Πρύτανις ΤΕΙ Αθήνας:Τον διχασμό στην ανώτατη εκπαίδευση προσπαθεί να θεραπεύσει το Παν. Δυτ. Αττικής
Δημοσίευση: 16/02/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Εδώ και πολλά χρόνια γνωρίζετε ότι η ανώτατη παιδεία στην Ελλάδα είναι διχασμένη, χαρακτηριστικά δε χωρίζεται σε δύο τομείς, τα πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. που και τα δύο φέρονται ως Α.Ε.Ι.. Το αποτέλεσμα ενός τέτοιου διχασμού είναι να υπάρχουν πολλές φορές τμήματα δύο ταχυτήτων στη χώρα, όπως η νοσηλευτική που είναι και ΠΕ και ΤΕ κατεύθυνσης.
Τα παραπάνω τόνισε η Πρύτανις ΤΕΙ Αθήνας Καθηγήτρια Μαρία Βενετίκου, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, και υπογράμμισε τα εξής:
Α. Ο διχασμός που χαρακτηρίζει τόσα χρόνια την ανώτατη εκπαίδευση, είναι πια απαρχαιωμένος και αυτό προσπαθεί να θεραπεύσει φαντάζομαι το ΠΑΔΑ. Το χαιρετίζουμε σαν προσπάθεια, γιατί πιστεύουμε στην ενιαία ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας και πιστεύουμε ότι κάθε διχασμός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι επιζήμιος για τους νέους στη φοίτηση και την απόδοση των ικανοτήτων τους. Πιστεύουμε και στην ενιαία δομή των ερευνητικών διαδικασιών, όταν συμμετέχουν φορείς της ανώτατης εκπαίδευσης. Πιστεύουμε, επίσης, ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είναι πρωτοβουλία που ΥΠΕΘ που προκύπτει από την ανάγκη αποκατάστασης της ισορροπίας σε αυτό το χώρο της ανώτατης παιδείας.
Β. Τα δύο δε Τ.Ε.Ι. Αττικής έχουν και το ξέρουμε όλοι πολύ καλά από καιρό υπερβεί την κλασική και την νομοθετικά οριοθετημένη αποστολή τους και αυτό φαίνεται από πολλές αξιολογήσεις της ΑΔΙΠ, επίσης, από θετική βαθμολόγηση στο ΕΛΙΔΕΚ, από τη συμμετοχή και των δύο Τ.Ε.Ι. σε ερευνητικά προγράμματα, από την υποδοχή των αποφοίτων στην αγορά και στα προγράμματα είτε προδιδακτορικών είτε μεταδιδακτορικών σπουδών είτε ελληνικών είτε ξένων πανεπιστημίων. Τα προγράμματα των σπουδών του Τ.Ε.Ι. Αθήνας είναι και αξιολογημένα και εκσυγχρονισμένα και με τη μετεξέλιξη των δύο Τ.Ε.Ι. θα εκσυγχρονιστούν ακόμη περισσότερο.
Γ. Παρόλα αυτά θα ήθελα να θέσω μερικά σημεία, που χρειάζονται ίσως μια δεύτερη ματιά, όπως είναι η αξιολόγηση των καθηγητών του Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Πειραιά, γιατί σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι καθηγητές πρώτης βαθμίδας θα ενταχθούν σε προσωποπαγείς θέσεις ως πανεπιστημιακοί και θα κριθούν για την ανάλογη μισθολογική τους εξέλιξη από 1/1/2019, ωστόσο πρέπει να αναφέρω ότι από το 2001 οι καθηγητές πρώτης βαθμίδας των δύο Τ.Ε.Ι. έχουν επαναξιολογηθεί και μάλιστα ύστερα από πτώση της βαθμίδας τους από καθηγητές πρώτης βαθμίδας σε αναπληρωτές. Η πληθώρα διαθέτει περισσότερα προσόντα, όπως διδασκαλία σήμερα σε αυτόνομα μεταπτυχιακά προγράμματα και ας ληφθεί υπόψη ότι υπάρχει καλό ερευνητικό έργο, ενώ παράλληλα τα Τ.Ε.Ι. και γνωρίζουμε πολύ καλά εκ του νόμου δεν είχαν τη δυνατότητα να εκπονήσουν διδακτορικές διατριβές, που αυτό σημαίνει ότι το έργο που παράγουν αυτή τη στιγμή είναι αξιολογότατο.
Δ. Επίσης, προφανώς το ζήτημα μετατροπής των μονίμων εκπαιδευτικών Αθηνών και Πειραιώς σε προσωποπαγείς θέσεις, κατά εμένα και για την αξιολόγησή τους επίσης, στερείται επιχειρημάτων.
Ε. Παράλληλα θα ήθελα, να τονίσουμε, ότι οι προσωποπαγείς θέσεις των καθηγητών ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά θα αμείβονται με τις παλιές αμοιβές, ενώ αυτοί οι καθηγητές θα αμείβονται ως ΤΕΙ και θα διδάσκουν στο ΠΑΔΑ.
Ζ. Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα, να τονίσω, ότι θα πρέπει λίγο να προσέξετε τη βαθμίδα των λεκτόρων μια και είναι μια βαθμίδα που δεν έχει ουσιαστικά υπάρξει και θα πρέπει να προσεχθεί με μια δεύτερη ματιά.
Η. Επίσης, μερικά τμήματα στη διάρκεια συγχωνεύσεων θεωρούν, ότι δεν αντιπροσωπεύονται ορθά ή επαρκώς. Στη διάρκεια όποιων αναπροσαρμογών θα παρακαλούσα να ληφθεί υπόψη, επίσης, όπου χρειάζεται, θα πρέπει ή δυνατόν να φαίνονται οι εξωγενείς κατευθύνσεις συγχωνευμένων τμημάτων για να καθησυχάζονται οι φοιτητές και επίσης, να σας τονίσω, ότι οι απόφοιτοι των ΤΕΙ έχουν ολοκληρώσει κύκλο σπουδών 240 πιστωτικών μονάδων σε τετραετές πρόγραμμα, επομένως αντιστοιχούν σε πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.
Θ. Αυτά είναι τα μόνα σημεία που φαντάζομαι με καλή θέληση και σύνεση πολιτικών και ακαδημαϊκών μπορούν, να θεραπευτούν κατάλληλα και εν συντομία στηρίζουμε και χαιρετίζουμε το ΥΠΕΘ και πιστεύουμε, ότι η κίνηση ίδρυσης του νέου πανεπιστημίου θα είναι επιτυχής κίνηση στην ανώτατη εκπαίδευση.
Σχόλια (17)
@Μεταπτυχιακός Εν Ενεργεία:
Παρακολούθησα με προσοχή την ομιλία του κ.Μαυρωτά και ομολογώ ότι συμφωνώ με τα περισσότερα επιχειρήματα εξ όσων διατύπωσε. Το συγκεκριμένο, για το οποίο συζητάμε όμως, δεν είναι παρά μία πολιτική εκτίμηση. Και σε αυτές δεν νοείται η κατανόηση που δεν εννοώ να επιδείξω, αλλά αυτή της συμφωνίας. Ναι, δεν συμφωνώ.
Αν ανατρέψεις στο αρχικό σου μήνυμα, αγαπητέ μεταπτυχιακέ φοιτητή, θα διαπιστώσεις ότι έθεσες το ζήτημα ως de facto υποβάθμιση του πτυχίου που σου εύχομαι να λάβεις.
Προσπάθησα με νομικό τρόπο να σου δείξω ότι πρέπει να εμπλουτίσεις το επιχείρημά σου.
Διότι αυτό που είπες, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα πολιτικό επιχείρημα, στο οποίο συμφωνεί και ο κ. Μαυρωτάς.
Αν ήσουν φοιτητής που θα είχα τη χαρά να συζητώ συχνά μαζί σου, θα ανακάλυπτες ίσως ότι η αρχαία πρακτική των χοών, έγινε hoax στις μέρες μας.
Καλή συνέχεια στις σπουδές σου.
@Αλέξανδρος Διάβασε καλύτερα αγαπητέ.Σε παραπέμπω στην ομιλία του βουλευτή κ. Μαυρωτά τα στοιχεία μου υπάρχουν στο esos θα χαρώ να το συνεχίσουμε κ από κοντά.Χαίρομαι που κόπτεσαι τόσο για κάτι που δεν σε αφορά και δεν λες να καταλάβεις οπότε θα ήταν γόνιμος ένας διάλογος εκτός πληκτρολόγιου.
@Μεταπτυχιακός:
Ψυχραιμία, το μόνο που έκανα ήταν να σου δώσω μια νομική συμβουλή.
Η παρ. 5 του αρθ. 5 δεν κάνει τίποτα παραπάνω από να ορίζει ότι το ΠΜΣ που ξεκίνησες, αυτό θα τελειώσεις -δηλαδή από το ΤΕΙ.
Ο ν.3685/2008 και ο ν.4485/2017 ουδέν διαχωρισμό θέτουν ως προς την ισχύ των ΜΔΕ που οργανώνονται από ΑΕΙ Πανεπιστημιακού ή Τεχνολογικού Τομέα.
Πιθανότατα η κα Βενετίκου να αποφύγει να απαντήσει στο σχόλιό μου, στις 16 Φεβ 2018 22:50, αφού θα πρέπει να πει πράγματα που "καίνε" και να "τινάξουν στον αέρα" όλο το εγχείρημα. Επομένως θα φροντίζει να απαντά μόνο σε θέματα "χλιαρά", δηλαδή σε θέματα που όπως θα έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, "μη μου τους κύκλους τάραττε"
Καλά είναι τόσο δύσκολο να υπενθυμίσετε στον υπουργό ότι σε όλες τις πανεπιστημιοποιήσεις ιδρυμάτων κατά το παρελθόν υπήρχαν πάντα διαδικασίες ισοτίμησης για όλους ανεξαιρέτως τους πτυχιούχους???
@ Αλέξανδρος Ποιος έισαι εσύ που θα μου πεις να μελετήσω ; Αν δεν έχεις το στοιχειώδες iq να καταλάβεις τι γράφω τότε καλύτερα να μην μπλέκεσαι σε ένα θέμα που οι ίδιοι οι καθηγητές εγγράφως παραδέχτηκαν ότι υπάρχει λάθος. Το άρθρο 5 λοιπόν παράγραφος 5 του νέου νόμου ακυρώνει αυτό που εσύ λες περί ισότητας και που εγώ πιστεύω , αφού για πρώτη φορά δημιουργεί διαχωρισμό. Το κατάλαβες τώρα μελέτηρε Αλέξανδρε ;
Άντε καλή μελέτη
κας Βενετίκου περιμένω και εγώ μια απάντηση στο σχόλιο 16 Φεβ 2018 22:50 σχετικά με τις θέσεις της συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας όσον αφορά τους απόφοιτους.
Επίσης προχθές στην συζήτηση του νομοσχεδίου κα Βενετίκου αναφέρατε κάτι για τους αποφοιτους ? αλήθεια ποια είναι η θέση σας?
Κύρια Βενετικου με όλο το σεβασμό αλλά περισσότερο μιλήσατε για θέσεις καθηγητών και όχι της αδικίες που γίνονται εις βάρος κάποιων τμημάτων..δεν μας καθησυχάζει η κατεύθυνση γιατί είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε να υπάρχουν στο περιβόητο νομοσχέδιο..μας πνίγει η αδικία που γίνεται εις βάρος των τμημάτων μας που μπροστα σε άλλα διαθέτουν όλα τα κριτήρια και δεν βρέθηκε ούτε ένα από σας να το υποστηρίξει..η μόνη προσπαθεια ήταν των φοιτητών να βγαίνουν στους δρόμους και να φωνάζουν για το μέλλον τους και για τα όνειρα τους που πάνε χαμένα!απλά λυπάμαι!
Να μην είμαστε άδικοι!!
Η κα. Βενετίκου αναφέρθηκε για τους αποφοίτους.
Πιέστε όλοι, κάθε ένας από την μεριά του και την δυναμική του!!!
Ο Σύλλογος Αποφοίτων μεγάλη προσπάθεια...
Περιμένω με έκδηλο ενδιαφέρον την απάντηση της κας Βενετίκου, στο σχόλιό μου, στις 16 Φεβ 2018 22:50. Το ίδιο θέλω να πιστεύω, πως ισχύει για όλους τους απόφοιτους των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.
@Μεταπτυχιακός εν Ενεργεία Φοιτητής:
Τα ΑΕΙ του Τεχνολογικού Τομέα έχουν τη δυνατότητα να οργανώνουν αυτόνομα ΠΜΣ από το 2008. Έως τότε, υπήρχαν ΠΜΣ αλλά με συνεργασίες κυρίως με Πανεπιστήμια της αλλοδαπής.
Το ΜΔΕ που λαμβάνει ο απόφοιτος ΠΜΣ είναι απολύτως ισότιμο με οποιοδήποτε άλλο ΠΜΣ από ΑΕΙ (Πανεπιστημιακού ή Τεχνολογικού Τομέα) της ημεδαπής.
Λίγη μελέτη δεν βλάπτει.
Με όλο τον σεβασμό στο πρόσωπό σας κ.Βενετίκου, άκουσα χτες τη δευτερολογία σας, δεν θα έπρεπε από τη στιγμή που το τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για αυτονομία, να είχατε επιμείνει στην τεκμηριωμένη θέση σας και να αντισταθείτε σθεναρά και αποφασιστικά στην επιτροπή κ στις συντεχνίες.
Κα. πρυτανη δεν βλέπετε να υπάρχει άνιση μεταχείριση σύμφωνα με το άρθρον 5 παράγραφος 5 μεταξύ ημών και των προπτυχιακων φοιτητών;; Εμείς δεν είμαστε εν ενεργεία φοιτητές ;Από πότε υφίσταται Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης ΤΕΙ ;;; Εμπιστεύτηκαμε τα Μεταπτυχιακά σας σε περίοδο κρίσης και εσείς τι κάνετε για εμάς;;
Παρακαλώ να κάνετε ότι μπορείτε για το δίκαιο και τα Μεταπτυχιακά που είναι ήδη σε εξέλιξη να εκδοθούν από το νέο Πανεπιστήμιο και όχι από τα κατηργημενα ΤΕΙ.
Προτρέπω τον άγνωστο σχολιαστή να μελετήσει και την δευτερολογία και τις απαντήσεις μου σε ερωτήσεις ώστε να αντιληφθεί ότι εγώ ως Πρύτανης του ΤΕΙ Αθήνας εκτιμώ ιδιαίτερα τα επαγγέλματα του "πάγκου" [δηλαδή εκείνα που στηρίζουν τα εργαστήρια (άλλωστε η ειδικότητά μου είναι κλινικοεργαστηριακή)]. Πιστεύω δηλαδή ότι στηρίζουν τα επαγγέλματα υγείας και κλινικά και ερευνητικά.
Αξιότιμη κα Βενετίκου,
μπορείτε να μας ενημερώσετε για την ύπαρξη των θέσεων της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας , με αριθμό 2/4-1-2018, για το Σχέδιο Νόμου, που αφορά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με κείμενο σε μορφή pdf, το οποίο το καθ΄oλα έγκριτο και ενημερωμένο esos, ανάρτησε στο site του, την Παρασκευή 5-1-2018 και σε ελάχιστο χρόνο αφότου το είχε "ανεβάσει" , το "κατέβασε"; Αυτό το 10σέλιδο κείμενο, περιείχε τις θέσεις της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας για το Σχέδιο Νόμου, που αφορά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, και ξεκινάει μάλιστα με αναφορά σε υπόμνημα που ζητήθηκε όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν, από την Πρύτανη του ΤΕΙ Αθήνας κα Βενετίκου, από τον καθηγητή κ. Αμίτση. Aναφέρεται μάλιστα ως αριθμός εγγράφου 2/4-1-2018, δηλαδή σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο TEI Αθήνας στις 4-1-2018. Αυτό το 10σελιδο έγγραφο με τις θέσεις της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας, αναφέρει πολλές βελτιώσεις που χρειάζεται στο κατατεθέν από το Υπουργείο σχέδιο νόμου, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των αποφοίτων όσον αφορά την ισοτίμηση των πτυχίων τους, που εξαρχής έτσι κι αλλιώς, όπως γραφόταν στο esos, είχε τεθεί στις πρώτες συζητήσεις για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, από τότε Πρόεδρο του ΤΕΙ Αθήνας κ. Μπρατάκο, ως προαπαιτούμενο για την Ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Αληθεύει όπως ενημερώθηκα, από πρώην συμφοιτητές μου, ότι το 10σελιδο αυτό κείμενο είχε αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του ΤΕΙ Αθήνας και το "κατέβασαν" αυθημερόν; Μήπως ενόχλησε άραγε κάποιους και το γεγονός, ότι κάνει ιδιαίτερη μνεία στους αποφοίτους και το δίκαιο αίτημά τους για την ισοτίμηση των πτυχίων τους, χωρίς χρονικούς διαχωρισμούς και προαπαιτούμενα, όπως ίσως θα επιθυμούσαν κάποιοι; Μήπως οι λαμβάνοντες αυτή την απόφαση μετάνιωσαν αυτά για τα οποία είχαν συμφωνήσει νωρίτερα και ενώ τα έδωσαν προς δημοσίευση, ύστερα αποφάσισαν να τα πάρουν πίσω; Τι μεσολάβησε; To θέμα δεν είναι μόνο ηθικό, είναι βασικά ουσιαστικό, γιατί αφορά καριέρες πολλών χιλιάδων ανθρώπων και των οικογενειών τους.
Το περίεργο με την κυρία Βενετίκου είναι ότι δεν αναφέρει κάπου για τα αυτόνομα τμήματα που θα μπουν στο ΠΑΔΑ όπου κάποια από αυτά δεν πληρούν τα κριτήρια. Όσο για τα υπόλοιπα τμήματα που πληρούν τα κριτήρια της αυτοδυναμίας όπως για παράδειγμα το τμήμα ιατρικών εργαστηρίων (όπου η ίδια υπήρξε καθηγήτρια) και το τμήμα οπτικής και οπτομετρίας θα γίνουν ένα τμήμα ως Βιοϊατρικών Επιστημών μαζί με τα τμήματα: οδοντικής τεχνολογίας, αισθητικής και κοσμητολογιας, Ακτινολογίας και ακτινοθεραπείας. Ίσως γιατί τα θεωρεί "τμήματα του πάγκου" όπως η ίδια έχει πει "και από το να καεί το δάσος, ας καεί το δέντρο". Κρίμα. Πραγματικά κρίμα.
@Αλέξανδρος περαστικά σας...
Το δίκαιο νίκησε... Καλή μελέτη...