Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Οι ΣΥΝΕΚ για την Επιλογή Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου

Δημοσίευση: 11/07/2018
Σχολείο
Alt Text: 
Σχολείο
Title Text: 
Σχολείο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κομβικό ρόλο στις νέες δομές της εκπαίδευσης, έχουν τα Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού σχεδιασμού (ν. 4547/2018). Τα ΠΕΚΕΣ ενσωματώνουν τις αρμοδιότητες των υφισταμένων Περιφερειακών Κέντρων Επιμόρφωσης (ΠΕΚ), καθώς και αυτές των σχολικών συμβούλων, με βασικό έργο τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό, την επιστημονική, παιδαγωγική καθοδήγηση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, καθώς  και την υποστήριξη του προγραμματισμού και της αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων.

Παρόλο που ο επικαλούμενος στόχος είναι να βοηθήσουν στην ενσωμάτωση διασκορπισμένων διαδικασιών σε μια ενιαία δομή, η υποστελέχωση αυτών των δομών, την οποία είχαμε εξαρχής επισημάνει, υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει στην αναποτελεσματικότητά τους. Ο αριθμός των συντονιστών είναι δραστικά μικρότερος από αυτόν των συμβούλων, μάλιστα σε ορισμένους κλάδους οι συντονιστές έχουν αρμοδιότητες σε παραπάνω από δύο ΠΕΚΕΣ, δηλαδή ένας συντονιστής αντιστοιχεί σε δεκάδες σχολεία που μπορεί να διασπείρονται σε μεγάλη γεωγραφική έκταση, ενώ οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντά τους έχουν ασαφή όρια, που χρειάζεται να συγκεκριμενοποιηθούν.

Η διαδικασία για την επιλογή στελεχών των ΠΕΚΕΣ (Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου-ΣΕΕ) ξεκίνησε με Υ.Α. (Αριθμ. Φ.351.1 /3/100766/Ε3 19/6/2018) και είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο (Ιούλιος-Αύγουστος) με φανερές και αντικειμενικές δυσκολίες, λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων, (ιδιαίτερα για περιοχές όπως Αθήνα και Θεσσαλονίκη), της έλλειψης ηλεκτρονικού συστήματος αιτήσεων, και κυρίως, λόγω της μεγάλης πίεσης χρόνου από το Υπουργείο για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα με τις θέσεις των ΣΥΝΕΚ, στην επιλογή των στελεχών, πλην Δ/ντών και υποδ/ντών σχολείων, τα αντικειμενικά κριτήρια θα πρέπει να έχουν τον καθοριστικότερο συντελεστή βαρύτητας,  και ταυτόχρονα, οι συντονιστές εκπαιδευτικού έργου, εκτός από την άρτια επιστημονική – παιδαγωγική κατάρτιση, θεωρούμε ότι θα πρέπει να έχουν και χαρακτηριστικά που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της συλλογικότητας, της συνεργασίας και της δημοκρατίας στο σχολείο, και  βέβαια στην ουσιαστική στήριξη των μάχιμων εκπαιδευτικών στο καθημερινό τους έργο. (Υπενθυμίζουμε ότι σταθερή θέση μας για την επιλογή διευθυντών και υποδιευθυντών σχολικών μονάδων, είναι να εκλέγονται και να είναι ανακλητοί από το Σύλλογο διδασκόντων.)

Επειδή οι συντονιστές εκπαιδευτικού έργου θα έχουν ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο που θα επιδρά στη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού έργου αλλά και στη λειτουργία των σχολείων, οι αιρετοί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης θα πρέπει με τις παρεμβάσεις τους να διαμορφώσουν κλίμα και πλαίσιο, ώστε να αναδειχτούν εκείνοι που  έχουν πραγματικά τις δυνατότητες να ανταποκριθούν στο σύνθετο έργο τους, σε όφελος του δημόσιου σχολείου, των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών.

Ο ρόλος των αιρετών στα συμβούλια  επιλογής δεν μπορεί να είναι η αποχή, με έμμεση νομιμοποίηση της όποιας διαδικασίας, αλλά ένας ενεργός και παρεμβατικός ρόλος,  ώστε να διασφαλίζεται η εγκυρότητα των διαδικασιών, η διαφάνεια  και η αξιοκρατία.

Τέλος θεωρούμε αυτονόητο ότι θα υπάρξει μέριμνα για τη διακοπή των διαδικασιών την εβδομάδα του 15Αύγουστου και  την καταβολή  αποζημίωσης  λόγω μη χρήσης καλοκαιρινής άδειας.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΚ

Ετικέτες: 
ΣΥΝΕΚ

Σχόλια (11)

 
Προς Γραμματεία ΣΥΝΕΚ
11 Ιουλ 2018 15:11

Όσον αφορά τη μοριοδότηση σχετικά με τους τίτλους σπουδών υπάρχει το εξής πρόβλημα.
Αν ο Α υποψήφιος έχει π.χ. Διδακτορικό στα μαθηματικά και master στα παιδαγωγικά, κατά τα φαινόμενα πριμοδοτείται με 6(διδακτορικό)+4(μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών)=10=9 μόρια.
Αν ο Β υποψήφιος έχει π.χ. Διδακτορικό στα μαθηματικά και Διδακτορικό στα παιδαγωγικά, κατά τα φαινόμενα πριμοδοτείται με 6(διδακτορικό)+0=6 μόρια.
Λογικό;
Ως μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών ορίζονται και το master(Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης) και το Διδακτορικό(ο ανώτερος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών)
Άρα σύμφωνα με τον νόμο, κατά την γνώμη μου θα πρέπει ένας με διδακτορικό και master να λάβει 6(διδακτορικό) + 2(δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών)=8 μόρια. Όμοια με δύο διδακτορικά 6(διδακτορικό)+2(δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών)=8.
Ερωτώ τι από τα παραπάνω ισχύει και κατά πόσο είναι δίκαιο.
Και για να προλάβω κάποιους , στην Ελλάδα τη δεκαετία του 80 δεν υπήρχαν μεταπτυχιακά τμήματα που παρείχαν ΜΔΕ και το master δεν ήταν απαραίτητο για την εκπόνηση Διδακτορικού. Επίσης τα Πανεπιστήμια της Γερμανίας απαιτούσαν να ήσουν διπλωματούχος μαθηματικός(δηλ. το πρόγραμμα σπουδών του πανεπιστημίου που αποφοίτησε κάποιος να περιέχει εκπόνηση διπλωματικής εργασίας) για να γίνεις υποψήφιος διδάκτορας.
Θα ήθελα μια απάντηση από κάποιον υπευθυνο

 
Πάνος
11 Ιουλ 2018 17:23

Εσείς στη γραμματεία των ΣΥΝΕΑΚ μάλον δέν έχετε ακούσει τίποτα περί αντισυνταγματικότητας στον τρόπο επιλογής με εκλογές και ψηφοφορία και θέλετε να κάνετε υποδείξεις και στον τρόπο επιλογής και άλλων θέσεων.
Το ότι θέλετε διακοπή των διαδικασιών την εβδομάδα του 15Αύγουστου και την ΚΑΤΑΒΟΛΗ αποζημίωσης λόγω μη χρήσης καλοκαιρινής άδειας καλά κάνετε και το θέτετε γιατι το αδερφό κόμμα τα θέλει όλα τσάμπα .....

 
Αλλεργικός στο σανό
11 Ιουλ 2018 19:45

(Υπενθυμίζουμε ότι σταθερή θέση μας για την επιλογή διευθυντών και υποδιευθυντών σχολικών μονάδων, είναι να εκλέγονται και να είναι ανακλητοί από το Σύλλογο διδασκόντων). ==>> ΓΗ ΚΑΛΕΙ ΣΥΝΕΚ, ΟΒΕΡ...

 
ΤΙΡΑΝΤΑΚΙΑΣ
11 Ιουλ 2018 20:01

Ο αποκλεισμός κάποιων συναδέλφων επειδή δεν έχουν πιστοποιητικό γνώσης ξένης γλώσσας δεν είναι δείγμα αναξιοκρατίας, εφόσον αποκλείονται προσοντούχοι συνάδελφοι; Αύριο θα διαπιστώσετε το μέγεθος του προβλήματος και τότε τα ξαναλέμε.

 
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ
11 Ιουλ 2018 20:06

Κύριοι και κυρίες του ΣΥΝΕΚ όταν ψηφίστηκε ο κόφτης του Β2 γιατί τον επικροτήσατε και τώρα μιλάτε για αξικρατία;

 
ΤΙΡΑΝΤΑΚΙΑΣ
11 Ιουλ 2018 20:11

Για τον κόφτη ξένης γλώσσας Β2 κουβέντα. Αύριο θα διαπιστώσουμε το μέγεθος του προβλήματος, όταν απορριφτούν αιτήσεις λόγω αυτού του κόφτη.

 
@ΣΥΝΕΚ.Μαζί σας σύντφοφοι.
11 Ιουλ 2018 21:17

Να δώσουμε δώρο 15αύγουστου σε όλα τα συμβούλια που εθελοντικά και αμισθί δέχτηκαν να είναι μέλη κατακαλόκαιρο .Βέβαια ο 15αυγουστος είναι αργία αλλά λεφτά υπάρχουν.Λέτε ότι οι αιρετοί των συμβουλίων πρέπει να ρωτάν τους υποψήφιους για να διασφαλίσουν διαφάνεια κλπ βαρύγδουπα.Ξεχνάτε τι έγινε στις επιλογές διευθυντών εκπαίδευσης το 2016.Ήσασταν οι μόνοι που σιωπήσατε.Τώρα γιατί σας έπιασε ο πόνος και όχι τότε.Τον Μάιο θα έχουμε εκλογές και μετά νέες επλιγές με αξιοκρατικό νόμο όπου θα μετράν όλα τα προσόντα.Άρα αυτές οι επιλογές θα είναι για ένα χρόνο.Για τους Διευθυντές Εκπαιδευσης δεν το συζητάμε.Αμέσως μετά τις εκλογές θα τοποθετηθούν προσωρινοί μεχρι τις δικές τους επιλογές. Το σκοπιανό εκλογικά θα το πληρώσετε.Όπως την αφύσικη σας προσκόληση με τις ΗΠΑ,Γερμανία και ΝΑΤΟ.

 
Νίκος
11 Ιουλ 2018 21:22

(Υπενθυμίζουμε ότι σταθερή θέση μας για την επιλογή διευθυντών και υποδιευθυντών σχολικών μονάδων, είναι να εκλέγονται και να είναι ανακλητοί από το Σύλλογο διδασκόντων). !!!!! Μάλον ζείτε σε άλλο κόσμο και μετά θα ξυπνήστε....
Εγω θα πρότεινα να ψηφίσετε όσοι είστε στη γραμματεία και να εκλέξετε εκτός από διευθυντές σχολείων και αρχηγό ΓΕΕΘΑ γιατί αυτός σας ξέφυγε...
Ερώτηση, γιατί να το κάνουν οι σύλλογοι και να ταλαιπωρούνται καλοκαιριάτικα χωρίς αποζημίωση λόγω μη χρήσης καλοκαιρινής άδειας.....;;;;;......

 
PANPEFGR
12 Ιουλ 2018 19:05

προσοχή, αποκλείονται συνάδελφοι για δύο λόγους
α. μετάφραση πιστοποιητικών - να δοθεί δυνατότητα αναδρομικής υποβολής της μετάφρασης και μόνο
β. απόσταση από το ΠΕΚΕΣ - πρόβλημα για την επαρχία. Πως κάποιος να υποβάλλει αίτηση π.χ. για ΠΕΚΕΣ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΥ με έδρα ΤΡΙΠΟΛΗ όταν μένει ΚΑΛΑΜΑΤΑ και με το επίδομα των 350 πρέπει να μεταβαίνει συχνά σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς αποζημείωση; Ειδικά στην επαρχία πρέπει να δοθούν κίνητρα πρόσθετα, καθόσον δείχνουν τα στοιχεία μικρό αριθμό αιτήσεων

 
kost
13 Ιουλ 2018 08:57

Άλλο βέβαια δεν έχω γλώσσα σε επίπεδο β2 και άλλο δεν κατέθεσα μετάφραση πιστοποιητικού

 
Σύντροφοι των ΣΥΝΕΚ τώρα το κατάλαβα.
16 Ιουλ 2018 23:08

Απορούσα σε αυτήν την ανακοίνωση σας τι εννοείτε στην 4η παρ. με την φράση:"Υπενθυμίζουμε ότι σταθερή θέση μας για την επιλογή διευθυντών και υποδιευθυντών σχολικών μονάδων ,είναι να εκλέγονται και να είναι ανακλητοί από τον Σύλλογο Διδασκόντων".Απορούσα με την λέξη ανακλητοί μέχρι που κατάλαβα που εφαρμόζονταν.Στην Σοβιετική Ένωση και μέχρι το 1958 τα συμβούλια εργατών των εργοστασίων και των κολχόζ στις συνελεύσεις τους ψήφιζαν ποιοι θα είναι διευθυντές των εργοστασίων και των κολχόζ.Ανά πάσα στιγμή ξανασυνεδρίαζαν και τους καθαιρούσαν ξανακάνοντας τους εργάτες ή στέλνοντας τους στην Σιβηρία για αναμόρφωση.Αυτό όμως το μοντέλο καταργήθηκε το 1958 σαν τελείως αναποτελεσματικό γιατί καταργούσε την υπάρχουσα εμπειρία ,έδινε το δικαίωμα στα συμβούλια εργατών να ανεβοκατεβάζουν όποιον θέλουν από τη θέση του διευθυντή ,δεν μπορούσε να γίνει ποιοτική παραγωγή,σωστή διανομή του παραγόμενου προιόντος ,έλλειψη ποιότητας και άλλα.Αυτοί σύντροφοι αντιλήφτηκαν το 1958 ότι δεν μπορούν τα συμβούλια εργατών(ο Σύλλογος Διδασκόντων της ανακοίνωσης σας) να ανακαλούν τους Διευθυντές (στην ανακοίνωση σας Διευθυντών σχολείων) όποτε τους κάπνιζε επειδή ενδεχομένως δεν τους ήταν αρεστοί γιατί δεν τους έκαναν όλα τα θελήματα (να κλείνουν τα μάτια αν αργούσαν στην δουλειά κλπ) και το κατάργησαν κάνοντας μόνιμους διευθυντές και εσείς μετά από 60 χρόνια δεν το έχετε καταλάβει ακόμα;. Σύντροφοι .Το μοντέλο αυτό τελείωσε και στα σοβιέτ που πρωτοεφαρμόσθηκε.Εσείς ακόμα δεν το έχετε καταλάβει ή δεν το έχετε αντιληφθεί μετά από 60 ολόκληρα χρόνια;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean