποια κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να είναι η βέλτιστη σύνθεση (σε επιμέρους Τμήματα) του καθενός από τα τρία σημερινά ΤΕΙ εφόσον γίνει το επόμενο βήμα της πανεπιστημιοποίησης που δρομολογείται;
Νομίζω ότι η απάντηση στο παραπάνω θα αναδείξει και τις πραγματικές προθέσεις του γράφοντος το κάθε σχόλιο...

 
Ναταλία
10 Φεβ 2018 14:13

Απαράδεκτο να γίνει μεταφορά στις Σέρρες. Αυτονομία για το ΑΤΕΙΘ!

 
Απόστολος Γεωργίου
10 Φεβ 2018 14:33

Έδρα στη Θεσσαλονίκη, και καμία μετακίνηση Τμημάτων, καθηγητών και φοιτητών στις Σέρρες...
Ας σταματήσει τώρα η συνεργασία Σύριζα-Καραμανλή με στόχο τη διάλυση του ΑΤΕΙΘ. Ζούμε στο 2018 και όχι στη δεκαετία του ‘80! Να σοβαρευτούμε...!!!!

 
Κωνσταντίνος
10 Φεβ 2018 14:37

@Ανέστης

Για τους ήδη πτυχιούχους απ' ότι φαίνεται δεν έχει και νόημα οποιασδήποτε διαδικασίας "ισοτίμησης" των πτυχίων τους, καθότι επί της ουσίας τα νέα πτυχία θα είναι ισότιμα με τα παλιά (και από ακαδημαϊκής πλευράς και από πλευράς επαγγελματικών δικαιωμάτων)...

 
νότος
10 Φεβ 2018 15:37

Εκεί στο βορρά έχουν πόσα ΑΕΙ σε απόσταση ούτε μιας ώρας μεταξύ τους: Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Λάρισα, Βόλος, Κοζάνη, Φλώρινα κ.λπ. κ.λπ. και με τόσα τμήματα στο καθένα ΑΕΙ... δεν τα συγχνεύετε με Έδρα κάπου στη νότια Πελοπόννησο, για να μην τσακώνεστε, που έχουμε έλλειψη; (μόνο Πάτρα ή Αττική έχουμε ως επιλογές, δηλαδή 3 ώρες δρόμο).

 
Αφελής
10 Φεβ 2018 15:40

Το πιο λογικό, χωρίς συναισθηματισμούς, τοπικισμούς και πολιτικές σκοπιμότητες, και φυσικά ρεαλιστικό και γραφειοκρατικά λιγότερο επίπονο (για όσους γνωρίζουν τη γραφειοκρατία του δημοσίου τομέα) είναι η συνένωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ΑΤΕΙ Θεσ/κης και Διεθνούς Πανεπιστημίου, πάντα κάτω από την ονομασία Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για προφανείς λόγους. Βέβαια, ακόμα πιο λογικό και λιγότερο γραφειοκρατικό θα ήταν η συνένωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Διεθνούς Πανεπιστημίου, αλλά αυτό μάλλον δεν εξυπηρετεί τους πολιτικούς στόχους του υπουργείου. Οποιοδήποτε άλλο σχήμα που περιλαμβάνει ΤΕΙ εκτός Θεσ/κης είναι εξωπραγματικό και καταδικασμένο να καταρρεύσει εκ των έσω μετά από λίγα χρόνια λειτουργίας, καθώς μια τέτοια δομή θα ταλαιπωρήσει αφάνταστα (να το πω "λαϊκά", θα κάνει κόλαση τη ζωή τους) τους διοικητικούς υπαλλήλους, τις διοικήσεις των ΑΕΙ αυτών και του "νέου" ΑΕΙ - δεινόσαυρου, των καθηγητών αλλά και αυτών που δεν θα έχουν καμία ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του γραφειοκρατικού και αφάνταστα δυσκίνητου τέρατος, των φοιτητών. Εάν το τεράστιο κοινωνικό κόστος που θα προκληθεί δεν απασχολεί το επιτελείο του υπουργού, ας σκεφτεί τις συνέπειες για την υστεροφημία του μετά από λίγα χρόνια που σίγουρα, και για βιολογικούς λόγους, δεν θα είναι πλέον υπουργός. Εξαιρετικό παράδειγμα αποτελεί το τι πιστεύει η κοινωνία για τους υπουργούς που διαχειρίστηκαν και εφάρμοσαν το περίφημο σχέδιο Αθηνά, και το οποίο το επιτελείο του υπουργού το γνωρίζει πολύ καλά. Φυσικά, ακόμα περισσότερο πρέπει να το σκεφτεί ο νεαρός γενικός γραμματέας ο οποίος αργά ή γρήγορα θα είναι και πάλι ένας επίκουρος καθηγητής και θα έχει να αντιμετωπίσει τα παράπονα των (υψηλόβαθμων) συναδέλφων του. Και όλα αυτά τα αναφέρω πολύ καλόπιστα και με αίσθημα ιδιαίτερα καλόπιστης κριτικής. Ελπίζω τουλάχιστον να τα διαβάσουν.

 
ΚΚ
10 Φεβ 2018 17:48

To ΔΙ.ΠΑ.Ε έχει πολλά προβλήματα ανάπτυξης αλλά και λειτουργίας. Ουσιαστικά αποτελεί να οριακό δεκαμελές?????τμήμα στα όρια του αυτοδύναμου Τμήματος Πανεπιστημίου.
Θα μπορούσε λοιπόν να ενσωματωθεί στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης που πληροί όλα τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά κριτήρια και να αποτελέσει μια Σχολή διατηρώντας τον προσανατολισμό που διαθέτει.
Και αναφερόμενοι σε ακαδημαϊκά κριτήρια, το ΑΤΕΙΘεσσαλονίκης συμμετέχει στο Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ). Τα άλλα Ιδρύματα????

 
Με τα μάτια ενός ουδέτερου
10 Φεβ 2018 18:48

Παρακολουθώντας τη συζήτηση από την παγωμένη Σουηδία και μακριά από τα πάτρια εδάφη της Θεσσαλονίκης, στεναχωριέμαι που πάλι οι έλληνες αναλωνόμαστε στα μικρά και κωφεύουμε στα μεγάλα. Μιλάμε για την έδρα, ειρωνευόμαστε αυτούς με τους οποίους θέλουμε να συνεργαστούμε, συνωμοσιολογούμε για το ποιοι κινούν τα νήματα.

Οι φοιτητουπόλεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ δε μας λένε τίποτε; Η Οξφόρδη και το Καίμπριτζ σε σχέση με το Λονδίνο βρίσκονται σε ακτίνα ίση με εκείνη Σερρών - Θεσσαλονίκης και Σερρών - Καβάλας. Εκεί οι φοιτητές δεν κάνουν φοιτητική ζωή; Εκεί οι καθηγητές πώς ζουν και παράγουν;

Διάβασα το σχόλιο περί υποδομών που διαθέτει η Θεσσαλονίκη. Μα το ΤΕΙ βρίσκεται εκτός της Θεσσαλονίκης, ποιος φοιτητής νοικιάζει στη Σίνδο; Επομένως το πρόβλημα όσων γράφουν posts είναι η φοιτητική καλοπέραση ή οι σπουδές; Το καλό περιβάλλον φοιτητικής διαβίωσης το δημιουργούν οι ίδιοι οι φοιτητές!

Τελικά ο νεαρός Έλληνας πηγαίνει στο Πανεπιστήμιο για να σπουδάσει, να διαμορφώσει με καλύτερους όρους το μέλλον του ή για να διασκεδάσει;

Για τα ζητήματα ακαδημαϊκότητας και υποδομών δε γνωρίζω τα ιδρύματα και δε θα κρίνω. Πάντως γάμος με τέτοιες ενστάσεις εξ αρχής δε γίνεται.

 
Δημήτρης
10 Φεβ 2018 18:57

Καταρχάς, και στα 3 ιδρύματα (Αλεξάνδρειο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης - Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας - Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης), υπάρχουν πολλά τμήματα του ίδιου γνωστικού αντικειμένου, όπως τα τμήματα "Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής", "Διοίκησης Επιχειρήσεων", "Μηχανικών Πληροφορικής". Οπότε αν προχωρήσει αυτή η συγχώνευση, σχεδόν βέβαιο θεωρώ το λουκέτο σε κάποια από αυτά. Αποκλείεται να υπάρχουν ακριβώς τα ίδια τμήματα σε διαφορετικές πόλεις ενός και μόνο Πανεπιστημίου πλέον, όπως ισχύει τώρα με διάφορα Τ.Ε.Ι. της περιφέρειας. Αυτό που πρέπει να επιδιωχθεί κατά τη γνώμη μου, μιας και οι συχγωνεύσεις σε όλα τα ιδρύματα, είναι αναπόφευκτη και υπάρχει έντονος προβληματισμός για την έδρα του νέου ιδρύματος μαμούθ (που αν προχωρήσει, η Θεσσαλονίκη δικαιωματικά πρέπει να κατέχει την έδρα) από μια πιθανή συγχώνευση των παραπάνω ιδρυμάτων, είναι η προσπάθεια συνένωσης των παραπάνω ιδρυμάτων και ίσως και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, χωρίς όμως να συγκαταλέγεται μέσα το Αλεξάνδρειο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, αφού το λογικότερο είναι να συγχωνευθεί με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη αλλά και τα τμήματα και των δύο ιδρυμάτων είναι πανομοιότυπα. Εν κατακλείδι ΝΑΙ στην προσπάθεια συγχώνευσης Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας & Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (με έδρα τις Σέρρες και με προτεινόμενη ονομασία "Αλεξάνδρειο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος" ή "Διεθνές Μακεδονικό Πανεπιστήμιο" ή "Διεθνές Πανεπιστήμιο Μακεδονίας & Θράκης) και ΝΑΙ στην προσπάθεια συγχώνευσης του Αλεξάνδρειου Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με έδρα το κέντρο της Θεσσαλονίκης με προτεινόμενη ονομασία την υφιστάμενη "Πανεπιστήμιο Μακεδονίας" ή "Αλεξάνδρειο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας".

 
Αντώνης
10 Φεβ 2018 19:04

Διαβάζοντας την πλειονότητα των παραπάνω μηνυμάτων εύκολα μπορεί να καταλάβει οποιοσδήποτε την παθογένεια και την ιδιοπάθεια της ανώτερης- ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας που βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τον παραγωγικό προσανατολισμό και βέβαια με την κρίση που όλοι βιώνουμε.
Συντεχνιακά και τοπικά συμφέροντα και εκτός τούτων ουδέν. Κάποια στιγμή ας σκεφτούν άπαντες το τί και σε ποιούς προσφέρουν περαν από τη συμβολή τους στις τοπικές κοινωνίες, στον εσωτερικό τουρισμό και σε ψευδαισθήσεις νέων και γονέων. Χρειάζονται τόσα ιδρύματα? αποτελούν αποτέλεσμα εκπαιδευτικής κοινωνικής και οικονομικής ανάγκης? Δείχνουμε το δέντρο χάνουμε το δάσος και ετοιμάζουμε πτυχιούχους για να εργαστούν πού, με τί εφόδια, τί δεξιότητες και τι δικαιώματα.

 
@νότος
10 Φεβ 2018 20:06

Η Λάρισα και ο Βόλος ανήκουν στην Κεντρική Ελλάδα και όχι στην Βόρεια.Αυτό το μαθαίνουμε ως γνωστόν από το Δημοτικό.Όσο για τις πόλεις που αναφέρεις είναι ή ΤΕΙ ή παραρτήματα των ΑΕΙ σε κάθε πόλη.Παραρτήματα όμως.Μπορείς να παραπονείσαι για αυτό αλλά ως γνωστόν είστε γεμάτοι κέντρα εκπαίδευσης στο στρατό.Κάθε πόλη της Πελοποννήσου και ένα κέντρο εκπαίδευσης.Δεκαετίες επί δεκαετιών ο σουφλιώτης ή ο φλωρινιώτης ή από το Ορμένιο όταν πήγαινε στο στρατό θα παρουσιάζονταν στην Πελοπόννησο.Εκεί εκπαίδευση εκεί και ειδικότητα.Εγώ από τους 22 μήνες θητείας τους 8 τους πέρασα εκεί.Ούτε άδειες έπαιρνα γιατί δεν προλάβαινα να έρθω και να ξαναπάω.Χώρια η ακρίβεια της εξόδου.

 
Περί έδρας και συγχωνεύσεων
11 Φεβ 2018 01:53

Πολύ ενδιαφέρουσα η προοπτική συγχώνευσης των τεσσάρων ΑΕΙ με στόχο την ίδρυση ενός νέου πανεπιστημίου! Πρέπει όμως να δούμε τα δεδομένα:
- Μεταξύ των τεσσάρων ΑΕΙ, υπάρχει ένα (το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης) το οποίο ντε φάκτο αποτελεί τον βασικό κορμό του νέου πανεπιστημίου, τόσο εξαιτίας του πολύ μεγαλύτερου μεγέθους του όσο και εξαιτίας των υποδομών του, της φυσιογνωμίας του αλλά και της υπάρχουσας τοποθεσίας του στη Θεσσαλονίκη.
- Οι μισοί περίπου φοιτητές των ΤΕΙ Σερρών και ΤΕΙ Καβάλας, και ανάλογο ποσοστό των καθηγητών σε αυτά τα δύο ΤΕΙ, προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη και κατοικούν στη Θεσσαλονίκη.
- Το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με βάση τα ακαδημαικά του χαρακτηριστικά αλλά και με βάση το μέγεθός του, θα μπορούσε να γίνει άμεσα αυτοδύναμο πανεπιστήμιο.
Με βάση τα παραπάνω, προκύπτει το λογικό συμπέρασμα να είναι η έδρα του νέου πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη! Κατά συνέπεια, δείχνει ιδιαίτερα ύποπτη η σπουδή της κυβέρνησης να τοποθετήσει την έδρα του πανεπιστημίου στις Σέρρες... ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη το προηγούμενο σχέδιο Αθηνά. Άρα, πρέπει να έχουν πράγματι βάση οι υποψίες περί υπόγειας συμφωνίας μεταξύ Σύριζα-Καραμανλή, με απώτερο σκοπό τη σταδιακή μεταφορά του ΑΤΕΙΘ στις Σέρρες!!! Αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει ποτέ δεκτό από το ΑΤΕΙΘ...

 
ΔΔ
11 Φεβ 2018 10:00

Όσο διαβάζω τα σχόλια των θεσσαλονικέων, παρακαλώ να πάρουν τη "σωστή" απόφαση και να μείνουν έξω από το εγχείρημα, γιατί θα αποτελούν πάντα ένα βαρύδι για το νέο πανεπιστήμιο. Ας μείνουν θεούλη μου ως ΑΤΕΙ ...Σίνδου!

 
Λευτέρης
11 Φεβ 2018 10:37

Μας γίνεται μια πρόταση να γίνουμε Πανεπιστήμιο, πράγμα που επιδιώκουμε δεκαετίες τώρα και η πρώτη μας αντίδραση είναι να φαγωθούμε μεταξύ μας. Και να φαγωθούμε για ποιό πράγμα; Για το που θα είναι η έδρα του Πανεπιστημίου, δηλ. η έδρα των πρυτανικών αρχών. Είναι δηλαδή τόσο σημαντικό αυτό το θέμα; Θα μπορούσε να μου εξηγήσει κάποιος απο τους συναδέλφους που έσπευσαν πρώτοι να διεκδικήσουν την έδρα, γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό το ζήτημα;

 
Λευτέρης
11 Φεβ 2018 10:42

Επίσης, ο δεύτερος όρος είναι απαράδεκτος έτσι όπως τουλάχιστον διατυπώνεται. Να μην μετακινηθεί κανεις απο το ΑΤΕΙΘ. Οι άλλοι δηλ. ας μετακινηθούν, εξάλλου είναι παιδιά κατώτερου Θεού. Ο όρος θα ήταν πιο σωστά διατυπωμένος αν περιελάμβανε όλους, π.χ. Να μην μετακινηθεί κανεις παρά την θέλησή του.

 
Δημήτρης
11 Φεβ 2018 11:51

Αλλά και το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας κυρίως από Θεσσαλονικείς αποτελείται….Μην το ξεχνάμε!!!!

 
Mερικές αλήθειες
11 Φεβ 2018 12:57

Η πλειοψηφία των καθηγητών του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και κάποιοι από τους καθηγητές του ΤΕΙ ΑΜ-Θ διαβιουν στη Θεσσαλονίκη και πηγαινοέρχονται. Επίσης πάρα πολλοί φοιτητές πηγαινοέρχονται καθημερινά στς Σέρρες και την Κατερίνη και δε νοικιάζουν.

Οι αποστάσεις για όσους μετακινούνται με αυτοκίνητο είναι συγκρινόμενες με εκείνες μέσα στην Αθήνα για να γίνει η μετακίνηση στο Αιγάλεω, όπου εδράζονται τα δύο ΤΕΙ. Μόνο η κακοκαιρία ορισμένες ημέρες τον χρόνο μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα. Τα δύο ΤΕΙ (Θεσσαλονίκης και Σερρών) είναι γειτονικά και να κατανεμηθούν έτσι τα τμήματα ώστε να μην υπάρχει απώλεια φοιτητών.

Στην Καβάλα μπορούν να μείνουν τμήματα πετρελαίου, ηλεκτρολόγων, τα 3 τμήματα της ΣΤΕΓ που δεν υπάρχουν στο ΤΕΙ-Θ και η Νοσηλευτική (να κατεβεί από το Διδυμότειχο γιατί εκεί δεν υπάρχει τίποτε σε υποδομή). Συνολικά 6 τμήματα, τα οποία αποτελούν έναν αξιοσέβαστο πόλο για Πανεπιστήμιο.

 
Μελλοντικό Ίδρυμα
11 Φεβ 2018 20:32

Αντί να διαφωνούν τα ΤΕΙ για το που θα είναι η έδρα του νέου πανεπιστημίου, θα έπρεπε να στρωθούν και να μελετήσουν πως θα εναρμονίσουν τις ακαδημαϊκές αρχές και επίπεδο εκπαίδευσης τους με αυτό που υπάρχει στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, το οποίο (αν και όχι τόσο γνωστό) είναι ένα νέο αλλά μικρό πανεπιστήμιο, τελείως διαφορετικό για τα Ελληνικά δεδομένα. Θα πρέπει να συγκροτηθεί από τη συνένωση μελλοντικά ένα κέντρο εκπαίδευσης και έρευνας με γνώμονα την αριστεία στη περιοχή των Βαλκανίων με Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές αλλά και επιστήμονες που θα δουλεύουν σε αυτό.

Αυτό θα κάνει τη διαφορά και όχι τα μικροπολιτικά συμφέροντα. Η Μακεδονία εκτός από το μεγάλο φυτώριο Ελλήνων φοιτητών που ονομάζεται Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα πρέπει να δημιουργήσει στα επόμενα χρόνια με την συνένωσή που συζητείται ένα δεύτερο αλλά περισσότερο διεθνοποιημένο Ίδρυμα το οποίο θα είναι πρότυπο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος!!

 
@ Μελλοντικό Ίδρυμα
11 Φεβ 2018 23:39

@ Μελλοντικό Ίδρυμα
Έχετε δίκιο! Όμως, και η έδρα (και ο βασικός κορμός) του ιδρύματος που - ορθά - προτείνετε, ενός διεθνοποιημένου ιδρύματος πρότυπου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ελκυστικού σε αλλοδαπούς φοιτητές, θα πρέπει να βρίσκεται σε μία πόλη η οποία μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάλογες προκλήσεις! Φαντάζεστε ότι τον ρόλο αυτής της πόλης θα μπορούσαν ρεαλιστικά να τον παίξουν οι Σέρρες και όχι η Θεσσαλονίκη;;;

 
Στη Μητρόπολη των Βαλκανίων!
11 Φεβ 2018 23:42

Για λόγους και ακαδημαϊκούς αλλά και κυρίως ΕΘΝΙΚΟΥΣ η έδρα του νέου πανεπιστημίου επιβάλεται να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Το όνομα του πανεπιστημίου θα πρέπει να είναι Αλεξάνδρειο Διεθνές Πανεπιστήμιο...

 
Το ΤΕΙΘ θα πρέπει να επιλέξει..
12 Φεβ 2018 02:00

α) ή να συνενωθεί με το ΠΑΜΑΚ (το ΑΠΘ μάλλον δεν τους θέλει και καλά κάνει), οπότε πιθανότατα θα ικανοποιηθούν οι όροι που θέτει, ή
β) να συνενωθεί με τα άλλα ΤΕΙ και το Διεθνές πανεπιστήμιο, οπότε πιθανότατα δε θα ικανοποιηθούν οι όροι που θέτει, αφού είναι αυτονόητο ότι τρία πανεπιστήμια στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία δεν μπορεί να έχουν όλα έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean