Placeholder

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Υπουργείο: Τα πτυχία των ΤΕΙ είναι ισότιμα των Πανεπιστημίων

"Είναι απαράδεκτη η υποτίμηση των πτυχίων που θα απονέμει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ως «κατώτερων» και μάλιστα χαρακτηρίζοντάς τα ως πτυχία ΤΕΙ"
Δημοσίευση: 14/09/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Eδώ και χρόνια τα πτυχία των ΤΕΙ λόγω της ανωτατοποίησης και της 4ετους φοίτησης είναι πλέον ισότιμα των Πανεπιστημίων.

Αυτό  ξεκαθαρίζει το υπουργείο Παιδείας απαντώντας σε σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Εφημερίδας “Εθνος”, που κάνει λόγο για “παγίδα χιλιάδων υποψηφίων φοιτητών από λάθη στο Μηχανογραφικό”.

Ειδικότερα  το υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίζει   “ψευδές και ανυπόστατο"  το δημοσίευμα του "Εθνους",  και τονίζει:

Α. Ποτέ και για καμία Σχολή ή Τμήμα δεν έχει υπάρξει στα Μηχανογραφικά Δελτία των Πανελλαδικών Εξετάσεων «αστερίσκος» ή άλλου είδους επισήμανση σχετική με τη διάρκεια σπουδών και το επίπεδο των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Άλλωστε το ίδιο δημοσίευμα αναιρεί τα όσα υποστηρίζει στον τίτλο του και στο ρεπορτάζ, από το ίδιο το ρεπορτάζ! Αναφέρει ως παράδειγμα τη Σχολή Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που είναι 4ετούς φοίτησης, ενώ η ίδια σχολή των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Πάτρας είναι 5ετούς φοίτησης.

Β. Όλες οι σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι 4ετούς φοίτησης, απονέμουν πτυχία ισότιμα των υπολοίπων Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ), δηλαδή διπλώματα επιπέδου 6 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων και οι απόφοιτοι λαμβάνουν αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως ρητά αναφέρεται στον νόμο 4521/2018.

Γ. Πλήθος ρεπορτάζ στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο δημοσιεύτηκαν πριν και μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου άλλωστε υπάρχουν όλα τα σχετικά και μόνο έλλειψη πληροφόρησης δεν μπορεί να ισχυριστεί ο κάθε ενδιαφερόμενος.

Δ.  Είναι απολύτως γνωστό ότι ο νόμος 4485/2017 προβλέπει ότι μόνο τα πενταετή προγράμματα σπουδών αποδίδουν πτυχίο που ακαδημαϊκά είναι επιπέδου μάστερ (επίπεδο 7).

Ε. Ως γνωστόν δεν δικαιολογείται σε καμία λειτουργία του κράτους άγνοια νόμου.

Ζ. Επιπλέον, είναι απαράδεκτη η υποτίμηση των πτυχίων που θα απονέμει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ως «κατώτερων» και μάλιστα χαρακτηρίζοντάς τα ως «πτυχία ΤΕΙ» όταν εδώ και χρόνια τα πτυχία των ΤΕΙ λόγω της ανωτατοποίησης και της 4ετους φοίτησης είναι πλέον ισότιμα των Πανεπιστημίων.

Η.  Είναι εμφανές ότι το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας δεν υπηρετεί την ενημέρωση. Αναρωτιόμαστε αν είναι ποτέ δυνατόν η άγνοια ενός γονέα να αποτελεί… είδηση.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

Σχόλια (57)

 
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
14 Σεπ 2018 13:28

Print screen της συγκεκριμένης δήλωσης και αποθήκευση της...θα μας χρειαστεί στα επερχόμενα δικαστήρια!

 
Aστεία
14 Σεπ 2018 13:35

Δεν είναι σοβαρή δημοσιογραφία αυτή. Θα έπρεπε στα σχολεία να γίνεται σοβαρή καθοδήγηση για τις σχολές που ενδιαφέρουν κάθε υποψήφιο.

Παραμένει πάντως η εκκρεμότητα της πενταετούς σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Όλα τα υπόλοιπα πανεπιστήμια που διαθέτουν Πολυτεχνική Σχολή, καθώς και τα Πολυτεχνεία, έχουν τμήματα πενταετούς φοίτησης. Αυτά όπως και η Γεωπονική Σχολή απονέμουν διπλώματα επιπέδου μάστερ (επίπεδο 7).

Πώς επομένως δικαιολογεί το υπουργείο την "εξαίρεση" στην περίπτωση των νέων Μηχανικών που θα αποφοιτούν από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής;

 
Δεν είναι όλα ίδια
14 Σεπ 2018 13:47

Από το 2001 τα πτυχία των ΤΕΙ, λόγω της ανωτατοποίησης και της 4ετους φοίτησης, είναι πλέον ισότιμα των Πανεπιστημίων.

Η νομοθετική ισοτίμηση μικρή αξία είχε τελικά, όπως διαπιστώνουμε 20 χρόνια μετά. Άλλο equality, άλλο equity.

Αφού κανείς δε ήθελε να σπουδάσει σε ΤΕΙ επειδή το πανεπιστημιακό πτυχίο είναι πιο πλήρες ακαδημαϊκά, μοιραία τα πτυχία τους απαξιώθηκαν ως "β' κατηγορίας" πτυχία. Δεν αλλάζει η εκπαίδευση και η κοινωνία με ψήφιση νόμων, ποτέ δεν ήταν τόσο απλό.

Το θέμα είναι οι νόμοι να ΜΗΝ δημιουργούν επιπλέον στρεβλώσεις.
Παράδειγμα, η Σχολή Μηχανικών στο ΠΑΔΑ. Ποιος θα θέλει να σπουδάσει στα συγκεκριμένα τμήματα μηχανικών όταν αυτά είναι τα μοναδικά τετραετή, άρα υστερούν σε επίπεδο σπουδών (6 αντί 7);

Ορθώς το υπουργείο προχωρά στη συνένωση ΤΕΙ και πανεπιστημίων, να πάψει επιτέλους αυτή η διάκριση σε ακαδημαϊκό και επαγγελματικό επίπεδο. Παραμένει το ερώτημα για τους αποφοίτους, ειδικά των πρόσφατων ετών (μετά το 2010, μετά το 2005, μετά το 2001, κανείς δεν ξέρει), με ποιο τρόπο θα διασφαλιστούν οι σπουδές τους - και ειδικά για τα νέα σχήματα (πανεπιστήμια-ΤΕΙ) να μην δημιουργηθούν νέες "υποκατηγορίες" σπουδών.

 
Ιωάννα Κ.
14 Σεπ 2018 14:17

Παρόλο που τα πτυχία ΤΕΙ είναι ισότιμα των Πανεπιστημίων και ως πανεπιστημιακά αντιμετωπίζονται σε όλον τον πλανήτη στην περίπτωση οικονομικής μετανάστευσης, στην Ελλάδα ο απόφοιτος ΤΕΙ αντιμετωπίζεται ως κατώτερος σε επίπεδο μισθολογικό, ιεραρχικής εξέλιξης, επαγγελματικών δικαιωμάτων, πρόσβασης σε θέσεις εργασίας που για έναν ΠΕ αρκεί μόνο το 4ετές πτυχίο ενώ για τον ΤΕ χρειάζονται επιπλέον πτυχία και σε επίπεδο πρόσβασης σε μεταπτυχιακά, όπου ο ΤΕ πρέπεινα εξεταστεί επιπλέον σε μαθήματα, ενώ ο ΠΕ όχι. Με την κατάργηση των μεταλύτερων ΤΕΙ στην Ελλάδα, των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, ένας απόφοιτος δυσκολεύεται να μεταναστεύσει στο εξωτερικό διότι φέρει το πτυχίο ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος το οποίο δεν υπάρχει πια. Είναι πρώτη φορά στα χρονικά της Ελλάδας που ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα εξελίσσεται- μετονομάζεται και δεν λαμβάνεται μέριμνα για την ονομαστική αντιστοίχιση- μετονομασία του πτυχίου, την στιγμή μάλιστα που πρόκειται για δύο πτυχία ΑΕΙ bachelor επιπέδου 6, 4ετή με 240 ects, με το 95% των μαθημάτων να είναι τα ίδια. Η διαδικασία με κατατακτήριες με ευνοϊκούς όρους που είχε εξαγγείλει ο Υπουργος για την αντιστοίχιση των παλιών πτυχίων ΤΕ με των καινούριων είναι κάτι που έμεινε τα λόγια, καθώς ως τώρα κάτι τέτοιο δεν έχει πραγματαποιηθεί, ωστόσο και να πραγματοποιούταν, η φύση των κατατακτηρίων είναι τέτοια που μόνο ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό αποφοίτων ΤΕΙ θα κατάφερνε να μπει κάθε χρόνο. Επομένως, οι απόφοιτοι ΤΕΙ καλούνται είτε να δώσουν κατατακτήριες κατά χιλιάδες για 10 και 11 θέσεις-να σημειώσουμε ότι τα ίδια 3 μαθήματα των κατατακτηρίων τα έχουν ήδη περάσει στον πρώτο εξάμηνο των σπουδών τους ως ΤΕΙ και πιθανότητα με τους ίδιους καθηγητές-, είτε να ξαναδώσουν πανελλήνιες μόνο και μόνο για να μπουν στην ίδια σχολή που είχαν ξαναμπεί, να δώσουν 2 ή 3 μαθήματα αφού όλα μα όλα τα άλλα είναι ίδια με την αναλυτική βαθμολογία του ΤΕ πτυχίου τους, ώστε μέσα απ’ όλη αυτή την ταλαιπωρία να πάρουν πτυχίο ΠΕ, να μην βιώνουν περιορισμούς σε επαγγελματικό, μισθολογικό και ακαδημαϊκό επίπεδο και να έχουν ένα πτυχίο ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος που υπάρχει. Αυτή είναι η εκπαιδευτικη πολιτική της Ελλάδας του 2018, η καστοποίηση, η υποτίμηση των αποφοίτων ΤΕΙ και ο αποκλεισμός τους σε επίπεδο επαγγελματικό.

 
Τανης
14 Σεπ 2018 14:23

Αφου είναι ισότιμα γιατί στο ενιαίο μισθολόγιο οι απόφοιτοι τει παίρνουν λιγότερα από τους απόφοιτους Πανεπιστημίων?

 
ΗΜΜΥ, Μηχανικοί Πληροφορικής, Πληροφορική
14 Σεπ 2018 14:27

Ειδικά στα πτυχία Πληροφορικής δυστυχώς επικρατεί ακραία πολυδιάσπαση.

Πέρα από την προβληματική διάκριση σπουδών Πανεπιστημίων / σπουδών ΤΕΙ έχουμε:

α) Διάκριση μεταξύ των <4ετών τμημάτων Πληροφορικής - Computer Science (CS)>, ενταγμένων στις σχολές Θετικών Επιστημών ή Οικονομικών, και των <5ετών τμημάτων Μηχανικών Πληροφορικής - Computer Engineering (CE)>, ενταγμένων στις Πολυτεχνικές Σχολές ή στα Πολυτεχνεία.

β) Διάκριση μεταξύ των <5ετών τμημάτων Μηχανικών Πληροφορικής (CE)> και των <5ετών τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ-ECE)>, ενταγμένων στα Πολυτεχνεία.

Στο Πανεπιστήμιο Πατρών, υπάρχουν και τα δύο παραπάνω τμήματα, Μηχ. Πληροφορικής και Η/Υ και Μηχ. Ηλεκτρολόγων!

Φυσικά δημιουργούνται ανισότητες αφού μπορεί ένα τμήμα Μηχανικών (5 έτη) να έχει χαμηλότερη βάση από ένα τμήμα Πληροφορικής (4 έτη). Ακόμα και πενταετή τμήματα με βάση 10 θεωρούνται επιπέδου 7, σε αντίθεση με τα τετραετή τμήματα, που παραμένουν επιπέδου 6...

Επικράτησε η παράδοση του ισχυρού.

1) Δύο τμήματα Μηχανικών Υπολογιστών - Computer Engineering (σε Θεσσαλία και Κρήτη) επεδίωξαν την επέκταση του αντικειμένου τους - πλέον από CE "αναβαθμίστηκαν" σε ECE, καθώς τα τμήματα ΗΜΜΥ - ECE είναι πιο ισχυρά στον επαγγελματικό κλάδο.

2) Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Computer Science τμήμα "αναβαθμίστηκε" σε Computer Engineering.

3) Όλα τα τμήματα ΤΕΙ επιδιώκουν την αναβάθμιση τους σε πολυτεχνικά τμήματα.

...Έαν δεν γίνει εξορθολογισμός σε δέκα χρόνια θα δημιουργηθούν 15 τμήματα ΗΜΜΥ, ακόμα και ενταγμένα σε Σχολές Θετικών Επιστημών!

 
συγγνωμη
14 Σεπ 2018 14:39

Πως ειναι ισοτιμα τα πτυχια ΤΕΙ-Πανεπιστημιου αν εχουν παλι τα ιδια επαγγελματικα δικαιωματα;

 
Συνταξιοδότηση
14 Σεπ 2018 15:02

Το πρόβλημα με τα ΤΕΙ μάλλον θα σταματήσει να μας απασχολεί όταν και ο τελευταίος πτυχιούχος ΤΕΙ πάρει σύνταξη.

Δηλαδή, σε περίπου 40 χρόνια από τώρα, αν εξασφαλίσουμε ότι όλα τα ΤΕΙ σταματούν άμεσα να απονέμουν πτυχία...

Εναλλακτικά:

Ας γίνει μια σοβαρή προσπάθεια αντιστοίχισης πτυχίων τουλάχιστον των νεότερων αποφοίτων. Πόση διαφορά έχει ο απόφοιτος του 2017 από τους αποφοίτους του 2019;...

Μια άλλη σοβαρή πρόταση θα ήταν να δοθούν κίνητρα για μεταπτυχιακές σπουδές για τους αποφοίτους ΤΕΙ. Δε θα λύσει το πρόβλημα του πρώτου πτυχίου και των ΕΔ αλλά εξασφαλίζει μια επέκταση και επικαιροποίηση των γνώσεων και είναι πιο λογικό από ένα ανεφάρμοστο σύστημα κατακτηρίων για εκατοντάδες πτυχιούχους.

 
Mike
14 Σεπ 2018 15:27

Πως είναι ισότιμα όταν οι πτυχιούχοι πολιτικοί μηχανικοί Τ.Ε. δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα;
Ειδικά μετά της τελευταίες εξελίξεις της συνεργασίας υπουργείων και ΤΕΕ οδηγούν όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες στον ΟΑΕΔ.
Ο μόνος τρόπος για να δουλέψουν οι πτυχιούχοι πολιτικοί μηχανικοί είναι να φύγουν στο εξωτερικό ,όπου είναι ισότιμα μέλη....στην χώρα που σπούδασαν δεν υπάρχει δεν είναι τίποτα.Κατά τα άλλα ήταν δίκαιο και έγινε πράξη

 
Ηλίας
14 Σεπ 2018 17:49

Το ελληνικό Δημόσιο, πρώτο και καλύτερο δεν αναγνωρίζει αυτή την ισοτιμία!

Αν ένας εκπ/κός με πτυχίο ΤΕΙ (που στην εκπ/ση εντάσεται στην κατηγορία ΠΕ) ζητήσει μετάταξη σε άλλη θέση στον Δημόσιο τομέα, θα μεταταγεί ως ΤΕ! Επίσης, για να γίνει η μετάταξή του θα του ζητηθεί Υπεύθυνη Δήλωση ότι συναινεί να μεταταγεί σε κατώτερη βαθμίδα από αυτή που κατέχει!

Άρα... "ο κόσμος το 'χει τούμπανο και 'μεις κρυφό καμάρι"!!!

 
Thomas Paschalis
14 Σεπ 2018 18:05

Τα πτυχία των ΤΕΙ είναι ισότιμα των Πανεπιστημίων αλλά οι πτυχιούχοι όχι!!! Εύκολα να το λες Υπουργέ αλλά στην πράξη άλλα βλέπουμε. Εκείνες οι περιβόητες επιτροπές για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών ΤΕΙ τι έγιναν??? Ακόμη περιμένουμε

 
Διαδικασία ισοτίμησης
14 Σεπ 2018 19:17

Για να κλείσει αυτή η ιστορία που μόνο κακό κάνει σε όλους, προτείνω:
Πτυχίο ΤΕΙ 3.5 ετών+10 Μαθήματα=Πτυχίο ΠΑΔΑ
Πτυχίο ΤΕΙ 4 ετών+6 Μαθήματα=Πτυχίο ΠΑΔΑ
(Ο αριθμός των μαθημάτων είναι ενδεικτικός)
Αλλιώς:
Πτυχίο ΤΕΙ και 5 έτη αναγνωρισμένης προϋπηρεσίας+6 μαθήματα=Πτυχίο ΠΑΔΑ
Πτυχίο ΤΕΙ και 10 έτη αναγνωρισμένης προϋπηρεσίας+3 μαθήματα=Πτυχίο ΠΑΔΑ
(και πάλι τα έτη και ο αριθμός των μαθημάτων είναι ενδεικτικός).
Τα μαθήματα θα μπορούν είτε να τα ορίζει το τμήμα από τα ισχύοντα προγράμματα σπουδών και να το δίνουν σε εξεταστικές οι απόφοιτοι, αφού το δηλώσουν στην γραμματεία πριν την εξεταστική, είτε να είναι modules μαθημάτων ειδικά για τους αποφοίτους που θα παραδίδονται μέσω πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης ή ενός μικτού μοντέλου εκπαίδευσης (blended). Με ένα εύλογο κόστος για τα έξοδα (στην περίπτωση που κρινόταν οτι η ισοτίμηση θα γινόταν μέσω ειδικών τμημάτων εξομοίωσης), νομίζω οτι οι απόφοιτοι που θα ενδιαφέρονταν να ισοτιμήσουν τα πτυχία τους θα ήταν ικανοποιημένοι, αλλά και το ΠΑΔΑ κερδισμένο, αφού όλη αυτή η ιστορία θα έληγε.

 
Παλαιοί απόφοιτη και φοιτητές σε πτυχίο Αλεξάνδρειου ΑΤΕΙ
14 Σεπ 2018 19:27

Θα πρέπει να υπάρξει "ΔΙΑΤΑΞΗ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥ "

Για να έχουν όλοι οι φοιτητές τα ίδια δικαιώματα.
Συνέχεια λένε ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα σε ΤΕΙ και ΑΕΙ.Αλλα μόνοι τους τα υποβαθμίζουν μη δίνοντας τις ίδιες ευκαιρίες στους αποφοίτους των ΤΕΙ με αυτές των ΑΕΙ.(Δημόσιο, Μεταπτυχιακά...)

Όπως είπε ο κος Γιαβρογλου τα ίδια τα τμήματα των σχολών θα αποφασίσουν αν θα χρειαστούν να παρακολουθήσουν επί πλέον κάποια μαθήματα οι φοιτητές, ανάλογα με τον κύκλο σπουδών του κάθε τμήματος.

Ορισμενα τμήματα μπορεί να μη χρειαστούν καν επί πλέον μαθήματα για να αναβαθμίσουν τα πτυχία τους σε ΑΕΙ.
Ελπίζουμε να παρθεί η σωστή απόφαση και για τους παλαιούς φοιτητές και για τους φοιτητές επί πτυχίο που δεν θα προλάβουν λογικά τη συγχώνευση.
Θα πρέπει να τα λάβουν όλα υπόψη για να προληφθούν οι αντιδράσεις...

 
Απόφοιτος
14 Σεπ 2018 19:44

Υπουργέ, όλα καλώς καμωμένα ε;Στα λόγια ισότιμοι στη πράξη μας έχεις εξαφανίσει...

 
Γιαννης Π.
14 Σεπ 2018 20:58

Πότε θα γίνει η ισοτίμηση των πτυχίων των αποφοιτων με του ΠΔΑ; Γιατί τοσους μηνες δεν εχει γινει;

 
Καταργήστε τα ΤΕΙ
14 Σεπ 2018 21:11

Κανείς δε διαφωνεί. Ήταν μια υποβαθμισμένη και αχρείαστη ακαδημαϊκή κατηγορία σπουδών. Όλη η ένταση προκύπτει από την αδυναμία ξεκάθαρης θέσης για τους αποφοίτους.

Απαράδεκτο να υπάρχουν ακόμα Τεχνολογικά Ιδρύματα, έστω σε καλό επίπεδο (όπως το ΤΕΙ Κρήτης) που να μην έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για ενοποίηση με τα πανεπιστήμια.

 
Απόφοιτος ΤΕΙ
14 Σεπ 2018 22:51

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,
Εφόσον "εδώ και χρόνια τα πτυχία των ΤΕΙ λόγω της ανωτατοποίησης και της 4ετους φοίτησης είναι πλέον ισότιμα των Πανεπιστημίων", γιατί οι απόφοιτοι των ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά πρέπει να δώσουν κατατακτήριες για να ισοτιμήσουν τα πτυχία τους με αυτά του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής;

 
@ Διαδικασία ισοτίμησης
15 Σεπ 2018 00:28

Ισορροπημένο σύστημα με προωθημένες για τα ελληνικά δεδομένα ιδέες (blended learning...) αλλά δε θα δουλέψει: καταρχάς, η προϋπηρεσία πουθενά δεν εξασφαλίζει αναβάθμιση ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ τίτλου σπουδών, μόνο διευκολύνει την εισαγωγή ενός αποφοίτου σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ή αλλαγή σπουδών (conversion course).

Οι απόφοιτοι μπορούν να χωριστούν σε τρεις περιόδους: πρώτη, δεύτερη και τρίτη. Με αντίστροφη σειρά:

Α) Ας αποφασίσει η Σύγκλητος του ΠΑΔΑ άμεσα για αυτόματη αντιστοιχία μέχρι μια σύντομη πρόσφατη περίοδο πχ. 2011 ή 2012 μέχρι 2018, όταν με τις αξιολογήσεις της ΑΔΙΠ και το σχέδιο ΑΘΗΝΑ ξεκίνησαν κάποιες εσωτερικές συγχωνεύσεις. Είναι σημαντικό η διαδικασία να μην καθυστερήσει γιατί σε λίγα χρόνια τμήματα θα αρχίσουν πάλι να αλλάζουν προγράμματα σπουδών.

Β) Για την αμέσως προηγούμενη περίοδο, (δεύτερη περίοδος, 2001-201Χ), η αντιστοιχία μπορεί να γίνει με εξετάσεις μαθημάτων. Αναγκαστικά θα τρέχει ένα παράλληλο πρόγραμμα 8-10 μαθημάτων, διαφορετικό σε κάθε τμήμα. Αυτό φυσικά αυξάνει τον φόρτο για το νέο ίδρυμα, αλλά όχι υπερβολικά.

Γ) Για την πρώτη περίοδο (1983-2000), οι ακαδημαϊκές απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες. Προϋπηρεσία προφανώς θα έχουν σχεδόν όλοι. Για αυτές τις περιπτώσεις αποφοίτων θα πρέπει τα απαιτούμενα μαθήματα να είναι περίπου 18 ή 20 (περίπου τρία εξάμηνα). Δεν μπορεί να είναι λιγότερα, μόνο έτσι θα είναι δίκαιο ένα σύστημα απονομής τετραετούς πανεπιστημιακού πτυχίου με 40+ μαθήματα.

Το κύριο ζήτημα: Περίπου 42 τμήματα ΤΕΙ έχουν ενωθεί και έχουν δημιουργήσει 26 νέα πανεπιστημιακά. Κάθε νέο τμήμα δεν είναι ίδιο, θα πρέπει να κρίνουν εσωτερικά - και μάλιστα γρήγορα πριν αρχίσουν νέες μεταβολές στους οδηγούς σπουδών.

 
@αποφοιτος ΤΕΙ
15 Σεπ 2018 00:33

Σε παραπέμπω σε παλιότερο άρθρο του esos που ανέφερε ο υπουργός οτι μολις πας να αλλάξεις κάτι χτυπάνε τα τηλέφωνα από παντού......
Αν δεν αποφασίσουν αυτοί που ζορίζονται να χαλαρώσουν και να σκεφτούν το μέλλον της Ελλάδας αντί τα συμφέροντα τους δεν θα δεις ποτέ τομές ουσίας και εξ ευρωπαϊσμού της παιδείας.

 
Νικόλαος
15 Σεπ 2018 01:24

Ο Υπουργός σκέφτεται ότι πλησιάζουν εκλογές και μοιράζει αέρα κοπανιστό και υπονοούμενα άνευ αξίας. Στο τέλος θα μας πει να ξαναδώσουμε πανελλήνιες για να ξαναμπούμε στη σχολή που αποφοιτήσαμε και έτσι θα πετύχουμε την ισοτίμηση!
Όσοι αφελείς προσέλθετε.

 
POLYTO
15 Σεπ 2018 04:19

Ειδικότερα το υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίζει “ψευδές και ανυπόστατο" το δημοσίευμα του "Εθνους", και τονίζει:
...
Ε. Ως γνωστόν δεν δικαιολογείται σε καμία λειτουργία του κράτους άγνοια νόμου.

Alexis Tsipras
Prime Minister GR
@PrimeministerGR
"Η παρουσίαση του νέου συστήματος εισαγωγής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση από τον Υπουργό Παιδείας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και τον εξορθολογισμό των εισαγωγικών εξετάσεων"
"Για περίπου 10.000 μαθητές ανοίγει ο δρόμος της ελεύθερης πρόσβασης σε αναβαθμισμένα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Για τους υπόλοιπους, ενισχύεται η κριτική γνώση έναντι της παπαγαλίας, το σχολείο παύει να είναι πάρεργο, χάσιμο χρόνου και εξεταστικός προθάλαμος"

5:47 μ.μ. - 3 Σεπ 2018

17 χρόνια μετά τον Ν.2916/2001 που ορίζει ότι η Ανώτατη εκπαίδευση αποτελείται από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ο Πρωθυπουργός της χώρας έκανε την παραπάνω ανάρτηση στο Twitter. Άγνοια νόμου! Κρίμα...

Επομένως
1. Γιατί απορεί το Υπουργείο για την κακή πληροφόρηση που έχουν κάποιοι γονείς για νόμο του 2018;
2. Το πρόβλημα είναι χρόνιο και πολυσύνθετο για τους μη μυημένους. Απόδειξη ότι το Υπουργείο "αναίμακτα" κατόρθωσε να συγχωνεύσει Πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε ελάχιστο χρόνο, αλλά αγνοείται η τύχη των επιτροπών για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών των ΤΕΙ. Προφανώς θα εκδώσουν τα πορίσματά τους, όταν ο ήλιος αρχίσει να ανατέλλει από τη δύση!
3. Το Υπουργείο θα βρει και στη συνέχεια το πρόβλημα μπροστά του με τη συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου και των ΤΕΙ της Μακεδονίας κλπ, που επίσης έχουν σχολές Μηχανικών...
4. Η μόνη λύση, ΤΕΕ και Σπίρτζη επιτρέποντος, είναι η άμεση λύση στο πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών των ΤΕΙ με τους οποίους ισοτιμούνται επαγγελματικά και οι μέλλοντες απόφοιτοι των σχολών Μηχανικών των νέων, μετά τις συγχωνεύσεις, σχολών Μηχανικών 4ετούς φοίτησης (δηλαδή τα διπλώματα επιπέδου 6 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων).

 
Φοιτητές σε πτυχίο Αλεξάνδρειου ΑΤΕΙ
15 Σεπ 2018 09:52

Καλημέρα!
Από συζητήσεις που κάνουμε οι φοιτητές με διάφορους υπεύθυνους του χώρου... Προκύπτει το συμπέρασμα ότι πρέπει να υπάρξει νόμος για
" ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ ΠΤΥΧΙΟΥ "
Συνέχεια λένε ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα σε ΤΕΙ και ΑΕΙ(αυτό τελικά δεν υφίσταται)
Μόνο του το υπουργείο τα υποβαθμίζει τα ΤΕΙ μη δίνοντας τις ίδιες ευκαιρίες στους αποφοίτους των ΤΕΙ με αυτές των ΑΕΙ.(Δημόσιο, Μισθούς,Μεταπτυχιακά...)

Όπως είπε ο κος Γιαβρογλου σε κάποια εξαγγελία του τον Αύγουστο:
Τα ίδια τα τμήματα των σχολών θα αποφασίσουν αν θα χρειαστούν να παρακολουθήσουν επί πλέον κάποια μαθήματα οι φοιτητές,για να μπορέσουν να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους.

Νομίζουμε ότι ορισμενα τμήματα των ΤΕΙ είναι πολύ καλύτερα από κάποια των αντίστοιχων ΑΕΙ. γι αυτό το λόγω ίσως να μη χρειαστούν καν επί πλέον μαθήματα για να αναβαθμίσουν τα πτυχία τους σε ΑΕΙ.

Ελπίζουμε να παρθεί η σωστή απόφαση και για τους παλαιούς φοιτητές και για τους φοιτητές επί πτυχίο που δεν θα προλάβουν λογικά τη συγχώνευση.

Αυτα και πολλά άλλα θεματα που αφορούν τα δικαιώματα των φοιτητών θα πρέπει να τα λάβουν σοβαρα υποψη όλοι οι υπεύθυνοι για να προληφθούν οι αντιδράσεις...

 
THOMAS
15 Σεπ 2018 11:30

@Απόφοιτος ΤΕΙ
Όταν γίνει Πρωθυπουργός κάποιος Απόφοιτος ΤΕ, τότε και οι ΤΕ θα πάρουν ότι τους ανήκει

 
Απόφοιτος
15 Σεπ 2018 11:43

Είναι απίστευτα ανατριχιαστικό το γεγονός ότι ο ίδιος ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ της χώρας- και μάλιστα μιας αριστερής κυβέρνησης όπως τους αρέσει να υποστηρίζουν- κάνει διάχωρισμό σε ανάρτησή του σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, το οποίο όχι μόνο δείχνει άγνοια νόμου αλλά και παντελής έλλειψη γνώσης των προβλημάτων των αποφοίτων των ΤΕΙ!!!!!Και ύστερα περιμένουμε να μας σεβαστούν και να άρουν τις χρόνιες αδικίες που δημιούργησαν τα άλλα φυντάνια του πολιτικού συστήματος.Είμαστε άξιοι της μοίρας μας αγαπητοί συνάδελφοι.Μας φτήνουν να νομίζουμε οτι βρέχει...

 
Απόφοιτος
15 Σεπ 2018 13:02

Κρίμα στους πτυχιούχους μηχανικούς. Αυτά τα επαγγελματικά δικαιώματα κατάστρεψαν ολόκληρες γενιές.

 
Iσότιμα πτυχία
16 Σεπ 2018 12:01

Πώς ακριβώς είναι ισότιμα όταν στο εξωτερικό το πτυχίο ΤΕΙ αντιμετωπίζεται διαφορετικά από το πτυχίο πανεπιστημίου;

Τα ΤΕΙ υποτίθεται ότι είναι ακαδημαϊκά ιδρύματα, αυτό ήταν το νόημα του νόμου το 2001.

Τι αξια έχει μια ισοτιμία όταν οι κάτοχοι πτυχίων ΤΕΙ - στη γενική περίπτωση - δε γίνονται δεκτοί για μεταπτυχιακές σπουδές με τους ίδιους όρους με τους κατόχους πτυχίων/διπλωμάτων πανεπιστημίων;

 
@ Ισότιμα πτυχία
16 Σεπ 2018 17:52

@ Όλοι οι απόφοιτοι ΤΕΙ που έχουμε σπουδάσει και εργαστεί στο εξωτερικό ξέρουμε ότι αφενός το πτυχίο ΤΕΙ αναγνωρίζεται ως πανεπιστημιακό εφόσον είναι 4 έτη με 240 πιστωτικές μονάδες και αφετέρου οτι ένας απόφοιτος Πληροφορικής ΑΣΟΕΕ με έναν απόφοιτο Πληροφορικής ΤΕΙ Σερρών έχουν ακριβώς τον ίδιο μισθό, τα ίδια καθήκοντα και την ίδια εξέλιξη σε μια επιχείρηση. Τα πτυχία των δύο αυτών σχολών λογίζονται ως το ίδιο. Αντίστοιχα και σε όλες τις άλλες σχολές που υπάρχουν σε ΤΕΙ- Πανεπιστήμια.

 
ν+2 Ανωτατου Τεχνολογικου Εκπαιδευτικου Ιδρυματος Αθηνας
16 Σεπ 2018 22:25

Αποτυχια το παδα τα Α.Τ.Ε.Ι πιο καλα ηταν οι φοιτητες που ειναι ν+2 πρεπει να περασουν οσα μαθηματα χρωστανε σε μαθηματα πανεπιστημιου για να παρουν πτυχιο Α.Τ.Ε.Ι.
Αν ειναι ευκολο μπορουμε να σοβαρευτουμε λιγο???
Που ξανακούστηκε να πρεπει να περασουμε αλλου ιδρυματος μαθηματα για να παρουμε πτυχιο διαφορετικου ιδρυματος?
Γελαει ο κοσμος ΠΑιΔιΑ..

 
@@ Διαδικασία ισοτίμησης
16 Σεπ 2018 23:09

Καλή διάθεση να υπάρχει και λύση θα βρισκόταν.
Οι κατατακτήριες που προτείνονται από το Υπουργείο είναι λύση χρονοβόρα και εξευτελιστική. Προσθέτει επιπλέον βάρος αντί να αφαιρεί και πάντα θα υπάρχουν αυτοί που δεν πέρασαν και θα γκρινιάζουν.
Μια πολύ απλή λύση είναι το κάθε τμήμα να πεί: Κύριοι είστε 2 κύριες κατηγορίες: Αυτοί με 3.5 έτη σπουδών και αυτοί με 4. Ε, οι μέν να έρθουν να δώσουν Χ μαθήματα (τα πιο αντιπροσωπευτικά) και οι δε τα Υ. Και αυτό να διαρκέσει πχ για 10 χρόνια. Μετά τέλος.
Προσωπικά πιστεύω πως:
Ο διαχωρισμός πτυχιούχων του ίδιου Ιδρύματος σε χρονικές περιόδους ανάλογα με τα έτη σπουδών, τα μαθήματα ή τα προσόντα των καθηγητών είναι χαζομάρα. Έχει ρωτήσει κανείς π.χ. Μαθηματικό τι προσόντα είχαν οι καθηγητές του όταν του δώσαν το πτυχίο; Και αν τώρα έχουν όλοι π.χ. Post Doc, αυτό εγείρει κάποιου είδους δικαίωμα σε οποιονδήποτε να πεί οτι τα παλαιότερα πτυχία "ναι μεν αλλα" δεν είναι ακριβώς τα ίδια με τα τωρινά; Προφανώς και όχι!!!!! Όλα τα ιδρύματα μετεξελίσσονται, αλλάζουν μαθήματα, καθηγητές με περισσότερα προσόντα εκλέγονται, αλλά κανείς δεν τολμά να αμφισβητήσει τους αποφοίτους τους η να τους διαχωρίσει. Ακόμα και ακαδημίες έγιναν Πανεπιστήμια και οι απόφοιτοι καλύφθηκαν με κάποιον τρόπο (πχ τμήματα εξομοίωσης). Εδώ γιατί όχι;;

 
@ Ισότιμα πτυχία
16 Σεπ 2018 23:25

Όσοι έχουμε σπουδάσει και εργαστεί στο εξωτερικό γνωρίζουμε ότι ένας απόφοιτος ΤΕΙ με έναν απόφοιτο Πανεπιστημίου έχουν τις ίδιες αρμοδιότητες, μισθό και εξέλιξη, όπως επίσης και ότι οι αποφοιτοι ΤΕΙ έχουν απευθείας πρόσβαση σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά καθώς το πτυχίο τους δεν θεωρείται παρά ως πανεπιστημιακό. Στο εξωτερικό βλέπεις δεν υπάρχουν οι συντεχνίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, ούτε πέφτουν τηλέφωνα στο Υπουργείο Παιδείας με το παραμικρό.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.