Placeholder

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Φοιτητές και πτυχιούχοι διαμαρτύρονται για το κλείσιμο του τμήματος ηλεκτρονικών μηχανικών

Δημοσίευση: 10/07/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αξιότιμοι Κύριοι

Λάμψα Πέτρο, Πρύτανη ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας
Ασημάκη Νικόλαε, Αντιπρύτανη ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, πρ. Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών
Τσώνο Χρήστο, Πρόεδρο του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών

Ως απόφοιτοι του Τμήματος Ηλεκτρονικής και μετέπειτα Ηλεκτρονικών Μηχανικών, διαβάσαμε το σχέδιο για τη συγχώνευση του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το οποίο στις 3/7/2018 δόθηκε στη δημοσιότητα.

Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στον σχεδιασμό υπάρχει μια ύποπτη και παντελώς αναιτιολόγητη απουσία, αυτή του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΤΕ.

Χωρίς να θέλουμε ούτε να μειώσουμε εσάς, ούτε και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης, θέλουμε να σας μεταφέρουμε τι σημαίνει το πλάνο αυτό για εμάς που σπουδάζουμε ή έχουμε αποφοιτήσει και είτε ήδη εργαζόμαστε είτε προχωράμε με τις σπουδές μας.

Πρώτα από όλα σημαίνει μια ηθική απαξίωση.

Μια ευθεία αμφισβήτηση των κόπων μας, της μελέτης μας και της συνολικής φοίτησής μας στο τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών. Το τμήμα που -θυμίζουμε- αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που η Λαμία βρίσκεται σήμερα στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.

Σημαίνει επίσης μια απαξίωση του κλάδου μας.

Αν και ανήκουμε σε μία από τις ελάχιστες ειδικότητες οι οποίες ήδη από πολύ νωρίς είχε κατοχυρώσει επαγγελματικά δικαιώματα, σήμερα σιγά-σιγά η ειδικότητα μας καταργείται εντελώς (Όπως κάποιοι εύχονται να συμβεί στη Λαμία) ή συγχωνεύεται με αυτήν των ηλεκτρολόγων (όπως συνέβη σε άλλα ιδρύματα ΠΔΑ, ΑΣΠΑΙΤΕ).

Τέλος μέσα σε αυτό το περιβάλλον κατάργησης του Ιδρύματος και του Τμήματος από το οποίο έχουμε αποφοιτήσει, καθώς και της ειδικότητάς μας, δεν μας δίνεται καμία ακαδημαϊκή διέξοδος και μπαίνουμε σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας.

Ενώ όσοι είναι σήμερα προπτυχιακοί φοιτητές, έχουν σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν επιπλέον μαθήματα από το πρόγραμμα σπουδών του συναφούς νέου Τμήματος και να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όσοι έχουμε πάρει ήδη πτυχίο έχουμε παγιδευτεί. Στην νέα πραγματικότητα που δημιουργείται, θα είμαστε το βαρίδι ενός συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που δεν κατάφερε να κατοχυρωθεί ποτέ κοινωνικά.

Δεν μπορούμε για μια ζωή να διαπραγματευόμαστε για τα αυτονόητα.

Δεν νιώθουμε ούτε άχρηστοι, ούτε αχρείαστοι ως ηλεκτρονικοί μηχανικοί - Διαφωνούμε με την κατάργηση της ειδικότητάς μας.

Δεν συμβιβαζόμαστε με κουτσά επαγγελματικά δικαιώματα ή με πτυχία-φαντάσματα που σύντομα θα ξεχαστούν και από την αγορά και από τον ΑΣΕΠ και τελικά θα φτάσουν να μην έχουν αξία.

Διεκδικούμε

Την διατήρηση της ειδικότητάς μας σε τμήμα με έδρα τη Λαμία και κατευθύνσεις Ηλεκτρονικής-Πληροφορικής-Ηλεκτρολογίας.

Την ένταξή των αποφοίτων στο θεσμό της παρακολούθησης επιπλέον μαθημάτων από το “πρόγραμμα σπουδών του συναφούς νέου Τμήματος” με σκοπό τη λήψη ΙΣΟΒΑΘΜΟΥ πτυχίου ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ πανεπιστημιακής εκπαίδευσης!

Όχι γιατί μας το χρωστάτε, αλλά γιατί θεωρούμε ότι μας έχετε προσφέρει ένα υψηλού επιπέδου πρόγραμμα σπουδών και δεν αξίζουμε αυτή την άδικη και άτιμη μεταχείριση. Το τμήμα μας αξίζει να δώσει παρόν στην επόμενη μέρα της τριτοβάθμιας στη χώρα, συνεχίζοντας να διδάσκει το αντικείμενο της ηλεκτρονικής.

Οι Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί ΤΕ έχουν προσφέρει πολλά στην ανάπτυξη της χώρας, εργαζόμενοι στην εγκατάσταση, συντήρηση και επισκευή όλων των ηλεκτρονικών συσκευών και των ηλεκτρονικών μερών άλλων συσκευών που λειτουργούν στην Ελλάδα και οι οποίες είναι απαραίτητες στις ελληνικές επιχειρήσεις, βιομηχανίες και βιοτεχνίες, οι οποίες στηρίζουν την ελληνική παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών που προορίζονται για την εγχώρια αγορά ή για εξαγωγές. Το κενό που θα δημιουργηθεί με την κατάργηση των Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε. ΔΕΝ θα μπορέσει να αναπληρωθεί από τους αποφοίτους των σχεδιαζόμενων διετών προγραμμάτων -άτυπης- εκπαίδευσης η οποία αφενός τριχοτομεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση και αφετέρου δεν θα μπορεί να καλύψει χρονικά το ευρύ φάσμα του γνωστικού πεδίου της ηλεκτρονικής.

Το τμήμα μας κατάφερε να επιβιώσει από πολλές δυσκολίες. Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι το τέλος του θα είναι μια απλή απόφαση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου εντέχνως η ύπαρξή του δεν θα ληφθεί υπόψη. Πιστεύουμε ότι αξίζουμε κάτι πολύ καλύτερο από το δυσοίωνο μέλλον που μας επιφυλάσσει το σχέδιο της "Νέας Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας", βάζοντας μας κάτω από το χαλάκι.

Με αυτές τις θέσεις, που θεωρούμε ότι εκφράζουν όχι μόνο εμάς σαν κλάδο αλλά και πλήθος αποφοίτων των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, σας ενημερώνουμε για τις ανησυχίες μας και θα θέλαμε να έχουμε και την επίσημη θέση της Διοίκησης αλλά και των Καθηγητών του Τμήματός μας.

Φοιτητές/τριες και Απόφοιτες/οι Τμήματος Ηλεκτρονικής/Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΤΕ (σ.σ. Το κείμενο συνοδεύεται από δεκάδες υπογραφές φοιτητών και πτυχιούχων)

Σχόλια (3)

 
paratiritis
10 Ιουλ 2018 14:45

Μακάρι την παραπάνω έγγραφη διαμαρτυρία των ηλεκτρονικών μηχανικών ενεργών φοιτητών και πτυχιούχων του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας να ακολουθήσουν και όλοι οι άλλοι φοιτητές του εν λόγω ΤΕΙ, ηλεκτρολόγοι, μηχανολόγοι, μηχανικοί αεροσκαφών κλπ, που οι ίδιοι σύντομα διαγράφονται από το χάρτη ......
Οι αξιότιμοι κύριοι της Πρυτανείας του ΤΕΙ Στερεας ας βγούν να πούν τα πράγματα με το όνομά τους ..

 
Αυτονόητες συγχωνεύσεις
11 Ιουλ 2018 13:53

Οι ενώσεις τμημάτων ΔΕΝ διαγράφουν από τον χάρτη τα επιστημονικά αντικείμενα. Εφόσον όλοι παραδέχονται την ανάγκη αλλαγής πορείας δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός κάθε ιδρύματος η διατήρηση των τμημάτων του.

Τόσα χρόνια στην Ελλάδα ούτε τα αυτονόητα δεν έχουν γίνει αντιληπτά.

 
Γιώργος Θυφρονίτης
11 Ιουλ 2018 18:00

Συγχαρητήρια στους φοιτητές και στους αποφοίτους του τμήματος που είναι περήφανοι για τις σπουδές που έκαναν και για το έργο που επιτελούν. Κρατάω μία πρόταση από την επιστολή: "Οι Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί ΤΕ έχουν προσφέρει πολλά στην ανάπτυξη της χώρας, εργαζόμενοι στην εγκατάσταση, συντήρηση και επισκευή όλων των ηλεκτρονικών συσκευών και των ηλεκτρονικών μερών άλλων συσκευών που λειτουργούν στην Ελλάδα και οι οποίες είναι απαραίτητες στις ελληνικές επιχειρήσεις, βιομηχανίες και βιοτεχνίες, οι οποίες στηρίζουν την ελληνική παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών που προορίζονται για την εγχώρια αγορά ή για εξαγωγές". Η πρόταση αυτή δείχνει ότι τα άτομα αυτά λειτουργούν με αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής προσφοράς και για το λόγο αυτό υποκλίνομαι. Έχω βαρεθεί, με την ευκαιρία της πανεπιστημοποίησης των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, να ακούω διαμαρτυρίες σχετικά με το πότε θα αναγνωριστεί το πτυχίο των ΤΕΙ ως πανεπιστημιακό. Άτομα δηλαδή τα οποία υποβαθμίζουν και υποτιμούν το έργο και τη δουλειά που κάνουν τόσα χρόνια.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean