Μ. Χαρακόπουλος προς υπ. Παιδείας: Ετεροβαρής η συγχώνευση Πανεπιστημίου με ΤΕΙ Θεσσαλίας!

“Ας ελπίσουμε ότι ο υπουργός θα κάνει την έκπληξη…”

09/08/2018

Άκουσε το άρθρο

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης,   Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την έλευση στην Λάρισα του υπουργού Παιδείας  Κώστα Γαβρόγλου και τις συναντήσεις του ενόψει της προωθούμενης συγχώνευσης του ΤΕΙ Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από την εποχή της άκρατης διόγκωσης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τη δημιουργία νέων τμημάτων, έχουμε περάσει, εκόντες άκοντες, σ’ αυτήν των συγχωνεύσεων. Το δυστύχημα, όμως, είναι ότι και στην πρώτη και στη δεύτερη  περίοδο, ο εθνικός σχεδιασμός έχει πάει, κυριολεκτικά, περίπατο. Γιατί και σήμερα, “ο παθός δεν έγινε μαθός”, καθώς παραγνωρίζεται το αναμφισβήτητο γεγονός ότι η δομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας εδράζεται στην αποτυχημένη σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την οικονομία και την κοινωνία.

Στην επιχειρούμενη ετεροβαρή συγχώνευση μεταξύ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ΤΕΙ Θεσσαλίας επαναλαμβάνονται παρόμοια λάθη με αυτά του παρελθόντος, αν και σε αντίστροφη κατεύθυνση. Πρόκειται για μια συγχώνευση, που απαξιώνει τις κατευθυντήριες γραμμές της ΑΔΙΠ, βάζει ακαδημαϊκές αρχές και κριτήρια σε δεύτερη μοίρα και εντέλει καταφέρνει να φέρει σε σύγκρουση την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες, καθώς αδιαφορεί για την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη.

Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα οφείλουν να υπηρετήσουν, πρωτίστως, τον σκοπό της ύπαρξής τους, την παροχή υψηλού επιπέδου μόρφωσης στους φοιτητές τους. Χρειαζόμαστε ιδρύματα που θα στέκονται επάξια σε διεθνές επίπεδο. Όπως, επίσης, έχουμε ανάγκη από τεχνολογική εκπαίδευση αξιώσεων, που διασφαλίζει το επαγγελματικό μέλλον των σπουδαστών της. Η παρούσα συγκυρία θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα θεμελιωδών αλλαγών, ώριμων από καιρό, στο εκπαιδευτικό σύστημα, με σκοπό την υπέρβαση των χρόνιων παθογενειών που το ταλανίζουν. Ιδιαίτερα για τη Λάρισα, την “πρωτεύουσα” του αγροτικού κόσμου, η αναβάθμιση των σπουδών με επίκεντρο την αγροτική παραγωγή, θα είχε πολλαπλές θετικές συνέπειες ευρύτερων διαστάσεων. Το τελευταίο που χρειάζεται τούτη την ώρα είναι κινήσεις εντυπωσιασμού και επικοινωνιακές φιέστες με στόχο, απλά, να κατευνάσουν τις αντιδράσεις στην προωθούμενη συγχώνευση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Εύχομαι η έλευση του κ. Γαβρόγλου στη Λάρισα να μην καταλήξει σε ένα ακόμη κυβερνητικό επικοινωνιακό πυροτέχνημα, ούτε να παρακολουθήσουμε έναν μονόλογο ειλημμένων αποφάσεων. Ελπίζω ότι αυτή τη φορά θα γίνει η… έκπληξη και από πλευράς του υπουργείου Παιδείας θα εισακουστούν τα σοβαρά επιχειρήματα τόσο των Πρυτανικών αρχών του ΤΕΙ, όσο και των αρχών της πόλης. Σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά θα αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων».

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ