Προτείνοντας το αυτονόητο: Ισονομία για τους χθεσινούς απόφοιτους των τεχνολογικών ιδρυμάτων Αθήνας και Πειραιά

Δεν είναι δυνατό να αδικούνται όσοι τελείωσαν τις σπουδές τους σε τέσσερα ή πέντε χρόνια, έναντι εκείνων που βρίσκονται ήδη στον έκτο χρόνο σπουδών.

23/05/2018

Ενημερώθηκε: 23/05/2018, 07:11

Άκουσε το άρθρο

Tου καθηγητή Γιώργου Γιαννακόπουλου
Προέδρου του τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Πριν την ψήφιση του νόμου 4521/18, ουκ ολίγοι εξ ημών είχαμε την ευκαιρία να εκθέσουμε δημόσια τις απόψεις μας, σχεδόν για όλα, τα σχετικά με την ίδρυση του νέου πανεπιστημίου, θέματα.

Τώρα, όμως, βρισκόμαστε απέναντι σε μια νέα  πραγματικότητα, την οποία διαμόρφωσε ο  ιδρυτικός νόμος του ΠΑΔΑ και με  βάση αυτήν θα πρέπει να προχωρήσουμε, επισημαίνοντας, ίσως, λάθη και αστοχίες που μπορούν να διορθωθούν.

Αφήνοντας λοιπόν στην άκρη γενικότερα ζητήματα, που έχουν από καιρό τεθεί, θα περιοριστώ σε ένα μόνο θέμα το οποίο ο ίδιος ο νόμος εγείρει.

Σύμφωνα με  το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, οι λιμνάζοντες φοιτητές αποκλείονται από τη δυνατότητα να λάβουν πανεπιστημιακό πτυχίο.

Αυτή τη δυνατότητα την έχουν μόνο όσοι φοιτητές του ΠΑΔΑ, δεν θα έχουν ξεπεράσει τα 4+2 έτη φοίτησης στην αρχή του νέου ακαδημαϊκού έτους.

Με άλλα λόγια, όσοι φοιτητές εισήχθησαν στα τεχνολογικά ιδρύματα Αθήνας και Πειραιά πριν από το έτος 2012-13 δεν θα λάβουν πανεπιστημιακό πτυχίο.

Όπως είναι προφανές, παρά τις  διακηρύξεις, αλλά και την πρακτική του ΥΠΕΘ, ο νόμος για την ίδρυση του ΠΑΔΑ, εισάγει, μερικώς και περιπτωσιολογικά έστω, το όριο του ν+2. 

Δεν βλέπω ορθολογικό επιχείρημα που να μπορεί να αντιτεθεί σε μια τέτοια ρύθμιση.

Αν ο νομοθέτης θεώρησε ότι έπρεπε να τεθεί ένα όριο, το ν+2 μοιάζει λογική επιλογή.

Από εδώ και πέρα, όμως, αρχίζει το πρόβλημα. Δεν είναι δυνατό να αδικούνται όσοι τελείωσαν τις σπουδές τους σε τέσσερα ή πέντε χρόνια, έναντι εκείνων που βρίσκονται ήδη στον έκτο χρόνο σπουδών.

Πρέπει να υπάρχει ένα όριο, το οποίο να ισχύει για όλους ανεξαιρέτως και αυτό (καλώς ή κακώς) έχει ήδη τεθεί:  είναι το έτος  εισαγωγής 2012-13.

Όλοι, όσοι εισήχθησαν  από το 2012-13 και μετά, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πανεπιστημιακό πτυχίο με τους ίδιους όρους, πόσο μάλλον όσοι εξ αυτών υπήρξαν επιμελείς και ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους χωρίς καθυστέρηση. Αυτή είναι, κατά τη γνώμη μου, μια από τις ουσιαστικές βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν στο νόμο.

Το επιβάλλει η ισονομία  και η  κοινή  λογική. Για να εξηγηθώ: δεν υποστηρίζω ότι η συγκεκριμένη απόφαση του ΥΠΕΘ είναι ορθή και αιτιολογημένη (από δεοντολογικής ή νομικής απόψεως), αλλά ότι η  διάταξη του νόμου που θέτει ένα (οποιοδήποτε) χρονικό όριο, το οποίο διαχωρίζει δύο κατηγορίες αποφοίτων, πρέπει να έχει ισχύ έναντι όλων (erga omnes… όπως λέμε και στην καθομιλουμένη).

Αν θεωρήσουμε (για την οικονομία της συζήτησης) ότι μπορεί να υπάρξει σαφής και βέβαιη απάντηση στα ερωτήματα των φοιτητών του ΠΑΔΑ, σχετικά με το πτυχίο που δύνανται να λάβουν, οι αιτιάσεις  των προσφάτως αποφοιτησάντων, ότι τιμωρούνται.. γιατί κατάφεραν να τελειώσουν τις σπουδές τους στην ώρα τους, παραμένουν ουσιαστικά αναπάντητες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ