ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχουμε εκκλησιαστικά καθεστώτα μέσα στη χώρα μας
Δημοσίευση: 25/11/2014
Τελευταία Ενημέρωση: 26/11/2014, 06:56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα ακολούθησε το κλασικό πρότυπο του εθνοκεντρισμού, κάθε καινούργιο κράτος, κάθε κράτος και την Εκκλησία του. Εμείς στη χώρα μας έχουμε την πολυτέλεια της «πληθυντικότητας» –να το πω έτσι- το προνόμιο, εν πάση περιπτώσει, να έχουμε διαφορετικά καθεστώτα μέσα στην ίδια μας τη χώρα, μια μικρή χώρα, της οποίας το εκκλησιαστικό καθεστώς είναι σύνθετο.
Τα παραπάνω είπε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, κάνοντας ειδική αναφορά στην κατατεθείσα, προς ψήφιση, τροπολογία για την εκκλησία της Κρήτης (Ανοίξετε εδώ την τροπολογία) , και σημείωσε τα εξής:
Α. Δεν είναι μόνο η Εκκλησία της Ελλάδας. Είναι και η ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης, είναι οι ιερές Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου, είναι οι Μητροπόλεις των νέων χωρών, είναι το ειδικό συνταγματικό καθεστώς του Αγίου Όρους.
Β. Υπάρχουν δεκαετιών καθυστερήσεις και αν θέλετε και μια εθελούσια στρέβλωση. Ήθελε ορισμένα βασικά θέματα για τη λειτουργία της Εκκλησίας της Κρήτης να συζητούνται, να συζητούνται, να συζητούνται και ποτέ να μη λύνονται.
Γ. μετά από ενδελεχή διάλογο επιλύουμε τα θέματα αυτά. Θα καταλάβουν οι νομικοί εξ ημών πόσα προβλήματα δημιουργούνται σε ένα μόρφωμα -εκκλησιαστικό εν προκειμένω- όταν δεν έχει νομική προσωπικότητα. Η Εκκλησία της Κρήτης δεν είχε νομική προσωπικότητα και αυτό της δυσκόλευε τη ζωή σε καθημερινές της εκφάνσεις και λειτουργίες.
Δ. Πρωτίστως λύνουμε αυτό. Λύνουμε το πρόβλημα -που μεταφερόταν στις δεκαετίες, του τριτοπρόσωπου σε ό,τι αφορά την επιλογή του νέου Αρχιεπισκόπου. Και όλα αυτά τα λύνουμε με τη συναίνεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με τη συναίνεση της Εκκλησίας της Κρήτης, με τη συναίνεση και της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία φυσικά για όλα τα θέματα…