Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Εισήγηση να καταργηθούν θρησκευτικές αργίες στα σχολεία από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

“Ελάχιστοι, μάλλον ουδείς εκπαιδευτικός, αξιοποιεί τις θρησκευτικές αργίες για τον σκοπό για τον οποίο αυτές έχουν θεσπισθεί”.
Δημοσίευση: 08/08/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Έχουμε παρατηρήσει ότι ελάχιστοι, μάλλον ουδείς εκπαιδευτικός, αξιοποιεί τις θρησκευτικές αργίες για τον σκοπό για τον οποίο αυτές έχουν θεσπισθεί. Ούτε οι ίδιοι εκκλησιάζονται, ούτε τους μαθητές οδηγούν εις την Εκκλησία κατά τις συγκεκριμένες αυτές  ημέρες. Οι ημέρες αυτές χρησιμοποιούνται απλώς ως αργίες”.

Τα παραπάνω τονίζει ο Αρχιεπίσκοπος της εκκλησίας της Κύπρου Χρυσόστομος σε επιστολή   προς τον Κύπριο υπουργό Παιδείας  Κώστα Χαμπιαούρη , γι αυτό, όπως σημειώνει, εισηγείται:

Ξεκινώντας από την ημέρα της ονομαστικής μας εορτής, την  οποία, σημειώστε, ουδέποτε ζητήσαμε  όπως τηρείται ως αργία, την κατάργηση και των εξής θρησκευτικών αργιών:

  •     (13ης Νοεμβρίου) Ονομαστικής Εορτής του Αρχιεπισκόπου
  •     30ής Ιανουαρίου
  •     11ης Ιουνίου
  •     Της Αναλήψεως
  •     Τοπικής εορτής

Πιστεύουμε , υπογραμμίζει ο Αρχιεπίσκοπος της εκκλησίας της Κύπρου, ότι η κατάργηση των αργιών αυτών θα ωφελήσει καλύτερα τον σκοπό για τον οποίο είχαν θεσπισθεί ως αργίες, γιατί οι εκπαιδευτικοί θα παίρνουν αυτές τις μέρες κάποιους μαθητές, τουλάχιστον, για εκκλησιασμό. Θα δώσει, επίσης, επιπλέον διδακτικό χρόνο στα σχολεία μας.

 

Σχόλια (7)

 
Τι θα πει σοβαρό κράτος.
08 Αυγ 2018 21:39

Ο Υπουργός Παιδείας της Κύπρου ήταν το 2007,2008 Διευθυντής στο 20ο Δημ.Σχολείο Λεμεσσού.Το 2009 ,αν θυμάμαι καλά,παρουσίασε ένα βιβλίο ενώπιον 600 προσκεκλημένων με εισηγητές καθηγητές του Χάρβαντ.Την εκδήλωση κάλυψε το Υπουργείο Παιδείας.Μπροστά μας στο διάλλειμα έρχονταν οι δάσκαλοι του σχολείου και τους έλεγε την ημέρα και την ώρα που θα τους αξιολογούσε ή θα τους έκανε δειγματική διδασκαλία.Το ίδιο και με τον επιθεωρητή που παρευρίσκονταν ,τον δικό μας σχολικό σύμβουλο.Σε εκδήλωση που ακολούθησε σε μια αχανή αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου οι μαθητές μπήκαν με απόλυτη ησυχία.Πούπουλο να πετούσε θα το άκουγες.Νεκρική σιγή σε όλη την διάρκεια της εκδήλωσης.Στην Κύπρο όταν παίρνεις μια θέση αγωνίζεσαι για να πας παραπάνω και ποτέ παρακάτω ,όπως εδώ.Οι επιλογές γίνονται μόνο για ανώτερη θέση.Αν και είμαστε Έλληνες σε δυο διαφορετικά κράτη αυτοί έχουν ξεφύγει μίλια μπροστά.Το μόνο μας κοινό είναι η γλώσσα και τίποτε άλλο.Να μην πω και για τα ίδια ρούχα που φοράν οι μαθητές.Η Κύπρος λοιπόν είναι ένα σοβαρό κράτος όπου και ένας δάσκαλος μπορεί να γίνει και Υπουργός,λόγω των προσόντων και της προσφοράς του.Κάθε σύγκριση με το ελλαδικό κράτος τους υποτιμά. Επίσης οι Σχολικές Επιτροπές εκλέγονται με ψηφοφορία και συνδυασμούς από τους γονείς.
Όσο για τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου στην Κύπρο η Αρχιεπισκοπή είναι για αιώνες και Εθναρχία ,είτε επί τουρκοκρατίας ,είτε επί αγγλοκρατίας.Αρχιεπίσκοποι κρεμάστηκαν ή διώχτηκαν.Έχουν λόγο επί των εθνικών θεμάτων και για τον λόγο ότι οι Μητροπολίτες εκλέγονται με ψηφοφορία και από τον λαό.Ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος χαίρει πλήρους σεβασμού από όλους και έχει δίκαιο σε αυτό που λέει.Λόγω του τουρκικού κινδύνου σε αυτά τα θέματα είναι ενωμένοι.

 
Πέτρος
10 Αυγ 2018 12:39

Η Κύπρος αποτελεί πρότυπο κράτος για τα εκπαιδευτικά δρώμενα στην Ευρώπη

 
Άγγελος
11 Αυγ 2018 10:14

Θεωρώ ότι η πρόταση του αρχιεπισκόπου κινείται σε σωστή κατεύθυνση. Όσο και να μην το θέλουμε η εκκλησία ως θεσμός αντικατοπτρίζει τις απόψεις της κοινωνίας σε ένα βαθμό

 
Giorg
22 Αυγ 2018 00:22

Απαράδεκτη η στάση του αρχιεπισκόπου

 
Xen
23 Αυγ 2018 09:34

Η εκκλησία θεωρώ ότι δεν έχει κανένα λόγο να ανακατεύεται στις υποθέσεις του κυπριακού κράτους και ειδικά ο αρχιεπίσκοπος

 
σχολιάζων
23 Αυγ 2018 11:00

Καλά κάνεις και "θεωρείς" αγνοώντας την ιστορική διάσταση της εθναρχίας στο νησί. Μια χαρά σοβαρός άνθρωπος είναι και μας αρέσει δεν μας αρέσει (και λόγω ιδιαιτεροτήτων ιστορικών) έχει λόγο και πρέπει να έχει...Και εν προκειμένω καλή η τοποθέτηση.

 
@Xen
23 Αυγ 2018 15:05

Προφανώς είστε ελλαδίτης και εκφράζετε αυτήν την άποψη αφού έχετε αδιαμαρτύρητα φορτωθεί επιτήρηση των δανειστών ως το 2060 και ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας μέσω ΤΑΙΠΕΔ ως το 2115.Η Κύπρος δεν τα δέχτηκε αυτά ,βγήκε από το μνημόνιο και έχει ανάπτυξη. Για την Παιδεία της μιλάν τα διεθνούς φήμης Πανεπιστήμια της. Οι μητροπολίτες εκλέγονται από τον λαό και άρα έχουν το δικαίωμα να εκφέρουν λόγο.Οι Κύπριοι δεν ενοχλήθηκαν από την δήλωση του Αρχιεπισκόπου και ενοχληθήκατε εσείς ο ελλαδίτης της χώρας των αιώνιων μνημονίων;Οι Τούρκοι στην διαιρεμένη Λευκωσία απέχουν έναν τοίχο με άρματα μάχης και για αυτό και η γνώμη της εκκλησίας είναι πάντα σεβαστή.Είναι Εθναρχία κύριε με Αρχιεπισκόπους μάρτυρες.Τι ολοκληρωτική σκέψη είναι αυτή που γράφετε ότι η εκκλησία δεν έχει κανένα λόγο να ανακατεύεται στο κυπριακό κράτος και ιδιαίτερα ο εκλεγμένος από τον λαό Αρχιεπίσκοπος.Και έχετε δικαίωμα να το λέτε εσείς ο ελλαδίτης των μνημονίων .Αυτοί αγνοώντας τις 35.000 του βαριά οπλισμένου τουρκικού στρατού στα κατεχόμενα και τις απειλές της Τουρκίας και ΑΟΖ ανακήρυξαν και θα εξάγουν τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου .Το ελλαδικό κράτος ούτε ΑΟΖ ανακήρυξε ούτε επέκτεινε τα χωρικά του ύδατα.Οι 500.000 ελληνοκύπριοι χωρίς αεροπορία και λίγο στρατό άσκησαν τα εθνικά τους δικαιώματα.Η Ελλάδα με αεροπορία,ναυτικό και στρατό ποιεί την νήσσα ή λαικιστί την όρνιθα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ