Τα Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με τη μεγαλύτερη αύξηση και μείωση εισακτέων

Δημοσίευση: 16/03/2016

Τελευταία Ενημέρωση: 16/03/2016, 14:03

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τα Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με τη μεγαλύτερη αύξηση και μείωση εισακτέων

Κατά 1655 αυξάνονται για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 οι θέσεις στα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τις οποίες θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι/ες.

Δηλαδή καταγράφεται συνολικά μια αύξηση των θέσεων κατά  2,42% σε σχέση με πέρσι (2.000 περισσότεροι στα ΤΕΙ σε σχέση με πέρσι και 345 λιγότεροι στα Πανεπιστήμια). Στον πίνακα που ακολουθεί αποτυπώνεται ο αριθμός των εισακτέων τα τελευταία τρία ακαδημαϊκά έτη και από τον οποίο διαπιστώνουμε τη σημαντική αύξηση των εισακτέων στα ΤΕΙ καθώς συγκριτικά με το 2014-15 η αύξηση ξεπερνά τις 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε πόσα τμήματα αυξήθηκαν και σε πόσα μειώθηκαν οι εισακτέοι

Στην πλειοψηφία των Τμημάτων ο αριθμός των εισακτέων παρέμεινε αμετάβλητος, αν και αυτό αφορά κυρίως τα Πανεπιστήμια και όχι τα ΤΕΙ. Συγκεκριμένα σε 232 Τμήματα ο αριθμός δεν άλλαξε συγκριτικά με το 2015-16, ενώ αύξηση εισακτέων έχουμε σε 161 Τμήματα με τα 117 εξ αυτών να είναι Τμήματα των ΤΕΙ και μείωση σε 50 Τμήματα

Τα Τμήματα με τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης εισακτέων

Η μεγαλύτερη αύξηση εισακτέων παρατηρείται στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκοπείου καθώς οι εισακτέοι αυξάνονται κατά 30 συγκριτικά με το προηγούμενο έτος και το ποσοστό της αύξησης διαμορφώνεται στο 42,86%. Ακολουθεί το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων με αύξηση 20 ποσοστιαίων μονάδων ενώ άλλο ένα Τμήμα Πληροφορικής αυτό του Αριστοτελείου περιλαμβάνεται στον πίνακα των Τμημάτων με τη μεγαλύτερη αύξηση εισακτέων καθώς το συναντάμε στην τρίτη θέση με ποσοστό αύξησης 20%


 

ΤΕΙ με μεγάλη αύξηση

Στα ΤΕΙ πρωταθλητές στην αύξηση εισακτέων αναδεικνύονται οι εισαγωγικές κατευθύνσεις του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης με ποσοστό αύξησης της τάξης των 66,67 ποσοστιαίων μονάδων.

Τμήματα με μείωση εισακτέων

Μόλις 50 Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ καταγράφουν φέτος μείωση εισακτέων με τα περισσότερα εξ αυτών να είναι Τμήματα των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.   Προγράμματα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής σε Ιωάννινα και Ηράκλειο καταγράφουν μείωση 83,33 και 77,78 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ σημαντική μείωση σημειώνεται και στα Τμήματα Ιερατικών Σπουδών.

Μόλις 5 Τμήματα των ΤΕΙ με μείωση εισακτέων

Μόλις πέντε Τμήματα των ΤΕΙ καταγράφουν μείωση, αφού τα υπόλοιπο είτε αυξάνουν τους εισακτέους τους είτε ο αριθμός αυτών παραμένει σταθερός. Τα Τμήματα των ΤΕΙ με τη μεγαλύτερη μείωση εισακτέων παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί.

 


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/42984/ta-tmimata-panepistimion-kai-tei-me-ti-megalyteri-ayxisi-kai-meiosi-eisakteon