Στη Βουλή οι καθυστερήσεις αναγνώρισης πτυχίων από το ΣΑΕΠ

03/05/2018

Άκουσε το άρθρο

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

Θέμα: Μεγάλες καθυστερήσεις στην αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ)

Κύριε Υπουργέ,

Μεγάλες καθυστερήσεις διαπιστώνονται στην αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), με αποτέλεσμα χιλιάδες απόφοιτοι ξένων πανεπιστημίων και κολεγίων να βρίσκονται σε πολύμηνη αναμονή για την απόκτηση επαγγελματικής ισοδυναμίας.

Τόσο οι εξαγγελίες σας περί χορήγησης επαγγελματικής ισοδυναμίας στους πτυχιούχους κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων εντός 40 ημερών από την κατάθεση της αίτησης του ενδιαφερομένου, όσο και η απάντησή σας σε κοινοβουλευτική ερώτησή μας για το ίδιο θέμα πριν περίπου έναν χρόνο, έδιναν ελπίδες στους χιλιάδες αποφοίτους για βελτίωση της κατάστασης.

Συγκεκριμένα, στην υπ’ αριθμ. Πρωτ. 138499/Φ1/21-8-2017 απάντησή σας αναφέρατε ότι το άρθρο 80 του Ν. 4485/2017 θα συνέδραμε σημαντικά στην επίσπευση της εξέτασης αιτήσεων και έκδοσης σχετικών αποφάσεων από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Παιδείας, το ΣΑΕΠ.

Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει άλυτο, με το χρόνο αναμονής για ορισμένες κατηγορίες αποφοίτων να αγγίζει τον έναν χρόνο. Χιλιάδες αιτήσεις αποφοίτων παραμένουν σε εκκρεμότητα και οι ίδιοι δέσμιοι αυτής της ολιγωρίας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

  1.     Για ποιους λόγους μέχρι σήμερα δεν έχετε υλοποιήσει τις δεσμεύσεις σας για σύντμηση της διαδικασίας αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων μέσω του ΣΑΕΠ;
  2.     Προτίθεται το Υπουργείο να αναλάβει πρωτοβουλία επίλυσης του προβλήματος και αν ναι, με ποιο σχετικό χρονοδιάγραμμα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Νίκη Κεραμέως, Επικρατείας

Γιάννης Ανδριανός, Αργολίδας

Μαρία Αντωνίου, Καστοριάς

Χρήστος Κέλλας, Λάρισας

Ιάσων Φωτήλας, Αχαΐας

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ