“Ανασταίνεται” ο θεσμός των Σχολικών Συμβούλων

Δημοσίευση: 10/10/2019

Τελευταία Ενημέρωση: 10/10/2019, 10:52

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Ανασταίνεται” ο θεσμός των Σχολικών Συμβούλων

Σήμερα συνάντηση όλων των Σχολικών Συμβούλων στο Μοσχάτο

Έντονη κινητικότητα επικρατεί αυτές τις ημέρες στο χώρο των Σχολικών Συμβούλων, γεγονός που οδηγεί στη διαπίστωση ότι ο  καταργημένος, από την προηγούμενη Κυβέρνηση,θεσμός “ανασταίνεται”, μετά και το “πράσινο φως” της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως να επισπευσθεί η προετοιμασία των σχετικών διατάξεων επαναφοράς του θεσμού με νέο ρόλο και νέο καθηκοντολόγιο.

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι όλης της χώρας , με πρωτοβουλία της ΠΕΣΣ, συνέρχονται σήμερα στο Μοσχάτο, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, όπου το προεδρείο:

Α. Θα ενημερώσει τα μέλη για το περιεχόμενο της συζήτησης στη συνάντηση με τη Νίκη Κεραμέως και την υφυπουργό Σ. Ζαχαράκη,

Β. Θα εισηγηθεί σειρά επόμενων πρωτοβουλιών.

Γ. Θα γίνει ενημέρωση σχετικά  με τη συζήτηση στο ΣτΕ της προσφυγής κατά του νόμου “Γαβρόγλου” για τις Δομές Εκπαίδευσης, η οποία έχει προσδιοριστεί για τις 17 Οκτωβρίου.

Στη σημερινή  συνάντηση των Σχολικών Συμβούλων θα γίνει επίσης    Επικαιροποίηση του Μητρώου Μελών της ΠΕΣΣ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ESOS: Οι φήμες που κυκλοφόρησαν έντονα σήμερα ότι επίκειται διάταξη επαναφοράς των Σχολικών Συμβούλων , ως πρόσωπα, στις θέσεις πουν κατείχαν πριν την κατάργηση του θεσμού, διαψεύδονται κατηγορηματικά από ανώτατη πηγή του υπουργείου Παιδείας.


Προτάσεις για το νέο θεσμό του Σχολικού Συμβούλου ζήτησε η Ν. Κεραμέως από την ΠΕΣΣ

Η επαναφορά του Θεσμού των Σχολικών Συμβούλων με νέο ρόλο και νέο καθηκοντολόγιο, «μονοπώλησε» την προχθεσινή 60λεπτη συνάντηση της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως με το ΔΣ της  Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων (Π.Ε.Σ.Σ.).

Η Ν. Κεραμέως ζήτησε να πληροφορηθεί για την ημερομηνία συζήτησης της προσφυγής της ΠΕΣΣ κατά του νόμου “Γαβρόγλου” για τις δομές εκπαίδευσης.

Παράλληλα έκανε ερωτήσεις σχετικά με τα "αδύνατα" σημεία του θεσμού όπως λειτουργούσε πριν την κατάργηση του από τον πρώην υπουργό Παιδείας.

Η υπουργός Παιδείας  επαναβεβαίωσε για μία ακόμα φορά τη θέση της για την επαναφορά του θεσμού των Σχολικών Συμβούλων, όπως άλλωστε είχε διατυπωθεί στη Βουλή και κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Διαβεβαίωσε επίσης  ότι το ΔΣ ότι η Π.Ε.Σ.Σ. θα είναι συνομιλητής του υπουργείου  και ζήτησε την άμεση κατάθεση σχετικού υπομνήματος:

α. για το νέο πλαίσιο υποστηρικτικών δομών,

β.τη δημιουργία συστήματος επιμόρφωσης καθώς και

γ. για το πλαίσιο επιλογής στελεχών.

Η Π.Ε.Σ.Σ. εξέφρασε προς την πολιτική ηγεσία την ευαρέσκειά της και ανταποκρινόμενη στη βούληση για άμεση και ουσιαστική επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που δημιούργησε ο ν.4547/2018 στην εποπτεία, στήριξη και καθοδήγηση στην Εκπαίδευση, δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει εντός των επόμενων ημερών σχετικές προτάσεις, συνδράμοντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός νέου αξιοκρατικού πλαισίου προς όφελος της Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την ΠΕΣΣ  η  συνάντηση , στην οποία παραβρέθηκαν και η υφυπουργός Σ. Ζαχαράκη και η Γενική Γραμματέας Α, Γκίκα,  πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα.

Σχόλια (25)

ΔΙΚΑΙΟΣ
|

Επαναφορά του θεσμού των σχολικών συμβούλων και επιλογή τους με αξιοκρατικά κριτήρια.

Σταματίνα
|

Ο θεσμός του Σχολικού συμβούλου ήταν πάρα πολύ χρήσιμος, γιατί υπήρχε αμεσότητα με τον εκπαιδευτικό και το σχολείο. Σωστό είναι να υπάρξει βελτίωση του θεσμού και αντικειμενικά κριτήρια επιλογής, όπως η εμπειρία στην τάξη τα τελευταία τουλάχιστον σχολικά έτη. Η επαναφορά του είναι αναγκαία.

@Δίκαιος
|

Με την ίδια λογική που επέστρεψαν στις τάξεις και οι Διευθυντές Εκπαίδευσης το 2016.Χειρότερα έπαθαν από τους ΣΣ το 2018.Και από συμβούλια επιλογής που ήταν μέλη και σχολικοί σύμβουλοι.Για να μην ξεχνιόμαστε.Άρα γιατί ζητάς να γυρίσουν μόνο οι σχολικοί σύμβουλοι και όχι και οι διευθυντές εκπαίδευσης;Ιδια και χειρότερη από σας περίπτωση είναι.Και μάλιστα η κ.Κεραμέως λέει ότι υπάρχει και νομικό πρόβλημα.Ας τους επαναφέρει για να το λύσει.

ΑΝΤΖΕΛΑ
|

Από τα παραπάνω γραφόμενα το πιο πιθανό σενάριο είναι να ολοκληρωθεί κανονικά η θητεία των ΣΕΕ. Εαν προηγηθούν ΔΔΕ και διευθυντές σχολείων τότε σίγουρα θα χρειαστεί πάνω από ένας χρόνος για την επιλογή των νέων Σ.Σ. Γιατί να τους τοποθετήσει στη μέση της επόμενης χρονιάς?Θα περιμένει να λήξει η θητεία τους. Καμία σχέση με την κατά προτεραιότητα με νόμο κατάργηση και άμεση επαναφορά του θεσμού των ΣΣ. Και αν προκύψει και σενάριο εκλογών καθόλου απίθανη και η παράταση θητείας των ΣΕΕ. Απίθανο?Για να δούμε.

@Καραγιάννης
|

Πιθανότατα θα έχουμε εκλογές του χρόνου,μετά την εκλογή ΠτΔ,αφού θα αλλάξει η ΝΔ τον εκλογικό νόμο και να καταργήσει έτσι την απλή αναλογική των επομένων εκλογών.Άρα επιλογές δεν θα προλάβουν να γίνουν.Θα πάνε όλοι για παράταση.

ΔΙΚΑΊΟΣ
|

Μπορεί να περιέχει ένα καθηκοντολόγιο των ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ που να απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και στις ανάγκες τους για παιδαγωγικής υποστήριξη, επιμόρφωση, παρακολούθηση του μαθήματός τους και υποδείξεις αλλά και την επιβράβευσή τους.

ΔΙΚΑΙΟΣ
|

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΝ ΟΣΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ.

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΦΟΥ ΥΛΗΡΕΤΗΣΑΝ ΤΟΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΛΟΓΙΚΗ;

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ
|

Στο νόμο 4547/2018 παρ.2, αρθρο 17, αναφέρεται η κατάργηση θεσμών – δομών – υπηρεσιών με ταυτόχρονη έναρξη της πλήρους λειτουργίας των Νέων Δομών (ΠΕΚΕΣ και ΚΕΣΥ). Με το ΦΕΚ 3813/4-9-2018 αποφασίζεται η παράταση για έξι μήνες, βάσει του ν.4547 της θητείας των Σχολικών Συμβούλων, διότι δεν είχε ολοκληρωθεί η επιλογή των νέων στελεχών, κάτι που ακόμη εκκρεμεί… μόλις τον Αύγουστο του 2019 κυρώθηκε πίνακας με νέα στελέχη – συντονιστές εκπαίδευσης αλλά δεν έχει γίνει γνωστό αν τελικά τοποθετήθηκαν. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι λοιπόν και κυρίως όσοι προέρχονταν από άλλο τόπο καταγωγής προγραμματίζουν βάσει αυτού την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή. Εντελώς ξαφνικά και κατά τη γνώμη μας παράνομα, χωρίς να έχει καν ξεκινήσει η επιλογή των Προϊσταμένων ΚΕΣΥ, ο κ. Γαβρόγλου στις 5 Οκτωβρίου, ένα μήνα μετά, αλλάζει γνώμη και παύει τους Σχολικούς Συμβούλους (ΦΕΚ 4511/15-10-2018).
Επίσης, δεν έχει ολοκληρωθεί η επιλογή των Διευθυντών Εκπαίδευσης ενώ με προφορική εντολή της Υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως σταμάτησε η διαδικασία της επιλογής προσωπικού των Κέντρων Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΚΕΑ), πρώην Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ)
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι το «νέο σύστημα», είναι πολύ «δυσκίνητο», δε λειτούργησε ακόμη και μετά από ένα χρόνο τυπικής έναρξης της λειτουργίας (σε καμία περίπτωση πλήρους λειτουργίας) των ΠΕΚΕΣ με στελέχη εκπαίδευσης τοποθετημένα στις έδρες των Περιφερειών χωρίς εξοπλισμό και χωρίς τη δυνατότητα να καλύψουν την τεράστια εμβέλεια περιοχών ευθύνης που προκύπτει από το νόμο 4547/2018.

ΔΑΥΙΔ ΚΛΕΦΤ.
|

Οι σχολικοι συμβουλοι ειναι αρκετα καταρτισμενοι στην παιδαγωγικη επιστημη,το κρατος εχει πληρωσει αρκετα προκειμενου να ανταποκριθουν στη σχολικη πραγματικοτητα και ομολογω οτι προσφερουν εργο,εργο θεωρητικο,κακα τα ψεματα ομως, το καμινι της ταξης ειναι εκεινο που αναδεικνυει και βραβευει τον επαρκη εκπαιδευτικο.Η προταση μου,οι σχολικοι συμβουλοι να διδασκουν 6 ωρες την εβδομαδα,οχι με τη μορφη υποδειγματικης διδασκαλιας,αλλα ως απλοι δασκαλοι.Φρονω οτι και οι μαθητες εχουν να παρουν απο αυτους,αλλα και αυτοι απο τους μαθητες.Γραφει ενας δασκαλος που επι 35 χρονια ειναι μεσα στην ταξη,αυτα τα ολιγα.

Κ
|

Τι δηλαδή νέο μπορεί να περιέχει το νέο καθηκοντολογιο των νέων ΣΣ που δεν υπαρχει τώρα στους ΣΕΕ? Εγώ καταλαβαίνω μόνο μια ενίσχυσή τους στην ιεραρχία ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτη με την αξιολόγηση. Άλλη αλλαγη?

Σ.Καραγιάννης@"Η ανάσταση του Λαζάρου"
|

Από τις τελεταίες συζητήσεις προέκυψαν τα εξής:1.Με τον νέο νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή,μάλλον μετά την κατάθεση του νόμου για τα ΑΕΙ,θα προκύψει το πλαίσιο του νέου θεσμού και θα προκηρυχθούν, μετά,οι θέσεις.
2.Είναι πια ορατό ότι επιστρέφει ο θεσμός ως θεσμός αλλά όχι τα πρόσωπα.
3.Είναι σημαντικό ότι η ΠΕΣΣ θα καταθέσει προτάσεις άμεσα που θα ληφθούν υπόψη.Αυτό γίνεται για πρώτη φορά.ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στηρίζουν την επαναφορά του θεσμού,άρα η πολιτική του στήριξη είναι ισχυρή.
4.Όσοι είμαστε πρώην ΣΣ και νυν ΣΕΕ δεν χωράμε στην ΠΕΣΣ σ'αυτή τη φάση κατά τη συμβουλή των δικηγόρων και θα επανέλθουμε,σ'αυτήν μετά την κατάργηση του θεσμού των ΠΕΚΕΣ.
5.Όλη τη χρονιά θα συζητούμε γι'αυτό το θέμα
6.Υποπτεύομαι ότι θα κληθούν και οι ΠΔΕ και οι Οργανωτικοί Συντονιστές να πουν τις απόψεις τους και θα τους ζητηθεί να καταθέσουν κι αυτοί υπόμνημα, με τα συν και τα πλην του θεσμού των ΠΕΚΕΣ.
7.Λογικά από Σεπτέμβρη θα έχουμε νέους ΔΔΕ και ΔΠΕ γιατί τρίτη παράταση θα είναι κραυγαλέα.Άγνωστο για το πότε θα έχουμε τους νέους Σχολικούς Συμβούλους...
8.Το κλίμα για τις όποιες αργοπορείες θα είναι λογικά φορτισμένο.

ΠΕ04
|

Η αλλαγή του ονόματος είναι επιβεβλημένη για να διώξει χωρίς πρόβλημα τους συντονιστές.
Φυσικά και δεν θα είναι ΣΣ, αφού αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο, δηλ. μόνο το όνομα θα είναι ίδιο τίποτα άλλο.

Άγνωστος
|

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι Σ.Σ. έχουν ταυτιστεί με την αξιολόγηση. Και αυτός ήταν ο λόγος που ο θεσμός καταργήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ (έστω, τα κατώτερα στελέχη του που πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση). Άρα, το θέμα δεν είναι αν θα έχουμε Σ.Σ. ή Σ.Ε.Ε., αλλά η στάση που θα κρατήσουν αυτοί στο θέμα της επικείμενης αξιολόγησης. Αν κρατήσουν δημοκρατική και, αντικειμενικά, αμερόληπτη στάση, ο θεσμός θα μακροημερεύσει. Αν όμως θεωρήσουν ότι πρέπει να τελειώσουν αυτό που άφησαν στη μέση το 2014, το μέλλον τους θα είναι αβέβαιο, γιατί πάλι κάποια άλλη κυβέρνηση θα τους "αποσύρει", με τον ίδιο τρόπο που φαίνεται ότι θα "αποσυρθούν" οι Σ.Ε.Ε. από τη σημερινή κυβέρνηση. Ο θεσμός του Σ.Σ. έχει νόημα αν ο εκπαιδευτικός της τάξης νιώθει ασφάλεια στο σχολείο (από όλες τις απόψεις) και είναι ικανοποιημένος με τη δουλειά του. Όλα τα άλλα, περί θητειών κ.λπ., δεν ξέρω αν έχουν νόημα, γιατί πώς μπορείς να αποκλείσεις την εμπειρία κάποιων, προκειμένου να κάνεις ανανέωση στο στελεχιακό δυναμικό. Εξάλλου, ανοιχτά μυαλά χρειαζόμαστε, δε μας ενδιαφέρει η ηλικία τους.

Περίανδρος @ Θοδωρής Καρράς
|

Οι προηγούμενοι ΣΣ ανέλαβαν υπηρεσία τον Ιανουάριο του 2012 και καταργήθηκαν τον Οκτώβριο του 2018. Επίσης αξιολογήθηκαν τον Αύγουστο του 2014. Άρα δεν θυμάσαι καλά.

Θοδωρής Καρράς
|

Αν θυμάμαι καλά οι τελευταίοι σχολικοί σύμβουλοι είχαν επιλεγεί για μια θητεία και έκατσαν χωρίς αξιολόγηση και άλλη επιλογή πάνω από 8 χρόνια. Ποια λογική λέει να επιστρέψουν οι ίδιοι αφού η θητεία τους είχε τελειώσει;

ΓΙΑΝΝΗΣ
|

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΛΑΘΟΣ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ!!!!!!!!!!

ph
|

Πρέπει να ψηφιστεί κάποιος νόμος "όπως βολεύει τον καθέναν".

Qwerty
|

Φαίνεται ότι η ονομασία ΣΣ είναι κάτι σαν "ζήτημα τιμής" για τη ΝΔ και επιμένουν στην επαναφορά της, ένα νεοδημοκρατικό "άσυλο". Η περικοπή δεκάδων θέσεων που έγινε με τη θεσμοθέτηση των ΣΕΕ ήρθε για να μείνει, μιας και συμφέρει δημοσιονομικά. Οι όποιες αλλαγές γίνουν στο ρόλο και τα καθήκοντά τους δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον παραπάνω περιορισμό.

Dewey
|

δεν μας λείψατε...

ΓΙΩΡΓΟΣ
|

Οι τέως ΣΣ κάνουν ένα λάθος: Ταυτίζουν τον θεσμό με το πρόσωπό τους.
Οι καιροί και οι ανάγκες της παιδείας έχουν αλλάξει.

Εκπαιδευτικος Μαχιμος
|

Κανενας φραγμος, καμια οροφη, συναφεια μεταπτυχιακων σπουδων με το βασικο πτυχιο.
Να γινουν Σ.Σ ατομα με εμπειρια και γνωση μετα απο καλη αξιολογηση των ουσιαστικων προσοντων και οχι με εμπαθεια !!!
Οι καλυτεροι λοιπον να αναλαβουν τα ηνια για την αναβαθμιση της λιμναζουσας σημερινης εκπαιδευσης ανεξαρτητως ηλικιας !!!
Αξιολογηση σε ολα τα επιπεδα για καλυτερα αποτελεσματα.

Ανδρέας
|

να θεσμοθετηθούν
α) υποδειγματικές πραγματικές διδασκαλίες σε τουλάχιστον 4 σχολ μονάδες κάθε περιοχής 2 τουλάχιστον φορές το χρόνο
β) 4 σεμινάρια ενημέρωσης καθηγητών ανά περιοχή ευθύνης κάθε χρόνο
γ) ανώνυμη πλατφόρμα αξιολόγησης των συμβούλων από τους καθηγητές της περιοχής ευθύνης τους
γ) ετήσιος απολογισμός δράσεων που να δημοσιεύεται σε όλες τις περιοχές ευθύνης του Συμβούλου

Ευχαριστώ

γεωργιος
|

αχρηστος θεσμος οπως και οι συντονιστες .

Η ανάσταση του Λαζάρου
|

ή των ΣΣ.Μέγα λάθος της ΝΔ να επαναφέρει έναν θεσμό που έκλεισε τον κύκλο του.Και πάνω από όλα ανθρώπους που είναι ΣΣ από το 2002 ή το 2007 χωρίς να ξέρουν την σχολική πραγματικότητα που αλλάζει συνέχεια.Αν τον επαναφέρει ας βάλει τουλάχιστον όριο ετών υπηρεσίας.Πχ να μην είναι κανείς υποψήφιος πέραν των 32 ετών υπηρεσίας.Ας γίνουν τουλάχιστον οι υπηρεσιακά νεώτεροι για να ανανεωθεί και ο θεσμός.Ανανέωση με παλιά υλικά δεν γίνεται.

ΟΡΙΟ ΘΗΤΕΙΩΝ
|

Και βέβαια πρέπει να μπει όριο στις θητείες. Δεν μπορεί να υπάρχουν ΣΣ από το 2003 ή από το 2007 και να είναι ακόμα ΣΕΕ ; Σας πληροφορώ ότι έχουν μεγάλο κενό για την πραγματική κατάσταση στην εκπαιδευτική τάξη .Αυτό ήταν μεγάλο λάθος η κατάργηση των 2 θητειών του νόμου 4547/2018 .


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/64508/anastainetai-o-thesmos-ton-sholikon-symvoylon