Κ. Χατζηδάκης: Υπάρχουν Κολλέγια που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά και δεν έχουν ακαδημαϊκή αναγνώριση
Δημοσίευση: 24/06/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
“Οι συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με Πανεπιστήμια έπρεπε να γίνουν με αξιολόγηση”
"Παρότι στην Ελλάδα υπάρχουν Κολλέγια που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά, δεν υπάρχει ακαδημαϊκή αναγνώριση, αλλά επαγγελματική".
Αυτό δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, σε ραδιοφωνική εκπομπή, αναφερόμενος σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια και τόνισε:
- Το 2009 σύμφωνα με μία μεγάλη έρευνα της UNESCO, μόνο τέσσερις χώρες είχαν απαγορεύσει τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
- Η Βόρειος Κορέα, η Κούβα, το Μπουτάν και η Ελλάδα.
- Το 2011 η Βόρειος Κορέα κάλεσε κάποια πανεπιστήμια από την Αμερική και ξεκίνησαν να λειτουργούν.
- Το 2013 το Μπουτάν σταμάτησε την απαγόρευση και το ίδιο έκανε και το 2017 η Κούβα.
- Έτσι έχει μείνει μόνο η Ελλάδα.
- Οι συνάδελφοι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., δεν θέλουν τα ιδιωτικά επειδή είναι αριστεροί;
- Τι πειράζει να έχουμε μη κρατικά; Γιατί να τα εμποδίσουμε;
- Είναι ιδεοληψίες. Είναι κολλήματα στο μυαλό.
- Τα παιδιά μας πάνε και σπουδάζουν στη Κύπρο.
- Μου έχουν πει διάφοροι Αμερικανοί ότι θα θεωρούσαν τεράστια ευκαιρία να σπούδαζαν τα παιδιά τους σε μία φιλοσοφική σχολή που θα ήταν δίπλα στον Παρθενώνα και τους Δελφούς.
- Είναι το κατάλληλο περιβάλλον για κλασικές σπουδές.
- Επιπροσθέτως αφού δεν έχουμε, χάνουμε συνάλλαγμα και χωρίζουμε τα παιδιά από τις οικογένειές τους.
- Το βιώνουν χιλιάδες γονείς και φοιτητές.
- Ο κ. Τσίπρας έχει επιβάλλει την άποψη του για μη κρατικά πανεπιστήμια στους βουλευτές του.
- Εμείς δεν μπορούμε να το αλλάξουμε αμέσως.
- Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να έχουμε μία απελευθέρωση από το σοβιετικό μοντέλο, με προπτυχιακά και μεταπτυχιακά ξενόγλωσσα μαθήματα στα δημόσια πανεπιστήμια.
- Επίσης, να οργανώσουμε Summer Schools και Universities, στα πανεπιστήμια της Κρήτης, του Αιγαίου και του Ιονίου.
- Να συνδυάζουν οι φοιτητές τα μαθήματά τους με τις διακοπές τους.
- Όπως και να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία των ελληνικών με γνωστά ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια για κοινά πτυχία.
- Το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, μέσω της σύνδεσής του με την αγορά, έχει δημιουργήσει 25 χιλιάδες θέσεις εργασίας.
- Είναι ένας πόλος ανάπτυξης.
- Οι φοιτητές δεν σπούδαζαν απλά μηχανική, αλλά δούλευαν πάνω στο αντικείμενό τους, είχαν μία περίοδο μαθητείας και εξοικείωσης.
- Αυτά τα έχουμε… κόψει στην Ελλάδα.
- Λέμε ότι θα μολύνουμε τα πανεπιστήμια με επιχειρήσεις, ενώ όλα αυτά θα δίνουν πρόσθετες δεξιότητες στα παιδιά μας.
Συγχωνεύσεις ΤΕΙ με Πανεπιστήμια
“Εμείς πιστεύουμε ότι οι συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με Πανεπιστήμια έπρεπε να γίνουν με αξιολόγηση” δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ και σημείωσε:
- Αυτό δεν μας το είπε η αξιολόγηση ή κάποια κριτήρια, κάποιες, όμως, αποφάσεις ενός υπουργού.
- Μάλιστα όλα αυτό έγινε με νομοθετικές τροπολογίες, οι 12 εκ των οποίων -νομίζω- ήταν και εκπρόθεσμες.
- Πλέον έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα γεγονότα.
- Αυτά τα έχει κληρονομήσει και η επόμενη κυβέρνηση.
- Εμείς θέλουμε να υπάρχει η αξιολόγηση και στα ανώτατα ιδρύματα, για να είναι το βασικό μας εργαλείο λήψης αποφάσεων».
Σχόλια (50)
Για περάστε και εσείς από το Υπουργείο Παιδείας και η καριέρα σας θα απογειωθεί όπως έγινε και στους προηγούμενους υπουργούς παιδείας.
ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ!!! ΜΟΝΟ ΕΣΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΑ
Όλη η συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια γίνεται για τα παιδιά κάποιων που δεν πέρασαν στα δημόσια πανεπιστήμια. Παιδιά κυρίως γιατρών και δικηγόρων για να συνεχίσουν το οικογενειακό επάγγελμα.
Πολλές από τις υπόλοιπες σχολές θα μένουν χωρίς φοιτητές, κυρίως στα περιφερειακά πανεπιστήμια.
Τουλάχιστον δεν θα τα στέλνουν στις γειτονικές χώρες, Κύπρο, Βουλγαρία κλπ...
Όποιος θέλει ιδιωτικά πανεπιστήμια να πάει στη Βόρεια Κορέα.Αντί να μιλάμε για μείωση των εισακτέων στα ήδη υπάρχοντα μου θέλετε και ιδιωτικά στη ΝΔ τρομάρα σας.Τελικά θέλουμε ή όχι να επανέλθει η βάση του 10 στην εισαγωγής;
Η Αριστεία σας μάρανε.
Κάνεις δεν ενδιαφέρεται για τίποτα! Θέλουν τα παιδιά μας να φεύγουν έξω ΒΟΥΛΓΑΡΊΑ, ΤΣΕΧΊΑ, ΡΟΥΜΑΝΊΑ,κ.α για να πάρουν batcelor και master να υπάρχει το ΔΙΚΑΤΣΑ, για να δίνει την ακαδημαϊκή αναγνώριση! Απόφοιτοι από ΕΥΡΩΠΑΪΚΆ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΑ περνούσαν ΣΑΕΠ για να τους αποδοθεί απόφαση επαγγελματικής ισοδυναμίας!Για ποιο λόγο ας μας απαντήσει κάποιος πού θέλει την ψήφο μας?
Ακόμα καλύτερα να σπουδάζουν αρχαιολογία στην Δήλο. Δηλαδή στην Μύκονο, θα χρεώνουμε και τρελά δίδακτρα!
Η σχετική δήλωση του Μητσοτάκη ήταν η εξής: «Και, όπως είπα και στη Βουλή, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα αναβαθμιστεί πραγματικά μετά την ανεύθυνη αντιμετώπιση που του επιφύλαξε η σημερινή κυβέρνηση. Το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής θα γίνει πρότυπο Πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών, ...».
Αυτό που καταλαβαίνω και από τα συμφραζόμενα είναι ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, μετά την “αναβάθμιση” του θα λειτουργεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να αποτελεί πρότυπο.
Δεν βρήκα δήλωση του που να λέει ότι θα το μετονομάσει σε «πρότυπο Πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών».
@Γιώργος Παπαδόπουλος
κ. Παπαδοπουλε, μαλλον αναπολειται τα ΚΑΤΕ.
Τι ειναι τελικα αυτο που σας συνδεει τοσο πολυ με τα εφαρμοσμενα πανεπιστημια και εχεται αυτη την επιμονη;
Χαλάτε χωρίς λόγο το χρόνο σας.. Οι αν λόγω υποστηρικτες δεν θέλουν να καταλάβουν αυτά που εξήγητε..
Κάποτε αυτοί που ήθελαν να πανε στο πανεπιστήμιο ήταν λιγότεροι απο τις υπάρχουσες θέσεις και έμπαιναν όλοι. Τελείωναν οσοι μπορούσαν. Μετά οι υποψήφιοι αυξήθηκαν και έπρεπε να υπάρχουν εξετάσεις, αν α πανεπιστήμιο αρχικά, πανελλήνιες στη συνέχεια. Μετά δημιουργήθηκαν πανεπιστήμια σε κάθε χωριό, οπότε πλέον απαιτούνται πανελλήνιες μόνο για κάποιες περιπτώσεις. Ο αριθμός των εισακτέων οριζεται πελατειακά από τον εκάστοτε υπουργό παιδείας. Οι αποφοιτοι ολων αυτών δουλευουν στην Ελλάδα, μεταναστεύουν ή δεν δουλεύουν στο αντικείμενο που σπούδασαν.
Και τις τρεις κατηγορίες τις πληρώνει ο ελληνικός λαός. Εγω θέλω να πληρώνω μόνο την πρώτη κατηγορία, αυτούς που θα αξιοποιήσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα. Τις αλλες δύο κατηγορίες ας τις πληρώσουν οι ίδιοι. Αν υπήρχαν ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα δημόσια θα έκαναν δικές τους εξετάσεις και θα όριζαν οι ιδιοι το επίπεδο και τον αριθμό των φοιτητών τους με αποτέλεσμα να αυξήσουν κατακόρυφα το επίπεδό τους. Οι λεφτάδες και οι αδιάφοροι θα πήγαιναν στα ιδιωτικά και από εκει και πέρα ας έκαναν οτι ήθελαν, δεν θα πληρώναμε εμεις όμως τις σπουδές τους χωρίς λόγο
Πριν απο δυο χρόνια οι καθηγητές σας και εσεις δεν ζητουσατε να εξελιχθείτε σε παν.εφηρμ.επιστημων ... τώρα σας ξενιζουν ,τελικα δεν ξερετε τι θελετε ...
μιλάω για τα δύο ΤΕΙ της Αττικής ... τοτε δεν ξέρατε τι ζητουσατε και εσεις και οι καθηγητές σας
Αιντε..... αφηστε μας ησυχους
Προφανώς πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών υπάρχουν. "Πρότυπα" πανεπιστήμια δεν υπάρχουν!!!
"Μου έχουν πει διάφοροι Αμερικανοί ότι θα θεωρούσαν τεράστια ευκαιρία να σπούδαζαν τα παιδιά τους σε μία φιλοσοφική σχολή που θα ήταν δίπλα στον Παρθενώνα και τους Δελφούς".
Οικόπεδο βρήκαμε δίπλα σε Παρθενώνα και Δελφούς?
Προτείνω εναλλακτική λύση για τους "διάφορους Αμερικανούς", φίλους σας?.... Να πάρουν εσάς για προφέσορα της φιλοσοφικής σχολής του Harvard! Θα είναι τεράστια ευκαιρία να σπουδάσουν τα παιδιά τους φιλοσοφία από την πηγή της. Και δεν θα χρειαστεί και να ξενιτευτούν ε?
“Εμείς πιστεύουμε ότι οι συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με Πανεπιστήμια έπρεπε να γίνουν με αξιολόγηση” δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ!!! Όπως ακριβώς δηλαδή, ΜΕ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ , ο λίγα χρόνια πριν υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης....έστειλε σε ένα βράδυ σε διαθεσιμότητα 1.500 εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ; Τέτοια αξιολόγηση εννοείτε;
Και επίσης, ποιος σας εμπόδιζε κύριε Χατζηδάκη να κάνετε όλα αυτά τα σοφά που μας παραθέτεται τώρα, στα 40 χρόνια που κυβερνούσε η παράταξή σας (μαζί και με το ΠΑΣΟΚ) ; Δεν έφτανε ο χρόνος μάλλον ε;
Επαγγελματικά Δικαιώματα για τους Πτυχιούχους Μηχανικούς ΤΕΙ θα εκδόσει καμία κυβέρνηση? Το πως θα λέγονται τα ιδρύματα είναι το πρόβλημα? Δέκα τίτλους από δέκα ΤΕΙ και Πανεπιστήμια να έχει κάποιος, τι να τα κάνει χωρίς διακαιώματα? Και τα παιδιά που θα αποφοιτήσουν από τα συγχωνευμένα ΤΕΙ- Πανεπιστήμια, τι διαφορετικό θα έχουν με τους παλιούς αποφοιτους? Τον τίτλο από Πανεπιστήμιο και όχι από ΤΕΙ...ε και λοιπόν??? Πρώτα εκδίδουν δικαιώματα και μετά δίνουν πτυχία...
Από το λήμμα vocational univerisy της αγγλική wikipedia
"As of January 29, 2008, a Dutch hogeschool (HBO) may call itself a "University of Applied Sciences" in English. Universities of Applied Sciences offer bachelor's degrees and master's degrees, but no doctorates."
Το ίδιο λήμμα για την Ελλάδα αφορά/παραπέμπει στα ΤΕΙ.
Ο όρος υπάρχει "στον κόσμο" και έχει συγκεκριμένη χρήση.
Στην Γερμανία τα Fachhochschule έχουν το δικαίωμα (και το εφαρμόζουν) να αποκαλούνται με τον αγγλικό όρο "Universities of Applied Sciences" αλλά όχι με τον γερμανικό όρο για πανεπιστήμιο "Universität"
@Γιωργος Παπαδόπουλος
Μάλλον δεν κατάλαβες το σχόλιο στο οποίο απάντησες. Ο σχολιαστής σου είπε ότι δεν υπάρχει ο όρος πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών όσο αφορά το πανεπιστήμιο. Αυτά τα 23 που έβαλες είναι ΙΕΚ και η Ελλάδα έχει παραπάνω από 23 καθώς τόσο αυτά τα ιδρύματα που αναφέρεις δίνουν επαγγελματία διπλώματα, στη πλειοψηφία τους οι καθηγητές δεν έχουν διδακτορικό αλλά και δεν εκπονούν διδακτορικά. Τα ΤΕΙ ήταν κατά πολύ ανώτερα καθώς ο πτυχιούχος τους δεν είχε επαγγελματικό δίπλωμα αλλά και στην αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα καταλάμβανε θέση μηχανικου.
Αν μπει κάποιος στο πανεπιστήμιο με 10 έχει την ικανότητα να το τελειώσει; Αμφιβάλλω πολύ, όπως αμφιβάλλω αν ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο θα τον δέχονταν με τόσο χαμηλή βαθμολογία.
σας βλέπω να φεύγετε κι εσείς..
@ Η καραμέλα "Πρότυπο" Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών
Το αν η ΝΔ θα προχωρήσει στη μετονομασία του ΠΔΑ σε Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών, δεν το ξέρω. Αν το κάνει, δεν ξέρω αν θα είναι καλό ή κακό.
Το να λέμε όμως ότι αυτός ο τίτλος δεν υπάρχει σε όλο τον κόσμο, απλά δεν ισχύει.
Με μια πρόχειρη αναζήτηση στο Google βρήκα ότι στην Ολλανδία υπάρχουν τουλάχιστον 23 Πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών.
1. Aeres University of Applied Sciences
2. Amsterdam University of Applied Sciences
3. Avans Hogeschool, University of Applied Sciences
4. Breda University of Applied Sciences
5. Christian University of Applied Sciences
6. Fontys University of Applied Sciences
7. HAN University of Applied Sciences
8. Hanze University of Applied Sciences Groningen
9. HAS Den Bosch University of Applied Sciences
10. HU University of Applied Sciences Utrecht
11. HZ University of Applied Sciences
12. Inholland University of Applied Sciences
13. NHL Stenden, University of Applied Sciences
14. Rotterdam University, University of Applied Sciences
15. Saxion University of Applied Sciences
16. The Hague University of Applied Sciences
17. TIO University of Applied Sciences
18. University of Applied Sciences Leiden
19. Van Hall Larenstein, University of Applied Sciences
20. Webster University, University of Applied Sciences
21. Windesheim University of Applied Sciences
22. Wittenborg University of Applied Sciences
23. Zuyd University of Applied Sciences
Η λίστα περιέχει συνολικά 39 Πανεπιστήμια, αλλά είπα να βάλω μόνο όσα έχουν τον όρο Applied Sciences στον τίτλο τους.
Τραγικός...
Δεν μπορώ να καταλάβω πως η ΝΔ θα ονοματίσει ένα πανεπιστημιακο ίδρυμα με ένα τίτλο που όμοιός του δεν υπάρχει σε ολο τον κόσμο.
Έχω διαβάσει και σε άλλα σχόλια αυτό τον ευφανταστο τίτλο.
Φυσικά θέλοντας να προωθήσει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μπορεί να απαξιώσει μέσω απιθανων ονομάτων τα ήδη υπάρχοντα δημόσια πανεπιστήμια αλλά θεωρώ πιο πιθανό να μην κάνει τίποτα και να επικεντρωθεί στο πως θα ισχυροποιησει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, γεγονός που δεν είναι κακό όταν από τη χώρα φεύγουν πολλά χρήματα και πάνε σε πανεπιστήμια γειτονικών χωρών που δε μπορεί να ελεγχθεί το επίπεδο σπουδών
Έρχεται ο «δεξιός Φίλης».. παρατηρήστε την φωτογραφία στο ρεπορτάζ, δεν είναι τυχαία η ομοιότητα και ούτε περιορίζεται στην εξωτερική εικόνα.
Έχουν αναφερθει πολλές φορές οι λόγοι (νομικοί και ηθικοί) για τους οποίους το ΠαΔΑ δεν μπορεί να μετατραπεί πλέον έτσι απλά σε οτιδήποτε άλλο από αυτό που είναι σήμερα καθώς ήδη φοιτούν παιδιά που το επιλέξανε ως πανεπιστήμιο για προπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές (και οχι ως «υβριδικό» / 2ης ταχύτητας οπως θέλουν κάποιοι να γίνει με σκοπό να πάρουν απλά ένα άχρηστο χαρτί ιστοτιμησης).
Το παραπάνω δεδομένο ενισχύεται δραστικά ή αν θέλετε «θεωρείται τετελεσμένο» οπως είπε και ο κ. Χατζιδάκης από τη στιγμή που θα επιλέγει για 5τεις σπουδές Μηχανικών από νεους φοιτητες σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα σε σχολές με υψηλότερες βάσεις από πολλές πολυτεχνικές επαρχίας (κάτι που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται τα τελευταία χρόνια και ας μην το παραδέχονται κάποιοι -βλ. Πολυτεχνική Ξάνθης..).
Το να επαναλαμβάνουμε ένα προεκλογικό πυροτέχνημα αγνοωντας ολες τις αλλες σχετικες δηλωσεις από στελέχη της ΝΔ -που είχε ως σκοπό να «μαζέψει» κάποιες ψήφους από μέλη ΤΕΕ (και κάποιους «αποφοιτους») μόνο απογοήτευση θα σας φέρει από τον Ιούλιο! Παντως παρατηρώ ότι «έπεσαν οι τόνοι» υποστήριξης της συγκεκριμένης άποψης, κάτι είναι κι αυτό..
Πολύ ωραία, αφού λύσουν το νομικό - θεσμικό θέμα και τα κολέγια δεν είναι πια κέντρα μεταλυκειακης εκπαιδευσης να φτιάξουν μια αντίστοιχη πρόταση σαν αυτή της εξομοίωσης τω πτυχίων ΤΕΙ με πολλές εξετάσεις για να διαπιστωθεί το status των αποφοιτων
Χωρίς να θέλω να πάρω το μέρος κανενός σου θυμίζω ότι ο Μητσοτάκης έχει εκφράσει την ιδέα περί μετατροπής σε εφαρμοσμένων επιστημών αρκετές φορές, έχει πει ότι θα ασχοληθεί ο ίδιος προσωπικά με το εγχείρημα αυτό και μάλιστα σου θυμίζω ότι τελευταία φορά που μίλησε για αυτό το θέμα ήταν μόλις πριν ένα μήνα στο Περιστέρι! Οπότε, σίγουρα υπάρχουν πιθανότητες να μη γίνει το ΠΑΔΑ πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών, αλλά από την άλλη δε θα αγνοούσα παντελώς αυτό το ενδεχόμενο. Επίσης, βρίσκω λογικό η ΝΔ να μην ανοίγει προεκλογικά πολύ τα χαρτιά της, αφού σίγουρα νικάει, γιατί να ρισκάρει κάνοντας τέτοιες δηλώσεις?
Προφανώς στα κολλέγια υπάρχει η βάση του 10 για την εισαγωγή, υπάρχει το ν+2 για το όριο φοίτησης. Τι; όχι;
Πάρτε μια μικρή γεύση από το τι έρχεται... Κάθε δημόσιο αγαθό θα αφήνεται να παρακμάσει υποχρηματοδοτούμενο και σκληρά αξιολογούμενο, κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία για τους φραγκάτους και όχι για τον λαό θα στηρίζεται, θα προωθείται, θα δοξάζεται. Υγεία, παιδεία, εκπαίδευση όλα ιδιωτικά. Με τις υγείες σας!
Έχουμε κουραστεί να ακούμε σε μια χώρα με 300 Πανεπιστήμια ότι μας λείπουν κάποια ιδιωτικά ακόμα. Δεν χρειαζόμαστε ούτε ένα επιπλέον, έχουμε αρκετά πιστέψτε μας ...κάποιος τέλος παντων...άμα μπορείτε οργανώστε τα καλύτερα, καλό θα ήταν να έβρισκαν δουλειά μετά οι απόφοιτοι και σε 10 χρόνια βλέπουμε.
Άμα θέλετε να κάνετε κάτι, απαλειψτε την αποχαυνώση των φροντιστηρίων στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια...θα σας το χρωστάμε...ψάχνουμε για σκεπτόμενους πολίτες...
Όταν ξεκίνησε η Μεγάλη Βρετανία πριν από διακόσια χρόνια αυτή τη δραστηριότητα,είχε πίστη και φυσικά οι φοιτητές ήταν πολύ λίγοι.Και μέσα σ'αυτούς τους πρώτους σίγουρα κάποιοι ήταν Έλληνες.Έτσι κι εμείς,αν το πιστέψουμε,μπορούμε αυτά τα 432 τμήματα να τα κάνουμε ναυαρχίδα της δικής μας ανάπτυξης.Πώς το πέτυχε η Κύπρος και με πολύ λιγότερα τμήματα; Πριν από μόλις τριάντα χρόνια η Κύπρος δεν είχε ούτε ένα πανεπιστήμιο και οι νέοι της έρχονταν στα δικά μας ιδρύματα.Όμως,το έβαλαν μπροστά το σχέδιο αφού το πίστεψαν πρώτα,διαφορετικές κυβερνήσεις,και μέσα σε τριάντα χρόνια γεύονται τους καρπούς του.Γιατί όχι κι εμείς;
Έχουμε κι έξω κορυφαίους επιστήμονες που μπροστά σ'αυτό το εγχείρημα μπορεί να θελήσουν να ενταχτούν.Πρέπει και το κλίμα να είναι ευνοϊκό γιά να έρθουν οι φοιτητές κι αυτό θα επιτευχθεί μέσω της καινούργιας πολιτικής όσο αφορά τα θέματα ασφάλειας και δικαιοσύνης μέσα κι έξω από τα ΑΕΙ από την καινούργια κυβέρνηση.Δεν μπορούμε μόνο με οικονομικά κίνητρα να προσελκύσουμε τους ξένους.Χρειάζεται κι αλλαγή νοοτροπίας κι όχι να τ' αφήνουμε όλα στον καλό καιρό και τον ήλιο εννιά μήνες το χρόνο.Και προπαντός πρέπει όλοι να το θέλουμε.
"Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να έχουμε μία απελευθέρωση από το σοβιετικό μοντέλο, με προπτυχιακά και μεταπτυχιακά ξενόγλωσσα μαθήματα στα δημόσια πανεπιστήμια."
Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα κατάφερε και μας Σοβιετικοποίησε ...και εγώ που τους είχα για δεξιούς.....
ελπίζω τα ξενόγλωσσα να είναι στα αγγλικά και να μην κάνουμε τίποτα ρώσικα
ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΥΠΟΥΓΕΙΟ !!!! ΜΟΝΟ ΕΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ