Καταγγελία για την «ψηφιακή τάξη»

Δημοσίευση: 15/12/2009

Τελευταία Ενημέρωση: 20/01/2014, 14:19

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

με το οποίο πρέπει, με ευθύνη των Δ/ντων Δ.Ε., να εγκατασταθεί, στους «φορητούς υπολογιστές» των μαθητών της Α’ τάξης των γυμνασίων, λογισμικό το οποίο έχει αποσταλεί στα Γυμνάσια από το Π.Ι..

Στη συνέχεια ορισμένες Δ/νσεις Δ.Ε. (ενδεικτικά η Δ.Δ.Ε. Ν. Εύβοιας), σε «αυτόβουλη» ερμηνεία εφαρμογής του εγγράφου του Υπουργείου Παιδείας εξέδωσαν έγγραφα-εντολές σύμφωνα με τα οποία οι καθηγητές Πληροφορικής των Γυμνασίων είναι υποχρεωμένοι να κάνουν την εγκατάσταση αυτή, ενώ σε άλλα Γυμνάσια οι Δ/ντές πιέζουν τους καθηγητές Πληροφορικής να το κάνουν, είτε με τρόπο αυταρχικό, είτε επαφιόμενοι στο γνωστό πατριωτισμό και το φιλότιμο των συναδέλφων.

Παρόμοια ατυχώς είναι και η θέση του Π.Ι., στο οποίο απευθύνθηκαν κάποιοι συνάδελφοι, με το επιχείρημα να βοηθήσουμε για να μην «πάνε χαμένα» τα χρήματα που δαπανήθηκαν!!! Σημειώνουμε ότι η εγκατάσταση του λογισμικού αυτού σε κάθε υπολογιστή απαιτεί περίπου 45 λεπτά, δηλ. 1 διδακτική ώρα για κάθε φορητό υπολογιστή.

Επειδή θεωρούμε ότι πλέον η κατάσταση με την ανάθεση καθηκόντων στους καθηγητές Πληροφορικής έχει ξεφύγει από κάθε όριο και επειδή δεν μπορούμε πλέον να διαμαρτυρόμαστε για τον κάθε έναν που θέλει να προωθήσει τα οικονομικά του ή άλλα συμφέροντα, σε βάρος ενός κλάδου εκπαιδευτικών που διορίστηκαν όπως όλοι οι άλλοι συνάδελφοι τους για να διδάξουν το αντικείμενο της επιστήμης τους στο σχολείο και όχι ως τεχνικοί υπεύθυνοι:

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας
α) να διευκρινίσει ότι η εγκατάσταση του λογισμικού και κάθε άλλη εργασία σε σχέση με την «ψηφιακή τάξη» δεν είναι σε καμία περίπτωση ευθύνη των καθηγητών Πληροφορικής, και
β) να αναγκάσει τις εταιρίες που πούλησαν και κέρδισαν από την υπόθεση «φορητός υπολογιστής», να εγκαταστήσουν το λογισμικό σύμφωνα με την υποχρέωση που είχαν αναλάβει για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, διαφορετικά να μην τις αποζημιώσει.

Καλούμε την ΟΛΜΕ και τις τοπικές ΕΛΜΕ των περιοχών στις οποίες στάλθηκε η εγκύκλιος από τη Δ/νση Δ.Ε. να υποστηρίξουν άμεσα και εμπράκτως τους συναδέλφους Πληροφορικής που αναγκάζονται να εκτελούν καθήκοντα έξω από κάθε καλώς εννοούμενη συναδελφική δεοντολογία.

Καλούμε τους συναδέλφους Πληροφορικής να αγνοήσουν την όποια καταχρηστική εντολή και αν πιεστούν να ζητήσουν εγγράφως και ιεραρχικώς απάντηση στο ερώτημα βάσει ποιου νόμου ή άλλο ισότιμου θεσμού είναι υποχρεωμένοι να εκτελέσουν αυτό το πρόσθετο καθήκον και γιατί δεν αναγκάζονται οι εταιρείες που είχαν αναλάβει αυτή την υποχρέωση, σύμφωνα με την προκήρυξη του έργου «ψηφιακή τάξη», να την εφαρμόσουν.

Δηλώνουμε ότι όποιος επιθυμεί εκσυγχρονισμό και εισαγωγή των ΤΠΕ στη διοίκηση της εκπαίδευσης πρέπει να πάρει και τα ανάλογα μέτρα με το διορισμό αντίστοιχου προσωπικού.

Οι καθηγητές Πληροφορικής είναι πρώτα απ’ όλα εκπαιδευτικοί και πρέπει επιτέλους να αφεθούν απερίσπαστα στο να επιτελέσουν τον εκπαιδευτικό – παιδαγωγικό τους ρόλο, κάνοντας μάθημα όλες τις ώρες που τους έχει ανατεθεί και όχι να απασχολούνται με καθήκοντα που τους αποπροσανατολίζουν από το μάθημα και την τάξη…

Γιατί το σχολείο, σύμφωνα και με τις επιταγές του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να λειτουργεί πρωτίστως για το μαθητή!!!

Για το Δ.Σ. της ΠΕΚΑΠ Δ.Ε.

Ο Πρόεδρος

Αρ. Λούβρης          
Ο Γενικός Γραμματέας

Στ. Κουνάδης


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/mathites/eidhseis-lykeio/kataggelia-gia-thn-chfiakh-tajh