Placeholder

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Τι απάντησαν ο υπουργός και ο Γ.Γ. στη ΔΟΕ στη «μαραθώνια» συζήτηση στο υπ. Παιδείας

Διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών , προσλήψεις αναπληρωτών, επιμόρφωση, αποτίμηση εκπαιδευτικού έργου κλπ
Δημοσίευση: 07/08/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Μαραθώνια» συνάντηση είχε το ΔΣ της  Διδασκαλικής Ομοσπονδίας   αρχικά με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Γ. Αγγελόπουλου (2,5 ώρες) και στη συνέχεια άλλες τρεις ώρες με τον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου (σ.σ. στη συνάντηση ο υπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στην εξαγγελία που ακολούθησε από την κρατική τηλεόραση για έναρξη μαθημάτων στις 9 το πρωί αντί στις 8:15).

Η συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα

Σε επικοινωνία που είχε το esos με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Θανάση Κικινή , προέκυψαν τα εξής:

Μέτρα   στήριξης των μαθητών από την πύρινη καταστροφή:   Ο Γ.Γ. είπε ότι συγκεκριμένα σχολεία θα ενταχθούν από τον Σεπτέμβριο σε Ζ.Ε.Π. και με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί η παρουσία ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών ενώ έχει ήδη συμφωνηθεί η συνεργασία με την Μέριμνα για την ολόπλευρη στήριξη όλων όσων ήρθαν αντιμέτωποι με πύρινη κόλαση. Θα υπάρξει, επίσης, μέριμνα για τις σχολικές μονάδες που έχουν υποστεί ζημίες με σοβαρότερη την περίπτωση του Ειδικού Σχολείου Ραφήνας που έχει καταστραφεί. Ο Γ.Γ. εξέφρασε την εκτίμησή ότι, παρά τις τεράστιες καταστροφές, δεν θα μειωθεί ο μαθητικός πληθυσμός

Εκπαίδευση των προσφύγων:   Ο Γ.Γ. ενημέρωσε ότι δημιουργούνται νέες Δ.Υ.Ε.Π. για το νέο σχολικό έτος ενώ θα λειτουργήσουν Δ.Υ.Ε.Π. στη Σάμο και στη Μόρια. Τα παιδιά που έχουν ολοκληρώσει τη φοίτησή τους σε Δ.Υ.Ε.Π. εντάσσονται κανονικά στις σχολικές μονάδες και τα παιδιά που βρίσκονται σε σπίτια προωθούνται σε σχολεία όπου δημιουργούνται Τ.Υ. Συνολικά την περσινή χρονιά συμμετείχαν στην τυπική εκπαίδευση του Υπουργείου Παιδείας 8.000 σε σύνολο 10.000 παιδιών (7.300 περίπου σε ΔΥΕΠ και σχολεία με Τ.Υ. ενώ τα υπόλοιπα στα πρωινά τμήματα δίχως Τ.Υ.). Σε σχέση με το τι εικόνα έχει το Υπουργείο για τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα της λειτουργίας των Δ.Υ.Ε.Π.    δόθηκε η απάντηση στη ΔΟΕ ότι υπάρχουν οι εκθέσεις της Επιστημονικής Επιτροπής για την εκπαίδευση των προσφύγων (στις οποίες στηρίχτηκαν και οι βελτιωτικές κινήσεις) που αφορούν τη λειτουργία των Δ.Υ.Ε.Π. οι οποίες βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Το Δ.Σ. τόνισε την ανάγκη της ίδρυσης όλων των αναγκαίων Τ.Υ. ενώ έθιξε και το σοβαρότατο ζήτημα της μη ομαλής κατανομής των παιδιών των προσφύγων στις σχολικές μονάδες κάτι το οποίο έγινε φανερό ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αφού η εξεύρεση κατοικιών για τους προσφυγές έχει εκχωρηθεί στις Μ.Κ.Ο. Το Δ.Σ έθεσε επίσης το ζήτημα των ρυθμίσεων που προβλέπονταν σε σχέση με τις Δ.Υ.Ε.Π. στο σχέδιο νόμου για τις Υποστηρικτικές Δομές (με σοβαρότερη όλων αυτή του άρθρου 80 παρ.1 και 4 όπου εισαγόταν νέα κατηγοριοποίηση αναπληρωτών) για τις οποίες ζήτησε να διευκρινιστεί αν υπάρχει πρόθεση επαναφοράς τους. Ο Γ.Γ. δεσμεύτηκε πως όχι αν και υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων.

Κτιριακές υποδομές:  Ο Γ.Γ. απάντησε αόριστα και χωρίς να είναι σε θέση να δώσει κανένα απολύτως οικονομικό στοιχείο ότι το Υπουργείο θα ενισχύσει  οικονομικά τους Δήμους που το ζητούν  για τη σχολική στέγη της προσχολικής αγωγής μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με στόχο την εφαρμογή της 2ετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης σε 100 περίπου ακόμη Δήμους από την επόμενη σχολική χρονιά.
Σε σχέση με το πρόβλημα της λήξης των συμβάσεων ενοικίασης κτιρίων νηπιαγωγείων σε κάποιους Δήμους, ο Γ.Γ. απάντησε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει λύση χωρίς να ορίσει κανένα απολύτως χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνει η ρύθμιση.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας που ακολούθησε, προέκυψαν τα εξής:

Μόνιμοι διορισμοί:   Ο κ. υπουργός επανέλαβε ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα ανακοινωθεί ο αριθμός των διορισμών (που θα αφορούν, αρχικά, το σχ. έτος 2019-2020). Αυτό στο οποίο αναφέρθηκε, τονίζοντας τη σημασία του, ήταν το ενιαίο σύστημα προσλήψεων-διορισμών το οποίο, όπως είπε, με βάση την απόφαση του ΣτΕ οφείλει να εναρμονιστεί στο πλαίσιο του Α.Σ.Ε.Π., δίχως όμως να αναφέρει συγκεκριμένη πρόταση του υπουργείου και χωρίς να δεσμευτεί καν ότι θα υπάρξει εισηγητικά κυβερνητική πρόταση! Δήλωσε ότι βούληση του υπουργείου είναι η διαμόρφωση της πρότασης του συστήματος με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων στη λογική του συστήματος Α.Σ.Ε.Π. με κριτήρια πέραν του πτυχίου και την προϋπηρεσίας ενώ την πιθανή ή μη πραγματοποίηση γραπτού διαγωνισμού θα την αποφασίσει η κυβέρνηση κεντρικά.

Στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να υιοθετήσει προτάσεις του Ο.Ο.Σ.Α. όπως οι πενταετείς συμβάσεις αναπληρωτών, ο κ. υπουργός απάντησε ότι αυτό το έχει αποκλείσει ήδη με δήλωσή του.

Προσλήψεις αναπληρωτών: Για τον προγραμματισμό των προσλήψεων αναπληρωτών,  ανακοινώθηκε από τον κ. υπουργό  ότι τόσο το χρονοδιάγραμμα όσο και ο αριθμός θα είναι αντίστοιχα του περσινού με κονδύλια από το ΕΣΠΑ για την πρωτοβάθμια. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τόνισε την ανάγκη της πραγματοποίησης του κύριου όγκου των προσλήψεων σε μία φάση, καθώς και  ότι η παράλληλη στήριξη όπου ένας εκπαιδευτικός υποστηρίζει τρεις ή και περισσότερους μαθητές απλά δεν λειτουργεί και δεν ενισχύει τους μαθητές. Η απάντηση ήταν, όμως, ότι θα λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο και φέτος.

Εξίσωση  των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μόνιμων εκπαιδευτικών: Για το ζήτημα της εξίσωσης των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μόνιμων εκπαιδευτικών ο κ. υπουργός επικαλέστηκε ως τροχοπέδη τον τύπο συμβάσεων του ΕΣΠΑ που  δεν είναι δυνατόν να τροποποιηθεί μέχρι και το 2021. Ουσιαστικά δηλαδή απάντησε πως δεν θα υπάρξει καμία θετική εξέλιξη στο θέμα.

Στέγαση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών:   Η μόνη απάντηση του υπουργού ήταν η δέσμευση να επιδιώξει συνάντηση με τη συμμετοχή του ιδίου, της Δ.Ο.Ε., του Υπουργού Εσωτερικών και τους Δήμων που εμπλέκονται ώστε να βρεθούν λύσεις.  

Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση:  Ο υπουργός αφού επιβεβαίωσε τα όσα μας είχε ανακοινώσει ο Γ.Γ. αναφέρθηκε σε συστηματικό σχεδιασμό με ορίζοντα την τριετία με συνεχή πίεση προς τους Δήμους σε σχέση με το κτιριακό, χωρίς να εξηγήσει τι είδους πιέσεις θα ασκηθούν και τι χρήματα θα διατεθούν από το κράτος!  Ανέφερε επίσης   ότι αυξήθηκε φέτος ο συνολικός αριθμός των vouchers που αφορούν παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών, για εγγραφή τους στους παιδικούς σταθμούς και ότι όχι μόνο δεν υπήρξε πρόβλημα μείωσης παιδιών και απώλειας θέσεων εργασίας   αλλά συνέβη ακριβώς το αντίθετο.  

Αποτίμηση εκπαιδευτικού έργου: Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζήτησε από τον υπουργό να ξεκαθαρίσει τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για τη διαδικασία του προγραμματισμού και της αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου εν όψει της έκδοσης της σχετικής υπουργικής απόφαση.  Η ΔΟΕ έθεσε συγκεκριμένα το ζήτημα των θεματικών αξόνων που δεν πρέπει να έχουν χαρακτηριστικά που θα οδηγούν σε αξιολογικές φόρμες (τη στιγμή που το Ι.Ε.Π. ζητάει τις προτάσεις μας κάτι που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αν δεν υπάρξει ξεκάθαρο τοπίο), το  θέμα της έλλειψης αρμοδιότητας του σχολικού συμβουλίου για εμπλοκή στην εκπαιδευτική διαδικασία καθώς και το ζήτημα του ρόλου του Συντονιστή σε σχέση με τον προγραμματισμό και την αποτίμηση του συλλόγου διδασκόντων που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να παραπέμπει σε μονοπρόσωπο αξιολογικό όργανο.
Ο υπουργός δήλωσε ότι δεν πρόκειται η αυτοαξιολόγηση να συνδεθεί με τιμωρητική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και έτοιμος να δει όλα αυτά τα ζητήματα στη βάση της κατάθεσης προτάσεων εκ μέρους της Δ.Ο.Ε.

Επαναφορά  του σταθερού υποδιευθυντή – υπεύθυνου ολοήμερο: Η ΔΟΕ έθεσε   την αποδεδειγμένη ανάγκη επαναφοράς του σταθερού υποδιευθυντή – υπεύθυνου ολοήμερου, η οποία προσέκρουσε στην επίκληση δημοσιονομικών περιορισμών.  

Εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη : Σε σχέση με το πιλοτικό πρόγραμμα του Ι.Ε.Π. «Εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη»  για το οποίο υπήρξε, έπειτα από πολλές αντιδράσεις και έντονο διάλογο, συμφωνία  μεταξσύ υπουργείου και Δ.Ο.Ε., ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα αρχίσει η εφαρμογή του με την τήρηση των όρων που συμφωνήθηκαν.

Διπλοβάρδια: Η ΔΟΕ έθεσε το ζήτημα των ανεπαρκών κτιριακών υποδομών που κρατούν, ακόμη και σήμερα, σχολεία σε λειτουργία βάρδιας πρωί – απόγευμα  καθώς και της ορθής χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων. Πέρα από την έκφραση της επιθυμίας του για επίλυση των παραπάνω, ο υπουργός, στην ουσία,   είπε ότι δεν μπορεί να έχει σαφή εικόνα για τη λειτουργία των σχολικών επιτροπών  και ζήτησε τη συμβολή της Δ.Ο.Ε. για την ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων.

Επιμόρφωση  των εκπαιδευτικών: Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έθεσε και πάλι το ζήτημα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών παίρνοντας την απάντηση, δίχως σαφείς λεπτομέρειες, ότι υπάρχει προγραμματισμός επιμορφωτικών δράσεων με την πρόθεση να έχουν και διαδραστικό – συμμετοχικό χαρακτήρα.  

Αναμοριοδότηση: Τέλος, για το θέμα της αναμοριοδότησης ο κ. υπουργός μας ανακοίνωσε ότι είναι σχεδόν έτοιμη η σχετική απόφαση.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ δήλωσε στο esos  πως η συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ήταν, κατά το καθιερωμένο, μια συνάντηση που δεν έδωσε απαντήσεις στα χρόνια προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης.  

 

Σχόλια (13)

 
Νάσος
07 Αυγ 2018 18:20

ΔΟΕ και επιλογές συντονιστών

Η ΔΟΕ για την αδιαφάνεια στις Επιλογές Συντονιστών δεν έχει να καταγγείλει κάτι;
Οι υποψήφιοι δεν είναι εκπκοί;
Η νομιμότητα και η αξιοκρατία δεν ενδιαφέρει τη κατά τα άλλα λαλίστατη ΔΟΕ όταν πρόκειται για ψηφοθηρικούς λόγους;
Σε λίγο θα σάς γυρίσουν και οι ελάχιστοι εναπομείναντες την πλάτη;

 
Πηνελόπη
07 Αυγ 2018 18:27

Η Ν.Δ μήνυσε τη κυβέρνηση για τη διαδικασία επιλογής ΓΓ.
Η ΔΟΕ ζει σε αυτή τη χώρα;
Παρακολουθεί τη διαδικασία επιλογών Συντονιστών; Τις καταγγελίες αιρετών; Τις καταγγελίες της ΔΑΚΕ;
Ως πότε θα εθελοτυφλεί;

 
ΣΤΕΛΙΟΣ
07 Αυγ 2018 22:25

Για τα όσα γίνονται στις επιλογές των συντονιστών και η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ σιωπούν και κλείνουν τα μάτια. Τους ενδιαφέρει η αυτοαξιολόγηση,"αποτίμηση"κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, που όπως πολύ καλά θυμάται η εκπαιδευτική κοινότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ που τώρα θα την εφαρμόσει, έβγαζε τότε τους εκπαιδευτικούς στα κάγκελα .

 
Βαγγελης
08 Αυγ 2018 18:05

Ο Συριζα εβγαζε τους εκπαιδευτικους στο δρομο?Οταν υποχρεωτικα το 15% ολων των υπαλληλων στο δημοσιο επρεπε να κριθει ανεπαρκες,οταν ειχαν κοψει τον μισθο των εκπαιδευτικων κατα 30 εως 40% κι οταν ηδη ειχαν βγει σε διαθεσιμοτητα 2.500 εκπαιδευτικοι,λες να μην εβλεπαν καχυποπτα την αξιολογηση που θα ξεκινουσε το 2014?

 
@Βαγγέλης
09 Αυγ 2018 00:32

Δεν ψήφισα και δεν προτίθεμαι να ψηφίσω τους προηγούμενους,αλλά ούτε και τους σημερινούς , αλλά μειώσεις 30-40% δεν είχε το δημόσιο.Όσο για το 15% των υπαλλήλων που έπρεπε να κριθεί ανεπαρκές άστο καλύτερα και μη μιλάς.Ξέρεις ότι τότε μέσα στο φόβο λίγοι Προιστάμενοι αρνήθηκαν να αξιολογήσουν έτσι και προς τιμή τους; Λίγοι βέβαια αλλά αγνόησαν τις εντολές. Την μοίρα τους την ξέρεις; Τους έδιωξε ο ΣΥΡΙΖΑ από τις θέσεις όταν έγινε κυβέρνηση και κράτησε αυτούς που αξιολόγησαν.Για αυτό μη μιλάς καθόλου.Τέρμα τα παραμύθια για τον ΣΥΡΙΖΑ.Ξέφτισαν στα μνημόνια ,στο Μάτι,στη Μάνδρα ,στις Πρέσπες και σε χιλιάδες άλλα.

 
panpefgr
09 Αυγ 2018 11:13

Αληθεια, στο βουκουρεστι, την ηλεια, την παρνηθα, τα ζαπεια, τις 2000 απολυσεις του 13 τι ξεφτισε?

 
@ panpefgr
09 Αυγ 2018 13:10

Και εκείνοι ξέφτισαν και για αυτό ανέβηκαν οι μη ξεφτισμένοι που δεν θα έκαναν αυτά που έκαναν οι προηγούμενοι ξεφτισμένοι.Και έκαναν πολύ χειρότερα.Τι προσπαθείς;Να τους δώσεις συγχωροχάρτι επειδή τα έκαναν οι προηγούμενοι;

 
Βαγγελης
09 Αυγ 2018 20:48

Εσυ που απαντησες στο σχολιο μου στις 00.32 καλυτερα να μην μιλας αν δεν ξερεις!Και μειωσεις 30 και 40% εγιναν και η αξιολογηση δεν προχωρησε μονο επειδη αλλαξε η κυβερνηση και δεν προλαβαν οι προηγουμενοι...

 
@Βαγγέλης
09 Αυγ 2018 23:24

Εσύ δεν λες την αλήθεια.Στον ιδιωτικό τομέα γίναν αυτές οι μειώσεις και παραπάνω και όχι στο δημόσιο που δεν υπερέβησαν το 20%. Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ούτε αυτές έγιναν.Φτάνουν τα συριζέικα σας παραμύθια.Δηλαδή όποιος έπαιρνε πχ. 1400 έπεσε στα 1000.Εγώ αυτήν την μείωση δεν την είδα ούτε σε μένα ούτε σε κανέναν. Εγώ λοιπόν ξέρω και εσύ δεν λες την αλήθεια ενώ την ξέρεις.Στείλε στο εσος ένα εκκαθαριστικό σου πριν και ένα μετά τη μείωση του 40% που λες.Έλα λοιπόν πείσε με για να διαμαρτυρηθώ γιατί δεν είχε στο σχολείο μας τέτοιες μειώσεις.Αλλοίμονο στον ιδιωτικό τομέα που όποιος παίρνει 1000 € με 8ωρο και 5θήμερο είναι ο άρχοντας της γειτονιάς.Όσο για την αξιολόγηση άλλο είπα που ούτε αυτό κατάλαβες.

 
ΠΕ
10 Αυγ 2018 03:56

@ panpefgr .Στο Βουκουρέστι που γράφεις δεν έγινε τίποτα. Στις Πρέσπες δόθηκε το όνομα στους σκοπιανούς,μαζί με εθνικότητα και γλώσσα. Ο Καραμανλής δεν υπόγραψε τίποτα.Ο Κοτζιάς με εντολή Τσίπρα υπόγραψε και για να μπούν στο ΝΑΤΟ ,που άσκησε βέτο η ΝΔ σαν κυβέρνηση,και στην ΕΕ.Τις συνέπειες θα τις πληρώσει ο ελληνισμός . Εδωσαν το όνομα σαν να ήταν τσιφλίκι τους.Ακολούθησε η υποχρεωτική συνταξιοδότηση των μουφτήδων και πανηγύρισε για αυτό το τουρκικό κράτος και ακολουθεί η Αλβανία.Όλα αυτά έχουν υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ και μόνο ΣΥΡΙΖΑ και θα τα πληρώσει ακριβά η χώρα.Τα οικονομικα διορθώνονται.Τα εθνικά λάθη ποτέ.

 
@@Βαγγέλης
10 Αυγ 2018 07:39

Οι μειώσεις με το φερόμενο ως ενιαίο μισθολόγιο για τους νέους συναδέλφους, αν συνυπολογίσουμε και τα δώρα, ξεπέρασαν το 40%, πχ από 1230 στα 888 για όσους είχαν τότε 5 με 7 χρόνια υπηρεσίας. Να είστε καλύτερα πληροφορημένος πριν σχολιάσετε. Τα χαιρετίσματά μου στο όμορφο Μοσχάτο.

 
!!!!
10 Αυγ 2018 15:54

Ο κυριος των 23.24 ας τα πει σε κανεναν ασχετο αυτα και οχι σε εκπαιδευτικους που τα ζησαν στο πετσι τους.Εκει ισως σας πιστεψουν...

 
@@@ Βαγγέλης και@ !!!
10 Αυγ 2018 23:58

Τι μπερδεύεις την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου ,που έπρεπε να γίνει πριν 50 χρόνια,με τις μειώσεις του 40% που δεν έγιναν ποτέ;Ενιαίο μισθολόγιο στον στενό δημόσιο τομέα σήμαινε αρχική έναρξη μισθολογικής εκκίνησης για όλο το δημόσιο.Στους μικρούς μισθούς υπήρξε αύξηση και στους μεγαλύτερους μείωση για να έχουν ίδια αρχική μισθοδοσία.Από διαστρέβλωση πας καλά ,αν και δεν επιμένεις στις μειώσεις του 40% που λανθασμένα έλεγες.Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί επαναφορά των μισθών και συντάξεων στα
επίπεδα του 2009 + επαναφορά των δώρων + αυξήσεις.Κυβερνά περίπου 4 χρόνια .Γιατί δεν υλοποιεί τις υποσχέσεις του;Οι άλλοι ήταν οι κακοί που τα έκαναν,αυτοί που είναι οι καλοί γιατί δεν τα διορθώνουν;Τα παράπονα σου στο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν. @ !!!.Την Δευτέρα θα πάω στον εκκαθαριστή αποδοχών να διαμαρτυρηθώ γιατί δεν μου έκοψε 40% από το μισθό μου ,όπως έκανε σε σένα. Να τον ρωτήσω γιατί αυτή η διάκριση .Θέλω να το νιώσω στο πετσί μου όπως εσύ.Πάντως τις μειώσεις των συντάξεων τέλη του χρόνου ως και 25% ο ΣΥΡΙΖΑ την ψήφισε το 2016 μαζι με την μείωση του αφορολόγητου.Κόψτε το παραμύθι.Δεν καταλαβαίνετε ότι τελείωσε η κατανάλωση βρώσιμου σανού;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.