Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

“Παράθυρο” για βελτίωση των μισθών των πανεπιστημιακών δασκάλων

Τα θέματα που αφορούν το ειδικό επίδομα διδασκαλίας και έρευνας για τους Λέκτορες και τις εκκρεμότητεςτων οφειλών μελών ΔΕΠ στους ΕΛΚΕ ο κ. Τσακαλώτος δεσμεύθηκε ότι θα τα εξετάσει και θα απαντήσει σύντομα για τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Δημοσίευση: 12/04/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τη δέσμευση   ότι θα εξετάσει άμεσα   το πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα των χαμηλών μισθών των πανεπιστημιακών δασκάλων ανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών   Ε. Τσακαλώτος, στη συνάντηση με την ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ, ενώ όπως ανακοίνωσε γίνονται προσπάθειες να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα που προκύπτουν από την εισαγωγή των ΕΛΚΕ στο δημόσιο λογιστικό.

Το ζήτημα των εξευτελιστικών επίπεδων των συντάξεων των μελών ΔΕΠ ο κ. Τσακαλώτος το παρέπεμψε  στο αρμόδιο υπουργείο από το οποίο θα ζητηθεί συνάντηση.

Στην ίδια συνάντηση παρέπεμψε ο υπουργός Οικονομικών και το θέμα της επιβολής εισφορών ΕΦΚΑ στο κλινικό επίδομα και σε αμοιβές για ερευνητικό έργο μελών ΔΕΠ.

Οσον αφορά  τα θέματα που αφορούν το ειδικό επίδομα διδασκαλίας και έρευνας για τους Λέκτορες και τις εκκρεμότητες των  οφειλών μελών ΔΕΠ στους ΕΛΚΕ ο κ. Τσακαλώτος   δεσμεύθηκε ότι θα τα εξετάσει και θα  απαντήσει σύντομα για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΣΔΕΠ

Χθες, Τετάρτη 11/4/2018 συναντήθηκε η ΕΓ της Ομοσπονδίας μας με τον Υπουργό Οικονομικών καθ. κ. Ε. Τσακαλώτο. Στη συνάντηση τέθηκαν από την Ομοσπονδία μας τα εξής θέματα:

1. Ειδικό Μισθολόγιο μελών ΔΕΠ

Η Ομοσπονδία διαμαρτυρήθηκε έντονα και παρουσίασε τις θέσεις της για τις συνεχείς μειώσεις και την υποβάθμιση των αποδοχών των πανεπιστημιακών καθηγητών, παρά την απόφαση του ΣτΕ η οποία τις έκρινε αντισυνταγματικές. Διαμαρτυρήθηκε έντονα επίσης για την ανακολουθία της κυβέρνησης μέχρι σήμερα καθώς το νέο μισθολόγιο των Πανεπιστημιακών δεν ήταν προϊόν διαβούλευσης αλλά μονόπλευρου (κυβερνητικού) αιφνιδιασμού, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις πριν ενα χρόνο πριν τη νομοθέτηση του. Η ΠΟΣΔΕΠ δήλωσε ότι το ισχύον μισθολόγιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους πανεπιστημιακούς καθηγητές. Η ευθύνη από τις επιπτώσεις των όποιων αντιδράσεων που θα προκαλέσουν αναταραχή στη λειτουργία των πανεπιστημίων, βαρύνει αποκλειστικά την Κυβέρνηση.

Ο Υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει άμεσα το θέμα και θα ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την ΠΟΣΔΕΠ στις επόμενες εβδομάδες για το πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα των χαμηλών μισθών των πανεπιστημιακών καθηγητών.

2. Χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων – Λειτουργεία ΕΛΚΕ

Τέθηκε από την ΠΟΣΔΕΠ το θέμα της δραματικής προχρηματοδότησης των πανεπιστημίων η οποία οδηγεί τα ιδρύματα σε αδυναμία κάλυψης ακόμη και των ανελαστικών δαπανών που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία τους. Ζητήθηκε να εκτιμηθούν με βάση τις ανάγκες και να καλυφτούν τουλάχιστον οι ανελαστικές δαπάνες λειτουργίας των πανεπιστημίων. Οποιαδήποτε έκτακτη χρηματοδότηση να αφορά στον τακτικό προϋπολογισμό των ιδρυμάτων και όχι στο ΠΔΕ. Ο υπουργός δήλωσε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Υπουργό Παιδείας. Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της γραφειοκρατικής λειτουργίας των ΕΛΚΕ που εισάγει το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους. Ο Υπουργός υποστήριξε ότι αποτελεί υποχρέωση η εισαγωγή των ΕΛΚΕ στο δημόσιο λογιστικό η οποία προκύπτει από την ΕΛΣΤΑΤ και γίνονται προσπάθειες να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα που προκύπτουν.

3. Συνταξιοδοτικό αφυπηρετησάντων καθηγητών

Η ομοσπονδία έθεσε το θέμα των εξευτελιστικών επίπεδων των συντάξεων των μελών ΔΕΠ. Το θέμα παραπέμφθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο από το οποίο θα ζητηθεί συνάντηση. Στην ίδια συνάντηση παραπέμφθηκε και το θέμα της επιβολής εισφορών ΕΦΚΑ στο κλινικό επίδομα και σε αμοιβές για ερευνητικό έργο μελών ΔΕΠ.

Τέθηκαν επίσης και συζητήθηκαν τα θέματα του ειδικού επιδόματος διδασκαλίας και έρευνας για τους Λέκτορες και των εκκρεμοτήτων με οφειλές μελών ΔΕΠ στους ΕΛΚΕ. Ο Υπουργός και για αυτά δεσμεύθηκε ότι θα τα εξετάσει και θα μας απαντήσει σύντομα για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος Στάθης Ευσταθόπουλος Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.         

Ο Γραμματέας Χαράλαμπος Φείδας Καθηγητής Α.Π.Θ

 

Σχόλια (16)

 
mina
12 Απρ 2018 18:07

Για τους δασκάλους Α/θμιας-Β/θμιας θα κάνετε κάτι αντίστοιχο;

 
ΜΚΑ
12 Απρ 2018 19:50

Το ερώτημα πρέπει να απευθυνθεί στις αρμόδιες ομοσπονδίες.

 
Και εγώ θέλω παράθυρο
12 Απρ 2018 20:57

Κατά το μαρξιστικό δόγμα όλοι είμαστε ίσοι.Αφού δηλώνετε με υπερηφάνεια υπουργέ ότι είστε μαρξιστής θέλουμε να εφαρμοστεί και σε μας τους εκπαιδευτικούς το μαρξιστικό δόγμα της ισότητας που πιστεύετε και ευαγγελίζεστε. Θέλουμε και σε μας να ανοίξετε διάπλατα τα παράθυρα αρκεί να μην κάνει ρεύμα και κρύψουμε.

 
Μα φυσικά
12 Απρ 2018 21:50

Μόλις γίνει υποχρεωτικό το διδακτορικό, τα δέκα χρόνια έρευνας, οι δημοσιεύσεις και η ενασχόληση με τους μαθητές κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, του Πάσχα και το καλοκαίρι τότε να εξισωθούν οι μισθοί των καθηγητών του Λυκείου με αυτούς των πανεπιστημιακών

 
Αυξήσεις για ολιγους
12 Απρ 2018 22:12

Ενώ χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές δίνουν με πενιχρους μισθούς καθημερινά τον αγώνα για επιβίωση μακριά από τις οικογένειες τους για να μορφώσουν τα παιδιά μας...
Όταν υπάρχουν χιλιάδες κενά πανελλαδικά και διορισμοί έχουν να γίνουν από την αρχή της κρίσης...
Οι αυξήσεις πάνε στους καθηγητές ΤΕΙ-ΑΕΙ των ειδικών μισθολογίων, των έξτρα μισθών από τα μεταπτυχιακά και τα ευρωπαϊκά προγράμματα , εύγε !
Θα σας θυμηθούμε στις εκλογες.

 
Αλλεργικός στο σανό
12 Απρ 2018 22:13

Αυτος νομιζει οτι απο τον Αυγουστο θα βρεχει 500ευρα. Ευτυχως υπαρχει η τροικα...

 
Δήμος
12 Απρ 2018 22:55

Τα ειδικά μισθολόγια (πανεπιστημιακοί, ένστολοι, δικαστικοί κλπ) έχουν καλές απολαβές. Με τα μη ειδικά, τι γίνεται;

 
Πολίτης
12 Απρ 2018 23:17

ΚΥΡΙΕ ΤΣΑΚΑΛΩΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΧΑΘΗΚΕ ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ...... ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥ......

 
ΕΔΙΠ_ΠΡΩΗΝ_ΔΝΤΗΣ
12 Απρ 2018 23:55

Για να μην τρελαθούμε τελείως. Οι καθηγητές παν/μίου είναι δημόσιοι λειτουργοί και πρέπει οι μισθοί τους να εναρμονίζονται με το υπόλοιπο δημόσιο. Ο μέγιστος μισθός (μεικτά) ενός καθηγητή πανεπιστημίου είναι 3702 € και λαμβάνεται στα 29 χρόνια υπηρεσίας όταν ο μισθός του Περιφερειακού Δ/ντη Εκπαίδευσης είναι 3054€ δεν λες ότι είναι και κακοπληρωμένοι. Φυσικά ο μισθός αυτός είναι ο μισθός ενός καλού pos-doc στο εξωτερικό ενώ ο μισθός του καθηγητή αν ήταν σε αντίστοιχη θέση στο εξωτερικό θα ήταν περίπου διπλάσιος. Παρακάτω τι γίνεται ? Ο μισθός του δασκάλου στο εξωτερικό πόσο είναι ? και αυτός διπλάσιος και τριπλάσιος πολλές φορές. Ο μισθός αυτός αφορά τους καθηγητές Α βαθμίδας και να με συγχωρήσουν δεν είναι καθόλου μικρός τι γίνεται παρακάτω ? εκεί πραγματικά ο νομοθέτης (που φυσικά ήταν καθηγητής Α βαθμίδας) έχασε την μπάλα Καταληκτικός μισθός επίκουρου 2660 (Μισθός δ/ντή Λυκείου 2504) λές ο Επίκουρός να παίρνει περίπου όσα και Δ/ντης λυκείου δεν είναι και τρελό. Πάμε παρακάτω
Μισθός ΕΔΙΠ 2.135 (μισθός καταληκτικός στο δημόσιο 2154). Ενώ λοιπόν για τους ημέτερους καθηγητές Α βαθμίδας το υπουργείο δίνει πολύ περισσότερα από θέση υψηλής ευθύνης στο δημόσιο για τις χαμηλότερες βαθμίδες τα πράγματα αντιστρέφονται και γίνονται τραγικά στα ΤΕΙ αφού ο καθηγητής εφαρμογών λαμβάνει καταληκτικό μισθό 2003€ (150 λιγότερα από το μισθό στο δημόσιο) ενώ ο ΕΔΙΠ σε ΤΕΙ 1761 € 400 € λιγότερα από το μισθό του δημοσίου. Δεν είναι τρελοί ή όχι ?
Αν η βάση ήταν το ενιαίο μισθολόγιο και όχι οι μισθοί που βγάζουν οι καθηγητές Α βαθμίδας για τον εαυτό τους δεν θα ήταν ποιο δίκαιο ?

 
Πρέπει να ντρέπεσαι υπουργέ
14 Απρ 2018 13:58

Ο κος Ρωμανιάς ,που τον είχατε και στην πρώτη κυβέρνηση σας,δήλωσε ότι επειδή ο πιλότος που σκοτώθηκε έπαιρνε 1180€,η χήρα και τα δυο ανήλικα με τον νόμο του κατά δήλωση του μαρξιστή Κατρούγκαλου ή ψαλιδοχέρι των συντάξεων του 2016 που ψηφίσατε μόνο οι μαρξιστές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ,θα πάρει σύνταξη 400€ και αυτό για τρία χρόνια μόνο.Και άντε για την οικογένεια αυτή θα γίνουν ,και καλώς,ρυθμίσεις.Εγώ ή ο καθένας μας αν ο μη γένοιτο πεθάνει πως θα ζήσει η οικογένεια και ειδικά αν η γυναίκα είναι πάνω από τα 43.Που θα βρεί δουλειά;Και αυτό το υπόγραψες και εσύ που δηλώνεις επίσης μαρξιστής.Τελικά τα χειρότερα κακά στην χώρα εσεις οι μαρξιστές τα κάνατε.Πρώτοι στα παραμύθια ,πρώτοι στα μνημόνια και τις περικοπές.Πρώτοι στην προλεταριοποίηση ενός λαού.Πρώτοι μαρξιστές.

 
Επίκουρος καθηγητής
14 Απρ 2018 15:10

Σε λίγο θα δείτε πως θα φύγουν όλοι οι αξιόλογοι καθηγητές πανεπιστημίου στο εξωτερικό. Ήδη αρκετοί συνάδελφοι μου έχουν φύγει κι ετοιμάζομαι κι εγώ ο ίδιος να την κάνω από αυτό το κράτος. Ενδεικτικά θα σας πω ότι ο μισθός του επίκουρου είναι η υποτροφία ενός διδακτορικού φοιτητή (ούτε καν post-doc) στο εξωτερικό. Υποτίθεται ότι το ενιαίο μισθολόγιο έγινε για να αμείβεται ο καθένας με βάση τα προσόντα του... και μερικοί εδώ μέσα συγκρίνουν έναν καθηγητή πανεπιστημίου με τουλάχιστον 10 χρόνια σπουδών, με δημοσιεύσεις και προϋπηρεσία (post-doc και όχι μόνο) σε διεθνή πανεπιστήμια με τα προσόντα και το μισθό ενός αναπληρωτή. Δεν έχω τίποτα με τους αναπληρωτές, οι άνθρωποι τρέχουν σε όλη την Ελλάδα για να κρατήσουν ανοικτά τα σχολεία αλλά όπως και να το κάνουμε, δεν είμαστε το ίδιο....

 
ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ
15 Απρ 2018 21:58

Εδω ακομα δινουν επιδομα περαμεθωριου στο Ν. Σερρων. Στην επανεξέταση του καθορισμού των απομακρυσμένων-παραμεθόριων περιοχών, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νησιωτικότητας και ορεινότητας των περιοχών, καθώς και τις σχετικές προτάσεις που έχουν υποβληθεί για το εν λόγω θέμα, προχωράει η κυβέρνηση. Αυτό προκύπτει από απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Χριστόφορου Βερναρδάκη στον βουλευτή Γερβενών του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Μπγιάλα

 
ΠΕΤΡΟΣ
16 Απρ 2018 14:19

Οι καθηγητές ΑΕΙ/ΤΕΙ είναι οι τελευταίοι που έχουν ανάγκη από αυξήσεις, όντας σε ειδικά μισθολόγια,ευρωπαικά προγράμματα,εισπράτοντας δίδακτρα για πλήθος μεταπτυχιακών κ.α.Αντιθέτως μεγάλη ανάγκη προκειμένου να εξασφαλιστεί η στοιχειωδώς αξιοπρεπής τους διαβίωση έχουν οι εκπαιδευτικοί των υπολοίπων βαθμίδων...!!!

 
Να λέμε για να περνάει η ώρα...
16 Απρ 2018 17:24

@ΠΕΤΡΟΣ υποθέτω ότι δεν έχετε καμία σχέση και γνώση για τους καθηγητές των ΑΕΙ (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ).

Ειδικό μισθολόγιο: Δεν σημαίνει πολύ διαφορετικές αποδοχές ιδίως αν συγκρίνουμε έναν καθηγητή σε σχολείο που έχει ένα πτυχίο και τίποτα άλλο με ένα μέλος ΔΕΠ σε ΑΕΙ που έχει πολύ μεγαλύτερα προσόντα (τυπικά και ουσιαστικά). Επίσης, δεν συγκρίνεται το έργο που πρέπει να επιτελέσει ένα μέλος ΔΕΠ. Μη τρελαθούμε κιόλας.

Ευρωπαϊκά προγράμματα: Είναι ανταγωνιστικά (ποσοστά επιτυχίας 1 ή 2 ή 5 %), λίγοι αμείβονται από αυτά και το να γράψεις μια πρόταση απαιτεί πάρα πολύ μεγάλο κόπο και δεξιότητες.

Δίδακτρα: Αναφέρεστε σε πλήθος (!) μεταπτυχιακών. Εκτός από αυτούς τους λίγους που έχετε στο μυαλό σας, οι υπόλοιποι δεν αμείβονται αρκετά (πολλοί διδάσκουν σε δωρεάν μεταπτυχιακά).

Να μην ξεχνάμε ότι το Σύνταγμα προβλέπει ότι τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ είναι Ανώτατοι Δημόσιοι Λειτουργοί αλλά δεν πληρώνονται αναλόγως.

Άρα ας αφήσουμε τις ανακρίβειες. Καλύτερα να μάθετε την πραγματικότητα για να μην εκτίθεστε.

 
Νίκος
16 Απρ 2018 21:26

@πετρος
Ειδικό μισθολόγιο δεν σημαίνει απαραίτητα καλύτερες αποδοχές. Πχ. Ο μισθός των μελών ΕΔΙΠ των ΑΕΙ ειναι πιο χαμηλός απο αυτον ενός δημοσίου υπαλλήλου με τε ίδια τυπικά προσόντα.

 
@Πετρος
17 Απρ 2018 17:38

Άμα τα ειδικά μισθολογια είναι τόσο καλά γιατί οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας που έχουν διδακτορικό δε ζητάνε μετάταξη να έρθουν ως εδιπ στα πανεπιστήμια (και αργότερα καθηγητές μιας και κάποια στιγμή θα επανέλθει ο νόμος που θα κάνει τις εδιπ καθηγητές); Για ρωτήστε τους γιατί εμείς παρακαλάμε να έρθουν και μας λένε στη δευτεροβάθμια παίρνουμε περισσότερα !!!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean