Σχολικοί Σύμβουλοι (ΠΕΣΣ): Πρωτόγνωρη σφοδρότητα του υπ. Παιδείας με καταργήσεις δομών και αποκλεισμούς Εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε θέσεις στελεχών

«Το Σχέδιο Νόμου για τις Δομές Εκπαίδευσης είναι πρόχειρο, αποσπασματικό, περιέχει ένα πλήθος αντισυνταγματικών διατάξεων και βρίσκεται στον αντίποδα της ισότητας, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας»

13/05/2018

Ενημερώθηκε: 14/05/2018, 18:54

Άκουσε το άρθρο

Για πρωτόγνωρη  σφοδρότητας με καταργήσεις δομών όπως αυτή των Σχολικών Συμβούλων και αποκλεισμούς Εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε θέσεις στελεχών στην Εκπαίδευση, κάνει λόγω η Πανελλήνια Ενωση Σχολικών Συμβούλων, με ανακοινωθέν που εξέδωσε αμέσως μετά την ημερίδα που πραγματοποίηση στην ΕΣΗΕΑ.

Κοινή διαπίστωση όλων των ομιλητών , τονίζει η ΠΕΣΣ, ήταν ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις νέες υποστηρικτικές δομές στην εκπαίδευση είναι πρόχειρο, αποσπασματικό, περιέχει ένα πλήθος αντισυνταγματικών διατάξεων και βρίσκεται στον αντίποδα της ισότητας, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας.  

Τονίστηκε, ιδιαίτερα, σημειώνει η ΠΕΣΣ,  ότι στην περίπτωση εφαρμογής του θα προκαλούσε τεράστια αναστάτωση στη σχολική ζωή και θα αποδιοργάνωνε πλήρως την εκπαίδευση και τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων   Χαράλαμπος Κωνσταντίνου.

Χαιρετισμούς και τοποθετήσεις στην ημερίδα με σαφέστατο μήνυμα συμπαράστασης προς τους Σχολικούς Συμβούλους, απηύθυναν:

•    ο Νίκος Παπαχρήστος, Πρόεδρος της ΟΛΜΕ,
•    ο Ευστράτιος Γεωργουδής, Αντιπρόεδρος της ΟΙΕΛΕ,
•    ο Κωνσταντίνος Μαλαφάντης, Καθηγητής ΕΚΠΑ, ως Πρόεδρος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος,
•    Ο Γεώργιος Μπαγάκης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
•    Ο Γεώργιος Δράκος, ομότιμος Καθηγητής του Παιδαγωγικού τμήματος του ΕΚΠΑ  
•    ο Λάμπρου Δημήτριος, Πρόεδρος της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας,
•    ο Τηλέμαχος Κουντούρης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,
•    ο Παναγιώτης Φίλντισης, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών,
•    ο Αντώνης Μαστραπάς, Γενικός Γραμματέας  της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων,
•    ο Σπύρος Φερεντίνος, Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Παιδαγωγικής Εταιρείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,
•    η Αριάδνη Βούξινου, Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Λειτουργών Φυσικής Αγωγής και
•    η Γεωργία Μπουλμέτη, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής.

Στην κατάμεστη αίθουσα από Σχολικούς Συμβούλους, Διευθυντές και εκπαιδευτικούς σχολείων,  παρευρέθηκαν και παρακολούθησαν τις εργασίες της ημερίδας μεταξύ άλλων και αρκετοί καθηγητές Πανεπιστημίων.  

Όπως επισημάνθηκε τόσο στην εισαγωγική ομιλία του Προέδρου της ΠΕΣΣ, στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των διαφόρων φορέων καθώς στην ομιλία του καθηγητή του Παν/μίου Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνου, ο θεσμός του Σχολικού Συμβούλου στα τριάντα πέντε χρόνια λειτουργίας του έχει προσφέρει πάρα πολλά στην εκπαίδευση, έχει στηρίξει επιστημονικά τους εκπαιδευτικούς και έχει συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση όλων των μεγάλων εκπαιδευτικών αλλαγών τα χρόνια αυτά.

Κυρίαρχο, τέλος, ήταν το αίτημα όλων των ομιλητών προς το υπουργείο Παιδείας για βελτιώσεις και όχι καταργήσεις, για ισονομία και όχι αποκλεισμούς, για ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο, για διατήρηση και όχι διάλυση υποστηρικτικών δομών όπως αυτή της επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης προς όφελος των Σχολείων, των Εκπαιδευτικών και τελικά αυτών των ίδιων των μαθητών μας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ