Το ΠΑΣΟΚ ζητά επαναφορά του νόμου Διαμαντοπούλου για την ιδιωτική εκπαίδευση

Δημοσίευση: 01/08/2016

Τελευταία Ενημέρωση: 01/08/2016, 16:47

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το ΠΑΣΟΚ ζητά επαναφορά  του νόμου Διαμαντοπούλου για την ιδιωτική εκπαίδευση

Διαφοροποιείται ο τομεάρχης παιδείας του ΠΑΣΟΚ Δ. Κωνσταντόπουλος από την αρχική δήλωση

Προτείνουμε την επαναφορά των διατάξεων του 3848/10 που ρύθμιζαν τα εργασιακά ζητήματα στα ιδιωτικά σχολεία, περιμένουμε από τον κ. Φίλη να αναγνωρίσει, έστω και ετεροχρονισμένα, την εσφαλμένη στάση του κόμματός του στον εν λόγω νόμο και να αναλογιστεί τις ευθύνες του.

Αυτό αναφέρει σημερινή κοινή   ανακοίνωση του  Τομέα  Παιδείας του ΠΑΣΟΚ και του τομεάρχη  παιδείας    Δημήτρη  Κωνσταντόπουλου, ο οποίος ουσιαστικά διαφοροποιείται από την προχθεσινή του ανακοίνωση που δημοσίευσε το esos  (Διαβάστε εδώ) και προκάλεσε την αντίδραση της ΟΙΕΛΕ (Διαβάστε εδώ)

Ειδικότερα ολόκληρη η  κοινή ανακοίνωσ του  Τομέα  Παιδείας του ΠΑΣΟΚ και του τομεάρχη  παιδείας    Δημήτρη  Κωνσταντόπουλο έχει ως εξής:

Στόχος οποιασδήποτε ρύθμισης για τα ιδιωτικά σχολεία πρέπει να είναι η βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, προϋπόθεση της οποίας αποτελεί και η διατήρηση ενός σταθερού πλαισίου κρατικής εποπτείας.

Να σέβεται και να προασπίζεται τα εργασιακά δικαιώματα, χωρίς να ακυρώνει την ευελιξία και τη δυναμική που χαρακτηρίζουν την ιδιωτική πρωτοβουλία. Να αποτρέπει αυθαίρετες πρακτικές από όπου και αν προέρχονται, ιδιωτικό ή συνδικαλιστικό επίπεδο.

Η εργασιακή ασφάλεια, σε συνδυασμό με την υγιή επιχειρηματικότητα και την τήρηση των κανόνων πρέπει να είναι η προτεραιότητα μιας σύγχρονης προοδευτικής πολιτικής.

Στη λογική αυτή, το ΠΑΣΟΚ νομοθέτησε και εφάρμοσε μια σειρά πρωτοποριακών και λειτουργικών διατάξεων (Ν.1351/83, 1566/85, 2986/02, 3848/2010), διασφαλίζοντας την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ  της παντελούς απουσίας κρατικής εποπτείας και της ολοκληρωτικής κρατικής παρέμβασης. Λογικές που δε συνάδουν σε ένα σύγχρονο, ευνομούμενο, ευρωπαϊκό κράτος σε ένα διεθνές περιβάλλον με ραγδαίες εξελίξεις.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, σε μια επίδειξη αριστεροσύνης, εισηγείται στη Βουλή μια ρύθμιση περιοριστική, αντιφατική με την ευρωπαϊκή εκπαιδευτική πραγματικότητα αλλά και τις επιλογές της σε άλλους κρίσιμους τομείς που αφορούν εργασιακά δικαιώματα.

Η πρόταση του Υπουργείου απορρυθμίζει το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Μάλιστα δεν μας έχει απαντήσει ο κος Φίλης γιατί την ίδια ρύθμιση συνεχώς την επαναφέρει και συνεχώς την αποσύρει .

Είναι σαφές ότι δεν υιοθετούμε τη λογική εγκλωβισμού της πλειοψηφίας των ιδιωτικών σχολείων, ούτε μπορούμε να στηρίξουμε μια πρόχειρη προσπάθεια που αντιβαίνει την εκπαιδευτική, εργασιακή και οικονομική πραγματικότητα.

Προτείνουμε την επαναφορά των διατάξεων του 3848/10 που ρύθμιζαν τα εργασιακά ζητήματα στα ιδιωτικά σχολεία, περιμένουμε από τον κ. Φίλη να αναγνωρίσει, έστω και ετεροχρονισμένα, την εσφαλμένη στάση του κόμματός του στον εν λόγω νόμο και να αναλογιστεί τις ευθύνες του.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ

Σχετικά η  ΟΙΕΛΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση

Δημοσιεύτηκε πριν από λίγη ώρα κοινή ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ και του Δ. Κωνσταντόπουλου, Βουλευτή, Υπεύθυνου για θέματα Παιδείας. Η ανακοίνωση αυτή είναι διαμετρικά αντίθετη από την ανακοίνωση που φέρεται να εξέδωσε ο κ. Δ. Κωνσταντόπουλος την Πέμπτη 28/7. Δικαιώνεται έτσι η ΟΙΕΛΕ, η οποία κατήγγειλε με χθεσινό Δελτίο Τύπου ότι η θέση του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ ήταν διαφορετική από αυτήν που προκύπτει από την ανακοίνωση της Πέμπτης και την οποία, κατά δήλωσή του, συνέγραψε ο κ. Π. Βεντήρης «σε συνεργασία με το κόμμα», όπως είπε, καθώς μέλημά του ήταν η στείρα αντιπολίτευση στον Υπουργό Παιδείας και όχι η προστασία του δημοσίου συμφέροντος και των εργαζομένων.

Εκείνος όμως που μένει παντελώς έκθετος είναι ο κ. Λοβέρδος του οποίου τη συγγνώμη αναμένει ο κλάδος των ιδιωτικών  εκπαιδευτικών…

 


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/45420/pasok-zita-epanafora-toy-nomoy-diamantopoyloy-gia-tin-idiotiki-ekpaideysi