Ψηφίστηκαν οι διατάξεις για τα Κολλέγια

02/08/2017

Άκουσε το άρθρο

Διατάξεις για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων των πτυχίων των Κολλεγίων ψηφίστηκαν  σήμερα στη Βουλή. Πρόκειται για το άρθρο 80 του πολυνομοσχεδίου “σκούπα” του υπουργείου Παιδείας.

Από την αρχική διάταξη όπως είχε κατατεθεί στη Βουλή διαγράφηκε η φράση “επαγγελματική ισοδυναμία τίτλων σπουδών”

Ειδικότερα η διατάξεις  , όπως ψηφίστηκαν , έχει ως εξής:

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (32)

Christine
|

Καλησπέρα @Eng,
Θέλω να καταθέσω κι εγώ τα χαρτιά μου για αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας ενώ ταυτόχρονα συνεχίζω και μεταπτυχιακό στο ίδιο Αμερικάνικο κολέγιο. Πιστεύετε πως αξίζει όλη αυτή η διαδικασία και τα λεφτά για τα παράβολα, τις μεταφράσεις κλπ;Δεν ξέρω τι να κάνω...

Eng.
|

Έχω καταθέσει φάκελο στον ΣΑΕΠ τον Ιούλιο του 2017.
Επικοινώνησα μαζί τους τέλη Αυγούστου του 2018. Μου είπαν ότι τον Σεπτέμβριο του 2018 ξεκινά η εξέταση των φακέλων που κατατέθηκαν το 2016 και να επικοινωνήσω ξανά μαζί τους τον Δεκέμβριο του 2018 για να μου πουν πως πάει η εξέταση των φακέλων του 2016 και πότε προβλέπουν να ξεκινήσει η εξέταση των φακέλων που κατατέθηκαν το 2017.

Κουράγιο.

κωστας
|

παιδιά έχω πτυχίο bachelor στην διοίκηση επιχειρήσεων θα μπορέσω να εξασκήσω το επάγγελμα να ανοίξω το δικό μου γραφείο ?

Αngeliki
|

Angeliki
Προσωπικά εχω καταθέσει τα χαρτια μου στον ΣΑΕΠ απο τον Απρίλιο του 2013. Εχω τελειώσει bachelor στο Indianapolis και εξέτασαν σκοπιμα τον φάκελο μου μια μερα πριν την τροπολογια του 2014 με την οποία δικηγόροι με διαβεβαίωσαν οτι δε θα υπαρχει προβλημα. Ετσι μετά την πρώτη απόρριψη προχώρησα σε ενδικοφανη προσφυγή και παλι τίποτα. Τους ενοχλει το οτι ηταν παράρτημα και οχι συνεργασία. Ειναι να τρελαίνεσαι στο Ελλαδισταν... Το ερωτημα μου ειναι οτι αφού δεν πληρούσε τις ορθές προδιαγραφές γιατί ειχε δοθεί η αδεια λειτουργιας απο το Υπουργείο Παιδείας;;;; Το δούλεμα δεν εχει τελειωμό....

Lil
|

Dimitri, όπως γράφω πιο πάνω, σύμφωνα με τις εγκυκλίους, για να μην πάει με το 5 κάποιος που έχει αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων ή επαγγελματικής ισοδυναμίας, μπορεί να ζητήσει την βαθμολογική αντιστοιχία του τίτλου του απο τον αρμόδιο φορέα (Δοαταπ ή Υπουργείο Παιδείας). Δες το π.χ στην Εγκύκλιο υποβολής αιτήσεων αναπληρωτών – ωρομισθίων Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΕΠ-ΕΒΠ) σε ΣΜΕΑΕ ΚΕΔΔΥ 2017-2018 (ΦΕΚ 1431/2017), σελ. 12816.Υπάρχουν κι άλλες προκυρήξεις που το αναφέρουν.
Λογικός συλλογισμός:
Ο ΔΟΑΤΑΠ εκδίδει βαθμολογική αντιστοιχία για τίτλους που έχουν αποκτηθεί με φοίτηση στη χώρα προέλευσης του τίτλου (την έχω κάνει τη διαδικασία για άλλο πτυχίο μου).
Άρα το Υπουργείο Παιδείας (λογικά το ΣΑΕΠ) χορηγεί βαθμολογική αντιστοιχία στους έχοντες επαγγελματική ισοδυναμία .

Υπάρχει κενό στη διαδικασία.Η εγκύκλιος λέει ότι το Υπουργείο είναι αρμόδιος φορέας και το ΣΑΕΠ αρνείται ότι έχει αυτή την αρμοδιότητα.Αν δεν την έχει το ΣΑΕΠ που χορηγεί πιστοποιητικά επαγγελματικής ισοδυναμίας,τότε ποιό τμήμα του Υπουργείου την έχει;Αυτό θα ήθελα να ξέρω.

Ας πάει κάποιος που βρίσκεται στην Αθήνα να ρωτήσει για το θέμα αυτοπροσώπως γιατί με επιστολές και mail δεν βγαίνει άκρη.

dimitris
|

Καλησπερα Λιλ θα ηθελα και εγω να μαθω αυτο που ρωτας . Απλα εγω αυτο που ξερω ειναι οτι επειδη δεν μπορουν και ''καλα'' να κανουν αντιστοιχια μαθηματων δεν βγαζουν βαθμολογια. αυτο σημαινει οτι στις προκηρυξεις παμε με την βαση δηλαδη το 5 ακομα και εκει οπου χρειαζεται βαθμολογια. Αυτο μου ειπανε εμενα απο το κολλεγιο αλλα και ενας γνωστος μου που γνωριζει λιγο αυτα τα θεματα. Και οτι γι αυτο δεν μπορουμε να κανουμε γενικα τιποτα. Τωρα αν ειναι υποχρεωτικο να παρουσιασουμε κατι για βαθμολογια αυτο πρωτη φορα το ακουω.

Λιλ
|

Ερώτηση:Ποιό τμήμα του Υπουργείου έχει αρμοδιότητα έκδοσης πιστοποιητικού Βαθμολογικής αντιστοιχίας για τίτλους σπουδών που έχουν αναγνωριστεί με τη διαδικασία της επαγγελματικής ισοδυναμίας ή των επαγγελματικών προσόντων;
Για την ακρίβεια:
Σε προκηρύξεις όπου προβλέπεται η συμμετοχή πτυχιούχων κατόχων αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας, αναφέρεται ότι εξαιρούνται μεν από την υποχρέωση προσκόμισης πράξεως αναγνώρισης για την ισοτιμία και την αντιστοιχία του τίτλου, όχι όμως και από την υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού για τη βαθμολογική αντιστοιχία του τίτλου από αρμόδιο κατά νόμο φορέα (Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή Δ .Ο.Α.Τ.Α.Π. κ.λ.π.)
Το ΣΑΕΠ απάντησε αρνητικά σε αίτησή μου για χορήγηση πιστοποιητικού βαθμολογικής αντιστοιχίας...

Αλέξανδρος
|

@Νικόλαος
Εχω το ίδιο πρόβλημα με bachelor από αυτό το ίδρυμα. Στο ΣΑΕΠ προσπαθούν με νομικισμούς να μην αναγνωρίζουν τα Αμερικάνικα Κολλέγια. Σε ωθουν να στραφείς δικαστικά, μήπως βρείς το δίκιο σου. Το εν λόγω ίδρυμα είναι αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ!

Nikolaos
|

Καλησπερα,

Περιμενα 3 χρονια να λαβω απαντηση και αναγνωριση για το MBA απο το University of Indianapolis,εδω στην Αθηνα

Τον Απριλη 2017 ελαβα το φακελο απο το ΣΑΕΠ.

Το εξετασανε και δεν μου το αναγνωρισαν,το MBA.

Eνω ειναι στη λιστα που αναγνωριζεται απο το ...και μου το ειχε βεβαιωση οτι εαν ειναι στη λιστα,θα λαβω θετικη απαντηση και ανανγνωριση

Αλλα δεν καταλαβαινω που κολησανε,απο την αποφαση εχει να κανει πως λειτουργουσε το ΠΑΡΑΤΗΜΑ εδω με το ,,, στην ΗΠΑ αλλα γιατι να παιξει ρολο αυτο,

Μπορει να με βοηθηση καπιος να στειλω την αποφαση να μου εξηγηση και για ολους μας τι ακριβως εχουν προβλημα με αυτο.

Μπορει καπιος απο εσεις εδω να μου δωστε το email να στειλω την αποφαση,

Ευχαριστω πολυ

Νικολας

ΚΛΕΙΩ
|

ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ.ΕΦΟΣΟΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΠΟ ΣΑΕΠ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΥΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ?

Κωνσταντίνος
|

Το όλο θέμα του ΣΑΕΠ και τα δικαιώματα και οι τίτλοι....Εχει καταντήσει εμετικό το θέμα. Ασχολούμαι με το θέμα πάνω απο 1 χρόνο και νόημα δεν έχω βγάλει. Δεν γνωρίζω καν κάποιον που να έχει δικαίωμα να εργαστεί στην Ελλάδα ( νόμιμα) , τουλάχιστον στον τομέα της φυσικοθεραπείας. Απο την στιγμή που υπάρχει νόμος γιατί δεν εφαρμόζεται? Ίσως η λύση να βρίσκεται στην δημιουργία ενός πανελλήνιου συλλόγου απόφοιτων κολεγίων, έτσι ώστε να μπορούμε να πιέσουμε καταστάσεις όπως και οι υπόλοιποι σύλλογοι.

Spiros
|

@Νίκος Επαγγελματικά προσόντα σημαίνει ότι έχεις επαγγελματικά δικαιώματα στην Μεγάλη Βρετανία είτε μέσω συλλόγου Φυσιοθεραπευτών είτε μέσω πείρας και ζητάς να αποκτήσεις και εδώ( στη συνέχεια συγκρίνετε ο τίτλος σπουδών σου με τον αντίστοιχο στην Ελλάδα). Επαγγελματική ισοδυναμία σημαίνει συγκρίνετε ο τίτλος σπουδών σου με τον αντίστοιχο στην Ελλάδα και αν δεν έχει διαφορές αναγνωρίζεσαι. Οι δύο τρόποι αναγνώρισης υπάρχουν από το 1989 στην Ελλάδα όμως εφαρμόστηκαν για τα μεν προσόντα το 2000 (πλημμελώς) & το 2010 για την επαγγελματική ισοδυναμία το 2012 & 2013.
Οι δύο τρόποι είναι ακριβώς το ίδιο και οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα το να μπορείς δηλαδή να εξασκήσεις το επάγγελμα του Φυσιοθεραπευτή στην Ελλάδα με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.

Νίκος
|

Μπορεί κάποιος παρακαλώ να διευκρινίσει ουσιαστικά τη διαφορά μεταξύ "αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων" με "επαγγελματική ισοδυναμία" ? Για παράδειγμα εγώ εχω τελειώσει Φυσιοθεραπεία σε κολλέγιο που είναι σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο Αγγλίας. Θα μου αναγνωρίσουν τα επαγγελματικών προσόντων αλλα δε θα μπορώ να δουλέψω?

Chris
|

Το θέμα πλέον είναι εάν θα αναγνωριστούν οι απόφοιτοι Αμερικάνικων κολεγίων, αυτό θα γινόταν με την τροπολογία που υπογράφουν οι Βουλευτές Α. Λοβέρδος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Αδωνις Γεωργιάδης, Ιάσων Φωτήλας, Χαρά Κεφαλίδου και Μάριος Γεωργιάδης.
Δεν μπορώ να καταλάβω τι τελικά έγινε. Δεν βλέπω στο άρθρο 80 να έχει συμπεριληφθεί η τροπολογία
Να είναι σε άλλο άρθρο ? σε ποίο ?
Εάν δεν αναγνωριστούν... τι να πω θα είναι τα μόνα που δεν κατάφεραν να αναγνωριστούν, όλοι οι άλλοι πήραν αναγνώριση !!

Spiros
|

Η επαγγελματική ισοδυναμία έπρεπε να υπάρχει ως νόμος στην Ελλάδα από το 1989. Δυστυχώς με μεγάλη καθυστέρηση εφαρμόστηκε το 2012. Ως τότε υπήρχαν μόνο τα επαγγελματικά δικαιώματα αλλά και εκεί η νομοθεσία εφαρμόστηκε πλημμελώς. Τώρα πάμε στο σήμερα με το νομοσχέδιο αυτό και το άρθρο 80 επιχειρείται να γίνονται πιο γρήγορα οι αναγνωρίσεις. Δεν αλλάζει κάτι άλλο.
Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι σε περιπτώσεις ισοδυναμίας το ΣΑΕΠ εφάρμοζε αυτό που λέει το άρθρο 80. Δηλαδή όταν υπήρχαν προηγούμενες αναγνωρίσεις ίδιων προγραμμάτων οι εισηγητές αναφέρονταν σ΄ αυτές. Το ίδιο έγινε και στο προπτυχιακό στην περίπτωσή μου το 2014.
Τέλος όσον αφορά το Οικονομικό επιμελητήριο σύμφωνα με την υπ΄αριθμ. 1429/2017 υποχρεούται να μας εγγράψει ως μέλη και να μας δώσει επαγγελματικά δικαιώματα Λογιστή_Φοροτέχνη Β΄τάξης. Πιστεύω το θέμα θα λυθεί μέχρι τέλη Αυγούστου.

Αλέξανδρος
|

@Στέφανε συμφωνώ μαζί σου. Αυτή η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί γιά να μη μας αναγνωρίσει καί να ακυρώσει τους νόμους της προηγούμενης. Όταν καί αν φύγει, ίσως κάτι αλλάξει. Φταίνε κάπου καί οι προηγούμενοι, που δε θέσπισαν ευθύς εξ'αρχής την ορθή λειτουργία του ΣΑΕΠ, με αποτέλεσμα να τη πληρώνουμε εμείς τώρα! Καλή δύναμη καί υπομονή σε όλους..

ilias
|

@spiros Δηλαδή δεν θα μας δημιουργήσει κάποιο επιπλέον πρόβλημα στην αναγνώριση και την αποδοχή της ισοδυναμίας από το ΟΕΕ ???

Thanasis
|

@spiros Σε παρακαλω ενημερωσε μας αν οντως ισχυει αυτο που λες γιατι απο το σαεπ εμενα δεν μου εχουν πει κατι τετοιο.Το μονο που μου ειπαν ειναξ σχετικα με την ομαδοποιηση των αιτησεων.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ
|

Καλησπέρα,
δυστυχώς δεν αλλάζει τίποτα για τα Αμερικάνικα κολλέγια.
Μόνο όταν φύγει αυτή η κυβέρνηση θα δούμε άσπρη μέρα!

Ευχαριστώ

Αλέξανδρος
|

Chris@ 'Οχι. Δεν ψηφίστηκε. Προσπαθώ να καταλάβω, πόσο ο νέος νόμος επηρεάζει το ΣΑΕΠ καί τα αμερικ. κολλέγια, αλλά δε μπορώ να βγάλω άκρη.

Spiros
|

@Thanasis Παιδιά θα πάρω τηλέφωνο τον προϊστάμενο να ενημερωθώ αλλά πιστεύω ότι αφαιρέθηκε γιατί στις περιπτώσεις ισοδυναμίας εφαρμόστηκε το σύστημα και σε μένα όσον αφορά το προπτυχιακό. Δηλαδή είχε αναγνωριστεί ίδιο πρόγραμμα σπουδών πριν και με βάση αυτήν την αναγνώριση πέρασε και η δική μου.

Chris
|

Την τροπολογία που υπογράφουν οι Βουλευτές Α. Λοβέρδος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Αδωνις Γεωργιάδης, Ιάσων Φωτήλας, Χαρά Κεφαλίδου και Μάριος Γεωργιάδης την ψηφίσανε ???

Αλέξανδρος
|

Eν τέλει μπορεί κάποιος που γνωρίζει να εξηγήσει εάν αλλάζει κάτι στα κριτήρια γιά την επαγγελματική ισοδυναμία των Αμερικανικών Κολλεγίων στην Ελλάδα? Αλλάζει κάτι στο ΣΑΕΠ?
Ευχαριστώ!

Thanos
|

Θα μπορούμε δηλαδή με τη ρύθμιση αυτή να να κάνουμε εγγραφή στο οικονομικό επιμελητήριο????????????????

Thanasis
|

Spiro οχι κατι τετοιο δεν εφαρμοζοταν πουθενα πιο πριν.Υπαρχει μια ομαδοποιηση αποσο λενε αλλα με θετικη απλη εισηγηση δεν περνουσαν οι φακελοι. Ελπιζω να μην ισχυσει αυτο μονο για τους φακελους που ζητουν αναγνωριση επ. Δικ. Μονο δηλαδη για αιτησεις που εχουν ηδη αναγνωριστει εξω και ζητουν αναγνωριση και εδω. Ας δουμε μηπως ξερει και καποιος αλλος λεπτομερειες.

Spiros
|

Παιδιά νομίζω επειδή στην ισοδυναμία ήδη εφαρμόζεται.

thanasis
|

@ribopaido δηλαδη αυτο το νομοσχέδιο θα ισχυει και για οσους εχουν ζητησει αναγνωριση των τιτλων σπουδων? Η αναγνωριση επαγγελματικων προσοντων και αναγνωριση τιτλων εγινε το ιδιο πραγμα?

Ribopaido
|

Γιατί ο υπουργός Jim υποδεικνύει και συμβιβαζει τς προσόντα τα δικαιώματα μετά στα δίνει το επιμελητηριο σύμφωνα με τα προσόντα

Μαριος PhD
|

Μια καλη προταση για την αναγνωριση των κολλεγιων θα ηταν: η καταρτιση, απο τα ελληνικα πανεπιστημια, μιας τραπεζας θεματων για καθε μαθημα καθε προγραμματος σπουδων, απο την οποια να βγαινουν οι εξεταστικες, οι οποιες θα επιτηρουνται και θα βαθμολογουνται απο υποψ.διδακτορες, διδακτορες και μελη ΔΕΠ των ελληνικων πανεπιστημιων. Με αυτον τον τροπο δεν νομιζω μα εχει κανεις αντιρρηση να παιρνει καποιος απο τα κολλεγια τιτλο π.χ. ψυχολογιας, μηχανικων, νομικης κτλ

thana
|

Στην αίτηση που έχουμε ολοι καταθέσει στο σαεπ, ζητούμε την αναγνώριση της επαγγελματικης ισοδυναμιας των τιτλων σπουδων μας και οχι των επ. προσοντων, γιατι λοιπον διαγράφηκε απο το νομοσχέδιό και γιατι ισχυει μονο για αιτησεις μεχρι 7/2017? Αν ξερει καποιος ειδικος ας απαντησει σας παρακαλω!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ