Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Στη Βουλή οι καθυστερήσεις αναγνώρισης πτυχίων από το ΣΑΕΠ

Δημοσίευση: 03/05/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

Θέμα: Μεγάλες καθυστερήσεις στην αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ)

Κύριε Υπουργέ,

Μεγάλες καθυστερήσεις διαπιστώνονται στην αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), με αποτέλεσμα χιλιάδες απόφοιτοι ξένων πανεπιστημίων και κολεγίων να βρίσκονται σε πολύμηνη αναμονή για την απόκτηση επαγγελματικής ισοδυναμίας.

Τόσο οι εξαγγελίες σας περί χορήγησης επαγγελματικής ισοδυναμίας στους πτυχιούχους κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων εντός 40 ημερών από την κατάθεση της αίτησης του ενδιαφερομένου, όσο και η απάντησή σας σε κοινοβουλευτική ερώτησή μας για το ίδιο θέμα πριν περίπου έναν χρόνο, έδιναν ελπίδες στους χιλιάδες αποφοίτους για βελτίωση της κατάστασης.

Συγκεκριμένα, στην υπ’ αριθμ. Πρωτ. 138499/Φ1/21-8-2017 απάντησή σας αναφέρατε ότι το άρθρο 80 του Ν. 4485/2017 θα συνέδραμε σημαντικά στην επίσπευση της εξέτασης αιτήσεων και έκδοσης σχετικών αποφάσεων από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Παιδείας, το ΣΑΕΠ.

Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει άλυτο, με το χρόνο αναμονής για ορισμένες κατηγορίες αποφοίτων να αγγίζει τον έναν χρόνο. Χιλιάδες αιτήσεις αποφοίτων παραμένουν σε εκκρεμότητα και οι ίδιοι δέσμιοι αυτής της ολιγωρίας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

  1.     Για ποιους λόγους μέχρι σήμερα δεν έχετε υλοποιήσει τις δεσμεύσεις σας για σύντμηση της διαδικασίας αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων μέσω του ΣΑΕΠ;
  2.     Προτίθεται το Υπουργείο να αναλάβει πρωτοβουλία επίλυσης του προβλήματος και αν ναι, με ποιο σχετικό χρονοδιάγραμμα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Νίκη Κεραμέως, Επικρατείας

Γιάννης Ανδριανός, Αργολίδας

Μαρία Αντωνίου, Καστοριάς

Χρήστος Κέλλας, Λάρισας

Ιάσων Φωτήλας, Αχαΐας

Σχόλια (162)

 
Προς esos
31 Μάιος 2018 22:49

Θα σας παρακαλούσα να αναδείξετε το θέμα των καθυστερήσεων της αναγνώρισης των πτυχίων στο ΣΑΕΠ ...στην πρώτη σελίδα για να δοθεί δημοσιότητα!!! Ειναι 5000 Φάκελοι σε αναμονή και καταλαβαίνετε τι συνεπάγεται αυτό !!! Θα θέλαμε τη Βοήθειά σας .....!!!!

 
ταλαίπωρος
01 Ιουν 2018 11:20

Μόλις είδα ότι απάντησε ο Βουλευτής κ. Χατζηδάκης, ότι θα κάνει ερώτηση άμεσα στον Υπουργό Παιδείας για το θέμα του ΣΑΕΠ

 
Λιλ
01 Ιουν 2018 13:08

Και σε περίπτωση αναγνώρισης όμως να ξέρετε ότι δεν θα λάβετε βαθμολογική αντιστοιχία. Δηλαδή όταν θα κάνετε τα χαρτιά σας ο βαθμός σας θα είναι το 5.
Και ο αποκλεισμός συνεχίζεται....

 
Προς Λιλ
01 Ιουν 2018 17:11

Για να καταλάβουμε όλοι εμεις όταν .....λέω όταν.....θα παρουμε το χαρτί αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας .. θα έχει και βαθμολογική αντιστοιχία ;;; δηλαδή βάζουνε το κατώτερο τη βάση ;;;; και τι αυτό σημαίνει ;;; γιατί δε το γνωρίζουμε εμείς οι αναμένοντες την αναγνώριση!!!

 
Προς Λιλ
01 Ιουν 2018 17:12

Για να καταλάβουμε όλοι εμεις όταν .....λέω όταν.....θα παρουμε το χαρτί αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας .. θα έχει και βαθμολογική αντιστοιχία ;;; δηλαδή βάζουνε το κατώτερο τη βάση ;;;; και τι αυτό σημαίνει ;;; γιατί δε το γνωρίζουμε εμείς οι αναμένοντες την αναγνώριση!!!

 
Προς Ταλαίπωρο!!!
01 Ιουν 2018 17:16

Φίλε μου μου έκανε εντύπωση η άμεση ανταπόκριση του Κου Χατζηδάκη!!! μπράβο του !!!!
Εδώ όμως η φίλη Λιλ άνοιξε άλλα μέτωπα για τη βαθμολογική αντιστοιχία.... αστα!!!!! Τι είναι πάλι αυτό ;;;;; Παντού προβλήματα!!! Βλεπω για χρόνια να ταλαιπωρούμαστε ....

 
Akis
01 Ιουν 2018 17:54

Κύριε/Κυρία Λίλ σχετικά με το παραπάνω που αναφέρετε για βαθμολογική αντιστοιχία και ότι ο βαθμός από το ΣΑΕΠ είναι η βάση δηλαδή το 5 είναι το τελευταίο που απασχολεί τον κόσμο διότι πολύ απλά το ΣΑΕΠ ΔΕΝ είναι αρμόδιο για βαθμολογία αλλά μόνο για αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Απορώ πώς και δεν το αναφέρει το ΣΑΕΠ πουθενά (Εδώ κοροϊδεύουν τον κόσμο το ΥΠΕΠΘ ότι υπάρχει ΣΑΕΠ) και όλοι μαζί εμάς τον Ελληνικό λαό. Αρμόδιο για βαθμολογία είναι μόνον το ΔΟΑΤΑΠ. Για αυτό σταματήστε την παραπληροφόρηση στο κοινό.

 
Πετρος
01 Ιουν 2018 18:29

Λοιπόν καλό είναι να μην ξεφύγουμε από το κύριο θέμα, αυτό της αναγνώρισης από το ΣΑΕΠ. Έχουμε μείνει στο ότι έχει γίνει δημοσιοποίηση του θέματος και δυο Βουλευτές έχουν απαντήσει ότι θα το δουν άμεσα και ήδη περιμένει απάντηση η ερώτηση της κ. Κεραμέως για το θέμα που υπέβαλε στο Υπουργείο στις 2/5/18. Για να δούμε....

 
Προς ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!!
01 Ιουν 2018 20:09

Μήπως ξέρετε το χαρτί της επαγγελματικής ισοδυναμίας που δίνει το Υπουργείο τι αναγράφει ;;; Αναφέρει και το αντίστοιχο απονεμόμενο πλαίσιο του ημεδαπού εκπαιδευτικού συστήματος;;; ( αναφερόταν στην αίτηση που καταθέσαμε για την επαγγελματική ισοδυναμία και ήταν το κενό προς συμπλήρωση νούμερο 5).
Αμα κάποιος ξέρει καλό είναι να το γράψει.Ευχαριστώ

 
Χάρης
01 Ιουν 2018 21:45

Η απόφαση αναγνώρισης από σαεπ δεν αναγράφει βαθμό οπότε στη μοριοδοτηση λαμβάνουμε τη βάση δυστυχώς...το λέω γιατί το ρώτησα στο ΑΣΕΠ. Ο δοαταπ δίνει τη βαθμολογική αντιστοιχία για τα πτυχία με σπουδές στο εξωτερικό, δεν εμπλέκεται με εμάς δηλαδή. Στο υπουργείο είπαν ότι η αναγραφή του βαθμού δεν προβλέπεται από το πδ 38

 
Σχετικά με τη Βαθμολογική Αντιστοιχία και το ΑΣΕΠ.
02 Ιουν 2018 01:41

Ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη που βγαίνω εκτός θέματος, αλλά επειδή σίγουρα δεν είναι λίγοι οι απόφοιτοι που θα θελήσουν να αξιοποιήσουν την αναγνώριση του ΣΑΕΠ (όοοοταν έρθει αυτή) για την συμμετοχή τους σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, θα ήθελα να πω πως δυστυχώς έχει φροντίσει το κράτος να βάλει κι άλλα εμπόδια, όπως φαίνεται και στο παρακάτω απόσπασμα που παραθέτω από προκήρυξη του ΑΣΕΠ:

"Οι ως άνω υποψήφιοι (σ.σ. κολλεγίων) εξαιρούνται μεν από την υποχρέωση προσκόμισης πράξεως αναγνώρισης για την ισοτιμία και την αντιστοιχία του τίτλου, όχι όμως και από την υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού για τη βαθμολογική αντιστοιχία του τίτλου από αρμόδιο κατά νόμο φορέα (Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. κ.λ.π.). Σε αντίθετη περίπτωση ο υποψήφιος προκειμένου να μην απορριφθεί, συμπληρώνει το πεδίο της ηλεκτρονικής αίτησης που αφορά στο βαθμό τίτλου σπουδών, το ελάχιστο της βαθμολογικής κλίμακας της αντίστοιχης κατηγορίας εκπαίδευσης."

Με απλά λόγια, όποιος θελήσει να πάρει μέρος σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, θα πρέπει αναγκαστικά -για να μην απορριφθεί η αίτησή του- να βάλει ότι πήρε το πτυχίο του με βαθμό πέντε (5)!
Με αυτόν τον τρόπο κόβουν έμμεσα κάθε ελπίδα σε έναν απόφοιτο κολλεγίου να προσληφθεί στο Δημόσιο, αφού, ως γνωστόν, το ΣΑΕΠ απλά αναγνωρίζει τα πτυχία, χωρίς να κάνει βαθμολογική αντιστοιχία λόγω του ότι δεν είναι αρμοδιότητά του, ενώ ο ΔΟΑΤΑΠ/ΔΙΚΑΤΣΑ έχει ως αρμοδιότητα μόνο ό,τι αφορά τα πτυχία των αποφοίτων ξένων πανεπιστημίων και όχι των αποφοίτων κολλεγίων. Άρα, όλοι οι φορείς του Δημοσίου είναι ουσιαστικά αναρμόδιοι για τη βαθμολογική αντιστοιχία των πτυχίων των κολλεγίων.
Προσωπικά, περιμένω την αναγνώριση του μεταπτυχιακού μου (παρεμπιπτόντως, η αναγνώριση του προπτυχιακού ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2017 μετά από 2,5 χρόνια αναμονής) και μόλις ολοκληρωθεί και πάρω το χαρτί της αναγνώρισης, θα σκεφτώ σοβαρά το ενδεχόμενο να προσφύγω στη Δικαιοσύνη για το παραπάνω θέμα. Γιατί, δεν αρκεί μόνο η αναγνώριση να γίνεται γρήγορα, αλλά θα πρέπει να έχει και αντίκρισμα (τουλάχιστον όσον αφορά τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ). Και το ανίκανο κράτος δυστυχώς έχει φροντίσει να μην γίνεται τίποτα από τα δύο.

 
Προς Χάρη
02 Ιουν 2018 01:52

Μήπως ξέρεις τι αναγράφει το χαρτί της αναγνώρισης που στέλνει το Υπουργείο ;; γιατί κανένας δε ξέρει!!

 
Αρκετά κολλέγια δημοσιεύουν αναγνωρίσεις.
02 Ιουν 2018 15:35

Είναι εύκολο να το βρεις στο internet. Γράψε στο google "ΣΑΕΠ", ύστερα πάτα στις Εικόνες και θα βρεις αρκετές δημοσιευμένες αναγνωρίσεις τόσο προπτυχιακών όσο και μεταπτυχιακών.

 
dimitris
02 Ιουν 2018 17:08

@Πετρος

Η ερώτηση κατατέθηκε τον περασμένο μήνα και οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Υπάρχουν όμως και ερωτήσεις που με τις αναβολές κάνουν περισσότερους από τέσσερις μήνες για να απαντηθούν... Αν βάλουμε και την καλοκαιρινή περίοδο που δεν συνεδριάζει η Βουλή και το ΣΑΕΠ νομίζω πως πάμε για τέλος Σεπτεμβρίου και βλέπουμε...Υπομονή σε όλους μας.

 
Προς όλους τους ενδιαφερόμενους πτυχιούχους!!!
02 Ιουν 2018 17:37

Σας ευχαριστώ πολυ!!!!!!!!

 
ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ!!!
02 Ιουν 2018 18:45

Όταν έχεις αποκτήσει πτυχίο bachelor ( κολλεγίου) στα παιδαγωγικά προσχολικής αγωγής και το αναγνωρίσεις ... με το καλό από το ΣΑΕΠ , απαιτείται να πάρεις και διδακτική και παιδαγωγική επάρκεια;;; είναι προϋπόθεση για να καταθέσεις την αίτησή σου για αναπληρώτρια;; ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;;; Αν είναι δεσμευτικό.... πως μπορείς να το αποκτήσεις και δίνουν το δικαίωμα σε απόφοιτο του κολλεγίου να παρακολουθήσει το πρόγραμμα δημοσίου πανεπιστημίου ;;
γιατί μονίμως δημιουργούνται προβλήματα ..από τη μια η αναγνώριση .. από την άλλη η κατάρτιση...
Πληροφοριακά στη σχολή φοίτησής μου είχαμε μία φορά τη βδομάδα υποχρεωτική παρουσία
( για 3 έτη) σε νηπιακό σταθμό για πρακτική ... τι άλλο θα πρέπει να κάνω για να είμαι κατοχυρωμένη ;;
ΟΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΣ ΓΡΑΨΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΜΕ!!!ευχαριστώ

 
Σάββας
05 Ιουν 2018 11:37

Για όλους εσάς που ανησυχείτε για την αναγνώριση αντι να τα λέτε απο εδω κινητοποιηθειτε και κινηθειτε νομικα...η απογνωση που μας εχουν φερει δεν λυνεται απο τον καναπε....ειναι πολυ απλο.....δεν θελουν και κανουν ενα σωρο "ραδιουργιες" για να καθυστερουν και απλα να φυγουμε στο εξωτερικο....... μη καθεστε απραγοι κινηθειτε με καθε τροπο!!!!!!!

 
Μάκης
05 Ιουν 2018 11:51

Έστειλα παντού επιστολές και mail, τι άλλο να κάνω, νομικά αν κινηθώ μόνος μου δεν πρόκειται να πάρω αναγνώριση ούτε τη δευτέρα παρουσία. Αν έχεις ιδέα πες μας τη Σάββα να πργανωθούμε.

 
Σάββας @ Μακη
05 Ιουν 2018 13:36

Υπαρχει ενδιαφερουσα censorship εδω...Μαζευτειτε καπου αλλου ηλεκτρονικα για να επικοινωνειτε σε σχεση με επιστολες στο ΓΕΔΔ και στον Ευρωπαιο επιτροπο...το βασικο δημοσιοποιηση σε δημοσιογραφους...

 
Τίνα
05 Ιουν 2018 21:36

Έκανε επερώτηση και ο Χατζηδάκης!! Διαβάστε την επιστολή του στον Υπουργό στο vouliwatch ...

 
Πέτρος
05 Ιουν 2018 22:44

Δεν έκανε ερώτηση, αναφέρει την ερώτηση που έκανε η Κεραμέως και άλλοι 4 βουλευτές για το θέμα στις 2/5/18.

 
Θανάσης
07 Ιουν 2018 23:07

Όλοι μαζί πρέπει να διεκδικήσουμε και όχι μεμονωμένα!

 
Πέτρος
10 Ιουν 2018 22:38

Μίλησε κανείς με το ΣΑΕΠ, έχουμε κάποιο νεώτερο; Τον Ιούλιο, Αύγουστο πέρσι σταμάτησε για καλοκαιρινές διακοπές, φέτος άραγε τι θα γίνει;

 
Γιαννης
11 Ιουν 2018 13:34

Παιδιά οκ, έχει καταντήσει αστείο όλο αυτό. Μέχρι πότε θα πρέπει να περιμένουμε και να χάνουμε δουλείες επειδή κάποιοι άνθρωποι καθυστερούν να κάνουν την δουλεία τους. Προσωπικά έχω κουραστεί απίστευτα - όπως και πόσοι άλλοι εδώ πέρα - από όλο αυτό και περιμένω ήδη ενάμιση χρόνο. Απλά μια κοροϊδία όλο το σύστημα εις βάρος ανθρώπων που τελείωσαν τις σπουδές τους με δυσκολία αλλά και αξιοπρέπεια. Γιατί δηλαδή πρέπει να περιμένουμε περισσότερο χρόνο από αυτόν που προβλέπεται ώστε να πάρουμε την αναγνώριση; Τι να πω ανύπαρκτο υπουργείο και ανύπαρκτοι άνθρωποι στο να κάνουν το αυτονόητο με αποτέλεσμα πόσοι από εμάς να βγαίνουμε ζημιωμένοι.

 
Ολγα
11 Ιουν 2018 20:51

Καλησπέρα, επικοινώνησα την προηγούμενη εβδομάδα και μου είπαν ότι Ιούνιο και Ιούλιο θα εξεταστεί ο Νοέμβριος κ ο Δεκέμβριος του 2015. Βέβαια μου τονισαν ότι πολλά συμβούλια αναβαλλονται... Κάθε φορς μου λένε κατι διαφορετικό . ..

 
Ηρώ
12 Ιουν 2018 00:56

Και να εξετασθεί .... το απαξιώνουν μετά με τον αποκλεισμό ... δείτε στη μοριοδότηση στελεχών στις δομές εκπαίδευσης... δεν αναφέρονται πουθενά τα πτυχία αναγνωρισμένα από ΣΑΕΠ παρά μόνο από ΔΟΑΤΑΠ!!! Αυτό κάτι λέει ..Βοήθειά μας σε όλα τα επίπεδα .... τελικά να κατανοήσετε ότι στη χώρα μας η αριστεία είναι ρετσινιά.... ! Στείλτε όπου νομίζετε έγγραφα... δε ξέρω τι θα πετύχουμε... ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΕΙΡΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ!!!!

 
μαρια @ολγα
12 Ιουν 2018 01:20

Ολγα οταν λες θα εξεταστει ο Νοεμβρης Δεκεμβρης 2015 εννοεις θα περασουν οι φακελοι απο την επιτροπη και επικυρωση? ή τους εχουν δει οι υπαλληλοι?

 
Γιώργος
12 Ιουν 2018 12:55

Μετά το εισηγητικό και την έγκριση ή μη ...της αναγνώρισης του πτυχίου από την επιτροπή .. ακολουθεί τουλάχιστον ένα τρίμηνο για να γραφεί και να σταλεί συστημένη επιστολή προς ενημέρωση του ενδιαφερόμενου.Αυτά προς ενημέρωσή σας!!!

 
Από Τέλη ....ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ !!!!
15 Ιουν 2018 09:52

Στο ΦΕΚ του Νόμου 4547/18 για τις Δομές Εκπαίδευσης (Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ) σε ότι αφορά τη μοριοδότηση που λαμβάνουν τα στελέχη διοίκησης από τα πτυχία αναφέρεται: " Μοριοδοτούνται όλοι οι τίτλοι σπουδών, εφόσον προέρχονται από ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευ- σης της αλλοδαπής και είναι αναγνωρισμένοι από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π./ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Ι.Τ.Ε.). "
Να ξέχασαν το ΣΑΕΠ αποκλείεται ........
Για όποιον δεν κατάλαβε αποκλείονται όσοι έχουν πτυχίο
( bachelor ή masters), αναγνωρισμένο από ΣΑΕΠ.!!!!
ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΣΤΟ ΦΟΥΛ!!!

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.