Εξώδικο στους υπουργούς Παιδείας και Υγείας από μέλη ΕΔΙΠ για άμισθη υπερωριακή απασχόληση σε πανεπιστημιακές μονάδες Νοσοκομείων

Ορισμένα μέλη Ε.ΔΙ.Π (βιολόγοι, χημικοί, ιατροί κλπ) απασχολούνται πέραν των καθηκόντων τους και του προβλεπόμενου ωραρίου τους, και μάλιστα πολλές φορές με πολύωρη απασχόληση σε καθημερινή βάση, πραγματοποιώντας εξειδικευμένες εξετάσεις ή κλινικό έργο

25/05/2018

Άκουσε το άρθρο

Εξώδικο  στους υπουργούς   Παιδείας και Υγείας  επιδόθηκε   από μέλη του κλάδου ΕΔΙΠ που εργάζονται σε πανεπιστημιακές  μονάδες στα νοσοκομεία για την παραμονή τους, όπως υποστηρίζουν, σε μια ιδιότυπη κατάσταση οιονεί «ομηρίας».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το εξώδικο:

Α. Ορισμένα μέλη Ε.ΔΙ.Π (βιολόγοι, χημικοί, ιατροί κλπ) απασχολούνται πέραν των καθηκόντων τους και του προβλεπόμενου ωραρίου τους, και μάλιστα πολλές φορές με πολύωρη απασχόληση σε καθημερινή βάση, πραγματοποιώντας εξειδικευμένες εξετάσεις ή κλινικό έργο.

Β. Ενώ όμως έχει εγκριθεί με νόμο η εγκυρότητά του υπερωριακού αυτού έργου από το Μάιο του 2016 (άρθ 68 § 1β του ν. 4386/2016) δεν εκδόθηκε ποτέ η ΚΥΑ που αναφέρει την ειδική αμοιβή για το έργο αυτό, όπως έχει ήδη συμβεί για τα μέλη ΔΕΠ (βιολόγοι, χημικοί, ιατροί κλπ).

Γ. Δηλαδή, ενώ τους έχει ανατεθεί επίσημα από το οικείο τμήμα η εκτέλεση εξειδικευμένου εργαστηριακού έργου εξαιτίας προηγούμενης εμπειρίας τους, το έργο αυτό το πράττουν ανελλιπώς και άμισθοι, γεγονός που συνεπάγεται επίσης ότι τυπικά δεν αναγνωρίζεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο ωφελείται άμεσα από την παροχή των υπηρεσιών τους.

Αντ΄ αυτού, τονίζεται στο εξώδικο,   σε πρόσφατο νομοσχέδιο (Ν.4472/2017, 131Ε)  αναφέρεται  ότι «μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης η εν λόγω ειδική αμοιβή καταβάλλεται στο ύψος που είχε διαμορφωθεί κατά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του παρόντος νόμου» αγνοώντας όμως ο νομοθέτης ότι δεν υπήρχε προηγουμένως σχετική διάταξη για Ε.ΔΙ.Π!

Εγείρονται, επομένως, σημειώνεται στο εξώδικο, πολλά ερωτήματα στην περίπτωση που τα μέλη ΕΔΙΠ αρνηθούν εύλογα το άμισθο υπερωριακό αυτό έργο, καθώς για τις εξετάσεις που επιτελούνται ή θα πρέπει να γίνει πρόσληψη νέων υπαλλήλων γεγονός που συνεπάγεται μεγάλο δημοσιονομικό κόστος ή οι εξετάσεις να προωθηθούν σε ιδιωτικά εργαστήρια ενισχύοντας το ιδιωτικό όφελος εις βάρος των ασφαλισμένων πολιτών.

Επιπλέον κάποιες από αυτές τις ειδικές εξετάσεις αφορούν έγκαιρη πρόληψη σοβαρών νοσημάτων για τη θεραπεία των οποίων απαιτούνται τεράστια ποσά εκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος, όπως συμβαίνει για τη θεραπεία σπάνιων γενετικών νοσημάτων με πανάκριβα φάρμακα (orphan drugs).

Με το εξώδικο τα μέλη ΕΔΙΠ ζητούν να αναγνωρισθεί  το  επιπλέον έργο που επιτελούν και τα δυο υπουργεία να προχωρήσουν στην έκδοση των σχετικών ΚΥΑ (νόμοι 4386/2016 και 4472/2017) αντιμετωπίζοντας ισόνομα τα μέλη Ε.ΔΙ.Π, όπως έχουν ήδη πράξει για  τα άλλα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.   

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ