"Σχολική ανάπαυλα" η εβδομάδα της Καθαρής Δευτέρας

Δημοσίευση: 28/04/2014

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 "Σχολική ανάπαυλα" η εβδομάδα της Καθαρής Δευτέρας

Η εβδομάδα της Καθαρής Δευτέρας θα καθιερωθεί ως εβδομάδα «σχολικής ανάπαυλας» για όλους τους μαθητές των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, προκειμένου να υλοποιηθεί το κοινό πρόγραμμα με το υπουργείο Τουρισμού το οποίο θα λάβει χαρακτήρα εκπαιδευτικό.
Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του esos, αναμένεται , εκτός εάν την τελευταία στιγμή αλλάξει κάτι, να συμπεριληφθεί σε Προεδρικό Διάταγμα που ετοιμάζεται στον 3ο όροφο του υπουργείο Παιδείας, από την πολιτική ηγεσία.
 Θυμίζουμε ότι η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη είχε υποστηρίξει ότι « Η πρόταση για "σχολική ανάπαυλα" αν εφαρμοστεί ολοκληρωμένα, μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού προγράμματος, ενταγμένου στην ελληνική πραγματικότητα, προσαρμοσμένου στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της περιόδου, που θα εξυπηρετεί με σοβαρότητα μια πολιτική αναζωογόνησης του τουρισμού σε λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές».
Η πρόταση των Ξενοδόχων
Η πρόταση των ξενοδόχων , έχει ως εξής: « Δημιουργία μιας περιόδου «σχολικής ανάπαυλας» διάρκειας μιας εβδομάδας, με επίκεντρο την Καθαρά Δευτέρα. Τούτο μπορεί να συμβεί εφόσον κλείσουν τα σχολεία τις 4 επόμενες της αργίας ημέρες. Πρόκειται για μια ενέργεια που λειτουργεί εδώ και χρόνια, με καλά αποτελέσματα, σε αρκετές χώρες του εξωτερικού (σκι για τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης προκειμένου να ενισχυθούν τα χειμερινά θέρετρα) και που εφόσον συνδυαστεί με ενημερωτική καμπάνια από το Υπουργείο Τουρισμού και με δελεαστική τιμολογιακή πολιτική από τα μέλη της Π.Ο.Ξ, (π.χ. δωρεάν διαμονή για τα παιδιά εντός του δωματίου των γονέων ή/και έκπτωση έως και 50% σε ξεχωριστό δωμάτιο), θα δρούσε άκρως θετικά στην κατεύθυνση της τόνωσης του χειμερινού τουρισμού της χώρας μας. Σε περίπτωση που τίθεται ζήτημα απώλειας διδακτικών ωρών, τούτες κάλλιστα θα μπορούσαν να αναπληρωθούν είτε από την περικοπή των σχολικών περιπάτων που αριθμούνται σε πέντε στη διάρκεια του διδακτικού έτους, είτε με την επίσπευση της έναρξης της προσεχούς σχολικής χρονιάς κατά δύο μέρες, συνδυαστικά με την επιμήκυνσή της κατά δύο μέρες, είτε με συνδυασμό των ανωτέρω. Παρότι η επιτυχία του εγχειρήματος έχει αποδειχθεί από τη διεθνή πρακτική, αποδεχόμαστε την πιλοτική εφαρμογή για την προσεχή σχολική χρονιά, με το βασικό επιχείρημα ότι ο χειμώνας που θα διανύσουμε θα είναι καθοριστικός για τη χώρα και την οικονομία της, σε όλα τα επίπεδα».

Φωτό: Αρχείο eurokinissi


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/defterovathmia-ekpaidefsi/eidisis-defterovathmia-ekpaidefsi/sxolikh-anapayla-h-ebdomada-ths-kauarhs-deyteras