Προβληματισμός Μ. Μπρατάκου για διάταξη του Σχεδίου Νόμου για το Παν. Δυτικής

Δημοσίευση: 18/12/2017

Τελευταία Ενημέρωση: 18/12/2017, 22:51

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Προβληματισμός Μ. Μπρατάκου για διάταξη του Σχεδίου Νόμου για το Παν. Δυτικής

“Το υπουργείο πρέπει να δείξει ότι διακατέχεται από ειλικρινή διάθεση δημιουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, άλλως θα μείνει η σκιά ότι «άλλα λέμε και άλλα πράττουμε» πιεζόμενοι από διάφορες συντεχνιακές ομάδες”.

Τον προβληματισμό του για διάταξη του Σχεδίου Νόμου για το Παν. Δυτικής, διατυπώνει ο πρώην Πρύτανης του ΤΕΙ Αθήνας κα μέλος τους οκταμελούς Επιτροπής Μιχάλης Μπρατάκος με δηλώσεις του στο esos , ύστερα από σχετικές ερωτήσεις.

Συγκεκριμένα ο κ. Μπρατάκος   δήλωσε στο esos:

Διαφωνώ

Έχω ηθική υποχρέωση απέναντι στους συναδέλφους καθηγητές του ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά, τόσο από τη θέση του μέλους της οκταμελούς Επιτροπής για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, όσο και ως πρώην Πρύτανης του ΤΕΙ Αθήνας να διαφωνήσω γραπτώς με τη διάταξη του σχετικού σχεδίου νόμου που κατατέθηκε σε διαβούλευση και θέτει σε διαδικασία ανούσιας διαπίστωσης (διδασκαλία τουλάχιστον τριών χρόνων σε μεταπτυχιακά προγράμματα ΑΕΙ) εν είδει αξιολόγησης τους καθηγητές της πρώτης βαθμίδας από τριμελής επιτροπές καθηγητών Πανεπιστημίου, όταν ποτέ στο παρελθόν σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις που αφορούν Πανεπιστημιακά Τμήματα (Παιδαγωγικές Σχολές, Τμήματα Φυσικής Αγωγής, Χαροκοπείος  Σχολή κ.ά) ουδεμία ανάλογη διαδικασία ‘‘αξιολόγησης’’ των καθηγητών ακολούθησε την ένταξή τους στα 4ετή προγράμματα σπουδών.

Το υπουργείο υιοθέτησε θέση της Συνόδου Πρυτάνεων παρά τη δέσμευση ότι «δεν τίθεται θέμα επαναξιολόγησης των μελών ΔΕΠ»

Είναι πλέον ολοφάνερο ότι το Υπουργείο Παιδείας υιοθέτησε πλήρως την πρόσφατη θέση της Συνόδου Πρυτάνεων παρά τη ρητή προφορική αλλά και γραπτή δέσμευση από την πρώτη κι’ όλας συνεδρίαση της οκταμελούς Επιτροπής (12/7/2017- πρακτικό οδικού χάρτη) ότι «δεν τίθεται θέμα επαναξιολόγησης των μελών ΔΕΠ», για τους εξής λόγους: α) οι καθηγητές έχουν ήδη αξιολογηθεί από καθηγητές Πανεπιστημίου με κριτήρια που ήταν τα ίδια με την αξιολόγηση καθηγητών στα Πανεπιστήμια β) συμμετέχουν ήδη σε εκλεκτορικά σώματα εξελίξεων/εκλογών καθηγητών σε Πανεπιστήμια, σε τριμελής επιτροπές διδακτορικών σπουδών, σε αξιολογήσεις ερευνητικών προγραμμάτων και υποτροφιών κ.λπ.

Ουδέποτε τέθηκε θέμα αξιολόγησης

Η ακαδημαϊκή κοινότητα των δύο ΤΕΙ από την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής, μέσω των οργάνων Διοίκησης (Συγκλήτων), γνωρίζει ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα αξιολόγησης των καθηγητών για τους παραπάνω λόγους.

Για να μη μείνει η σκιά ότι «άλλα λέμε και άλλα πράττουμε»

Πως αιφνιδιαστικά σήμερα πρόκυψε η διάταξη αυτή; είναι ένα ερώτημα που πρέπει άμεσα να απαντηθεί  από το Υπουργείο δείχνοντας ότι διακατέχεται από ειλικρινή διάθεση δημιουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, άλλως θα μείνει η σκιά ότι «άλλα λέμε και άλλα πράττουμε» πιεζόμενοι από διάφορες συντεχνιακές ομάδες.

Πιστεύω ότι ο κ. υπουργός   θα διορθώσει τη διάταξη

Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. υπουργός τις επόμενες ημέρες της διαβούλευσης θα διορθώσει τη διάταξη αυτή, σύμφωνα με όσα έχουν συζητηθεί  στη οκταμελή Επιτροπή παρουσία και νομικών «ότι οι καθηγητές των δύο ιδρυμάτων μεταφέρουν τους ακαδημαϊκούς τίτλους στο νέο ίδρυμα και υποβάλλονται  στο ακαδημαϊκό και οικονομικό καθεστώς των μελών ΔΕΠ λαμβάνοντας ξεχωριστή πρόνοια για τους καθηγητές που τώρα κατέχουν προσωποπαγείς θέσεις».

Συντεχνιακές επιδιώξεις

Άλλωστε το εγχείρημα δημιουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι ισχυρότερο διακύβευμα από τις συντεχνιακές επιδιώξεις, όπως αποδεικνύεται από το κείμενο της Συνόδου Πρυτάνεων, όταν μάλιστα καθηγητές ΤΕΙ συμπεριλαμβάνονται στα μητρώα εκλεκτόρων των Πανεπιστημίων της χώρας, τα οποία έχουν εγκριθεί από τις Συγκλήτους τους και μάλιστα αρκετοί καθηγητές Πανεπιστημίων έχουν κριθεί και από καθηγητές ΤΕΙ.

 

Σχόλια (8)

ΓΙΩΡΓΟΣ
|

Kύριε πρώην πρύτανη του ΤΕΙ Αθήνας, αρκετά προβληματιστήκατε... με τη δίκαιη επαναξιολόγηση των συναδέλφων σας. Μην προβληματίζεστε άλλο. Αφήστε και μας τους απόφοιτους, να δούμε τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε από δω και στο εξής για την περίπτωση της ισοτίμησης των πτυχίων μας, με κάθε νόμιμο τρόπο.

Γιάννης
|

Αντί ο πρώην Πρύτανης να κοιτάζει μόνο τους δικούς του, ας δει και τη κοροϊδία των αποφοίτων, που άλλα μας λέγανε και άλλα είδαμε, και ας οργανωθούμε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε το δίκιο μας.

Θωμάς Πασχάλης
|

Ντροπή πάντως κε Μπρατάκο. Ούτε μια λέξη για την απούσα στο νομοσχέδιο διάταξη για την ισοτίμηση των πτυχιούχων.

Παναγιώτης Ηλίας
|

Μήπως ζούμε μία κατάσταση «συνδρόμου Μωϋσή;». Οι ψυχίατροι και οι πολιτικοί επιστήμονες ας μου συγχωρήσουν την αυθαιρεσία, αλλά θα εξηγήσω γιατί όρισα την κατάσταση ως σύνδρομο. Ο Μωϋσής οδήγησε τους Ισραηλίτες στην Έρημο όπου παρέμειναν 40 χρόνια – μέχρι να πεθάνουν οι γεροντότεροι;
Έτσι λοιπόν στην περίπτωση του Νομοσχεδίου έχουμε τον κατέχοντα θέση εξουσίας , που εξοστρακίζει τα μέλη της κοινότητας που δύνανται να φέρουν εμπόδια στη νέα κατάσταση που εγκαθιδρύει, σύμφωνα με τις οδηγίες του «Θεού». Ας προβληματιστούμε όχι για το ποιος είναι ο κατέχων και ποιοι επιλεκτικά εξοστρακίζονται , αλλά για το ποιος είναι ο Θεός και η νέα κατάσταση της σημερινής δημόσιας δωρεάν παιδείας που εγκαθιδρύεται.

Αναστάσιος Ψηχάς
|

Τολμίστε κ. Υπουργέ να ακυρώσετε τις σπουδές μας στο ΤΕΙ Αθήνας και θα βρεθείτε αντιμέτωπος με τον φυσικό δικαστή!

K. G.
|

Πες τα @Γιαννη Μ.
Δυστυχώς όλα έγιναν για να βολεύτουν οι καθηγητές. Τους κακοφαινεται που μια επιτροπή θα διαπιστώσει αν έχουν ή δεν έχουν τα τυπικά προσόντα οι καθηγητες Α ' βαθμίδας. Ενώ όλοι αυτοί ήταν εναντίων να κριθούν τα μέλη ΕΔΙΠ σε θέση Λέκτορα (καθηγητή εφαρμογών). Όταν τα μέλη ΕΔΙΠ ήταν υποχρεωτικό να κατέχουν ΔΔ, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν καθηγητές εφαρμογών χωρίς ΔΔ. Για τους παλαιούς αποφοίτους ούτε λέξη. Τι επαγγελματικά δικαιώματα θα έχουν; Τα πτυχία του ΤΕΙ Αθήνας και του ΑΕΙ ΤΤ του Πειραιά θα είναι ισότιμα με το νέο ΑΕΙ Δ.Α.; Ας τους κρίνουν οι φοιτητές τους!!!!

ΓΙΩΡΓΟΣ
|

@Γιάννης Μ.
Σωστά το αναφέρεις. Θα ξέχασε ... πιθανόν ο κ. Μπρατάκος να αναφέρει για το θέμα της ισοτιμίας των πτυχιούχων, που παλαιότερα το είχε ως μία από τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες για γίνει το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Γιάννης Μ.
|

"...όταν ποτέ στο παρελθόν σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις που αφορούν Πανεπιστημιακά Τμήματα (Παιδαγωγικές Σχολές, Τμήματα Φυσικής Αγωγής, Χαροκοπείος Σχολή κ.ά) ουδεμία ανάλογη διαδικασία ‘‘αξιολόγησης’’ των καθηγητών ακολούθησε την ένταξή τους στα 4ετή προγράμματα σπουδών."
Καλά τα λέτε κ. Μπρατάκο για τους καθηγητές, αλλά τα ίδια παραδείγματα έπρεπε να τα αναφέρετε και για τους πτυχιούχους. Όχι όμως τώρα για να διασφαλιστούν οι καθηγητές των ΤΕΙ (και πρέπει να διασφαλιστούν), να αδιαφορήσουμε για την ισοτιμία των πτυχιούχων...


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/54667/provlimatismos-m-mpratakoy-gia-diataxi-toy-shedioy-nomoy-gia-pan-dytikis