Το ΕΜΠ στα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου

Δημοσίευση: 08/03/2017

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το ΕΜΠ στα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου

Πρώτο στην Ελλάδα στον τομέα Μηχανικών , σύμφωνα με την κατάταξη του QS 2017

Στη λίστα με τα κορυφαία Πανεπιστήμια παγκοσμίως κατατάσσεται και εφέτος το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σύμφωνα με τη διεθνή λίστα κατάταξης πανεπιστημίων Quacquarelli Symonds (QS), που ανακοινώθηκε σήμερα 8 Μαρτιου 2017.

Για την σύνταξη της κατάταξης της QS αξιολογήθηκαν 4.438 πανεπιστήμια παγκοσμίως, με βάση τις διεθνείς επιστημονικές αναφορές που έγιναν στην ερευνητική δουλειά των επιστημόνων  τους («citations») και περισσότερα απο 18.900 προγράμματα. Στην κατάταξη μελετήθηκαν αναλυτικά 46 επιστημονικές περιοχές. Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν βασίζονται  σε απαντήσεις 74.651 ακαδημαϊκών και 40.643 εργοδοτών, καθώς και στην ανάλυση επιστημονικών δημοσιεύσεων και βιβλιογραφικών παραπομπών από τη βιβλιομετρική βάση δεδομένων Scopus, απ’ όπου ελήφθησαν υπόψη δεδομένα πενταετίας.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στον τομέα των Σχολών Μηχανικών( Engineering & Technology), καταλαμβάνει τη 113η θέση παγκοσμίως, την 35η στην Ευρώπη και παραμένει το 1ο Ίδρυμα της χώρας στην κατηγορία αυτή. 

Παρόμοια όμως είναι και η εικόνα στις κατατάξεις των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, όπου παραμένει το μοναδικό Ίδρυμα της χώρας με Σχολή που κατατάσσεται εντός των πρώτων 50 παγκοσμίως. Πιο αναλυτικά στο πεδίο των Πολιτικών Μηχανικών κατατάσσεται στην 42η θέση παγκοσμίως και στην 12η στην Ευρώπη. Σε σχέση με τις άλλες Σχολές του, το ΕΜΠ  κατατάσσεται στις θέσεις 101-150 στα αντικείμενα της επιστήμης υπολογιστών και συστημάτων πληροφορικής, ηλεκτρολόγων και ηλεκτρονικών μηχανικών, και μηχανολόγων μηχανικών, στη θέση 150-200 στο αντικείμενο των χημικών μηχανικών, στη θέση 201-250 στο αντικείμενο της φυσικής και αστρονομίας και στη θέση 251-300 στα μαθηματικά. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά το ΕΜΠ μπαίνει στον κατάλογο στο αντικείμενο της Αρχιτεκτονικής και μάλιστα στις θέσεις 101-150  καθώς και στο αντικείμενο της επιστήμης των υλικών στις θέσεις 201-250.

Τα κριτήρια κατάταξης της QS αποτελούν  η φήμη του ιδρύματος στην ακαδημαϊκή κοινότητα, οι αναφορές στις δημοσιεύσεις των μελών του ιδρύματος αλλά και  η φήμη των αποφοίτων του στην παγκόσμια αγορά εργασίας.

Από το Γραφείο Τύπου & ΜΜΕ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

 

Σχόλια (1)

Φοιτητής ΕΚΠΑ
|

Με το συγκεκριμένο τίτλο θα περίμενε κανείς ότι είναι στα top 20 αντε 40.. όχι στα top 113.. ok..


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/49359/emp-sta-kalytera-panepistimia-toy-kosmoy